Striedavá starostlivosť a dve rôzne školy
Ahojte máme dieťa prváka v SS( striedava starostlivosť) nastúpilo do pravého ročníka bude navštevovať 2 školy. Máte niekto skúsenosti ako to vaše dieťa alebo dieťa v okolí zvládlo?
PS: poprosím vyjadruje sa len ku konkrétnej otázke
( Dieťa je v SS od 9m )
Ďakujem
Prvy rok,dva mozno sa to da, ale realne si neviem predstavit navstevovat 2 skoly 2x2 do mesiaca, kazda skola ide inak, niektora napred, myslim ze to bude dost velky problem aj pre velmi sikovne dieta, drzim palce nech sa vsetko vyriesi k spokojnosti hlavne malej
@lienka.7 si úplne mimo. Pravdepodobne aj mimo tohoto prípadu. Tak ti poviem takto moje dieťa malo 2 roky keď som sa rozhodla odísť od ex. Neodkladné opatrenie ktoré som podala súd zamietol z odôvodnením že obaja sme rovnocenny rodičia - tým mi vlastne nanútil striedavú starostlivosť. Súd trval 3 roky - znalecké posudky a i. Znalec sa nevyjadroval k škole , školke ale ku vzťahu dieťaťa a rodičov.Po vyšetrení si ma znalec zavolal ešte raz a odpoveď bola - buď striedavka alebo osobná otca ! Znalec neriešil že dieťa kde chodí do školy / školky . Sudca povedal to isté - rodičovská dohoda na striedavku alebo osobná otca ! Sudca neriešil či bývam 10 km alebo 100 km vychádzal len zo záveru znaleckého posudku ak by rozhodol inak - moj ex by ho rozniesol aj na ústavnom súde. Zadávateľka môže dať na súd zmenu starostlivosti má to tak 50 na 50 že jej to prejde a kľudne odklepnú osobnú otcovi. Išla by si do toho ? Vieš si predstaviť že dieťa s tebou strávi konkretne u mna malo byť od 15 00 piatok do nedele 18 00 ? Práve také matky pre zmenu nechápem ja. Ty nerozumieš pravdepodobne tomu že ona s tým vôbec nemusela súhlasiť a mala len 2 možnosti zobrať striedavku alebo byť víkendovou mamou. Ľahko sa ti hodnotí keď nemáš ani tušenia ako to funguje. Nechapeš že jej osobnú asi nepriklepnú - jej ex sa nepresťahuje ona sa presťahovať nemôže. Má len 1.možnosť povedať ex ok koľko chceš výživné stanem sa víkendovou mamou ! Jej nik nemusel priamo nariadiť striedavku - súd netrvá deň - a možno od 9 mesiacov si dieťa striedali lebo inak sa nedalo. Riešiš sem veci aká asi je , tvoje hypotézy , teórie ktoré totálne nemusia byť pravdivé a ani sa na to nepýtala. Neprešla si si rozvodom , skús si znalecké dokazovanie skús súd a potom rozprávaj. Jedna vec je chcieť druhá vec je mať
9-mesačné bábätko v striedavej starostlivosti. Wow, to už som počula asi všetko. Otecko musel mať buď veľa prachov alebo známosti na správnych miestach, inak nechápem. A dve školy pre dieťa to je tiež pecka. Chúďa dieťa. Neverím, že z takejto pseudovýchovy môže vyrásť normálny zdravý sebavedomý jedinec bez nejakej psychickej ujmy.
@lienka.7 vidiš nemáš v tom úplne žiadne skúsenosti a chceš robiť záver a rôzne hypotézy. Skús si znalecké dokazovanie a uvidíš. Nemá význam s tebou komunikovať keď si to nezažila. Dôležité je že ty presne vieš ako to my matky v striedavkách máme. Nemáme bývanie ( máme ) nemáme peniaze ( máme ) nemáme vzťah k deťom ( máme ) drogujeme alebo pijeme ( v živote som nevypila viac ako pohár vína a to druhé ani neskúsila ) . A aj tak som nemala šancu a bola som postavená len pred 2 alternatívy 4 dni v mesiaci vs 14 dni v mesiaci. Skús si potom sa môžeme pobaviť. Tiež sa nebavím s jadrovým fyzikom o fyzike ak moje znalosti o fyzike skončili na strednej škole. Takže význam to nemá. Tvrď si svoje aj keď o tom úplne nemáš páru.
