icon

Striedavá starostlivosť a dve rôzne školy

8. sep 2022

Ahojte máme dieťa prváka v SS( striedava starostlivosť) nastúpilo do pravého ročníka bude navštevovať 2 školy. Máte niekto skúsenosti ako to vaše dieťa alebo dieťa v okolí zvládlo?
PS: poprosím vyjadruje sa len ku konkrétnej otázke
( Dieťa je v SS od 9m )
Ďakujem

lienka.7
10. sep 2022

@zuzanockamt ona doposiaľ neobjasnila, prečo uprednostnili na sude otca pred nou. Ale je to asi zrejme z druhého príspevku, robi 10-12 hodin a nemieni nic na tom menit ani kvoli decku. 👌 Ale sťažovať sa tu bude ze jej "nanutili" striedavku. Ak je to tak, tak moze byt rada ze tu striedavku vobec ma.

zuzanockamt
10. sep 2022

@lienka.7 Tiež sa mi to zdá divné, lebo je viac ako časté,že sa vždy uprednostňuje matka pri starostlivosti.

doriiis
10. sep 2022

Podla autorkinych odpovedi usudzujem ze tento pripad videl naposledy sud v dobe ked malo dieta 9m a rozhodovalo sa o SS.Lebo ona uvazuje o prehodnoteni SS o podani na sud,az ked tento ich debilny vymysel nebude fungovat.Tiez napisala ze pri rozhovoroch s ex toto bolo odargumentovane slovami ze ked dieta zvladlo dve skolky tak zvladne aj dve skoly.Podla toho ako vidim ako sa autorka stavia k veci takto argumentoval ex a ona iba pritakala.

lienka.7
10. sep 2022

@doriiis presne tak. Nikoho tu nesudim (lebo sa tu hneď do mna pustia) ale ako super tatkovia, tak su aj super matky. Maju nove vzťahy, nove životy a deti a rodiny a zial vtedy im "povodne" dieta je prekážkou. Ja som toto videla na strednej skole, kde boli decka z rozvedených rodin a same nam v triede vraveli ze su moje deti (matkine) tvoje deti (otcove) a naše deti (spolocne). Na 1.mieste boli iba tie naše deti. Oni sa mohli kľudne na cely víkend zbaliť a odísť kde chceli... doma nikomu nechýbali. Smutne ale žiaľ je to tak.
Podla mna to autorka doposiaľ neriešila, lebo proste jej to je fuk. Keby mala o dieta zaujem, tak to jednoducho riesi dopredu.
@zuzanockamt ja z okolia poznam iba 1.pripad, kedy bolo dieta zverené otcovi. Bolo to ale po dohode lebo kamoska ma proste pracu, ktorá vyžaduje časté cestovanie. A k tomu ešte aj nepravidelne. Dcéru ale vidi ako chce, ma ju napr.aj 2 tt vkuse ked je na SK. Teraz v lete boli spolu mesiac v Dubaji. Len oni dve. Vsetko sa da ked sa chce. Len ludom nemoze svihnúť v palici a cez dieta si riesit svoje komplexy.

trgypadl
10. sep 2022

@horty99 cudujem sa, ze im este zvladas odpovedat, sledujem tuto diskusiu a velakrat som chcela reagovať , ale niekoľkokrát som si klepla po prstoch... Tu su vyslovene supy, ktore iba utocia, maju svoju pravdu a nic len svoju pravdu!!!! Dokonca teraz útočia na Teba, ze si pomaly krkavcia mater, lebo bola moznost SS alebo starostlivosti otca.a teraz ich zaujima len otazka preco??
Mile komentujuce, ja len tolko :nesudte lebo same budete sudene, a hlavne ak ste si neobuli ich topanky a nekracali ich cestou.... Dokonale, 100 % matky, bez jedineho zaváhania, zleho rozhodnutia, zakopnutia, vsetkeho znale, ktore konaju vzdy bez chyby🤮

