icon

Trpia deti odlúčením pri striedavej starostlivosti?

30. okt 2023

Aktuálne máme určené stretávanie otca s ročnou dcérkou v mojej pritomnosti. Viem že čochvíľa ju budem musieť dávať jej otcovi bezomňa.
Ako riešite to keď malé dieťa nechce ísť k otcovi? Myslím dieťa ktoré ešte nevie komunikovať, skratka vníma len to, že je “odrthnuté od matky”.
Viem že dieta nie je môj majetok, nemala by som problem s tým keby to dcérka znáša dobre, len čo keď nie?
Čo keď má otec vyhradené hodiny s dieťaťom bez vás a dieťa pri preberaní plače? Ako to riešite? Vezme si dieťa aj tak?

autor
4. nov 2023

@top_manazerka ani jedna z nás si nepredstavovala takýto “koniec”, teda aspoň ja som snívala o veľkej kompletnej rodine. Jedine čo som pre moje doeťa chcela bolo aby malo úplnú rodinu. Boli sme spolu 10 rokov, vzťah bol ako každý iný, prislo dieťa a zrazu sa začal vytrácať z domácnosti a reči typu že chce byt sám. Sama som tápala v novej roli matky, neraz mlela z posledného, snažila sa aby bolo upratane, navarené a postarané o novorodenca. Kym on labzoval a len aby doma nebol. Do toho som sa potrebovala dať dokopy fyzicky po pôrode. Pamätám si to celkom presne keď mala dcéra 2 mesiace mala som štátnice na VŠ, bola to streda. Spravila som. V piatok dany týždeň povedal že ide von a pride večer, a viete čo? Nevrátil sa.
Mám za sebou najťažší rok môjho života. Zažila som neuveriteľnú zradu. Teraz sa chce po polroku vrátiť. Prosí. Sama som dcéru vypyplala, máme už nejaký režim same dve a myslím že tá zrada je neodpustiteľná.

lujza123
4. nov 2023

Autorka je pochopitene ze ta zrada je neodpustiteľna, ale nemôžeš sa mstiť cez dceru. Ono to hrozne cítiť z tvojich príspevkov tu krivdu ze si dovolil zmiznúť a teraz chce byt otec. Verím ze najradšej by si mu dceru ani neukázala za trest.
Ale to je tvoja krivda, neprenášaj to na dieťa.
Naozaj potrebuje svojho otca, je to veľmi dôležitá osoba v živote každej ženy, vo vývoji každého dievčatka, skrz vzťah k otcovi si vlastne definuješ všetky svoje vzťahy k muzom.

Ja som bola vo veľmi podobnej situácii, dieťa sa narodilo po 10 tich rokoch vzťahu a tiez sa ten môj začal správať podobne a tiez si po rozchode sypal popol na hlavu.

Ale ako otec je super, rozišli sme sa ked mala dcéra rok teraz ma 14, zvládli sme to.
Dovolím si tvrdiť ze len vďaka mne, keby si vtedy postavím hlavu tak by z neho bol tatko len na papiery. Pri tak malom dieťatku to ako budú vzťahy vyzerať ma v rukách matka .

Ked mala dcérka 5 rokov bola na psychologickom vyšetrení kebo sme ju chceli dať skôr do školy. My sme mali vzdy niečo ako takmer striedavku, u otca bývala dokopy 10 -12 dni v mesiaci, žiadny len víkendový tatko.
Keďže psychologička ju zavolala aj na druhé vyšetrenie poprosila som ju nech nenapadne zistí či je poznať ze nevyrasta v klasickej rodine.
Záver bol ze je to šťastne, vyrovnane dievčatko absolútne nebolo poznať ze rodičia spolu nežijú alebo ze by mali zle vzťahy medzi sebou