@horty99 lebo ja poznám jedného z vymazanych rodičov, vždy ako slušného a milého a za roky aj napriek rozsudkom vo svoj prospech deti takmer nevidel. Ex ma konexie a okrem toho, že jej vzali prídavky na deti a dali akúsi pokutu, nestalo sa nič. Za tie roky už deti voči otcovi samozrejme vzťah stratili resp.sa stal negatívnym. A to sa ten otec presťahoval cez z iného štátu spať na SK, aby mohol ich vídať
@janage moj ex má právnické vzdelanie a pracovnú dobu 4 hodiny denne + pracu z domu. Ja som riadne zamestnaná t.j robím niekedy aj 10 - 12 hodín - preto. Zarábam nadštandartne nemienim prácu meniť za 10 rokov som sa niekde posunula.
@luccija V pohode ja len hovorím že u mňa je to veľmi čerstvé , čiže žiadne roky dozadu. A milujem názor matiek ktoré si nezažili súdne ťahanice o tom ako je to nemožné aby žena prišla o dieťa. Žiju si vo svojom obláčiku . Či sa mi páči striedavka ? NIE ! 3 roky som proti nej bojovala. Ale rozhodnutím mi ju nanútili. Zdá sa to niekomu zlé ? Tak nech sa svojich deti vzdá v prospech otca. Ja som svojho otca nevidela od 6 rokoch. Ak som si predstavila že moja dcéra by možno nevidela mňa som rada za striedavku.
@horty99 nenapisala si nic k veci, teda ten dôvod prečo iba otec a nie ty. len samé zvasty ohrdnutej ex, sorry.
Ked sa tak odvolávas na dokazovanie, tak muselo byt dokázané, ze ty nie si schopná sa o dieta postarat a zabezpečiť mu stabilne prostredie. Ci?
A nie, neprešla som si sudom kvoli detom, ale inym sudom ano. 12 rokov som sa sudila a nakoniec som aj vyhrala. Vies preco? Lebo zase všetkých si kúpiť nevies! A tiež ma to stalo kopec peňazí (to na margo tej tvojej poznamky), ale stalo mi to za to zadosťučinenie ako som protistrane "dokazala" ze si aj s konexiami nebude robiť co chce😉👌
@lienka.7 Ako vidieť že si v živote ale v živote znalecké dokazovanie nezažila. Ešte som nevidela znalecké dokazovanie kde by bolo napísané / rodič / sa o svoje dieťa nevie postarať . Ak by to tak bolo žiadne znalecké dokazovanie nemusí byť. Každému by bolo hneď jasné a na prvom súde by bolo rozhodnuté. Znalec je nariadený iba ak nie je dopredu jasné koho prostredie je na výchovu dieťaťa vhodnejšie. No vidíš ja som nikomu nepotrebovala nič dokazovať , a súd nie je pre mňa zadozučinenie. A ani výsledok nie je pre mňa uspokojivý. Ale ho AKCEPTUJEM. Lenže TY tomu vôbec nerozumieš a nikdy tomu ani neporozumieš , kým si to nezažiješ. Ak by si si zažila takú otázku by si nepoložila. A keď ti to vysvetlím aj tak si ďalej melieš svoje , PREČO ? Pretože si si to nezažila a tak sa motáme a ja ti zbytočne vysvetľujem veci ktoré ty nechápeš. Takže nie - súd až tak nezaujíma ako budú riešiť školu / strednú školu / vysokú školu čo bude o 2 roky o 5 rokov o 10 rokov - ich zaujíma čo je dnes. A čo je dnes najmä vo vzťahu - vzťahov. Ak sú na oboch stranách rovnaké - hoď si mincu alebo súhlas so striedavkou . Nepáči sa ti rozhodnutie ? Neakceptuj ho a dieťa ti odoberú , alebo , sa rozhodni sama že sa staneš víkendovou mamou. Fakt význam vysvetľovať ti to nemá. Ja zadávateľku nepoznám , ale čo ma urazilo je tvoje - nepoznanie FAKTOV a okamžité útočenie - a hypotéza prečo to bolo tak či onak. Je to úbohé - hodnotiť život druhých ak ťa o to nežiadajú , ale ty si jednoducho potrebuješ rypnúť , aj keď nepoznáš fakty , lebo tvoj život je bez toho taký nudný. Je to úbohé ale budiš.
