icon

Môžem požiadať o kontrolu teploty v byte?

5. okt 2024

Dobry den, asi zvláštna otázka, ale mozem ja poslat kontrolu do bytu kde bývam s 5mesačným dieťaťom na kontrolu teplotných podmienok?
Manžel nas týra zimou, tvrdi ze nekuria. V byte je 21st, studený vzduch. Dieťa vkuse kýcha, v tejto zime ho nemôžem ani kúpať. Nasadil nejake tesla digitálne hlavice kvoli setreniu, neviem ich spustiť. Tvrdi, ze ZAPNU SA SAMY ked klesne teplota.
Som.zúfalá, skutočne sa s nim.neda.
On je vlastníkom bytu, nadobudol ho pred svadbou.

jana_eyre_2
5. okt 2024

@simsalabim mne zas svokra vravela že ešte má studené radiátory (je z vrakune), ale to vravela pred pár dňami tak neviem ako teraz..

inom75
5. okt 2024

@jana_eyre_2 si si ista, ze priemerna denna teplota v BA je cca 15stupnov? Ved take teploty mozu byt tak maximalne denne a nie priemerne.

jana_eyre_2
5. okt 2024

@inom75 nie som si ista, nepočítala som to presne, len som si pozrela teploty min.tyzden, z čoho som len odhadom povedala koľko asi je.. ok, tak v Bratislave asi niekde kuria, možno všade..

januska12323
5. okt 2024

Pri 21 stupňoch nemáte doma studený vzduch ale chápem, že pri dieťati to človek vníma inak. Zimou by ťa týral keby celý deň otváral okná nie keď len nechce zakúriť. A naozaj neviem čo by podľa teba spravila socialka. Nakazali by mu kúriť na 25?

betulinka1
5. okt 2024

Je jedno kolko je stupnou. Tyranie je to, ze si nemoze zakúrit, ked je ti zima. A ak je jeho argument, ze je to jeho byt a ty nemozes, chod od neho prec cin skor.

7miriam77
5. okt 2024

My doma nemáme radi teplo,kurime fakt len keď vonku mrzne, aj to len prekurime a vypneme,keďže máme zateplený panelak, teplo sa udrží. No iné som chcela, tvoj muž je riadny drzgros, byť lakomec na vlastné dieťa, tak to je už iný level....ten najvyšší. Hnusil by sa mi. Snáď aspoň najesť sa môžte,keď chcete

lucia147852
5. okt 2024

My mame rovnako stupňov. A veru nekúria. U nás bytové poriadne ani v zime nekúri 😅 v noci radiatre ľadové. Žijú tu dôchodcovia, ti sú z toho happy a ja ohrievanie ako sa sa, lebo tu už to padá dosť pod 20. Každopádne prístup muža je chorý… ale tak vedela si s kým ideš žiť 🤷🏻‍♀️

senta_sofia
5. okt 2024

21 stupnov mame v dome bezne, pocitovo je vzdy chladnejsie v medziobdobiach, ked sa este nekuri cely den

simsalabim
5. okt 2024

@jana_eyre_2 u otca zacali kurit v case tych silnych dazdov a povodni… neviem, ci medzitym kurit prestali, no teraz kuria zas.

tinalia
5. okt 2024

Mrzi ma, ze sa tu strhlo pretekanie, kto ako zvlada teplo a chlad a neriesi sa tu podstatna vec a to je ta, ako sa k tebe a vasmu dietatu sprava otec dietata ze musis pomyslat na anonymnu staznost adresovanu na socialku 🙈 ine problemy vo vztahu nemate? Pretoze toto znie skor ako sekundarny problem...

jana_eyre_2
5. okt 2024

@simsalabim to neviem ani ja, lebo svokra bola na liečení, bavili sme sa o tom keď sa pred týždňom vrátila..

mira0611
5. okt 2024

To co manzel usetri na kureni, miniete v lekarni na lieky pre maleho?! Je normalny?
Tak nech si namontuje 2 klimatizacie /funguju ako tepelne čerpadla a usetri na kureni, ale takto? 5 mesacne dieta takto triznit? Svokra by sa s nim nevedela porozpravat?
Nevedela by si ho poprosit, aby o 2 stupne zvysil teplotu?

zobaka
5. okt 2024

@jana_eyre_2 kks my mame byt na severnu stranu, nemame susedo v zime som namerala 12 stupnov v kuchyni, doma chlapi chodia vyzleceni a furt im je teplo, ja sa tu trasiem, zavolam asi socialku😁 nech mi pridu vymenit okna

kristinka92
5. okt 2024

nechápem prečo riešite kto koľko stupňov ma rad, keď autorka napisala že im je zima a muž jej znemožnil (!) teplotu zvýšiť - veď to je tyranie. ja by som nechcela žiť niekde kde mám tepelný dyskomfort. a že mi niekto zakazuje, veď to je psycho. očividne jej vykrikuje v koho byte býva…otrasne

beronsche
5. okt 2024

Neverím, že toto je váš jediný problém..