maciatkolulu
4. nov 2023

@lujza123 tlieskal,bodaj by boli všetci po rozchode takýto. Proste rodičia. Milujúci.
Autorka,prosím ťa,ty si ešte nič nevypiplala,si na začiatku,zrada boli,to je jasne,ale myslíš,že za to môže dieťa? A nečítam nič také príšerné,že by robil,za krach vzťahu stoja poväčšine dvaja,nie iba jeden,nečítam,žeby chlastal,bol ťa,míňal prachy. Nezvládol to,to je fakt. Ale pravdepodobne mu došlo,čo sa stalo,ok,nechceš byť s ním,prečo mu ale chces brániť byť otcom,tomu nerozumiem. Opakujem, záver-nestastna budeš ty... neviem,čo sa stalo,či odišiel za inou,či čo. Ale dieťa za to fakt nemôže a má právo na otca. Je absolútne jasné,že je to v tvojich rukách,ak si chces dokazovať niečo,moc,pomstu takto,je to iba smutné. Ty a on ste pre vaše dieťa rodina. Ty chces svojmu dieťaťu upierať budovanie vzťahu? Ja viem,že to boli,že je svinstvo ako sa zachoval,ale či bolo u vás doma,viete vy dvaja. Pokiaľ to nie je nemožný,neschopný hajzel. Tak by som sa vážne zamyslela,či chcem vážne brániť styku. Je logické,že pokiaľ nebudú často a postupne sami,vzťah sa nemá ako vytvoriť. Potom bude veľmi jednoduché povedať "aha,ona s ním nechce ísť"...

autor
4. nov 2023

@lujza123 ako sa vam podarilo preniesť sa cez rozchod a to že ste zostala sama s dieťaťom?
ja mu absolútne nechcem brániť budovaniu vztahu, práve naopak, nechcem aby naše stroskotanie narušilo ich vzťah. Ja som len opísala to ako od nás odišiel, absolútne to nemalo vyznieť tak že mu chcem brániť “byt otcom”

autor
4. nov 2023

@maciatkolulu neviem kde ste sa dočítali že chcem brániť ich vztahu? Moja diskusia je o tom že sa bojim ako bude dcéra odlúčenie zvládať odomna tak prosim vás nedomyšlajte si scenáre o tom ako ja niečomu branim! A napísala som že nemám s tým problem len sa bojim že to dcéra nebude zvládať dobre !!!!! Dovidenia

autor
4. nov 2023

@maciatkolulu zaujima ma ako to riešia rodičia ktorí sú v tejto situácii neviem čo tu tliachate o nejakej pomste

kristinapetronela
4. nov 2023

@lujza123 ale on tam nebol keď ho to dieťa potrebovalo .tu nejde o pomstu ale o normálne logické uvažovanie

maciatkolulu
4. nov 2023

Fuhaaaa,si nejaká podráždená,nezdá sa ti? Skús si to ešte raz prečítať a s kľudom porozmýšľať čo píšem. Ako môže asi zvládať dieťa stretnutia? No tak ako mu ich pripravíte. Teda vlastne ty. Keď bude tráviť čas s otcom,ktorý sa mu bude venovať,tak sa dieťa bude tešiť a ani ti nezakyva 😉,nieto,že by plakalo.

dadis
4. nov 2023

@autorka neboj, mala to zvladne. Nechavaj ju exovi bez teba. Ja som mala inu situaciu, moje deti mal 10r+, ked sme sa rozisli. Avsak boli zvyknute od malicka byt s otcom, dedkom, oboma babkami. Pracovala som 2x tyzdenne, ked mala mladsia 2 roky, strazili ju dedko s babkou, ked boli deti skolkari, boli na dovolenke so svokrou a svagrinou. Chodili na prazdniny k babke. Obe deti pri nastupe do skolky plakali, zvykli si. Rocne dieta pokojne nech si otec vezme na ihrisko sam, potom k sebe domov. Okolo 2r, ak bude na pritomnost otca zvyknute, zvladne aj prespat mozno. (moj 2r zvladol super moj pobyt v porodnici, strazil ho len otec). Neboj sa, ak aj poplacka, to k zivotu patri. Nech je s otcom co najviac, nech je to dalsia blizka osoba v jeho zivote.

elly11
4. nov 2023

Čokoľvek ti urobil, dcéra ide bokom. Toto nemá nič spoločné s ňou. Na rodičovskej úrovni musíte zvládnuť starostlivosť o dcéru, a to obaja.
Na partnerskej úrovni je to jedno.

elly11
4. nov 2023

Ja som sa preniesla cez to celkom okej, boli dni ťažké, boli dni s plačom, keď sme plakali aj ja aj môj vtedy takmer 3 ročný syn. Dnes má skoro 6, vie o rozvode veľa, ale vzťahy na rodičovskej úrovni sa nezmenili. Sú rovnako dobré ak nie lepšie.
Bude to dobre. A napríklad. Naučíš sa veľa nových veci ktoré si možno doteraz neriešila.
Daj mu dcéru
Budes mat voľno. To voľno pre seba je na nezaplatenie. To bežní rodicia spolu žijúci až tak nemajú.

number19
4. nov 2023

@maciatkolulu Je asi rodiel porovnavat situaciu ponechania dietata babicke pokial sa mamicka ide vyzabavat (tvoja skusenost) a ponechat dieta otcovi ktory sa na mamicku s 2 mesacnym dietatom vykaslal.
Vztah k dietatu si ma kazdy budovat sam. Matka nie je povinna prebrat ulohu budovania vztahu otca k dietatu na seba.
Chlap zdupkal - chudacik asi sa zlakol, vsetci sa teraz zmobilizujme a pomahajme mu vytvorit si vztah s dietatom od ktoreho vlastne zutekal... a hlavne tlacme na matku!

