Rozvod - vzdanie sa výživného

17. feb 2024

Ahojte,
s manželom sa ideme rozvádzať. Máme 2 neplnoleté deti. Po dohode s manželom zostane dcéra (13 rokov) v jeho osobnej starostlivosti a syn (1 rok) v mojej. S dcérou sme sa rozprávali, obaja ju ľúbime a chceli sme, aby si sama vybrala. Zostane s manželom v našom dome, v prostredí kde má kamarátov. Rozumie prečo ideme od seba.
A moja otázka je - do návrhu o rozvod v časti výživné mám čo uviesť? Nakoľko každý budeme mať v starostlivosti jedno dieťa, tak sa ho môžeme zriecť?
Nevidím dôvod, aby som ja manželovi posielala peniaze na dcéru a on mne bude posielať peniaze na syna.
Alebo máte na to iný názor? Riešil tu niekto niečo podobné ?
Ďakujem.

pe_mi
17. feb 2024

Ahoj,sestra to tak mali.2 maloleté.mladsi ostal u mamy,starší si vybral otca (už mal na to vek, aby sa mohol sam rozhodnúť).
Neplatia si navzájom nič,lebo áno ,nemá to zmysel.len by si naspäť preposlali peniaze.
Či to mali uvedené niekde ,neporadim.
Ale podľa mňa to musí byť ošetrené

katica06
18. feb 2024

Kamarátka sa rozviedla pred 2rokmi , zhruba rovnako starými deťmi. Oni si jeden druhému platia, lebo mamička na RD s bábom sú v inej príjmovej kategórii ako otec dobre zarábajúci otec so školáčkou.

autor
18. feb 2024

@katica06 áno to je pravda.. ja sa budem musieť vrátiť do práce, inak by mi ani nedali úver na byt, ktorý si musím zaobstarať.. rodičovský príspevok by mi mal cca pokryť poplatok za jasle .. ale je pravda aj to že manžel zarába oveľa viac ako ja ..

katica06
18. feb 2024

Prepáč nič ma do toho, ale to si muž bude pekne žiť vo VAŠOM dome, s nadpriemerným príjom kým ti budeš roky drieť na hypo?

vikiki29
18. feb 2024

Tiež ma napadlo, že muž si bez problémov, so slušným príjmom ostane v dome a ty si ideš vybavovať hypotéku s 1 ročným!!! dieťaťom? A to naozaj nevidíš dôvod na výživné, keď máte očividne odlišné podmienky a tým aj životnú úroveň? Dieťa má 1 rok, máš nárok aj na “výživné” na seba.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
damian85
19. feb 2024

BSM sa rieši po rozvode. Nič nevieme ako dom nadobudol - možno pred manželstvom. Samotné výživné pri predostrení nákladov na dieťa by bolo pravdepodobne v tvoj nesprospech. 13 ročná žiada viac ako 1 ročný. Ak sa zamestnaš v prvom rade budú posudzované reálne náklady na dieťa a až tak príjem rodiča. Jemu nech aj zarába xylz by výživné na 1 ročné dieťa nevyšlo v neviem akej výške, no na 13 ročnú je bežné výživné do 30% čistého príjmu a v podstate nikoho nezaujíma či platíš hypo , leasing alebo nie.

korylan
21. feb 2024

S malým bábätkom si znevyhodnena na pracovnom trhu. Prídeš s babom o bývanie,dieťa sa ma podieľať na životnej úrovni oboch rodičov. Aj staršie chodilo do jasiel? Bude casto chore,budeš často doma. Je na mieste žiadať výživné, možno aj na teba. Neskôr sa dá všetko zmeniť pri zmene pomerov.

pieksamaki
3. mar 2024

Ja ti len napíšem ze majte to ošetrené....do budúcna to moE byť aj cieľom nezrovnalosti....
A z osobného príbehu sa napr deti môžu cítiť u keď budu dospelými ukrateni...myslím keď budu dospelými....sú na to tabuľky a % a dá sa spravodlivo vyvodiť koľko kto úmerne platu a možnostiam. Treba si to dat na papier. Podľa mňa sa pomery budu meniť podľa životného obdobia.....a môžete to pozmeniť....ale budete už mať a čoho vychádzať xo je na papieru....takto to môže byť iba dôvodom na nespokojnosť.