Prečo súdy pri striedavej starostlivosti nadržujú otcom?
Preco sudy v tejto krajine nadrziavaju stranu otcom? Preco ma otec len prava a okrem vyzivneho nema ziadne povinnosti? Preco ak chce zrusit zena striedavku, tak si na sude vypocuje nekonecne monology od sudcu ako skodi dietatu, ked otec nema pravidelny styk s dietatom a ked otec poziada o zrusenie striedavky, tak sudca len skonstatuje, ze otca nemozno donutit k pravidelnej starostlivosti o dieta. Co je toto za pravny stat? Matky sa musia starat o deti vzdy, otcovia len vtedy, ked sa im to hodi?
V nasom pripade chodilo dieta do skoly nonstop nepripravene, nenaucne, nenosilo si pomocky na vyucovanie, zaspavalo na hodinach, pretoze otec nedodrziaval vecierku. Triedna ucitelka, riaditelka vypovedali, ze dietatu neprospieva otcov rezim. Od sudcu som si vypocula monology, ako idem skodit dietatu zrusenim striedavky, streiedavka zostala. Ked si ex nasiel mladu pipku, ktorej nas syn nevyhovoval, ex poziadal o zrusenie striedavky - dovod bol, ze dieta si s partnerkou nerozumie, vznikaju konflikty a on nechce skodit dietatu, tak chce striedavku zrusit. Bez sudcovych monologov smerom k ex, striedavka zrusena.
Presne o iste sa stalo dcere mojej kolegyne na konci minuleho roka. Ked chcela zrusit striedavku pred 2 rokmi okna, lebo ex bol nezodpovedny, dieta do skoly nepripravene, casto na prve hodiny na vyucovanie ani neprislo, pretoze zaspali, pohoda jahoda, otec ma dolezitu funkciu pri vychove syna, striedavka zostala. Ked ju v decembri chcel chlap zrusit, pretoze udajne je jeho matka tazko chora a musi sa k nej prestahovat a starat sa o nu, sud bez akychkolvek otazok a hladania rieseni striedavku zrusil. Uz ta udajne dolezita funkcia role otca nebude chybat... Preco to tak je? Preco ked su otcovia udajne rovnako doleziti ako matky, preco sa k nim pristupuje inak? Preco im staci povedat, ze im dieta uz nepasuje do ich zivota a sudu to staci?
To preferovanie oteckov je aj pri bežnom styku- v našom prípade určite. A pritom moje dieťa stále opakuje na kuratele, psychologicke, že otca nechce, nechce sa s nim stretávať a chodí len preto, ze musí. Vraj je ešte vo veku, kedy sa to da zvrátiť. Cele choré
@subartic … myslim, ze by som sa k tomu postavila ako ty. Aj ked ktovie ci je to spravne. Ale citim to rovnako, ze by som nehladala..
No. Ja neviem. Ja by som na kamoskinom mieste pocitala aj s takou moznostou, ze sa to udeje. A ako pisem. Dieta ma uz fakt velke. Uz to nie je, ze musim nan dozerat 24/7
@zuza265 bolo by to uple jednoduche, pristupovat k otcovi uplne rovnako ako k matke. Na jednej strane sud opakuje, ze otec je rovnaky rodic ako matka a matka sa nad otca nema nicim povysovat. Na druhej, matka musi a otec moze. Ked som ja chcela striedavku zrusit, vypocula som si od sudcu nekonecne monology, aka som zla matka, lebo idem trhat dieta od otca a kazit vztah. Ked chcel zrusit striedavku moj muz, nic z toho si moj muz nevypocul, dokonca sudca povedal, ze je v zaujme dietata nevyrastat v konfliktnom prostredi. Ked som sa ohradila, ze teda len tak jednoducho sa zrazu da striedavka zrusit a co ak aj ja chcem zrusit svoju cast striedavky, opat som si vypocula monolog co tym chcem povedat, co som za matku, ci chcem, aby moje dieta skoncilo v ustavnej starostlivosti. Na adresu otca ziadne z tychto slov nezazneli a pritom je udajne taky isty rodic ako ja. Obrovsky nepomer je v tom pristupe. Otcovia su len vtedy otcovia, ked sa im to hodi. Matky musia byt stale matkami.
Ale ako donútiš otca aby sa staral keď nechceš? No nijako
To nie je iba Slovensko, to je tal všade
Ako donútiš rodiča (matka, otec) aby mal záujem o diéta?
A teraz ženy úprimne. Ak by súd tie povinnosti otcom nariadil a otec nechce, síce si dieťa vyzdvihne, to však neznamená, že sa riadne postará, vy by ste mu to dieťa s čistým svedomím odovzdali?