@autorka Ak dieta place a nechce k otcovi ist, netlacila by som, dieta by som mu neprenechala (prip. by som bola pritomna - ak by som sa po tom vsetkom na to citila), mozno casom sa to ukludni.

maciatkolulu
4. nov 2023

@number19 pravda,treba prerušiť vzťahy s otcom .... to je základ,nech sa hajzel uvedomí... veľmi rozumné. Otec,hajzel,aj keď sa uvedomí,tak nemá právo na vlastné dieťa,má právo iba platiť,aby raz to dieťa svojej mame nepovedalo svoj názor,ktorý,ale nebude vôbec prijemny. A o stretávani,našťastie rozhoduje aj súd,lebo veľa mamičiek robí chyby,hold dieťa,ktoré má otca,ktory si fakt uvedomuje svoju zodpovednosť,má záujem,právo,vidieť vlastné dieťa,tak mu to umožní. Nie len rozhodne o platení. Dieťa potrebuje oboch rodičov,či sa zachoval ako debil,či nie. Uvedomil sa,chce vidieť a vychovávať vlastne dieťa. Aký je rozdiel ,keď dieťa plače pri babke a prestane a pri otcovi. Lebo sa rozhodol odist,keď malo dva mesiace,tak koniec. Nebudeme sa snazit o nič. Ako fajn. No hold,potom nech ex pozerá ako kocikuje svoje druhé a stará sa. A žije rodinný život...

veronikastrickova
4. nov 2023

@maciatkolulu a teraz tu realitu, kolko otcov sa spamata, ked opusti rodinu, ze zrazu chce byt dobrym otcom aj dietatu ktore ma z predosleho vztahu? Taky ktory to len nehraju pred sudom a ludmi ze oni su dobrucky a matky zle, ale realne su aj dobrymi otcami? Inak s tebou suhlasim. Ale teda poznam aj muzov, ktory su 100x lepsimi rodicmi, ako matky.

jakubrianka
4. nov 2023

@maciatkolulu prepáč, ale to dieťa sa raz mamky spýta aj prečo ich opustil biologický otec keď ho najviac potrebovali. Má právo sa vôbec nazývať po takom niečom otcom? Musí to byť strašná rana a neviem či by som dokázala takému nezodpovednému človeku dôverovať natoľko, že mu zverím najcennejšie čo mám. Je to veľmi poťažkávajúca okolnosť aj na súde a v záujme dieťaťa by bolo vhodné, aby preukázal “otecko” nakoľko je psychicky v poriadku keď nechal matku s malým bábätkom.

maciatkolulu
5. nov 2023

@jakubrianka prepáč,ale my nepoznáme dôvody rozchodu a naozaj dievčatá,za rozpad vzťahu,kde nie je príčina násilie,drogy,alkohol atď,vždy ,ale vždy môžu dvaja, nie je len jeden hajzel a jedna nevinná žena....žiaľ,veľa x si to žena uvedomí,keď je neskoro a odnášajú si to len a len deti. A opäť a dokola,toho otca im vyberala žena,matka a ako vidieť tu,,nebol to vzťah na jednu noc,takže sa to kafralo asi dlhšie. Ženy vedia "zachraňovať" vzťah dietatom napríklad,aj keď muž vyslovene nechce,vedia tlačiť do dieťaťa,aj keď muž nechce....to je len príklad. A na otázku prečo ich opustil tato,možno odpovie otec pravdivo a dieťa pochopí. Ja som rozvedená ,dve deti dospelé a úprimne ti poviem,ziram,čo mi hovorili,hovoria deti a smutné je,že majú pravdu.... deti nehľadajú vinníka, nehľadajú dôvody,deti chcú otca a mamu. A keď sa raz dofrasa otec chce úprimne starať,tak mu v tom nemá žena čo brániť a dokonca by nemala mať právo mu brániť. Vzťah by mala nechať na nich dvoch. A reálne sú tí chlapi naozaj retardovani,že sa nevedia postarať o dieťa? Ale noooo,keď aj muž nie je dobrý partner,manžel,môže snáď byť dobry otec... a sorry žena,čo je s chlapom 10rokov si zrazu uvedomí,že je nezodpovedný človek,čo sa nedokáže postarať o dieťa,lebo....ja neviem,našiel si druhú,to je nejaký dôvod na posudzovanie schopnosti starostlivosti o dieťa? Alebo je to proste zranené ego ženy,aj keď oprávnené?

