icon

Trpia deti odlúčením pri striedavej starostlivosti?

30. okt 2023

Aktuálne máme určené stretávanie otca s ročnou dcérkou v mojej pritomnosti. Viem že čochvíľa ju budem musieť dávať jej otcovi bezomňa.
Ako riešite to keď malé dieťa nechce ísť k otcovi? Myslím dieťa ktoré ešte nevie komunikovať, skratka vníma len to, že je “odrthnuté od matky”.
Viem že dieta nie je môj majetok, nemala by som problem s tým keby to dcérka znáša dobre, len čo keď nie?
Čo keď má otec vyhradené hodiny s dieťaťom bez vás a dieťa pri preberaní plače? Ako to riešite? Vezme si dieťa aj tak?

Strana
z4
kacenka255
Autor odpoveď zmazal
kacenka255
Autor odpoveď zmazal
dadis
6. nov 2023

@kacenka255 My sme mali deti v striedani len kratko, a su uz aj velke, ale uplne s tebou suhlasim, ze pre mamu je ta striedava jednoducho vyhodna. To sa ani neda vypovedat, aky je to velky rozdiel, ci ten tyzden deti mas, alebo nie. Mam uz velke deti, teda tych starosti s nimi je podstatne menej - ale ci varenie, pranie (periem min 7 praciek do tyzdna), upratovanie, nehovorim o skole, kruzkoch, lekaroch...ja ked som mala tyzden bez deti, tak som vzdy mala pocit, ze dovolenka 😅. A tiez samozrejme aj praca - ked ma clovek deti, tak sa z prace jednoducho musi ponahlat, ci chce, alebo nechce. Moje k otcovi uz takmer nechodia, syn tam nespal rok a pol, dcera bola s nim v lete tusim 5 noci na chalupe. Teraz na Vianoce mali ist k nemu, uz sa vykrucaju, ze radsej doma ostanu..tak ja fakticky deti mam nonstop, iba ked idu na sustredenie alebo 1noc na preteky obcas. Ja by som striedavu brala vsetkymi desiatimi, no my sme sa rozvadzali, ked uz mali deti svoju hlavu. Ja som striedavu navrhovala, najprv ju odmietol syn a potom aj dcera. Myslim si, ze u malych deti je to jednoduchsie..

kacenka255
Autor odpoveď zmazal
dadis
6. nov 2023

@kacenka255 Ano, je rozdiel, ked obaja rodicia si stoja za slovom spolocne. To u nas nebolo. Je to skoda, ze takto to u nas dopadlo. Moj ex najprv vymyslal so striedavou, nechcel podpisat rodicovsku dohodu, tak som podala rozvod do svojej starostlivosti, potom na mna tlacil, aby som sa vystahovala z bytu, ked som sa odstahovala s detmi, tak na otazku, ako chce riesit styk-napisal neviem.O tyzden dal predbezne, abyboli detiv striedavke, tak isli. Bolo to velmi nestastne, vtedty 12r syn sa pytal, ci by pomohlo, ak by sme sa odstahovali do zahranicia 🤦‍♀️. Bral to, ze jeho sa nikto nepytal..Tak par mesiacov to skusil, o par mesiacov aj dcera sa prestala striedat..videla, ze syn nechodi, citila sa mimo..no uplne nezvladnute u nas :/

slovakboy
6. nov 2023

@dadis určite sa to nedá paušalizovať. Aj ja som na to všetko zabudol a nemal som problémy a netvrdim že moje problémy boli z toho. Len tam bol tento element. A videl som dve videa s jedným českým vychovávateľov znamim ( len neviem už ako sa vola) On tiež hovoril že až od troch rokov. Ide o to čo najviac sa naučiť od rodičov do troch rokov a bez bolesti. To je zaklad na cely život potom.

maciatkolulu
6. nov 2023

@slovakboy fuha,tak celý západ je "postihnutý"lebo materská niekde trvá doslova pár týždňov a teda,keď má dieťa ostať s vlastným otcom,to je reálne trauma.... opakujem do kola,je to v rukách matky,žiaľ v niektorých prípadoch. Majú s astretavat často a spolu a postupne nechávať dieťaťa viac. A viac samé. Myslím,že tu nikto nepíše o Tom,že otec nabehne,vytrhne kojenca matky z prsníka a beží s ním na víkend preč. Ale píše väčšina o inteligentnej dohode ako dieťaťu zabezpečiť plnohodnotny vzťah oboch rodičov. Aspoň v rámci možností.
Apropo,sudcovia majú fakt plne zuby matiek,ktoré sa chcú mariť cez deti,to sa tiež rieši.
@jakubrianka a keď žena opustí muža a vezme deti a ide,to nie je diagnóza? Jaaaj,pardon,to je odchod z nefunkčného vztahu. Muž je zaručené vždy hajzel a žena chudera. Normálne mi začína byť chlapov ľúto.

jakubrianka
6. nov 2023

Minule tu bol príbeh muža, ktorého nechala žena s malým bábätkom a takmer všetky ste ho ľutovali, dávali mu rady a nadávali na ňu ako to mohla spraviť. Teraz viaceré obhajujete kupodivu zas muža len v opačnom garde 😅🫣🙈. Rozum sa mi zastavuje.

maciatkolulu
6. nov 2023

@jakubrianka pochop,že nikto nezastava nikoho. Akurát tak zdravý rozum a prava oboch rodičov,ktorí majú záujem o výchovu dietata. Partnermi prestali byť,ale rodičmi ....Domov do obývačky nikomu nevidíme a po 10rokoch len tak tresnut dverami tiež asi nebolo len tak. Dôvody poznajú tí dvaja. Asi keby chlap zobral dvojmesačné dieťa a odišiel,tak by to asi nebolo to pravé orechové,však. A keď mali doma peklo,jeden musel odísť. Napríklad.

kacenka255
Autor odpoveď zmazal
Strana
z4