Kúpa domu a bsm - predchádzanie problémom
zdravim, ak chcem od rodicov kupit polovicu domu, je mozna nejaka "ochrana" aby tento dom nebol predmetom sporov v pripade manzelskych problemov. (BSM)
S manzelkou sme v pohode ale rodicia mozu mat pochopitelne obavy predat nam polovicu domu. (kedze ju az tak nepoznaju) - mne by ho aj darovali avsak chcem vyuzit hypoteku pre mladych.
Existuje nejaky papier ktory by manzelka podpisala ze sa pripadne vzdava prava na tento podiel ku domu? Alebo mi napadlo nejake predkupne pravo na dany podiel?
vie niekto poradit aby v buducnosti neboli problemy?
Dakujem.
@tristann ak ti to darujú, tak to nepatrí do BSM,po prípadnom rozvode to bude len tvoje.Ak si zoberiete spoločnú hypotéku,tak aj majetok bude spoločný.
Či ty by si chcel spoločnú hypotéku,a dom aby bol len tvôj?
Ako už bolo povedané, dary nevstupujú do BSM. Dedičstvo tiež nie.
ja by som to nerobila darom, darovanie ma trosku ine zadrhely zas.
Je aj jednoduchsie riesenie - zuzenie BSM, notarska zapisnica, stoji to asi 50€, robi to notar, cele by to nemalo trvat viac ako pol hodinku a je to bez problemov
@tilly no len musí tá druhá strana súhlasiť
Ja by som ti to ako manzelka nepodpisala. Za manzelstva budeme splacat hypoteku. Dotkne sa celej rodiny. Mohli by ste za tie peniaze mat nieco one a kex sa nebodaj nieco stane medzi vami tak nebue mat nic. Aky si ty chytry.
Po tejto otázke by som sa hlboko zamyslela, či by som ešte mala chuť mať status manželka.
@bobricek1979 áno, ale on v príspevku píše, že papier by manželka podpísala
@rakywanda taktiež
@tilly jáj to som si nevšimla
@tilly ale možno si to myslí len on, že by to podpísala...
@tristann toto musis oveľa lepsie premyslieť. Majú rodičia aj iné bývanie(napr. Byt, ktorý prenajímajú)? Ak by si nahodou umrel a manželka by zdedila tu polovicu, nebude tlacit na rodicov, aby sa dom predal a oni skončia na ulici, alebo v nejakom domove.. možno nie je taká, ale nevieš, akého budúceho manzela by si nasla a aké kaleráby by jej tlačil do hlavy.. treba chrániť rodicov, ktorí nás tak ľúbia, že sa daju nahovoriť na hocijakú blbost🙈
@bobricek1979 nooo to si myslieť môže... a možno sú dohodnutí. Nevidíme do vzťahu. Robila som zmluvy kamarátom. On chcel mať svoj byt len sám, ona sama svoj, to neznamená, že by mali zlý vzťah, práve naopak, je to jedno z najstabilnejsich manželstiev, aké poznám. Aj iní kamoši majú tak. Dom je jej, byt jeho. Ďalší si všetko píšu na firmy... sú rôzne vzťahy
@tristann načo ti vôbec je polovica rodičovského domu? Aký to má pre teba význam aby si ho vlastnil? Si (podľa všetkého) mladý, tak ak chceš investovať do nehnuteľnosti kúp maly byt v meste prenajmi ho, bude ti to zarábať. Polovica hocikoho domu je ti n dve veci, sú to utopené prachy.
Rada sa priucim.Ktora ze to banka da hypo na pol domu?a chuda manzelka.
@lula313 tiež mi nie je jasne prečo chcú rodičia “odpalkovat” časť domu. Tak či tak to zdedia raz deti tak netuším zámer. Dedičstvo tiež nespadá pod BSM.
A este ked to nebude manzelka ale banka.Tak ktoru cast budu predavat lavu ci pravu a hore ci dole.
@tilly veď áno je to v každom prípade na nich dvoch to máš pravdu
Dohoda o zúžení rozsahu BSM uzavretá pred notárom vo forme notárskej zápisnice - spíšete si notárskou zápisnicou, že tento dom pôjde do Tvojho výlučného vlastníctva. Následne musíš notársku zápisnicu spolu s kúpnou zmluvou predložiť katastru v rámci vkladového konania.
Len žiadne darovacie zmluvy, ako Ti radia vyššie...(JUDr.)
@laska201 v com je to riziko? Podľa mna je to pre banku väčšia istota, že sa hypotéka splatí, lebo spoluvlastník určite nedopustí, aby šla nehnuteľnosť do dražby, ak by kupujuci hypotéku neplatil a budú sa chcieť s bankou dohodnúť. A k tvojej ďalšej otázke, kupuješ podiel na nehnuteľnosti, nie pravú, či ľavú časť domu..
@namornicka no pokial v tom dome ziju, ani ja nechapem, prečo by do toho dobrovoľne isli.. možno dom potrebuje rekonštrukciu, na ktorú nemajú peniaze, kto vie..
@tristann jasne uver spoločný 😊 a dom len tvoj 😊 len hlúpa a slepá by sa na toto dala. Spravodliva možnosť je zrušiť bsm počas manželstva a následne si ries úver na seba a dom rovnako. To je ok.
@katarinamarkova
@rakywanda
@terezia1477
Splátky hypo z BSM na výlučný majetok manžela by sa započítavali a vyporiadali pri zániku BSM (napr. pri rozvode).
@namornicka zamer moze byt napriklad ten, aby to jedno dieta, ktore tam ostane zit a bude mozno 20 rokov do toho investovat, nemuselo vyplacat dalsich niekolko surodencov, ktori to zdedia tiez. V nasom pripade to tak bolo. Polovicu rodicovskeho dvojgeneracneho domu vlastni brat, ktory tam ostal aj so zenou a detmi zit. Uz su tam 14 rokov a kym nasi rodicia zomru to snad este dlhe roky potrva. Keby to nemal prepisane na seba, tak by stale investoval do cudzieho majetku, lebo by vedel, ze to zdedime vsetci. Takto ma istotu, ze polovica domu je jeho a investuje do svojho. Vymenili tam okna, zateplili, nehovoriac o dalsich beznych opravach, ktore treba kazdu chvilu robit. Z druhej polovice by po smrti rodicov mal zdedit tretinu, takze by uz bol vlastnikom 4/6 celej budovy. Teda 2/3. A rozhodne je inak financne narocne vyplacat niekoho z jednej zostavajucej tretiny budovy ako z celej. Tak preto mozu mat rodicia zaujem napisat polovicu domu niektoremu dietatu a dalsiemu dietatu pomoct povedzme financne ako to aj bolo u nas.
@najk ja skôr vychádzam z predpokladu, že zakladateľ tam nežije, ale je pravda, že to priamo nenapísal. Dedukujem podľa slov na margo manželky, že jeho rodičia "ju az tak nepoznaju". Keby tam žili asi by ju poznali.

Tak nech ti ho darujú, keď nechces aby mala naň právo. Hypotéka sa dotkne rodinného rozpočtu, tak celkom nechápem preco by naň nemala mat v prípade rozvodu právo