@horty99 stále si ideš dookola iba svoje. Zbytocne s tebou ďalej komunikovať. Neodpovedala si na zakladnu otázku pre iba otec alebo ss. Prečo to nebolo iba matka alebo ss?
Pokial to mas suvis s odpoveďou pre janage, tak sa ani nečudujem. Znalec asi jasne určil, že nie si ty ta "vhodnejsia" Vybrala si si pracu namiesto dietata tak si znasaj dôsledky.
U mňa to bolo iné, išlo totiž o podvod a neboj sa, znaleckých posudkov bolo až až, fakt ma nemusis poučovať co je to znalecké dokazovanie.
Prepac, uz ma nebaví s tebou strácať čas. Liz si svoje rany prameniace vylucne z tvojich rozhodnutia a želám ti všetko dobre 👌
@lienka.7 sice sa ma to netyka, ale poviem ti, ze sa to neda citat..
Mudrovanie a posudzovanie konania inych, hoci nepoznas okolnosti, to ti teda ide vyborne. V tvojom cierno-bielom svete je vsetko tak jasne, ze?
Na co je dobre to tvoje presviedcanie, ze vec sa ma tak a tak, ved ty sama nemas absolutne ziadne skusenosti, ani sukromne, ani odborne, ci sa mylim?
Ak sa tebe nieco na zaklade pocitu nezda pravdepodobne, neznamena to, ze sa to prave tak nestava..
odporucam menej sledovat sudnu sien a viac realitu..
@lienka.7 zbytocne si tu "plieskas po cele", ty "know it all", precitaj si svoje prispevky..
tak utocny a povysenecky podton som uz davno nevidela..
Preco by ti mal niekto nieco vysvetlovat? Aby ti vyvratili tvoje presvedcenie postavene na vlastnych vyfabulovanych predpokladoch, aby sa obhajili? Ty prva tu vsetky zaradom sudis a suvislosti a okolnosti nepoznas..
Svoju predposlednu vetu si precitaj opakovane a zamysli sa.. 😉
Som zhrozená z toho, čo niektoré deti musia prežívať. Naozaj nikto nepozerá na potreby deti, neprihliada sa na ich vývoj. Nechcem si ani predstaviť čo z nich za trosky vyrastú. Nielen mamka a ocko majú práva, ale aj deti ich majú!!!
@beronsche ty si pokojne poplieskaj aj po bruchu ked mas potrebu 👍🤣
Ja som sa normálne opýtala na dôvody ked sa tu ponosovala horta ze jej udajne bola nanutena ss. Nechapem co je na tom zlé? Ci pýtať sa je zakázané?
No a pravda je asi nakoniec trosku niekde inde ako ona sama prezentuje.
Povysenecky sa tu správaš akurat ty, ked tu mudrujes co sa da a co sa nedá a co je správne a čo už spravne nie je.... A vies co, chod si múdrovat niekde inde, ok? Vsak predsa vsetko vies 👍
Necitala som vsetko, ale chcem upozornit na jednu vec. Dnes maju skoly obrovsky vyber ucebnic. Zistovali ste ake ucebnice pouzivaju obe skoly? Moze sa Vam lahko stat ze na kazdej skole budu ine ucebnice, pracovne listy a tym padom ine ucivo v inu dobu. Ja som synovi menila skolu na polroka a na druhej skole mali ine ucebnice napr.prirodovedu na prvej skole preberali v prvom polroku ucivo, ktore v druhej skole preberali v druhom polroku. Ja som musela so synom doma prebrat chybajuce ucivo a pisal z neho na konci roka test. A este sme natrafili na ucitelku, ktora nebrala do uvahy, ze to co detom diktovala do poznamok v knihe nebolo a ja som to logicky nemala odkial vediet.. takze aj ked sa vsetko doucil mal na vysvedceni 2.
