icon

Možný koniec vzťahu a alimenty

donmonkey7
27. apr 2014

Ahojte! Mám na Vás otázku. Môj vzťah s mojou ženou ide dole kopcom. Nie sme ani manželia, ani nič. Máme ale spolu jednu nádhernú dcéru. Vtedy, keď moja drahá otehotnela, som začal viac pracovať, naháňať každé €, aby sme mali všetko OK. To sa jej nepáčilo už vtedy. Teraz má naša malá 8 mesiacov a ja sa snažím ešte viac zabezpečiť našu rodinu, ale mojej drahej sa to ešte viac nepáči. Stále len výčitky, že som veľa v robote a nestarám sa ani o ňu a ani o malú. Ale aby ste boli v obraze, tak ani ona nemá žiadnu snahu náš vzťah nejako dať dokopy alebo pochopiť to, že do práce chodím preto, aby sme sa mali lepšie. Otočili sa také myšlienky v mojej hlave, že jej pristúpim na alimenty a odsťahujem sa od nich. Nech si zije sama, keď sa jej život so mnou nepáči. No a to najdôležitejšie, moja otázka. Koľko sa platia alimenty? Chcem to vyriešiť bez súdu a bez všetkého, len sa dohodnúť a dať to na papier, uzavrieť zmluvu. Dá sa to aj takto? Zarábam cca. 650-800 €, ale na papiery mám tak 70-100 €. Koľko by som jej mal dávať alebo ako sa s ňou mám dohodnúť? Keď sa naša rodina má rozpadnúť, tak nechcem, aby sa rozpadla hádkou na súde. Poraďte mi prosím!

83lenka83
27. apr 2014

Ahoj, musis pochopiť, že úloha matky je veľmi ťažká a málo ktorýmuž by si vedel zastať takuto rolu, je to neskutocny stres, obava, vyčerpanosť pri starostlivosti o dieta a na všetko je sama, ja som dlhé roky vstavala do prace o 5 ráno a vravela som si, že je to namáhavé ale oproti materstvu to bola malina. Skús aj ty nad sebou porozmýšľať , vsetko sa da len treba chcieť , najľahšie je vzdať sa. Moj manžel pracuje z domu takže je s nami často a je to super, cez deň mam aspoň 2 hodinky pre seba a potom môžem makať znova (dom, varenie zahrada, dieťa, nakup atd....) je toho dosť takže skus sa nad tým zamyslieť a pozrieť sa na situáciu z druhej strany.

janinah
27. apr 2014

neblbni,nevzdávaj to,mne sa tiež nepáčilo a mala som "múdre reči",keď bol manžel v dvoch robotách a ja sama s deťmi doma,ale nikdy by som sa preto nerozvádzala..ale zas nebudem ticho,keď mi to vadí,lebo došiel domov a nemal energiu sa venovať deťom,ktoré na ňom viseli...mne manžel povedal,že ok,on ostane doma s deťmi a ja nech idem zarábať,hneď som skrotla 😉 ber papier a pero do ruky a plánujte financie,nech vidí čierne na bielom,že bez peňazí sa jednoducho nedá...otázne je,čo robíš,keď si doma,ako sa im venuješ a či vôbec....

090379
27. apr 2014

@donmonkey7 Ahojky. Mne sa tak zdá z toho čo si tu napísal, že si vcelku rozhodnutý hodiť váš vzťah za hlavu, oprav ma ak sa mýlim. 🙂 Ja mám tiež priateľa, s ktorým mám dvojročného syna, dokonca on má v starostlivosti ešte dve dcéry, jedna má 13 a druhá 15, takže sa starám aj o ne...ide o to, že tiež chodí do práce, zháňa každú korunku, ale stále keď je doma, tak mi pomáha, hlavne s malým, keďže ja mám rodinu ďaleko a on nemá rodičov, takže mi nemá kto pomôcť...Vaša malá má ešte len 8 mesiacov, je to azda pre matku to najťažšie obdobie, keď sa dvíha na nôžky, treba dávať vkuse pozor. Maj trošku pochopenia aj pre ňu...myslím si, že ak prekonáte toto obdobie, tak to bude o.k. Ja teraz dokonca dovolím chodiť priateľovi aj na tréningy na bike...ale je to skvelý otec a chlap. Ak by si sa predsa len rozhodol od nich odísť a nechať ich ako sa hovorí v kaši, tak by si sa hlavne mal dohodnúť s drahou polovičkou, koľko by chcela aby si jej dával peňazí. Ale v prvom rade porozprávať sa o vzniknutej situácii, ako to riešiť a nie hneď rozchod...Viem, že aj pre oteckov je ťažké zrazu to, že polovička dáva prednosť dieťaťu, ale už je to tak, sme matky. Držím palčeky aby sa to vyriešilo...daj vedieť 🙂 🙂

