icon

Trpia deti odlúčením pri striedavej starostlivosti?

30. okt 2023

Aktuálne máme určené stretávanie otca s ročnou dcérkou v mojej pritomnosti. Viem že čochvíľa ju budem musieť dávať jej otcovi bezomňa.
Ako riešite to keď malé dieťa nechce ísť k otcovi? Myslím dieťa ktoré ešte nevie komunikovať, skratka vníma len to, že je “odrthnuté od matky”.
Viem že dieta nie je môj majetok, nemala by som problem s tým keby to dcérka znáša dobre, len čo keď nie?
Čo keď má otec vyhradené hodiny s dieťaťom bez vás a dieťa pri preberaní plače? Ako to riešite? Vezme si dieťa aj tak?

veronikastrickova
3. nov 2023

To že vám vzťah nevyšiel, neznamená že musí byť aj zlý otec. S mojím keby som sa rozviedla, v pohode by som mu dala aj môjho syna z 1.manželstva, aj teraz bábätko čo máme a viem žeby sa postaral dokonale. Dieťa má stres, keď má stres matka. A ty to privolávaš už teraz.

lujza123
3. nov 2023

My sme sa rozisli ked mala dcerka rok aj par mesiacov, odzaciatku si ju braval na cely den, od 1,5 roka aj na noc. Ale my sme spolu dovtedy žili takze s ním bola zvyknutá byt sama už ako bábätko, strazieval ju často lebo som chodievala som cvičiť, do obchodu, s kamoskou na kávu, v nedelu som doobeda spala atd. Takze ona skôr pišťala od radosti keď ho videla.
Keď si ju začal bravat na noc tak vždy siel s ňou k jeho mame a to som vedela že tam ma 200% starostlivosť, svokre som v tomto vždy doverovala.

Takto malé dieťatko je naviazané na mamu, keď je mama v pohode a dôveruje otcovi tak aj dieťa je v klude. Ak však cíti stres začne plakať.

Neviem čo by som robila v tvojej situácii vy ste predtým asi spolu vôbec nežili však.? To je blbe dávať niekomu dieťa koho nepoznáš. Môj ex bol magor v mnohých veciach, ale ako otec bol a aj stale je skvelý.
Dcéra ma už 14 a myslím že sme ju zvladli vychovať aj keď sme roky od seba

damira90
Autor odpoveď zmazal
zuzulka558
3. nov 2023

Myslím ze áno dcéra ich ma v triede 8 takých, určite sa rozprávajú lebo nám doma potom povie som rada ze ste spolu a nemusím byť raz tam a potom tam

ivonluk
3. nov 2023

Nemyslím si že je to otázka blízkej doby. Moje decka mali 4 a 2 keď sme sa rozviedli, ja som navrhla stretávanie len v mojej prítomnosti (mala som a mám na to svoje dôvody) ex neadal žiaden svoj návrh a sudca rozhodol tak že nevyhradil žiadny konkrétny čas od kedy do kedy si ich môže bravat a nechal to na naše dohode. Výsledok je po dvoch rokoch od rozvodu taký že sa s nimi stretol asi 10x , nejaví žiadny záujem ešte aj na výživné ma exekúciu 🫣 a to tiež on často vyťahuje ako si zažiada o striedavku ale ja viem že k tomu by nikdy nedošlo, po tom všetkom čo za tie dva roky navyvadzal. Takze sa podľa mna ozaj nemusíš báť, striedavka nie je až taký bežný postup lebo je to dosť náročné pre obe strany a vo finále podľa mna aj pre dieťa.

elly11
3. nov 2023

To budeš riešiť, keď sa to stane nie?
Na čo sa tým zaoberať dopredu.
Inak, som sa "pousmiala", ako si napísala, ako to riešiť keď dieťa nechce ísť k druhému rodičovi a nevie ešte komunikovať.
Riešime to isté, ale s 8 ročným. Komunikovať vie a aj napriek tomu nechce povedať, preco nechce ísť k otcovi. Zrazu..
Ale to je mimo tvoju otázku.
Neboj sa, ocko sa postará tiež dobre. Bude sa s ním dcérka /syn stretávať sama, keď na to dozrie čas. Ma 1 rok. Mohla by byť sama s ockom cez deň kľudne. Prečo nie. Najrpv na par hodín, potom na dlhšie az sa z toho stane noc.
Neboj sa toho
Naš malý bol s ockom po rozvode sam keď mal 3 roky. Postupne keď to budete predlžovať to bude super. A más kvázi výhodu. Tvoje dieťatko ma ešte len rok. Nebude si veľa pamätať.
Želám veľa šťastia 🥠

