Rozvod. Urobila som dobre?
Ahojte, v prvom rade chcem vysvetliť dnešnú registráciu, na koníka chodím už pár rokov, mám riadny nick, niekoľko stovák príspevkov, pár rokov sa dokonca pravidelne stretávam s niektorými užívateľkami. V prípade záujmu, môžete kontaktovať admina, ktorý to môže potvrdiť. Len nechcem pod starým nickom rozoberať môj problém.
Včera som po cca mesačnom rozhodovaní podala návrh na rozvod. Som mama skoro dvaapol ročnej dcérky na rodičovskej dovolenke. Problémy v manželstve nastali cca na jeseň 2011, ale boli to len záležitosti ohľadom peňazí, nedorozumenia. Vyvrcholilo to na konci apríla tohto roka, kde sa mi manžel priznal, že už s nami nechce byť (viac menej som mala tušenie), dôvodom bolo to, že sa hádame a on je nešťastný, vadili mu na mne drobnosti ako napr. To, že som málo ambiciózna a pod. Toto rozhodnutie utvrdil fakt, že stretol ženu, s ktorou by si vedel predstaviť budúcnosť. Absolútne nerieši momentálnu situáciu, nechce byť do budúcna s nami, rieši si len stretnutia s priateľkou.
Bývali sme v byte, ktorý sa toho času predáva (pre nedostatok financií na splátky). Nevieme v ňom existovať spolu, buď sa hádame alebo mlčíme. Na čas odišiel ale po cca troch týždňoch sa vrátil domov.
Cieľom tejto témy je poprosiť o radu, prípadne Vaše skúsenosti. Stále váham, či som urobila dobre, váham, či sa odsťahovať hneď alebo ostať v byte kým sa nepredá, aj keď jeho prítomnosť veľmi ťažko znášam.... Prosím ako ste prežívali sťahovanie, ako to znášajú deti v takomto veku, bojím sa tiež ako vyžijem z rodičovského príspevku (od toho apríla mi nedal ani cent, urobil nákup potravín). Peniaze v hotovosti mi dá, ak odídem z bytu. Je pravdou, že moc financií nemá, je v mínuse, máme dlhy....
Ďakujem
@priroda44 ja by som sa na neho vykaslala. je jasne, ze k nemu este nieco citis, inac by si nerozmyslala ci byt alebo nebyt stale jeho manzelka, ci si urobila dobre.
zostat s chlapom len koli dietatu, je somarina, to ti povie kazda, co nieco take riesila.
a dalsia vec, klame ti, vycita ti, rozprava ti o inej, o tom ako mu je dobre pri inej, a ty este stale rozmyslas, ci si spravila dobre? a ty si nebojovala? by som sa ho spytala, ako bojoval on, za zachranu manzelstva? novou znamostou? to je nejaka nova zbran?
@priroda44 ako to tu čítam,tak si urobila dobre a tvoj manžel také radikálne riešenie od svojej málo ambicioznej ženičky nečakal ...nemám s rozvodom skúsenosť,ale nebrala by som sa z bytu preč,kde máš záruku,že po tvojom odchode tam nepríde iná a byt sa nepredá a ty neostaneš kdesi v podnájme a bez peňazí?všetko na čom sa dohodnete by malo byť písomné a nejak právne podchytené si myslím...a že teraz nemáš peniaze?však nech nedáva tebe na nové šaty,nech dáva dieťaťu na jedlo a potreby,toto treba rýchlo riešiť...a už ani nekomentujem,že jeden deň ti povie o milenke a na druhý deň ťa ťahá do postele to fakt diagnoza :chlap 😒
Rozvod ako akt nic neriesi, ako tu uz niekto spomenul, ze sa vynoria dalsie problemy. Ale urobila si to, teraz uz premyslat nad tym, ci to bolo spravne? Uz nepremyslaj. Ci to bolo alebo nebolo spravne ukaze len cas.
Pokojne sa moze stat, ze partner sice teraz nasiel novu múúúzu, ktora mu naplna zivot, ale nie je vylucene, ze po roku, roku a pol, ci dvoch si uvedomi, ze kde mu bolo dobre. Teraz je zamilovany, a keby si neviem ako bojovala, tak nic nezmozes, lebo zamilovany chlap - hotova opica. Treba ho nechat vychladnut.