jahodka8
27. apr 2014

@donmonkey7 Tebe dcéra nebude chýbať, ak by si sa s ňou nestretával? Ani manželka? Ty nepotrebuješ kontakt so žiadnou ženou a ani s dieťaťom? Prvý rok býva často ťažký časovo a pokiaľ jej nikto s dieťaťom nepomáha, tak to je dosť náročné na psychiku a čas. Ale býva to aj veľmi pekné obdobie, ked sa dieťa smeje, lozí, v 8. mesiaci už rado spoznáva iných ľudí ako matku, teda hlavne otca a súrodencov. Či to im zaplatíš aj náhradného otecka, aby mala aj nejaký mužský vzor?

jaja1979
27. apr 2014

@donmonkey7 Ahoj, mne sa tiez zda, ze mas skor zaujem ujst z kratsej cesty. Raz som pocula jedneho mudreho stareho pana povedat na temu rozvodov v tejto modernej dobe: "My sme este zili v dobe, ked sa este veci opravovali a nie vyhadzovali. "
Prvy rok veku dietata je pre zenu je pre zenu extremne narocny. Je v novej pozicii, stale sa toci okolo babatka, nespi, neje, je nervozna, o kulture ci socialnom vyziti ani nehovorim. A ak mate narocne dietatko, je to este horsie. Viem, o com, hovorim, mam 3 deti. Viem, ze pre fungovanie domacnosti su peniaze velmi dolezite, ale zena v tomto obdobi potrebuje vela pomoci, odbremenenia, zvlast ked jej nema kto iny pomoct (myslim rodicia, svokrovci, sestra, ...) Mozno vam dvom chyba komunikacia - ty to vsetko vnimas ako chlap - chces zabezpecit rodinu financne. Ona to mozno ale vnima inak - chlap je stale v robote, pracuje nadcasy, nema o mna zaujem, nechce mi pomoct, vsetko ostava len na mne.... Ty to vidis ale inac, to su dva uhly pohladu. Skus jej mozno trochu pomoct, postaraj sa par krat do tyzdna o dcerku, nech zena ide von, na nakup, na kavu, ku kamoske. Proste nech ma cas sama pre seba. Uvidis, ako sa to mozno zmnei... A ty mozno tiez zistis, ze dcerka sa z penazi netesi, potesi ju tvoja blizkost, cas, ktory jej venujes a zene nechaj trochu priestoru pre seba, zena na materskej je totiz 24 hodin denne v praci. Vies si predstavit, ze ty by si v praci bol den - noc, aj by si tam, spal, aj by si tam travil vikendy a Vianoce? A materska je presne o tomto - stale si v jednom kolotoci, nerozlisujes piatky-sviatky - vsetko je jeden velky stereotyp. Preto nastavaju krizy - tie ale treba prekonavat, nie presuvat.
Neboj sa, toto obdobie skonci, ked deti trosku povyrastu, uz to nie je take psychicky a fyzicky narocne, ale skus jej pomoct a neskryvaj sa za to, ze potrebujes zarabat peniaze. Tvojej dcerke peniaze otca nenahradia. Drzim palce a prajem vela trpezlivosti...

arabela88
27. apr 2014

@donmonkey7 Na tvoju situaciu co sa tyka vztahu reagovat nebudem lebo je tazke posudit to z jedneho uhla pohladu no co sa tyka alimentov tak to bez papiera nerob urcite. Moj priatel ma tiez dceru na ktoru plati len podla ustnej dohody a jeho ex to patricne vyuziva. keby to bolo sudom tak drzi hu... ale takto si narokuje na vsetko. k alimentom malej prispieva na oblecenie, skolku, kruzky a stale je to malo. je to tvoja dcera tak vyzivuj ju no nie priatelku. skus pozorovat kolko tak miniete spolu na malu a podla toho ked uz nechces sudom.