elly11
3. nov 2023

@deti95060810 to je možno niekedy aj ten lepší prípad 🙄

elly11
3. nov 2023

@medda_beda ako berie? Véd aj ocko na nárok na to byt s vlastným dieťaťom.
A blbý je rodič ktorý si vlastne dieťa chce vziať aj napriek plaču dieťatka. Nie súd.

elly11
3. nov 2023

@tamitamitami veľmi dobrý prístup

elly11
3. nov 2023

@eliska13 año, deje sa to u nás.
8 ročný syn povedal pred dvomi mesiacmi ze nechce ísť k otcovi.
A naozaj tu bol len raz. Už mesiac nič.
Nenutia ho a snažia sa nájsť príčinu. Maly nikomu nič nechce povedať. A nechce ani telefonovať s otcom.. Súdne nesudne dané. Dieťatu zle robiť nechcú.

maciatkolulu
3. nov 2023

Keď to tu tak čítam,tak otec vlastne nemá práva,ale platiť to áno,ale keď sa chce stretávať,tak sa vymýšľa prečo nie... a áno dieťa vie byť zmanipulované a potom sú zase hajzli chlapi,lebo reálne ich prestane baviť sa naťahovať s ex a ich 1000000dovodmi prečo nie. Potom sú zrazu hajzli. Ono treba si uvedomiť,že to dieťa sa neurobilo samé,ale otca ste im, milé ženy, vyberali vy. Tak čo zrazu stres,že si vlastný otec chce brať svoje dieťa. Ako si s ním má vytvoriť vzťah? Veď bežné sa tu chce,aby sa ockovia starali, ideál už o novorodenca a keď tak nerobia ,sú zli....Ste si vedomé,toho,kebyže sa niečo stane,dieťa putuje k otcovi. Napríklad. Samozrejme nepíšem tu o alkacoch atď....dieťa nie je majetok matky. Dieťa má dvoch rodičov a nevyberali si ich samé.... naopak si myslím,že matka má v prípade normálneho otca podporovať stretnutia,aby presne nedošlo k tomu,že dieťa má otca ako cudzieho uja na návšteve cukrárni dva x do mesiaca. Vážne sa potom ženské čudujú,že chlap si urobí novú rodinu,kde sa vzorne stará .....smutné,ale keď sa človek zamysli,tak čo má robiť. Ma byť sám a čakať na stretnutia s vlastným dieťaťom pod dohľadom? A podľa mňa je veľa mužov,čo by si vedeli užiť čas aj s ročným babom. Môj muž aj prvý a aj druhú nemali problém a toto choré slovenské l,že dieťa do xy rokov má visieť matke na cecku je smutné. Dieťa vie prežiť s otcom práve to,čo mu mama nevie dať,ale keď doma počúva(píšem o starších deťoch,ale vzťah sa buduje od narodenia)o otcovi len zle,tak....

maciatkolulu
3. nov 2023

Apropo,okrem relatívne malého syna,som už aj babka,keď mi dcéra dávala strážiť malú,tiež mi začala plakať,ale hold mama zmizla z očí a my sme si poradili,mala 10mesiacov a kojenia,kľudne to urobím zase a to som "len"babka a dcéra išla na oslavu. Viem,že jej to urobilo dobre a malá žiadnu traumu nemala a nemá. A v pohode to opakujeme,jasné že plače,chvíľu ,ale nikto sa sem neruti s políciou....že dieťa nechce. Píšem, a to prizvukujem, o vzťahu normálnych ,inteligentných ľudí. Dvoch rodičov ,ktorí pre niečo nevedia spolu žiť,ale majú spoločné dieťa. SPOLOCNE.... snažia sa SPOLOCNE. A nie hystericky,čo bude,ak bude plakať....no tak si pomrnka,mama s taktom nech sú spolu a postupne ,nech mama necháva malé tatovi viac a viac samé a nie hľadať spôsobí ,prečo nedať.... škodí sa vlastne dieťaťu a v podstate aj sama sebe. Každá mama potrebuje oddych.

