Ukončenie platenia výživného

adina75
4. dec 2013

prosim Vas o radu.Moj syn ukoncil denne nadstavbove študium a isiel pracovat.Mna by zaujimalo do kedy je otec povinny platit vyzivne.Chalan nastupil do prace 2.12 2013.Jedna sa o to,či mu ma zaplatit este v decembri kedze on este ziadny prijem nema alebo mu povinnost konci v novembri.Otec si nepodal žiadost o zrušenie platenia vyživneho.Ja z materskej asi tazko utiahnem celu domacnost 😢 .Vopred dakujem za pomoc

klincek
4. dec 2013

@adina75 otec musi platit dovtedy, kym sud nerozhodne o zruseni vyzivovacej povinnosti. takze asi este par mesiacov mate klud 😉 . ale dlho sa uz na to nespoliehaj, on urcite o to zrusenie poziada.
neuvazovala si este nad navratom do prace? mozno je teraz pravy cas, aby ta ten vypadok prijmu potom nezaskocil..

materina_duska
4. dec 2013

@adina75 Výživné sa myslím platí mesiac vopred, čiže v novembri ti vlastne poslal za december, takže v decembri asi nič nečakaj, keďže to už by bolo za január, kedy má syn prvú výplatu a je samostatne zárobkovo činný.

A čo sa týka toho zrušenia na súde, zdravý sedliacky rozum mi hovorí, že ak by to teraz podal a prestal platiť, nikto mu to spätne nevyúčtuje, takže ak nebude chcieť, isto je v práve a platiť nemusí.

adina75
autor
4. dec 2013

@materina_duska ved prave ze ci musi platit do vtedy kym si nepoda na sud o zrušenie alebo uz nemusi zaplatit,ja do prace asi tazko pojdem,ja nemam kam dat maleho je este maly a este nas caka aj operacia

materina_duska
4. dec 2013

@adina75 Ja predpokladám, že nemusí. Ale je to myslím úplne triviálna otázka na hociktorého právnika. Skús skupinu Právne poradenstvo.

A čo sa týka tvojej situácie, predpokladám, že aj to malé dieťatko má svojho otca a ten má povinnosť sa oň postarať. Neviem, prečo by to mal celé "ťahať" niekto iný.

klincek
4. dec 2013

@materina_duska vyzivovacia povinnost sice trva (len) do casu, kym sa dieta vie samo zivit-ale v tomto pripade o vyzivnom rozhodol sud, a musi rozhodnut aj o jeho zruseni.
a este upresnim k "A čo sa týka toho zrušenia na súde, zdravý sedliacky rozum mi hovorí, že ak by to teraz podal a prestal platiť, nikto mu to spätne nevyúčtuje, takže ak nebude chcieť, isto je v práve a platiť nemusí."
nemas pravdu, pretoze ak aj hned poda navrh na zrusenie, tak to bude platit az od pravoplatnosti rozsudku. dovtedy ma povinnost platit, a ak nebude, ma na krku trestny cin a to by asi risknut nechcel 😉

adina75
autor
4. dec 2013

@materina_duska ano ma svojho otca a ten plati na maleho ,moj cely prijem je 320€ aj z vyzivnym .a pokial by mi este tento mesiac zaplatil tak mi tych 130€ co na neho plati pomoze a dost.

materina_duska
4. dec 2013

@klincek Tak sme zase múdrejšie. Vďaka. Len by ma zaujímalo, keď sa vlastne preukáže, že dieťa sa samo živí napríklad pol roka, či môže otec požadovať vrátenie peňazí.

@adina75 No, to je skôr informácia pre otca tvojho dospelého syna. Ale chápem, i keď si nemyslím, že to je spravodlivé.

luba28
4. dec 2013

musi podat na sud o zastavenie platenia vyzivneho a dolozit nejake doklady o tom,ze syn uz pracuje,......
inak kym nepoda tak musi platit,len sud to moze zastavit,....

adina75
autor
4. dec 2013

@materina_duska ja som mu to vysvetlila ale kedze on je len samy zakon,prevelice ho chce dodrziavat a chyta sa za kazde slovicko co zakon piše a na city nehladi

adina75
autor
4. dec 2013

@luba28 asi pojdem na urad a spytam sa tam ved aj tak musim ist nahlasit ze uz nebudem na neho brat pridavky

klincek
4. dec 2013

@materina_duska 🙂
spotrebovane vyzivne sa nevracia.

materina_duska
4. dec 2013

@adina75 Ja ho chápem a nemyslím si, že by si mu to mala mať za zlé. Držím palce.

materina_duska
4. dec 2013

@klincek Fakt keby teraz prestal platiť, podal to na súd aj so synovou pracovnou zmluvou, tak by mohol byť za to trestaný? Ale predpokladám, že to by musela podať podnet EXka, či? A o čo sa to opiera táto logika? Nerozumiem tomu a to som veľmi bystrá 😀

luba28
4. dec 2013

najrozumnejsie je ist sa opytat,ze ako to je,aby si sa vedela zariadit....

gumimaci
4. dec 2013

@adina75 ahoj, tvoj syn uz je dospely, v podstate vyzivne patri jemu, otec ho moze vyplacat jemu a tvoj syn by sa mal podielat na vasej spolocnej domacnosti. Tak isto by ti mal syn prispievat uz zo mzdy.
Ak chce ex zrusit vyzivovaciu povinnost z dovodu , ze syn pracuje, tak po spravnosti by mal podat ziadost na sud.