Zase a znova sa otvára otázka, prečo do toho ženy idú..
prečo si robia deti s mužmi, ktorí ich nerešpektujú, bývajú v nehnuteľnostiach, na ktoré nemajú žiadne právo..
Čo uz teraz poradiť?
Hádam jediné, že snaž sa postaviť na vlastné nohy, priprav si stratégiu, aby si prežila, keď život s chlapom, ktorý ťa nijako nerešpektuje a neváži, pre ktorého je tvoje slovo nič, keď taký život začne byť pre teba neúnosný..
A nie, sociálka vyriesi veľké kultové..
Skôr sa dozvies, že 21 stupňov je úplne ok..
Ak to nevieš zniesť, máš kam, aspoň na čas, odísť?

ivik4
5. okt 2024

Otazka o voze, odpovede o koze 🤣. Autorku fest zaujima aka teplota vyhovuje Vam ...
Inak chlapa mas na pohladanie...

abbey1
5. okt 2024

A tá socialka ma konkrétne čo riešiť?

ahhola
5. okt 2024

Co spravi na jar s tou usetrenou 100vkou,...a toaleny vam nevydeluje?

nelca84
5. okt 2024

21 je chladno? Vo vacsine izieb mame menej a nezda sa mi chladno. Prekurovat nie je zdrave. Podla mna by sa na socialke pousmiali a prelozili papier...

biela_sova
5. okt 2024

Ak by si mala pocit, že zákaz zvýšenia teploty v byte je len jeden z problémov, a manžel vas týra aj inak, napríklad:
1️⃣ finančne - že ti zamedzuje prístup k financiám na bežný chod domácnosti a liekov alebo
2️⃣ psychicky - že ťa zhadzuje v prítomnosti iných alebo keď ste osamote, vysmieva sa ti, ponižuje ťa a vyčleňuje ťa alebo
3️⃣ fyzicky - napríklad bitie alebo zneužívanie Teba či dieťaťa, bezodkladne sa obráť na: Bezplatná non-stop linka ☎️ 0800 212 212 pre ženy zažívajúce násilie. Národná linka pre ženy je dôverným a bezpečným priestorom pre ženy, ktoré sú ohrozené alebo zažívajú násilie. V situácii ohrozenia ženy a jej detí poskytnú poradkyne na linke krízovú pomoc a všetky potrebné informácie.

kavasmliekom
5. okt 2024

Tak teoreticky by si poslala kontrolu na vás oboch, pretože v nevyhovujúcom prostredí teda dobrovoľne zostávaš s dieťaťom. Nie?

maciatkolulu
5. okt 2024

@nelca84 tebe vyhovuje to ,jej iné. Je normálne podľa teba,aby jeden partner,druhému prikazoval,zakazoval hocičo,čo druhému nevyhovuje?

nelca84
5. okt 2024

@maciatkolulu nie, to nie je normalne, skor som reagovala na to, ze to chce vyriesit udanim na socialke...

mamamasama
5. okt 2024

Práve som pozrela na termostat. 19° a môj krpec tu behá len v slipkoch a nechce sa obliecť 😬 Neviem, či je toto až na sociálku, ale s manželom by ste mali teda byť zajedno. Aj čo sa takýchto vecí týka. Neexistuje, aby ohľadom tvojho komfortu vôbec vznikla hádka. 😳

rachel36a
5. okt 2024

21 stupňov je optimálne teplota...toľko ani nemáme v byte...teraz mam 19,5 lebo som vetrala a som v tričku..normálne mame max 20-21 stupnov. Toto ozaj žiadna sociálna riešiť nebude. A keď chceš teplo a nevieš zapnúť radiátor, tak si vyhľadaj na nete návod. Ald žiadna veda to určite nebude.

slavomira236
5. okt 2024

Pred 2dnami som isla po dcerku do skoly ja mikina prechodna vatovana bunda a susedkine deti na dvore v tricku v kratkom rukave a gatkach. Az ma striaslo. Co mam socialku na nu zavolat? Ja som stredneho rodila v londyne . Na 3det od porodu prisla kontrola domov topenie na 22stupnov bolo. Hned otvarali okna a povedali znizut topenie🤔 este ma spucovali

annm81
5. okt 2024

Na sociálke fakt nikto nebude považovať 21°C za týranie. Sociálka nie je mamka, čo má rozsúdiť vaše detinské spory. Vyriešiť to môžeš len ty s mužom - buď sa dohodnete, alebo nedohodnete.

jana_eyre_2
5. okt 2024

@zobaka tak pri 12tich stupňoch by som zamrzla aj ja 😅

jana_eyre_2
5. okt 2024

My s mužom sme vyrastali v prekurenych bytoch, keď sme šli do domu, dobrovoľne sme sa týrali tým, že sme si nastavili teplotu na 21 a ešte aj deti som tak vychovala.. mne je v takomto prechodnom období dodnes trocha chladno, ale deti tie sú zvyknuté tak doma..

Premna je veľmi málo informácií v tejto diskusii od autorky na to, aby som jej muža odsúdila ako tyrana len preto, že sa rozhodol regulovať kúrenie na 21st.. fakt ma udivuje koľko žien z jednej informácie vie vydedukovať toľko veci..

kitycat
5. okt 2024

Ty nepotrebujes volat socialku ale zamysliet sa nas tym, ci ti takyto zivot vyhovuje.
Byt je jeho.
Jeho slovo.
Ty si tam asi doteraz drhla tiady, vanu, hajzel a obskakovala ho.
Teraz si bez prijmu a bez tepla.
S drzgrosom wow.

A zeny, zamyslite sa fakt niektore. To ze vam je dobre v gatkach pri 15stupnoch autorke nijako nepomoze, ked chce mat teplo a pohodu a nechce doma s deckom sediet v zimnej bunde.

To jej vazne nepomoze 🙄