V prvom rade sa musis dat teraz dokopy ty.
manželskú poradňu.najprv to skúste vyriešiť prostredníctvom niekoho,keď neviete sami.dôležité je chcieť vyriešiť.manželstvo ani rozvod nie je zdrap papiera.a zvlášť,že máte dieťa.držím palce.
ja by som sa zbalila a odišla, možno potom by si stokrát rozmyslel čo spravil
@priroda44 to je obycajny alibizmus, ak ti chlap povie, ze malo bojujes... On je uz rozhodnuty, ze tu druhu chce. Druha vec je, ze este nevie co ho caka a netusi, ze na ruziach mat ustlane nebude. Ako prve si daj zverit dieta predbezkom do vychovy, ako druhe podaj o stanovenie vyzivneho na dieta este pocas manzelstva.... Z bytu by som asi neodchadzala, aj ked je to tazke, nemas istotu, ze si tam nenastahuje frajerku...Co ak povynasa vase spolocne veci a spenazi ich? O tie peniaze mozes prist..
@priroda44 Nečítala som odpovede, len Tvoj úvodný príspevok, tak odpovedám priamo.. S rozvodom si podľa mňa spravila dobre. No len teraz sa ako tak postaviť na vlastné nohy..
Ja mám dcérku 2roky, 2mes. Som s ňou sama, rozišli sme sa keď som bola tehotná.. Ostala som žiť v byte so svojou matkou /otec zomrel/, takže sme tu tri baby... Ako vychádzame? Ťažko. Mama má dôchodok a dosť nízky, takže sa skladáme na byt na polovicu a plus na potraviny čo varíme na tretiny - ja platím viac /mama toho až toľko nezje/... Takže na Tvoju otázku či výdeš, Ti odpovedám že nie. Mame dávam 100EUR, plus nečakané výdaje ako sú nedoplatky hradíme na polovicu. Po zaplatení poplatkov v banke, poistiek, internet... atď mi ostáva ak rátam aj alimenty 116EUR... Ja keby som celý byt platila sama, tak mi ostane nejakých 30EUR /aj keď veľa vecí by som v tom prípade zrušila/ - takže Ti radím - obráť sa na pomoc rodičom, prípadne si vezmi do bytu spolubývajúcu, lebo pokiaľ si doma, tak to nemáš šancu zvládnuť a i keď budeš zarábať nebude to jednoduché... Rodičia Ti budú musieť pomôcť aj čo sa týka stráženia malej.. Mne ju vzali do škôlky teraz od septembra, v práci mám výpoveď hneď po skončení RD, takže hľadám už teraz prácu a na jednu smenu je to priam nemožné - opatrovateľka vychádza skoro toľko ako by som zarobila za tie hodiny čo by mi ju opatrovala... Teda pokiaľ nemáš na ruke nejaké fakt dobre platené zamestnanie.. Moja mama nevládze, maximálne mi ju dá ráno do škôlky... Toto všetko budeš musieť riešiť. Byt by po rozvode mohol teoreticky pripadnúť Tebe, lebo dcérka Ti predpokladám bude zverená do starostlivosti, takže s tým čo chce Tvoj ex - choď odtiaľ preč, ja Ťa vyplatím, by som na to nepristúpila, až ako rozhodne súd o majetkovom vysporiadaní, ale ako príšem vyššie budeš musieť nejako riešiť i nájom bytu, nehovoriac o tej hypotéke... Takže radím buď dať byt zatiaľ do podnájmu /to by musel ale ex dovoliť/ alebo si tam vziať ešte nájomníka /keby to bla mamina, môžte si s deťmi prípadne aj pomôcť/...
Veľa šťastia a zapamätaj si, lásku si nevynútiš. On už má priateľku a zostávať vo vzťahu bez lásky je dosť kruté. Želám Ti do života všetko dobré a nech si nájdeš časom niekoho kto Vás bude s malou ľúbiť... Hlavu hore - mne pri depke pomáhajú správy a katastrofikcé filmy - tam človek vidí, že mu je ešte dobre... 😉
@priroda44 Začala som čítať tú diskusiu, sú tam veci ktoré som nevedela z úvodného príspevku a čítam tu o príspevku na jasle či škôlku - to je síce pekná rada, no platí to len a len do troch!!!!!!!! rokov dieťaťa, s tým že žiadosťou na sociálke o tento prípevok ho dostaneš presne vo výške koľko stojí škôlka, či jasle, na účet to pôjde im, alebo teda opatrovateľke a ešte Ťa musím upozorniť, že požiadaním o tento príspevok strácaš nárok na rodičovský príspevok /190,10EUR/ - takže pozor na to... Ono sa Ti síce oplatí ísť do práce a zarobiť si viac, no dcérka má už 2,5roka ako píšeš, takže od tých 3rokov musíš riešiť inú alternatívu..
