Súdom stanovené výživné a jeho použitie
Ahojte chcem sa opýtať ako funguje súdom stanovené výživné ... Pýtam sa preto lebo bolo určených 215€ ale dotyčný povedal že nedá ani cent a za tých 215 zaplatí detom školné a krúžky lebo že tie peniaze sú aj tak pre deti určené .. Otázka znie môže to tak urobiť alebo keď zaplatí poplatky musí aj tak požadované výživné poslať alebo respektíve keď všetko poplati tak len pošle zvyšok ?
@223eva223 to nemohla povedat ziadna sudkyna a ak mas nahravku z pojdnavania, ze toto povie sudkyna, rovno ju posli aj so sťažnosťou na sudkynu. Takato sudkyna nema co nosit talar. Vyzivne sa dava k rukám matky. A ak budes mat právoplatný rozsudok a ex to bude tak robit, ze z vyzivneho bude paltit on poplatok skolne, spravila by som ako ti pise
@denkabemommy .
@denkabemommy keď povinný mešká aj iba jeden deň, alebo zo sumy chýba iba 1 €, môže oprávnený osloviť exekútora a poveriť ho procesom.
Ak bude mať autorka doručený rozsudok, dá si ho potvrdiť na súde , počká pár dní , potom sa na súde spýta či bol doručený aj druhej strane/ alebo spomenutá fikcia doručenia, potom môže nastúpiť hore spomenuté kroky. Povinný sa môže odvolať kedy chce, ale pôvodný rozsudok platí , až do zmeny, a platiť musí tak ako je presne uvedené v rozsudku.
Pochybujem že sudkyňa tam napíše taký blabol, že môže platiť poplatky v škole, a nie " k rukám matky".
Ak sa odvolal priamo na pojednávaní, to upresni renatik.
@lussy353 A okrem toho (a týmto ukončujem svoju diskusiu tu) sa so svojou kolegyňou od včera špáraš v absolútne irelevantnej informácii. Či je v spise obálka alebo doručenka (bývajú v spise aj obálky a aj doručenky), je absolútne jedno a nemá žiadny vplyv na nič v tejto veci a ani v iných veciach. Majú rovnaké účinky, tak ja nechápem, čo tu riešite, vy dve asistentky…Ako asistentky ste niečo z toho práva už museli zachytiť, tak radšej investujte energiu, aby ste pomohli niekomu, kto tu žiada o právnu pomoc a nie sa tu hrať na dôležité, keď ani jedna z vás tu autorke otázky nijakým spôsobom nepomohla. Tak začnite radšej tu a napíšte jej, že ako bude postupovať, keď bude rozhodnutie doručené. To jej určite pomôže viac ako nejaké “múdrosti” o obálkach a doručenkách.
@renatik91 Môj názor je, že na dôležitú sa tu hráš len ty. Ja som len poopravila ako to v skutočnosti je, čo ti potvrdila aj kolegyňa a tým mohla táto diskusia skončiť. Ale s tebou je to ako hádzať hrach na stenu. Skutočne neviem spisy z akých rokov študuješ. To bola totiž hudba minulosti, že všetky zásielky balili asistentky a posielali, vtedy boli obálky v spisoch ak si adresát zásielku neprevzal, ale už dlhé roky to tak nie je. Táto informácia o doručovaní sa dá dohľadať aj na google. Ale chápem vraj si právnička, tak chceš mať za každú cenu pravdu. A užívateľke som poradila. Keď jej rozsudok nebol ani doručený a sama nevie, čo v ňom je, treba len vyčkať.
@renatik91 ale potrebuješ. Opravovať budem zakaždým keď viem že dotyčný pravdu nemá. Možno do iných inštitúcii pošta obálky vracia, ale na súd rozhodne nie. Nechápem čo prskáš, pracuješ na súde? Evidentne nie. A spisy ktoré spomínaš sú asi staršie ako 2021 kedy obálky ešte plnili asistentky. Kks nechápem keď niekto nepracuje v danej inštitúcii ale furt si bude tvrdiť svoje🙄
Škoda že som si toto neprečítala ešte keď som bola v práci ako vyzerá info o ne/doručení. Mohla som to sem cvaknúť rovno aj s vetou že zásielka bude do 30 dní skartovaná.
Dobrý deň tak bola som včera na polícii keďže som ho zato udala respektíve chcela som ho udat zato čo povedal že mi výživné neda kým nemusí a policajt mi povedal a povedal to aj jemu lebo si ho neskôr predvolal kým neni rozsudok pravoplatny neni povinný platiť nic
@223eva223 Vy sa vôbec neriadite radami, ktoré tu odzneli. Trestný čin to zatiaľ nie je, išli ste na políciu úplne zbytočne. Párkrát tu odznelo, že musíte počkať na doručenie rozhodnutia. Keďže sú tieto rozhodnutia predbežne vykonateľné, je potrebné osloviť exekútora, ak sa dostane do omeškania s platením výživného.
Mimochodom, trestné konanie Vám výživné nevymôže, ak otec nebude dobrovoľne plniť, to si viete vymôcť cez exekútora. A celé Vám to vydlaždí cestu na prípadné náhradné výživné. Ale zrejme všetky potrebné rady v tejto diskusii zanikli, pretože nejaké dve asistentky súdu, ktoré o práve v praxi nemajú ani šajnu a nevedia Vám pomôcť, to tu zahltili doručenkami namiesto obálok, čo Vám nijakým spôsobom nepomôže a nemá žiadny vplyv na Váš problém. Na to som včera upozorňovala a ako vidím, nemýlila som sa. Boli už teda rozhodnutia doručené?
@223eva223 Tak ja sa vyznám. 🙂 Napísala som k tomu článok (upozorňujem, že nie všetko je v ňom 100% aktuálne, keďže som ho písala dávnejšie a reagovala som na v tom čase aktuálny právny stav - budem ho musieť upraviť), ale kuk bod 4.:
https://www.modrykonik.sk/blog/renatik91/article/vyzivovacia-povinnost-rodicov-voci-detom-5bgc0w/
V rozhodnuti bude jasne napisane ako bude vyzivne dorucene. Vacsinou to je na ucet do 15. Dna v mesiaci. Ked nebude posielat, nahlasis policii a exekutorovi. V rozhodnuti bude aj presne napisane kto bude poberat rodicovky prispevok, danovy bonus a pod.
Musi sa riadit pokynmi sudu, takze dat peniaze tebe do ruky.
@223eva223 🙈 Prečo furt riešite tú právoplatnosť? Tento rozsudok nemusí byť právoplatný, aby otca dieťaťa zaviazal k povinnosti platiť výživné. Neviem, ako znie výrok rozhodnutia, ale ak si ho prevezme napr. zajtra a nezaplatí do toho dňa, ktorý je napísaný vo výroku rozhodnutia, možete ísť za exekútorom. A JE ÚPLNE JEDNO, či sa ODVOLÁ alebo sa NEODVOLÁ - bude povinný platiť, chápete? Už neriešte to jeho odvolanie. Čítajte, prosím, s porozumením.

@renatik91 je to tak ako píše @lussy353, tiež pracujem na súde 😉 k nám príde len info o ne/doručení(neprevzatá v odbernej lehote alebo adresát neznámy) žiadna obálka sa nám nevracia ( len v prípade že my asistentky pripravíme tu obálku a rozsudok do nej)