Mam dieťa s debilom. Ja s nim žiť nechcem a nebudem. On nechce sa o dieťa starať a brat si ho. Súd a zákony nariadila, že musí? Ozaj by som mu to dieťa nasilu dala? No nedala.
Porovnávaš hrušky a jablká. Zrušenie striedavky z pohľadu matky pravdepodobne nebolo také že ona sa " vzdá " dieťaťa v prospech osobnej starostlivosi otca .....Porovnávaš 2 úplne iné prípady , no chceš ich vnímať ako jeden. Pevne verím že vieš rozdiel v tom požiadať o zrušenie striedavky a žiadať osobnú svoju a požiadať o zrušenie striedavky a súhlasiť s osobnou starostlivosťou druhého rodiča.
@damian85 porovnavam hrusky a jablka? Preboha v com? Ked som chcela zrusit striedavku a boli na zrusenie padne dovody, apelovala na mna triedna ucitelka, ze dieta si pobytom u otca kazi znamky, prospech, uci sa nezodpovednosti a nepripravenosti. Sud to vyhodnotil ako nedovodne zrusenie a styk otcom bol povyseny na zly prospech dietata v skole. Ked chcel zrusit striedavku ex, lebo mlada frajerka, nebolo potrebne nic dokazovat, styk otca s dietatom nebol povyseny nad frajerku. Ked som sa vyjadrila, ze s tym nesuhlasim a nechcem svoju cast striedavky ani ja, ergo nechcem dieta do starostlivosti, tak na mna sudca az neprimerane zdvihol hlas a spustil monolog, co som za matku, ci to myslim vazne a ci chcem, aby dieta skoncilo v ustavnej starostlivosti. Sud sa otca toto neopytal? Preco? Ked je otec rovnaky rodic ako ja matka? Porovnavam jablka s jablkami a hrusky s hruskami.
Preto, že to tak bolo vždy. Si zober, že chlapi kedysi platili na dieťa 30€ !!! Veď to je chorý nonsense! A súdy spokojné, štát spokojný a žena poraď si sama ako vieš. Nikdy tu v tomto nebola spravodlivosť a dlho ešte nebude. Žijeme stále v patriarcháte, kde muži zarábajú viac na rovnakých pozíciách.
@autorka ja si myslim aspon ja som tak pochopila, ze on pisal o tom, ze ex rusil striedavku s tym, ze sa budes starat ty. Ty si to ziadala pred sudom potom ako to chcel zrusit ex. Cize ani ex ani ty by ste sa nestarali o dieta. Aspon ja to tak chapem. A to je sialene. Za mna je sialene, ze starostlivost chce zrusit ktorakolvek strana
Ako ti to jednoduchšie vysvetliť aby si porozumela. Žiadala si zrušiť striedavku s tým že dieťa by bolo v osobnej starostlivosti otca ? Ak áno , tak v tom prípade porovnávaš jablká a jablká a sudca je zlý a otcovi nadržiava ! Fuj fuj fuj ! Ty si chcela zrušiť striedavku a chcela si osobnú svoju , súd ti nevyhovel , nadávaš. Teraz máš to čo si chcela písala si že si chcela zrušiť striedavku , zrušenú ju máš a nadávaš........Máš to čo si chcela , ale ani to nie je dobré ? Otec žiadal zrušiť striedavu aby mal dieťa v osobnej on ? Fakt ale fakt nevidíš rozdiel ? Ja už potom neviem. Veď ty porovnávaš neporovnateľné .............
Si sa mala spýtať milého sudcu či videl ako detské psychiatrie praskajú vo švíkoch kvôli ich striedavým starostlivostiam. By som milého sudcu nabalila a by pendloval čo týždeň po celom Slovensku, nech je to adekvátna záťaž tomu, čo robia deťom.
Skús mi prosím ťa vysvetliť , prečo keď si žiadala o zrušenie striedavky ty sama a o nejaký čas ti súd vyhovel , si znova nespokojná ! Sudca veľmi dobre vyhodnotil situáciu , ak sa pozrel na to , že ty sama si o to žiadala ! Žiadala si a dostala......😝 .
@jakubrianka 😀 určite ?
@damian85 ako ti to vysvetlit, aby si ty pochopil. Zjavne tu zeny pochopili, ale chlap ma chapanie na inej urovni... Som spokojna ze je syn u mna. Riesim PRINCIP, preco sa k otcom a ich poziadavkam pristupuje diametralne odlisne ako k matkam a ich poziadavkam. Skus si pripadne precitat viackrat za sebou moje prispevky, mas asi problem pochopit pisany text v materinskom jazyku. Dostala som to, co som ziadala? Ha ha, lebo sa to hodilo otcovi kvoli frajerke. Keby si otec nenasiel frajerku, nic by sa na striedavke nezmenilo. Naozaj tu nevidis nic dvojake?