marionmarion
27. apr 2014

hm...no nechcem ta kritizovat...ale skusil by si ostat doma s dietatom ty, starat sa on nonstop vo dne v noci, nemoct ist ani na obycajne stretko s kamosmi, tak by si uvidel, aky by si bol ty spokojny, ze si na vsetko cely den sam...Naozaj su take dolezite peniaze? Ked nas maly mal 8 mesiacov, muz zarabal tak 4 stovky mesacne, ale za to bol viac s nami doma, staral sa a pomahal...a boli sme spokojni. Mozno staci zmenit trochu pristup a nie sa hned otacat chrbtom, len preto ze tvoja zena potrebuje TEBA a nie tvoje peniaze. A na dieta nemyslis? Otocis sa jej chrbtom kvoli nezhodam s ktorymi to nevinne stvorenie nema absolutne nic, ale za to mu beries moznost vyrastat v normalnej rodine? 😖

tova
28. apr 2014

@donmonkey7 co znamena ze vela pracujes??? kolko hodin denne si mimo domu? dni v tyzdni? lebo ak chodis domov o 17hod. a slecna si mysli ze sa jej nevenujes je na omyle, vela muzov pracuje od 7rano do 19hod. ked chce mat rozok v ustach a mlieko pre dieta niekto musi pracovat. 700eur to je tak akurat z vyplaty do vyplaty. Dieta moze dat do jasli, stat je to zaplati a moze chodit do prace. A o druhom dietati ani nech nerozmysla.

donmonkey7
autor
28. apr 2014

@83lenka83
@janinah
@090379
@jahodka8
@jaja1979
@arabela88
@marionmarion
@tova
Takže hneď na začiatok. Ďakujem za Vaše názory. Ten náš rozchod vôbec nie je o tom, že ja sa im chcem otočiť, ale žena mi stále vykrikuje, že zbal si veci a ťahaj do ...! Koľko som preč z domu? 7:30 začínam a končím tak najskôr o 19:00, ale teraz sa mi začína sezóna, takže budem budem začínať 7:30 a končiť tak 2:00 az 5:00 na druhý deň ráno. Práca? Ja nemám dve, ale hneď štyri. Výhoda je, že tri mám na jednom mieste a jedno iba inde. Prečo som toľko v robote? Platíme minimálne 200 € nájom, auto, telefóny, malá a my dvaja. Ešte aj mojej drahej som.dohodil prácu z domu, aby sme sa mali lepšie. A aby ste vedeli, tak ona ani nevarí, ani neperie a ani nežehlí. Toto všetko robí namiesto nej svokra, čiže jej mamka. Samozrejme okrem tých výdavkov, ktoré som vyššie spomenul máme obaja dlhy, ale ona takéto veci vôbec nerieši. A pomoc s malou? Ja som sa jej x-krát ponúkol, že zoberiem malú k mojím rodičom, alebo, že ju zoberiem von, aby si ona mohla odpočinúť, ale vždy to dopadlo tak, že mi ju nedá, lebo sa neviem postarať. Ja som za to, aby sa náš vzťah zachránil, lebo viem, že bude aj lepšie, ale nie som čarodej a neviem jej vysvetliť, že to neide zo dňa na deň. Chce aj aby som sa im venoval, aj aby peniaze boli, aj všetko. ☹

stefka33
28. apr 2014

@donmonkey7 Skús teda tú ospevovanú mediáciu, keď nechceš ísť na súd. Bolo by zaujímavé vypočuť si tvoju priateľku čo si o tom myslí ona. Ak si mám urobiť úsudok len z toho čo píšeš ty, tak tvoja priateľka je rozmaznané decko, ktoré na všetko potrebuje mamičku a ak nie je po jej tak hysterčí.A je jej jedno, že požiadavky sú nelogické. Tak neviem. Ale podľa mňa ďalší scénar po rozchode bude, že ťa začne citovo vydierať cez dieťa.