@veronikastrickova fakt neviem ,netuším koľko ich je... a teraz aj tu o tom,koľko je žien,čo reálne bráni tým otcom sa stretávať,robí možné aj nemožné. Tiež je ich slušny počet,stačí vzorka tu na MK...
Áno, je veľa hajzlov,čo sa vykašlú na dieťa,zabudnú,ale sú aj takí,čo síce niečo dokaslali,ale snažia byť tými otcami. Nepoznám štatistiku. Ale poznám ženy 😉a viem ,čo dokážu. Áno aj chlapi,ale keby ženy nebojovali za nefukcne vzťahy formou urobenia si dieťaťa,tiež by bolo menej rozvodov. Koľko je tu takých,čo píšu,chcem tretie,druhé,prvé a muž nechce... mám to dať na náhodu. Uznaj sama,že to vzťah neposilní,najmä ,ked chlap je jednou nohou už z toho kola von. Že ma ženy dosť a aj žena jeho,to by ale nemalo mať vplyv na rodičovstvo. A tiez sú tu krásne príklady,že to ide. Ale ak dvaja chcú.

veronikastrickova
5. nov 2023

@maciatkolulu ano pisem, ze ja s tebou suhlasim, len maloktory otec ktory rodinu opusti, bude mat zaujem aj o dieta. A taktiez aj zena, opusti chlapa deti a potom len z rozmaru, zrazu dieta chce, kym nema dalsie. Ja priznam, my sme mali stretavanie v mojej pritomnosti, chodil za nim malo, skoro vobec, ale nechcela som aby sa maly stretaval so zenou, ktora nam znicila manzelstvo. Lenze na poslednom sude strasne ho chcel bravat sameho, mal 5rokov, ja som s tym suhlasila, nech spozna nevlastneho brata. A ani raz za, uz to budu 3roky, sa neukazal a nevzal si ho. A pritom mu aj napisem kedy za nim pride a maly by brata spoznat chcel. Maly ma pravo spoznat biologickeho otca, brata, aj jeho rodinu. Ale zaujem ziaden. A ceresnicka bola, ked sme mali sud kvoli skolke, maly prisiel za nim a cakal ho pred sudom, aby ho videl. Slubil sudkyni, ze s nim zajde nachvilu na ihrisko sa pohrat, no dal mu 20€ a usiel. Ani to s nim nepohlo, ked videl ze maly ho chce spoznat, za ja proti nemu nebojujem. Ked sa clovek rozhodne ze bude robit peklo, bude ho robit. A ver tomu, ze ako ja viem zastat zenu, muza sa viem zastat v takychto veciach viac, ked je vidiet, ze sa naozaj snazi a chce byt s dietatom. Rozpadnuty vztah rodicov nemoze nicit dieta. Mam v okoli rozne pripady, dieta maju prastary rodicia, dieta je u otca, aj to ked sa rodic co odisiel zrazu spamata a dieta chce len preto ze nemoze mat ine, aj preto ze ho naozaj chce a spamatal sa. Tu som napisala narovinu matke, ze prehana.

maciatkolulu
5. nov 2023

@veronikastrickova ja viem, je to úplne na hovno... ani ja som nechcela ,aby sa stretával ex v prítomnosti ženy,čo nám rozbila rodinu...dievčatá sú dospelé,by si zobrala,čo všetko mi povedali. Ono to som nechcela ja, nie baby. Zbytočne teatrálne výstupy,súdy,možno,áno možno,kebyže mu spakujem deti a šup do jednoizbaku k nej,jej decku abjej matke,moznooo by ho vyrazila po týždni🤣🤣🤣🤣,ale nakoniec je všetko fajn a ako má byt🤣,namiesto toho som robila možné aj nemožné,aby neboli spolu ako "rodina",kým ja sama. Trvalo mi to dosť dlho,kým som pochopila a poviem ti,je mi ľúto veľa veci. Preto to vidím teraz inak

veronikastrickova
5. nov 2023

@maciatkolulu aj mne, vela veci by som urobila inak, ale ja som sa snazila aby sa aj stretaval s jeho rodinou, nech pozna babku, deda. Za dedom sme boli my bez ohlasenia a ja viem ze bol rad, ostatny na neho kaslu. Tak nech sa paci.