@malinkaaninka manželskú poradňu on odmieta, on že to má ujasnené...
@priroda44 ja ti mozem poradit, iba to co riesim ja, ked mam problemy vo vztahu.
vzdy sa riadim citom, ako zena trosku rozumom 😎 , ale pride mi, ze mi zeny sme citlivejsie. ja som veriaca, sice, ale svedomie ti napovie, u mna to byva tak, ze dam dve alternativy, napriklad ostahujem sa, alebo ostanem a podla toho ako veaguje moje svedomie, to riesim. Ked myslim na odstahovanie a moje vnutro je plne nepokoja viem, ze to nie je dobre, a zase, ked myslim, ze ostanem a zaplavy ma pokoj a pocit, ze to tak ma byt tak ostanem. Neviem ci si ma pochopila 😅.
No a potom ta komunikacia samozrejme z partnerom, ci uz cez net, alebo listy, alebo ustne, ale ked je vela zlosti ustne sa to medzi nami moc neda, lebo clovek povie v hneve aj to co nechce, a potom to druheho mrzi a on si ani nepamata, co po povie, lebo je tam hnev.
Z tvojho prispevku sa mi tazko posudzuje, ci si urobila dobre, ja som ti pisala ako to riesim, napriklad mame za sebou pred par dnami velku hadku, partner ma posielal, kade tade, kedze som v zahranici, tak naskor k mame, 😵, samozrejme som si vypocula vselico. Potom bolo ticho a ja som sa mala rozhodnut, jasne, ze som zvazila, vsetko pre a proti a aj nas vztah a lasku, vsetko co ja ako zena k nemu citim, muzi su iny v tomto, a vyslo mne konkretne z toho, ze ma ma rad, mozno viac ako ja jeho, a ze aj ked pojde aj na aliasku vzdy budeme spolu 😀, toto ti davam iba moj priklad. jasne, ze som mu napisala co citim, a co che ja urobit, hned mi zavolal, nie je dlhsiu dobu doma, a zrazu to bol ten moj parnet, ktoreho poznam, taky ako je a nie ten ktory, pred tym rozpraval, a poslal by ma aj nechcem pisat kam......
cize toto som ti len takto uviedla, ze zhodnot si ti, to co mas, aj ked to nie je lahke, a on ma momentalne vztah druhy, asi to davnejsie uz zaslo, tam kam si ty nechcela, ale podla mna to nie je este taky velky problem...
To, ze sem pises znamena, ze ani ty si nie uplne v tom doma, ako sa hovori, co sa tyka rozvodu a chces pocut aj iny nazor, podla mna kratkodoby vztah z druhou zenou nemusi byt vzdy koniec vazho vzahu, aj ked to nema moc logiku, ja pisem len z vlastnej skusenosti, lebo som si tym presla.....
Najdolezitejsie je vypnut a pocuvat samu seba, vtedy dostanes odpoved aj silu urobit veci na ktore by si pred tym nemala odvahu, bud odpustit, alebo odist a zabudnut.......
Ja som viac nevycitala z tvojho prispevku, iba neistotu aj u teba, cize mozno ho mas este rada, alebo ti na nom zalezi, a on netusim, lebo momentalne zije uplne inde, ale to neznamena, ze ked urobite hrubu ciaru, ze on a ty sa do smrti nebudete trapit....
No a financie, k tomu by som ti napisla aj knihu ☹, to jekapitola sama o sebe a neskutocne to dokaze rozbijat vztahy a lasku, ale co ti pisem urcite to poznas, aspon tak ako ja....
Prajem ti vela lasky, hlavne pre tvoje minco, tu ju potrebuje najviac a potom spravne rozhodnutie a vykrocenie do tvojej dalsej novej, ci uz takej, alebo inej ceste zivotom.... 🙂
.
pre upresnenie - ja mám kde ísť bývať aj s malou, u našich je celé podkrovie, sú tam dve izby, kuchyňa, kúpelka, všetko čisté, vymalované, v tomto problém nieje.
Byt sa predáva - je v ponuke v realitnej kancelárii, takže v ňom bývať dlhšie nemôžem.