maciatkolulu
3. nov 2023

@maciatkolulu hľadať spôsob,nie spôsobí,prípadne teda spôsoby 😎

elly11
3. nov 2023

@maciatkolulu múdre. Konečne to niekto zhrnul pekne a rozumne.
Veľmi dobrý názor.

elly11
3. nov 2023

@maciatkolulu tiež výborný názor.

lienka.7
3. nov 2023

@maciatkolulu perfektne zhrnuté. 👌👍
A presne, stykat sa s dieťaťom, to nie, ale platiť, to áno.

moonikajan
3. nov 2023

@maciatkolulu aj ja som to s prekvapením prebehla, že nedať otcovi ak plače a nesúhlasí. Keď som išla do roboty, dcéra išla najprv k opatrovateľke do septembra. Každé ráno plakala a prosila ma aby tam nemusela ísť. To som mala zostať doma a neísť do roboty? A tu sa nebavíme o opatrovateľke, ale o biologickom otcovi. Pravdaže v takýchto situáciách dieťa plače, je to normálne. Ale to neznamená, že si nemá s otcom vytvárať vzťah. Veď sa môžu dohodnúť, že ak by dieťa plakalo dlho, tak ho vráti skôr k matke. Všetko sa dá riešiť ak sú to rozumní ľudia.

ysseba
3. nov 2023

Riešte to ako dvaja rozumní ľudia. Dajte preč svoju hrdosť, svoje ego. Ide o VAŠU dcéru. Z teba mám pocit, že tak trochu chceš svojmu EX robiť zle a už maľuješ čerta na stenu ako dcéra celé to stretnutie bez teba preplače, používaš expresívne výrazy "trhanie od matky" a snáď máš červený diplom z psychológie, keď tvrdíš, že "si dieťa vytvorí spojitosť s otcom ako s niečim negatívnym, keďže ide o niekoho kto ho trhá od matky", booože, zas to nezveličuj až tak 😀 Dám ti jednu radu. Teraz si na rodičovskej dovolenke. Teraz ti je jedno. Ale príde čas, kedy začneš chodiť do práce, malá začne chodiť do škôlky, bude chorá minimálne raz za mesiac, potom škola a prázdniny každú chvíľu. Buduj s s EXom normálny rodičovský vzťah a dopraj im aby mali ako taký normálny vzťah otec-dcéra. Lebo teraz keď si doma je ti jedno, ale potom? Potom veľmi oceníš, keď mu budeš môcť normálne zavolať, že malá je chorá a ty potrebuješ byť v práci, nech si ju vezme (aj mimo nejakých súdom nariadených dní). Vďakabohu ja osobnú skúsenosť nemám, ale vidím to každý deň u kolegyni - s EXom majú úplne pohodový vzťah, ona mu hocikedy zavolá, že nestíha, aby išiel on pre ňu alebo že má rande, že či môže malá prespať u neho, s prázdninami nikdy nemá problém (my v "usporiadanej" rodine máme problém, lebo chceme byť aj spolu 😀 ). Fakt sa snažte mať korektné vzťahy. Rozišli ste sa, ale rodičmi budete navždy, preto sa snažte vychádzať spolu v rodičovských záležitostiach. Keď si to teraz nastavíte dobre, tak v budúcnosti akoby si našla poklad 🙂

maciatkolulu
3. nov 2023

@ysseba presne tak...potom,bez vzťahu,otec už je "niekde inde" nulové vzťahy a zrazu je proste ten najhorší

lalala94
3. nov 2023

@maciatkolulu súhlasím s tebou. Nie som si úplne istá ako vlastne fungujú/ fungovali tie ženy, ktoré píšu, žeby také malé deti nedali otcovi, ak dieťa plače. To od ročného dieťaťa nikdy nešli ani na pár hodín von? Ja neviem, s kamoškami alebo samé hocikde - na masáž, do fitka, ku kaderníčke, na kozmetiku alebo nech si tam každý doplní, čo sa mu hodí...Ak idem ja von na pár hodín, dcéru nechám s manželom, ktorý sa o ňu v pohode postará. Nevidím žiadny rozdiel v tom, ak by to bol exmanžel a mal by záujem sa s ňou stretávať, veď je aj jeho a dieťaťu aj žene len prospeje, ak nebudú vkuse na sebe nalepené.