veronikastrickova
5. nov 2023

@jakubrianka nie nieje to taka zavazna vec na sud, ze opustil rodinu pre inu, ona pre ineho. Proste im dlhodobo neklapal vztah. No a bez 100% dokazov nedokazes, ze ma ex novejo partnera a vzdy to bude slovo proti slovu.

dadis
5. nov 2023

@maciatkolulu Pekne, ze si si to priznala. Ja tiez lutujem veci z rozvodu, aj ked ine. Mat teraz nadhlad, ktory mam, riesila by som veci inak. Ale vtedy som ten nadhlad nemala a robila som vtedy to najlepsie, co som mohla..

maciatkolulu
5. nov 2023

@dadis veď to,že keby.....no nič,všetko sa deje pre niečo.

jakubrianka
5. nov 2023

@veronikastrickova kde ty vidíš inú a iného? 10 r. boli spolu, potom ju nechal s 2m dcérou? Ty myslíš, že taký otec je dôveryhodná osoba? Na akých základoch ma budovať vzťah? Ja by som sa mu bála dať dieťa.

veronikastrickova
6. nov 2023

@jakubrianka toto je len a jedine hrdost, ktora jej zaslepuje spravny usudok. Keby bol taky tak si s nim neurobi dieta, za 10 rokov ho ona musela velmi dobre poznat.

maciatkolulu
6. nov 2023

@jakubrianka to akože na súde by povedala,že za to,že ju opustil,nesmie byť dobrým otcom? Ty si fakt myslíš,že po 10.rokoch ho nepoznala? Že sa fakt z ničoho nič postavil a odišiel,len tak. A to ma byť dôvod na to,aby sa nestaral,tak potom fajn,nech sa ho vzdá,úplne,aj rodinný list,keď je taký. Samozrejme,keď sa vzdá práv,tak aj povinnosti. Či? Mama môže hľadať nového a asi zodpovednejšie,aj keď teda nespoznáte človeka po 10rokoch....jedineee,keď by mali chybu obaja. Čo je vo väčšine "bežných"vzťahov a to je ťažké priznať,ale robiť zo seba osobu,čo rozhoduje o stretávani sa s druhým rodičom s urazen egom.... aj keď opakujem,úplne rozumiem.

dadis
6. nov 2023

@jakubrianka Ale nedramatizuj. Otca dietata vybrala matka, nikto na sude este neodnal otcovske prava na zaklade toho, ze sklamal vo vztahu k matke..ako partner moze byt ten muz takovy makovy, ako otec uplne iny...

jakubrianka
6. nov 2023

@dadis ja nevravím o matke a ich vzťahu. Opustiť svoje dieťa a ešte v tak nízkom veku je diagnóza, nech sú akokoľvek zbúrané morálne pravidlá v spoločnosti. Bodka.

slovakboy
6. nov 2023

Pozor, dieťatko do 2-3 rokov nevie, že keď ho dáš niekomu, tak sa vráti. Nevie narábať z časom. Ono to berie, ako keby odišla si navždy. Je to veľký stres. Môžu z toho ostať aj následky. Možno ak by bolo častejšie s otcom v tvojej prítomnosti, tak po roku už to berie ako svojho člena rodiny. Ja keď som mal silné úzkosti, pred pár rokmi, vždy ráno keď manželka odišla do práce a ja som ostal na marodke sám doma, tak mi prišlo veľmi zle. Psychológ sa ma spýtal, od kedy som chodil v detstve do jasiel, alebo do škôlky. No a ja som bol v jasliach od 1,5 roka a vraj som vždy plakal pri odovzdávaní. Tak mi to vysvetlil, že to je to, čo sa mi v čase úzkostí vracia. Mozog má pocit, že manželka sa nevráti. A vysvetlili mi aj ako som to vtedy v detstve vnímal ja.

dadis
6. nov 2023

@jakubrianka Stale nechapes, ze on opustil matku a nie dieta?? Mal si zabalit so sebou 2m mimco?? S dietatom sa stretava, tak ake opustenie??

dadis
6. nov 2023

@slovakboy Toto sa neda pausalizovat, ja soms bratom tiez chodila do jasiel a nic take nam nie je. Pred 40 rokmi skoro vsetky zeny davali deti do jasliciek. A moje deti boli v pohode sami aj s inymi ludmi - otcom, dedkovcami, bratom, do jasiel nvm ako by reagovali 🤷‍♀️