beronsche
10. sep 2022

@trgypadl presne, je to priserne.. pride mi to, ako kopat do leziaceho..
neviem, ci tie zeny su tak presvedcene o svojej dokonalosti, alebo si nieco, schovane za anonymitu netu, kompenzuju, ale je to otrasne..
Nikto predsa nepochybuje o tom, ze pre dieta je najlepsia uplna rodina, ale nezijeme v rozpravke a "shit happens.."
chcela by som vidiet, ktore z tych, co tu omielaju svoje domienky a obvinenia, by suhlasili, byt vikendovou matkou s tym, ze dieta by bolo v starostlivosti otca.. A kolke by v takej situacii radsej suhlasili so SS..
SS neobhajujem, musi to byt tazke, ale tu je mieste otazka, co je pre dieta lepsie, ked jedneho rodica vlastne nema, ci vidi zriedka, alebo SS?
Zacalo to tu debatou o 2 skolach, co fungovat zrejme nebude, ale skoncilo obvinovanim neznamych zien....

bluka2
10. sep 2022

@horty99 môj záujem nie je vypiect s ex. Píšem, ak by dieťa trpelo v systéme 2 škôl. Ak by to dieťaťu išlo fajn a bolo hlavne psychicky v pohode, no problem.
Co má v porovnaním s dobrom môjho dieťaťa zaujíma nejaký dom. Ten sa dá predať, prenajať, hocičo. A prácu si nájdem podľa možnosti lepšie platenú alebo aspoň na podobnej úrovni ako mám teraz. Písala som aj, že je to možnosť pre niektorých, nie všetkých.

doriiis
10. sep 2022

@lienka.7 ..tak bohuzial.Su matky a otcovia a su ,,matky" a ,,otcovia".

bluka2
10. sep 2022

@beronsche ja som sa domnievala už na prvej strane, že autorka sa ocitla zrejme v jej momentálnej situácii nie tým spôsobom, že sa jej to zdalo ideálne riešenie.
Ona už vypla upozornenia a diskusia má celkom zmysel, lebo toto môže v budúcnosti hrozit iným ženám a deťom alebo to môže mať aj prínos povedzme pre mamu niektoho, kto má spolužiaka v podobnej situácii, aby si viac vedela predstaviť, čo zažívajú...alebo pre tie učiteľky takých žiakov. Kopec možnosti.

zuzanockamt
10. sep 2022

@lienka.7 Všetko je o sile a vytrvalosti matky. Sú silné ženy, bojovníčky a robia všetko pre dobro dieťaťa. Sú však aj slabšie povahy, ktoré to vzdajú a vyhovoria sa na rozhodnutie súdu, neodvolajú sa.
Je to náročné, ale keď žena chce, ide si za tým,tak vybojuje aj nemožné.

doriiis
10. sep 2022

@zuzanockamt ...vsak to sa snazi
@lienka.7 povedat....len naraza na nepochopenie ostatnych..

bluka2
10. sep 2022

@zuzanockamt z časti veľmi súhlasím, z časti niekedy ani najsilnejšia povaha veľa nezmôže, povedzme nejaká matka bojovníčka v niekde v Skandinávii, kde je SS štandard. Takže okrem tej sily to vyžaduje ešte dosť predvídania. Nie je to ľahké..

zuzanockamt
10. sep 2022

@bluka2 Ja píšem o podmienkach na SR. Mám skúsenosť s takouto matkou - bojovnicou a to pred ňou klobúk dole, čo tá dokázala. Aj keď sa súdy vlečú už 10 rokov, ale zatiaľ v jej prospech všetko. Tam ale o striedavke ani len neuvažovali. Ide "len" o styk s otcom.

bluka2
10. sep 2022

@zuzanockamt super, to sa veľmi teším, ale stále 1 prípad neznamená, že to tak funguje všeobecne? Možno dokonca aj áno, ale stále sa možno nájdu aj také, čo mali smolu, nie? Ja mám skúsenosti len zo zahraničia, ale tam každý právnik sa vyjadril k jednej sudkyni, o ktorú v inom prípade išlo: je to sudkyňa nepriateľska k ženám. Tá bola tým známa. Po rokoch som si ju dala do Googlu a bol dokonca aj prípad proti tej sudkyni, že nejakej matke nedovolila nahliadnuť do spisu, na čo má právo. Neviem, ako to dopadlo, len si myslím, že podobní ľudia sa nájdu aj na Slovensku a všade