A on sa dnes (aspoň ako vraví) definitívne sťahuje..... zobral mi notebook, píšem od sestry....
@priroda44 trosku som sa zacitala vysiie myslim, ze tu pisu maminy z fakt zlymi muzmi z minulosti a aj urcite zpravnym rozhodnutim rozvod, a potom aj zeny co maju manzelov a vydia tvoju vec inymi ocami...
ja som sa rozpisla, tak vela preto, lebo mi pride, ze ty este vahas, ale ci sa rozhodnes, tak, alebo inak sama do toho vydis najviac, myslim, ze sa rozhodnes spravne, a tak ti prajem fakt, len pevne nervy 😅
no ja som sa nerozvádzala pre neveru, ani ma muž netýral, peniaze mi dával, možno ma mal aj rád, len si nevšimol, že manželia by mali spolu tráviť čas, nie byť iba rodičia a milenci 😠 . Cítila som sa ako slobodná mamička a stále som sa utešovala tým, že veď mi pomáha, netlčie ma, peniaze neprepíja, milenku nemá. Rozhodovanie bolo veľmi veľmi ťažké. Ale raz sa vo mne niečo zlomilo, uvedomila som si, že nechcem takto žiť ďalších dvadsať, tridsať alebo
koľko rokov. Tiež som rozmýšľala, či som urobila dobre, len kvôli deťom. Našťastie máme spolu dobrý vzťah stále, deti miluje a venuje sa im (sú už veľké) a ja som po pár rokoch od rozvodu stretla niekoho, s kým mi je úžasne a som veľmi rada, že som to urobila. Život totiž nemá reprízu. keby som bola v takej situácii ako ty, neváhala by som ani minútu. A že sa chce zrazu milovať? Tým len potvrdzuje, ako si ťa váží - full servis, sex a keď sú problémy, nájsť si milenku. Je mi z toho zle 😝
@priroda44 ak máš zabezpečené bývanie a dobré vzťahy s rodičmi, neváhaj, je to veľké plus v tvojom prípade... S ním už naozaj nemáš o čom, keď ti aj notebook zoberie ?? úbohé z jeho strany, iných slov nemám...
@eri28 prepáč, ale ty máš asi nejaké zatmenie, nie? chlap si robí zo ženy handru, do očí jej povie, že k nej nič necíti a netrápia ho ani len základné potreby vlastnej dcéry (od apríla spravil až jeden nákup potravín, neprispieva im na nič) a ešte ona má zvažovať, či náhodou by jej predsa len nevyhovovalo takto žiť? a to čo si písala, že ťa chlap pošle kade ľahšie, vynadá ti a ty to berieš pomaly ako prejav lásky - no asi si samu seba málo vážiš... Čo už by som mala cítiť k chlapovi, ktorý sa ku mne chová ako k nejakému odpadu?? Netvrdím, že sme sa s partnerom jakživ nepohádali, ale toľko inteligencie máme obaja, aby sme sa navzájom neurážali, nevyhadzovali z bytu, lebo to by sa stalo len raz...
@priroda44 citujem: len viem, že keby nie tej ženy pravdepodobne nie som tam kde som.... BOla by to ina zena,podla mna ona az tak za to nemoze.Tvoj muz mal mysliet na rodinu,na to co ma doma atd..ON je ten pravy vinik za to co sa stalo.Ona je az ta druha.
Ja som tiez v nasom spolocnom byte,sice mi energie neplati a dava mi 100e.Zaplati hypo a ostatne mi pomahaju moji rodicia.ked poplatim co treba ostava mi s dcerkou 130e na zitie.
Tak ako pise Lenka311,tak to naozaj je.Je to tazke zo vsetkych stran.A je to peklo.... ☹
@priroda44 Toho bytu sa len tak ľahko nevzdávaj...!!! Ak si ho dáš predať ešte za trvania manželstva, tak si myslím že to trpko oľutuješ... Nenapadol Ťa aj taký rozsudok že vzhľadom na to, že sa budeš starať ďalej o jeho dcéru byt môže pripadnúť Tebe a splácanie hypotéky jemu.? Lebo aj takéto sú rozsudky.. Ja by som ten byt bránila bez ohľadu na to či ideš k rodičom alebo nie... Tie peniaze z prípadného predaj neskôr po rozvode pomôžu Tebe i Tvojej dcére... Je šikovný, rýchlo byt predať.... šup s ním do realitky, no a bolo to ešte za trvania mnželstva a si nahratá... Ono sa inak ten byt prípadne predá ak už bude po rozvode... Moja, nedaj sa, mysli aj na svoju budúcnosť aj na budúcnosť malej... 😉
@p.j.jacky No veď práve, úplne inak to bude s tým bytom vyzerať po súde... a chlapi sú vynaliezavý - niektorý... Proste ja by som si ten byt nedala predať ani za svet. Počkala by som si na súd a majetkové vyrovnanie... Lebo viem že pokiaľ matke ostáva dieťa, dosť často jej ostáva aj byt...