jahodka8
28. apr 2014

@donmonkey7 S takýmto dieťaťom je veľmi veľa roboty, lebo to je na 24 hodín denne. Ked sa niekto chce maximálne venovať dieťaťu, tak aj to varenie, pranie a žehlenie je problém. Dieťa vyžaduje stále matkinu prítomnosť do 1 roka, vo veľa rodinách je to tak, že rodičia pomáhajú. No načo bude variť, ked ty si stále v práci? Samej pre seba to sa ani neoplatí a ani to tak človeku nechutí, to ti hovorím podľa seba. Lebo ked má žena variť, prať a žehliť, tak je to potom na úkor dieťaťa. Moj muž pri dieťati do 3 rokov neurobil vôbec nič. No mala by si dieťa dať aspoň na pol hodiny denne, ak ho chceš. Ona je asi na dieťa moc upnutá, toto sa deje často, to je tak hormonálne zariadené. A pokiaľ kojí, tak niektoré deti sa chcú kojiť aj každú hodinu aj v noci, plus prechádzky 2 - 4 hod. denne, prebaľovanie 1 hod. denne, krmenie tak 3 hod. denne, a ak dieťa spí, tak sa naje ona, prezlečie, okúpe a čo to uprace, plus lekárske prehliadky, nákupy, no je toho dosť. V dnešnej dobe sa už toľko nežehlí ako kedysi, veľa materiálov ani nie je na to stavaných, elastické veci sa tým práveže ničia. Aj varenie trvá tak min. 2 hodiny denne, ak má byť obed, lebo to musíš po sebe aj poupratovať. Ja len čo som išla vešať prádlo 10 minút, tak občas bol vreskot a ked dieťa spí, tak nechcem buchotať, lebo sa zobudí často na otvorenie dverí a už je po spánku za 20 minút a potom je mrzuté.

marionmarion
28. apr 2014

@donmonkey7 z toho co pises, je mi situacia uplne jasna...tvoja partnerka ma problem, zjavne jej vo vztahu nieco chyba, je zatrpknuta a pradepodobne trpi aj depresiami, takze ak chces zachranit vztah, chodte pekne na parovu terapiu a ona by mala chodit na individualnu. Tu raznymi rozhodnutiami a tlacenim ju do kuta nevyriesis nic,akurat tak naozaj prides o rodinu. Chapem, ako sa citis...ale ona naozaj potrebuje pomoc a ak ti na nej, na vas zazlezi, ty si ten, kto jej musi pomoct, ona to sama nedokaze...

janinah
28. apr 2014

@donmonkey7 s takou pracovnou dobou sa doženieš akurát tak ku infarktu,mne ako manželke by toto vadilo presne preto,lebo by som sa o manžela bála..ale tak zas by som ho preto nevyhadzovala z bytu....takže ti druhýkrát píšem- neblbni,zdravie sa kúpiť nedá...

donmonkey7
autor
28. apr 2014

@janinah
@marionmarion
@jahodka8
@stefka33
Ja mám zase také skúsenosti, že aj zdravie sa dá kúpiť. Dnes je taká doba, že bez peňazí ani ochorieť nemôžeš, lebo ťa ani nevyšetria. Ja viem, že moja pracovná vyťaženosť je až prehnaná, ale kým som mladý, tak sa budem naháňať, aby som na starobu nemusel. A moja drahá nie je rozmaznaná, ale ona má iný pohľad na svet. Pre ňu peniaze nie sú všetko. Ja som zase realista. Ja sa na svet pozerám tak, že peniaze k životu potrebuje človek. A k dobrému životu potrebuje človek dobrú dávku financií. Žijeme v takom svete. Bohužiaľ. A ja sa chcem mať dobre a chcem, aby sa aj ony mali dobre, len ona to nevie alebo nechce pochopiť. No a poraďte mi, akou cestou sa mám vybrať? Čo a ako ďalej?

jahodka8
28. apr 2014

@donmonkey7 To sa asi musíš dohodnúť s ňou. Teraz ti tu môže padnúť 10 rôznych rád a ktorú si vyberieš?