horty99
10. sep 2022

@zuzanockamt No vidíš tebe sa to síce čudné zdá ale ja som si tým reálne prešla. Ale dozaista to bude tým že mám nejakú poruchu o ktorej znalci ani netušili.
@lienka.7 vyštuduj školu , predieraj sa životom , vybuduj si nejakú kariéru , maj pod sebou ludí a zodpovednosť a potom si hodnoť. Ja nepracujem na 3 smeny ako niektoré matky ktoré majú dieťa v osobnej starostlivosti , nepracujem ani od 6 rána ako predávačky v potravinách , ale iste veď ak máš dieťa , musíš makať od 9 do 14 00 na polovičný a za 450 eur , nech sa páči , ak toto je tvoj život tak si taký život ži. Ja pre svoje dieťa chcem trošku viac , ty ak sa rozídeš spoliehaj sa na výživné. Ja som si nehnuteľnosť kúpila za svoje a moje dieťa vie čo je to dovolenka. Ak ty máš pocit že za 4 hodiny vieš zarobiť 1500 Eur + , možeš sa s mojim ex dať dokopy , budete ideálny pár so mzdou 30 eur na hodinu

bluka2
10. sep 2022

@horty99 prosím neber to ako útok, len ma to zaujíma. To čo si si vybudovala niekde, sa nedá vybudovať inde? Keď už máš skúsenost, vieš ako na to, kontakty, dobrý životopis, v čom presne je problém? V nejakom roku, čo to trvá navyše?

horty99
10. sep 2022

@bluka2 Kde manažérka robí od 8 : 00 do 14 : 00 aký mam dôvod na akúkoľvek zmenu práce ? Nájdi mi prosím ťa postačí mi 1500 eur plus pracovnú dobu od 8 do 14 00 zajtra podávam životopis

vevesh
10. sep 2022

@lienka.7
@zuzanockamt baby, uz pred 20 rokmi normalne sudcovia schvalovali ss otcom. Na sk (a aj tu v diskusiach) som na 90% videla, ze pri rozpade vztahu ma muz zvacsa novy objav a rozmysla niecim inym ako rozumom a tam mu deti prekazaju, preto deti laskavo prenecha matke a nanajvys (ne)zaplati alimenty a ma volny zivot. Cize si nemyllte to, ze "sud nechava deti matke". Nie, nenechava, ale ked otec nechce, tak ich priklepnu matke. ALE vzdy existovala skupina otcov, ktori svoje deti chceli a vyzadovali bud osobnu starostlivost ss. A ked otec sam vyzaduje ss, tak mu bude aj schvalena, lebo je plnohodnotny rodic dietata tak ako matka bez rozdielu na vek dietata. Vobec nehladajte za tym drogy, alkoholizmus, ine neduhy (ano najde sa, ale take individua sa budu vyjadrovat inac a na inom leveli ako tu pritomne zeny). Ak obaja preukazu, ze maju dobre zazemie pre dieta, sud im odklepne ss pre oboch. Ja osobne som videla toto uz aj u novorodenca len s tym, ze na papieri bolo nieco ine a chlapik sa ukazal, kedy chcel a financne matku na komplet zazstresil (a ano, mal kontakty, tak matka si ani nestruhla na sude....). Ale najlepsia kamaratka mojej dcery ma medzinarodnu ss- matka nemka, otec macedoncan. Dieta raz v jednom state, raz v druhom, raz v jednej skole, raz v druhej, raz u jednej rodiny, raz u druhej. A ako bonus, pravo dostali aj ich rodicia- teda babkovci/dedkovci, ktori su rozvedeni a kazdy ma svoje ine rodiny, cize ma dokopy 4 babky, 4 dedkov a aj u tych ma urcene obdobie na pobyt...

horty99
10. sep 2022

@lienka.7 rozšír si obzor len 1 kraj pár mesiacov a 74 ks zverenie OTCOM , ako vravím žiješ si vo svojom obláčiku

bluka2
10. sep 2022

@horty99 hm, úprimne? U nás (Nemecko) si sa úväzok 30 hodín týždenne zarobis o dosť viac a ani ľudí pod sebou nemusíš mať. , Flexibilná pracovná doba samozrejmosť

vevesh
10. sep 2022

@bluka2 len to by jej ex musel suhlasit s vystahovanim. A pri takejto konstelacii pride o starostlivost o dieta. Bohuzial.