V prospech dietata, a malicko z vlastnej skusenosti odporucam radsej jednu skolu a za otcom na vikend. U nas takto fungujeme. Moj syn nezapadol no novej skoly a uz sa to s nim taha par rokov. Neviem si predstavit to sklamanie ak nezapadne v dvoch triedach.
To ako naozaj je dieťa legálne zapísané na dve školy? Toto sa fakt dá? Ako sa vykazuje v Eduzbere? Ako majú poriešený normatív na žiaka? RIS im pri štatistikách nevykazuje chybu?
@zuzanockamt nuz ano, da. Ale ako, to uz neviem..
v pripade, o ktorom viem, bol problem aj v tom, ze ucitelka z jednej skoly nemala nijaky zaujem komunikovat s ucitelkou v tej druhej skole..
@beronsche Lebo viem, že pri Eduzbere bol problém, keď jedno dieťa prestupovalo na školu, no bývalá škola ho ešte evidovala v ich stave, nešlo ho vykázať. A normatív dostanú obe školy?
@zuzanockamt mna by zaujímalo ze ako je to s vysvedcenim potom. Dostáva 2? Ktoré sa potom berie do úvahy? To lepšie?
Ked je dieta chore, píše sa mu absencia v ktorej skole? V tej, v ktorej má podľa "rozpisu" byt aktuálne?
A lekar? Tiez ma potom 2?
@zuzanockamt naozaj netusim, ako je to administrativne poriesene... Tiez som nad tym rozmyslala. Ale predpokladam, ze jedna skola je kmenova, cize hlavna..
Tak ci onak, cele mi to pride velmi nedomyslene... Jednak to musi byt obrovsky napor na psychiku dietata a tiez tie prakticke zalezitosti ..
@lienka.7 To by aj mňa zaujímalo. Je to poriadna hlúposť.
Citujem vyjadrenie riaditeľky ZŠ:
"Nie. K 15.9. musí mať rozhodnutie len z 1 školy. To, čo je v tej diskusii, je možné len v MŠ. Mám s tým skúsenosť."
Pýtala som sa jej, či je možné, aby dieťa bolo legálne zapísané v dvoch rôznych ZŠ.
@zuzanockamt mne sa zdá ze raz tu jedna písala ze ma tiež takto a ze jedna škola je ta hlavná... ok. Ale potom co ta druha? Vysvedcenie da iba ta hlavná potom? Tak potom naco ta druha?
Celkovo si toto neviem predstaviť, najma nie u prvacika, este u starších, ako tak.

@belllinka to ako myslíš vážne ze 9 mes.ma ist do jasiel iba preto lebo chlap si chce h...t ego a mat ss? Podotykam vo väčšine prípadoch je to iba kvôli pateniu výživného. Pozmam taky priklad, ale keďže kocka je aj tu, nepíšem viac... prachaty chlap toto teda neriesi, mam 2 príklady. Vsetko zaplati, deti sú u matky, kedykoľvek si ich moze prísť vziat... žiadny problém. Byva 50 km od BA, odsťahoval sa on, chodi za nimi pravidelne. Sam povedal ze je blbosť ich trhať z ich prostredia. A o tomto to je.
Na druhej strane, nie je ss prave preto aby si s dieťaťom budoval teda vztah aj druhy rodic (jedno teraz ci matka alebo otec) ci je podla teba ok, ze zabezpecim opatrovateľku som v praci do 18.00 a na decko dovtedy v podstate serem, matke ho natruc nedám, lebo vsak je moda mat predsa ss, tak kde problem, ze? Nie je lepšie aby bo teda tak male batola u matky/otca, a o 18.si po neho na hodku dve prídem a je to?
@kinderzwillinge mnoho mamiciek tu pise, ako si nevedia deti zvyknut na školku, pomaly zvracanie a pocikaju sa a pod. podla mna toto 2 súdni, milujuci rodicia dietata nemôžu dopustiť. Toboz uz nie u prvacika...
A sudca ktorý to schvali je teda wmpaticky na celej ciare👌🤔 ss nema byt "vyhodna" len pre rodičov ale najmä v záujme dietata. A toto teda v zaujme dietata rozhodne nie. Uz chcem vidieť ako sa chlap cely týždeň učí s deckom a pod. Aby som im tu teraz neublížila, lebo ano, aj matky su rôzne... možno tak 0.1%.