@sissy27 vies to je tvoj nazor, ja som pisala a mojom, a nespraval sa ku mne pekne, ale sme spolu dva roky, to nie je vela, a toto bolo druhy krat co sme sa pohadali, teda mi, ked tak poriadne, a preto, ze nepoznam ho este, asi tak dobre ako som si myslela, neskor sa mi ospravedlnil, a vysvetlil mi, co a preco..... je to ine ako, ked sa ludia castejsie hadaju, alebo teda maju nedorozu.menia, mna to prekvapilo, lebo pisem som ho takeho nepoznala, ale ani ja nie som aniel.
A co sa tyka tej maminy, ja som sa len rozpisala, aby uvazila rozvod, lebo ju to trapi, co je normalne, a to, ze ma chlap druhu zenu som pochopila, a pisala som, ze to poznam, lebo aj ja som mala druheho muza, a vratila som sa spat k partnerovi, ked sa mi otvorili oci.....a nemala som jedneho, nechvalim sa z tym je to smutne, ale je to minulost, a vtedy som to inac vnimala ako teraz a moj ma mohol davno poslat prec, lebo v tedy som ju ja ublizovala, ale kedze ma ma rad, tak mi odpustil, nie hned a urcite tak rychlo nezabudol......
ono sa sem dobre pise nase problemy, lebo piseme len mi, ale co by napisal jej muz, ze sa nudil a nasiel si frajerku???, ja ho nebranim, je to ponizujuce, a vztah to neskutocne nici, sex z inou zenou, alebo muzom, ale oni najlepsie vedia, preco, kolko to trva, a ci to mieni osoba ukoncit, alebo sa rozhodol, co sa mi nevydi, lebo by sa minimalne odstahoval, co som urobila vtedy aj ja, aj ked mi sme mali z mojim akoze pauzu, ....ale to je tiez na dlhe pisanie.....
preto som jej tak velmi pisala o citoch a jej postoji, ale asi si vsimla, nenapisala som jej nerozvadzal ja, ani jednim slovom, jej som sa vzila do mojej situacii, preto ta odpoved je trosku asi pre niektore zeny blazniva.....
No a ked moj chlap ma vyhodi z domu v hneve, a na druhy den mu oznamim, ze sa stahujem a on, ze som sa rozhodla, a vobec si nepamata, ze by ma poslal prec tak, to musel byt riadny afekt, cez telefon a preto sa s nim o tom nemienim hadat, kedze toto poznam aj u mojich rodicov, tak som si to premyslela a ostala z nim, nie koli baby, alebo nemam peniaze, lebo toto neboli moje velke problemy, ale len koli tomu, ze keby som mala byt z inym nikdy by som ho nemilovala, a ani on inu zenu, viem co si vytrpel pre mna....sice neskor aj ja pre neho
toto len tak na vysvetlenie, neviem ci si ma pochpila, ale znazila som sa ti vysvetlit moje zatmenie 😅 😵
@priroda44 inac necitala som neskor tvoje prispevky, iba prvy, ale myslim, ze sa rozpisujes, ako sa dalej strava, a ze to nie je asi chvilkovy osial, tak si myslim, ze sa rozhodujes spravne, moj subjektivny nazor, nemas isto co stratit, ked zavries dvere za touto kapitolou, a zacnes zit u rodicov, od znova, to len na upresnenie, aby si zeny nemysleli, ze som uplne stratila rozum, to som pisala hlavne moje skusenosti, lebo do tojich problemov som az tak nevidela..... 😵 😉
no a moj priatel, je inej narodnosti a kultury, cize nikdy sa nebude spravat ako slovak, aj ked mojim jazykom rozprava a pise na jednicku, xixi 😅

@maranat netuším vôbec ale viac krát mi povedal, že milenka to nie je ale zase tým, že mi stále klame, tak ja mu už neverím nič...slovo milenka sa mu zjavne nepáči