horty99
10. sep 2022

@bluka2 Super , takže dieťa nechám sem a ja idem do nemecka ? Alebo ukradnem dieťa , a letím do nemecka ? A babky , prababky a kamarátky , zázemie , jej otca , odpíšem ? Lepšia alternatíva ? Ou super

bluka2
10. sep 2022

@vevesh ex, alebo súd

vevesh
10. sep 2022

@bluka2 sud to nema rad a pri ss a takomto zaujme otca neodsuhlasi. Ak by otec zaujem nemal, nebol by problem...

bluka2
10. sep 2022

@horty99 sú aj iné krajiny než Nemecko. A teda do Nemecka babky chodili vlakom (to ide fakt rýchlo) takmer na každý druhý dlhší víkend, to vôbec nebol problém. Prípadne som ja sadla s deťmi na vlak opačným smerom. Máš aspon do Viedne k možnosť detské kúpe, normálne aj pracovať sa dalo počas takej cesty, fakt to bolo v pohodičke...toľko moja skúsenosť

bluka2
10. sep 2022

@vevesh v Rakúsku to išlo. Poznám viac takých prípadov od právnikov. Výkon povolania sa tiež berie do úvahy. Jasné, že nie u tých, ktorých povolanie je poľnohospodárstvo a pod.

prasiatko30
10. sep 2022

@bluka2 prosim ta bez suhlasu otca, ktory sa o dieta stara a zaujima jej to neodklepne ziadny sud. Este sa moze stat, ze dieta nechaju v starostlivosti otca a ona bude mat osetrene navstevy dietata. Preco si ides za svojim. Este pred pandemiou bol pripad, ze matka zobrala z talianska deti a odviezla ich na “prazdniny” do svojho statu - v ramci eu - a po dlhych natahovackach, zlanarila nejake asociacie zien, organizovali manifestacie, podpisove akcie a co ja viem co, sud nariadil aby sa deti vratili s otcom - lebo tam mali svoje zazemie pred jej unosom - ano tu sa uz rozprava o unose a ta matka bola potom aj odsudena za unos vlastnych deti. Takze asi tak, to co ty tu radis je nezmyselne.

horty99
10. sep 2022

@bluka2 čiže mojemu dieťaťu by bolo lepšie keby je od rodiny preč , len preto aby som nemala striedavú starostlivosť ? A lepšie by jej bolo niekde bez rodiny ? Takže predať nehnuteľnosť , podať žiadosť o zamestnanie do Nemecka / Rakúska odcestovať 1000 km len preto aby som zamedzila striedavke ? Super . A v konečnom dôsledku pre zmenu pomerov na strane matky o dieťa prídem , pretože presťahovanie nie je v záujme dieťaťa , a sudca ti povie prekážka v striedavej starostlivosti je na vašej strane , tým pádom dieťa zverujeme otcovi , pri ktorom nemusí meniť prostredie .
Čiže vlastne matky ktoré pracujú niekde vo fabrike na 3 smeny , doktorky , sestričky v nemocnici nemôžu mať deti v osobnej starostlivosti ? Ale majú , pretože ich ex jednoducho deti nechceli. Moj ex dieťa chcel.

prasiatko30
10. sep 2022

@bluka2 btw kebyze toto pise chlap, ze mu nedaju striedavku, nenchaju ho vidiet a starat sa o vlastne dieta - tak co by ste mu radili. Tu zase vychadzame z toho zvlastneho mk fenomenu, ze chlap sa o dieta nedokaze a nemoze postarat - preco by sa otec nemal a nemohol postarat o svoje deti? Doteraz som neporozomela tomuto zmyslaniu

bluka2
10. sep 2022

@horty99 takže čo by bolo lepšie, dieťa, ktoré psysicky nezvláda 2 školy alebo dieťa v pokoji niekde napríklad v Nemecku?
Ak zvláda v dobrom psychickom zdraví, nevidím pointu v tom niečo meniť.
@prasiatko30 nikomu nič neradim, len poznám prípady takých žien, ktoré povolenie súdu odsťahovať sa s dieťaťom do zahraničia od súdu dostali. Nežijem na Slovensku, takže nie zo Slovenska, ale z Rakúska. Inak sa niektoré tie prípady dajú dohľadať aj vo výkladoch k zákonom, takže nie jedna babka povedala.