jakubrianka
3. nov 2023

Istá naša psychologičku vravela k striedavej starostlivosti toľko, že tak zničené deti čo má za tých pár rokov čo striedavka u nás funguje je desivé. Povedala, že súhlasí aby sa striedali rodičia v byte, ale dieťa má mať len jeden domov.

michaela175
3. nov 2023

@jakubrianka presne toto aj ja hovorim a to nie som psychologicka 🙂 ale je to obrovska pravda. Nech sa striedaju rodicia…potom by zistili ako sa asi citia tie deti, ktore maju 2 “domovy” a pritom ani jeden, …

tilly
3. nov 2023

Ja mám medzi kamošmi deti, ktoré sú už dospelé a od cca 5 rokov sú v striedavke. Sú z nich úplne v pohode dospelí ľudia. Naši susedia sa do dospelosti detí striedali v jednom dome. Deti zostávali na jednom mieste a rodicia sa striedali. Mám kamošky, kde to nefungovalo a upravili to. Mám kamošky, kde si otecko po pár mesiacoch uvedomil, že starostlivosť o dieťa im nestojí za tie alimenty, tak sa toho vzdali a radšej platili.
Ale mám v okolí aj pár rodín, kde to krásne funguje vyše 10 rokov...

medda_beda
3. nov 2023

@elly11 Hlavný nárok má dieťa a nie rodičia.Dieťa je ľudská bytosť a tak ako píšeš hlúpy je rodič ktorého nezaujímajú pocity dieťaťa, ale aj súdy pretože sa nerozhoduje len o malých deťoch, ale aj o deťoch ktoré už vedia vyjadriť svoj názor a predsa ho nerešpektujú.

top_manazerka
4. nov 2023

@maciatkolulu do bodky súhlasím s tým, čo ste napísali. Matka nie je lepší rodič len preto, že dieťa porodila. Poznam chlapov, vrátane toho mojho, ktorí sa dokážu o dieťa (aj novorodenca) plnohodnotne postarať. Tak si tu zase nemažme medové motúzy, že bez matky by dieťa neprežilo..

top_manazerka
4. nov 2023

A ešte jedna vec - absolútne ma zaráža, že sa tu veľmi často rieši rozvod/rozchod rodičov už v ranom veku dieťaťa. Kurnik šopa, načo si tie deti robíte? Ako si to tých partnerov vyberáte? Veď rodičovstvo je to najzodpovednejšie poslanie v živote a aj najťažšie. To naozaj ostanete tehotné s prvým looserom, ktoreho stretnete? Mne toto rozum neberie. Veľmi zodpovedne som vyberala pre seba manžela s tým, aby bol aj super otec pre naše deti. Srdce by mi puklo keby som s ním mala riešiť rozchod a mali by sme ročné dieťa. 😢😢

elly11
4. nov 2023

@medda_beda Jj. Áno.

elly11
4. nov 2023

@lalala94 ano, mnoho žien sa nevie odlepiť od dieťaťa, veľmi veľa žien. Zabudnú na seba ako človeka, zabudnú na seba ako na ženu, dieťa neskôr odíde z domu a zo ženy sa stane človek bez aktivít, kamarátov a akéhokoľvek rastu. 🤷🏼‍♀️ Nuž, ale ako sa hovorí. Každý si je strojcom vlastného šťastia.

elly11
4. nov 2023

@top_manazerka to je také relatívne čo píšeš.

medda_beda
4. nov 2023

@top_manazerka Nikto dopredu nevie povedať aký bude partnerský život po narodení detí.
Ak ťa partner/partnerka podvedie lebo nezvláda ťažšie vzťahové situácie ostaneš s takým človekom? Asi nie.
Máš pravdu, že veľa ľudí nemá otvorené oči aj niekoľko rokov vo vzťahu a potom čakajú zázraky, ale netreba súdiť každý má na to iné dôvody.