@zuza265 Nie ona žiadala o zrušenie striedavky lebo dieťa malo zlý prospech . Súd to zamietol. Teraz po čase ak dosiahla zrušenie striedavky , zase nie je dobré , tak asi dieťa už začalo sa lepšie učiť , ak striedavku zrušiť nechcela. Alebo len je tu problém EGA , t.j ak to podám ja musí to tak byť ale ak to podá iný nesmie to tak byť. Asi pravdepodobne niekde záujem dieťaťa tu pri oboch rodičov nie je podstatný. Pretože najskor matka tvrdila že dieťaťu striedavka neprospieva , a keď po čase docielila zrušenie striedavky , už to dieťaťu prospievať začalo ? ? ? Pravdu si prispôsobím okolnostiam......
Nie pretože on nežiadal zrušenie striedavky v prospech svojej osobnej starostlivosti ako ty. Ak nerozumieš rozdielu , fakt , ale fakt netuším ako jednoduchšie ti to napísať. Písala si : " Ked som sa vyjadrila, ze s tym nesuhlasim a nechcem svoju cast striedavky ani ja, ergo nechcem dieta do starostlivosti, " ale pred tým si to žiadala , na súde si nesúhlasila a teraz zase píšeš že si spokojná.......Ono ťažko ale ťažko ak si sama odporuješ sa niekto vôbec v tebe vyzná......nečuduj sa sudcovi....ak raz niečo žiadaš , potom to nechceš , potom si rada že máš to čo si nechcela , alebo vlastne chcela.....
@damian85 Dietatu sa prospech nezlepsil, sud nezaujimal prospech dietata. Sud zaujimal STYK s otcom, pretoze udajne je otec rovnaky rodic ako matka a STYK je povyseny nad vsetko. Kedsi otec nasiel frajerku a striedavka mu uz nevyhovuje, uz STYK otca dolezity nie je. Nemam ziadny problem s egom, mam problem s principom. Neriesila som to, pretoze som si myslela, ze je to ojedinely pripad. Ked mi kolegyna povedala o svojej dcere, ze to u nich bolo uplne rovnake a doniesla precitat rozhodnutia, tak ma to vytocilo. Ty vidis jablka a hrusky. Zeny ako ja vidia jablka a jablka. Ked chce zrusit striedavku matka, varuj Boh, striedavka musi zostat, aj keby jastery z neba padali. Ked sa striedavka otcovi nehodi, srat na dieta, co je pre neho dolezite a este viac srat na matku. Otec sa zariadil po svojom, dieta mu do planov uz neladi, striedavka zrusena.
@damian85 v prispevku nejde o jej pristup ale o pristup sudu a v tom je rozdiel, pointa nie je ako na to pozera ona, ale ako na to pozeral sudca, v jej pripade ked chcela zrusit striedavku zdoraznoval sud rolu otca a bol proces dokazovania zamestnancami skoly (napriklad) a v pripade ked chcel zrusit otec, tak boli dolezitejsie potreby syna, lebo otec ma druhu zenu..
Poznáš prípad kedy by matka chcela zrušiť striedavku a prenechala by osobnú starostlivosť na otca a súd jej nevyhovel ? Ak áno , sem s tým.......Porovnávaš úplne niečo iné ale vnímaš to cez svoju optiku ktorá je na míle ďaleko od pravdy. Nie 1+1 nie je rovnaké ako 1-1......aj keď to tak na oko vyzerá , výsledok je úplne rozdielny. Tak isto výsledok zrušenia striedavky z tvojej strany by znamenala tvoja osobná starostlivost zrušeniu z jeho strany by neznamenala jeho osobnú starostlivosť. Normálne si to nakresli aby si pochopila , prečo takto sudca rozhodol. Bola tu ešte možosť presne taká ako sudca navrhol ak nechcete ani jeden ústavná starostlivosť.
@tilonka NIE ONA NEŽIADALA zrušeniu striedavky , kde by sa ona sama vzdala osobnej starostlivosti. Nemiešaj 2 odlišné veci.......Ak sa o dieťa nechce starať ani jeden , sudca im povedal možnosť číslo 3 ...

A vyjadrim sa k teme. Podla mna nefer su rozne situacie na oboch stranach. Tak ako je mamka mamka a jednoducho vela veci koriguje ona, aj ked su obaja rovnaki rodicia. Tak napr aj toto je pripad, ze proste ak muz nechce, zena nezmoze nic. Neviem si uplne predstavit co by sa muselo zaviest, aby to fungovalo vsade na 100%😕