stefka33
28. apr 2014

@donmonkey7 🙂 No po tomto príspevku, si myslím, že ešte treba zabojovať. 🙂 Ak sa muž postaví na obranu svojej partnerky, keď ju niekto kritizuje, tak v tom podľa mňa sú ešte nejaké city. Čo skúsiť manželskú poradňu, dohodnúť nové pravidlá? 🙂

marionmarion
28. apr 2014

@donmonkey7 ja zijem v tomto svete a dokazem tu byt spokojna aj s malom penazi...poloz si otazklu ci su ti dolezitejsie prachy, alebo rodina...viac k tomu nemam co dodat...mozno sa este spytaj seba, na co ti tie peniaze budu, ked ostanes sam a dceru budes vidat dvakrat do mesiaca? Nechapem ako ti mozu byt financie prednejsie, nez zachranit rodinu. Uz zacinam chapat preco ta tvoja priatelka posiela do... tiez by som sa na teba vykaslala. Naco mi je chap, ktoreho ani nevidim a nevidi ho ani nase dieta? Asi na nic. Pochybujem ze vobec chapes o com ma byt rodina a co potrebuje tvoja mala a tvoja priatelka. Sorry...

janinah
28. apr 2014

@donmonkey7 ak sa ti tu prihlási jediná žena,ktorá by chcela žiť s chlapom ako ty,že je nonstop,doslova nonstop v robote,tak sa s ňou zoznám 😉 predpokladám,že nedeľu prespíš a žena zas sama ....ustúpiť nemieniš 😒 tak skús aspoň povedať žene dátum,kedy sa toto zmení napr. po tvojej sezone,že si necháš len dve práce..ale dodrž to...a ešte poznámku- robím desaťročia s pacientami a ver mi,zdravie si nekúpiš,môžeš si kúpiť pozornosť lekárov,"lepší" liek,nadštandard pri operácii či v nemocnici,ale nekúpiš si zdravie..bola som svedkom,ako pacient s rakovinou núkal primárovi svoj dom,len aby ho zachránil-nedalo sa 😒 a nemysli si,že choroba sa lepí len na starých,je čoraz viac chorých v mladom veku a presne zo stresu,prepracovania,nerelaxovania.....nevyzeráš byť hlúpy,rozmýšľaj 😉

tova
28. apr 2014

@donmonkey7 mat peniaze, nepracovat.. jedine zacni hrat loteriu! a teraz realnejsie, moze ist ona do prace, dieta do jasli, doma sa vsetci zidete o 17hod. a budu aj peniaze z 2 vyplat. Ona sama s dietatom be prijmu z materskej tiez nebude vyskakovat, a urcite sa najdu slobodne matky, ktore ledva s detmi prezivaju ktore by brali razdsej muza, ktory zarobi a prace sa neboji.

jahodka8
28. apr 2014

@donmonkey7 Ja by som to ocenila, že toľko pracuješ, teda keby mi pomáhala moja mama alebo by sme bývali u rodičov, že by sme potrebovali peniaze na vlastné bývanie a podobne. No len či jej tie peniaze aj dávaš alebo jej hovoríš, že šetríš a ona o tom nič nevie koľko a načo. Žeby ťa len tak vyhadzovala? Si si istý, že si k nej úprimný?

donmonkey7
autor
28. apr 2014

@jahodka8
Ja pred ňou nemám čo tajiť. Má prístup všade. K mobilu, k e-mailom, všade, čo sa mňa týka. Nemám pred ňou čo tajiť. Za ženami nechodím, zle nerobím, len som veľa v práci. ☹

marikost
23. jún 2020

@donmonkey7 To je najlahsie zbalit sa a odist. Preco vlastne chces stale len zarabat peniaze, starat sa,aby im bolo fyzicky dobre, ked psychicky ta potrebuju. Staci venovat svoj cas a je vyriesene...Ziadna zena netuzi iba po peniazoch bez manzelovho casu...iba ked ma druheho frajera, vtedy ano. Ziadny vztah nie je perfektny a bez bolesti. Hlavu hore, zober na seba starosti a venuj im svoj cas. Nemusite mat hned hrbu penazi, ale casom.Teraz ta potrebuju obaja.

marikost
23. jún 2020

Taky pracovny cas a styri roboty? To asi prides domov iba na prespanie. No to by som ani ja nebola spokojna. Treba zvazit, ci to je naozaj take surne,ak vam nezvoni pri dverach exekutor.
Pochybujem,ze za nu vsetko robi svokra. To by nikto tolko nerobil. Nemozes to vediet, ked si cele dni v robote, co ona robi.
Sadnut si spolu, dohodni si presny cas ktory budes iba pre dieta k dispozicii a druhy cas kedy budes iba pre manzelku k dispozicii.
Dieta netreba brat k rodicom, jedine,ak chces byt s manzelkou sam.