victory1
4. dec 2013

@materina_duska Ak by teraz prestal platit a podal si navrh na zrusenie vyzivovacej povinnosti, tak sa nedopusta ziadneho trestneho cinu. Aj keby si podala navrh na vymahanie vyzivneho cestou exekutora, tento by bol zastaveny, kdze syn pracuje. Dieta je plnolete, schopne samostatne sa zivit, kedze ma pracu. Sud rozhodne o zruseni vyzivovacej povinnosti a ako tu uz niekto pisal, spotrebovane vyzivne sa nevracia, takze ak by platil do dna právoplatnosti rozsudku, nikto mu ziadne peniaze nevrati.

victory1
4. dec 2013

@adina75 A prepac, ale tu nejde o peniaze pre teba, lebo ty tazko vyjdes, kedze si na materskej. Tu ide o peniaze, ktore de facto patria tvojmu synovi..pytat si peniaze od ex-a , na ktore uz nema narok myslim, ze nie je celkom ok...
Ale neber to tak, ze moralizujem..tiez som to pred casom riesila s mojou dcerou, ona , ked zacala pracovat,tie prachy od otca uz nechcela..

victory1
4. dec 2013

@adina75 Btw. platenie vyzivneho nema doteraz zrusene sudom, ale spravame sa k sebe korektne, tak to ani jeden ani druhy a hlavne ani dcera povazujeme za podstatne..

tyssa
4. dec 2013

spotrebovane vyzivne sa nevracia len pri maloletych, ale tvoj syn je uz plnolety, cize ak by ho chcel otec naspat, syn by ho musel vratit, je na sude dokedy urci povinnost platenia, ale myslim ze asi ku dnu nastupu do prace,..neviem ake mas vztahy s byvalym, ale ja by som to vyzivne odkladala bokom /ak by ho pozadoval naspat, aby ste nemali problemy/

jamabe
4. dec 2013

@adina75 Nerozumiem, prečo ťa trápi výživné od ex. Však mladý začal pracovať, tak by sa hádam patrilo, aby on prispieval na domácnosť, nie? Na december si dostala výživné vopred a v januári už syn dostane výplatu... Inak už sa to tu riešilo: otec musí požiadať súd o zbavenie povinnosti platiť, syn bude musieť neoprávnene prijaté výživné vrátiť...

adina75
autor
4. dec 2013

@victory1 ja viem ze peniaze patria synovi ale on sa s nim nebavi a tak to riesia cezo mna,jedna sa len kedy ma zaplatit to posledne ja nechcem nic navyse len je to trosku nefer kedze syn bude mat plat az o mesiac a ja mam 3 osoby platit len z materskej? nech sa prihlasi ten kto by si zaplatil co treba a este aj vyzil

materina_duska
5. dec 2013

@adina75 Tie ostatné dve deti majú tiež otca. Skús rozmýšľať, ako vyžiť, ako si privyrobiť možno, nie ako zodrať nejakého chlapa 🙂

adina75
autor
5. dec 2013

@materina_duska nikto ho nezodiera,tu ide hlavne o princíp lebo on sa stále vyhráža samimy zákonmi a pritom ms doma priatelkynho 22 ročného syna prizivnika.Išlo mi len o ten jeden mesiac kým syn bude robiť a už si pomôžeme aj samy a bude pokoj od neho.Neviem ci by sa tebe páčilo keby ta chodil udavat na socialku že sa o decká nestaras .Je to ponižujúce ukazovať cudzím ľuďom tvoje zásoby jedla čo máš v hrncoch ci upratane a poplatene len aby sa niekto bavil.,Ja si pomáham ako viem aj nejakou prácou doma no moc. To nevynasa ale som rada každému centu. Druhý syn s namy už nebýva ale ked tu bol tak samozrejme že prispieval na domácnosť.

materina_duska
5. dec 2013

@adina75 Ale veď ani si to s ním ešte nekonzultovala a už z neho robíš zlého. Možno s tým nebude mať problém. A zákonmi sa nedá "vyhrážať", buď ich dodržiavaš, alebo sa teda boj 🙂 Drž sa!

klincek
5. dec 2013

@materina_duska no, az doteraz som si bola ista, ze by musel platit az do pravoplatnosti rozhodnutia sudu o zruseni vyzivneho, aj keby uz navrh na zrusenie podal..inak by mohol byt tr. stihany (samozrejme v pripade, ak by bolo nan podane tr. oznamenie, to je jasne🙂). ale @victory1 ma mierne zneistila 😒. aj s tym exekutorom-aj ked tam dovod tusim..victory, z coho vychadzas? (nerypem, pytam sa vazne a rada si doplnim medzery). mas konkretnu skusenost?

s tym nevracanim spotrebovaneho vyzivneho ma pravdu tyssa, zakon to uvadza len pri maloletych, o plnoletych neuvadza nic, takze sa bude zrejme vracat, ak si ho platitel bude narokovat.

adina75
autor
5. dec 2013

@klincek ja nechcem nic navyse co mu nepatri,a nemusi ani podavat ziadost na sud,ja som taka neni co by ho vlacila po sudoch a uradoch ako to robi on nam,ak ma este ten jeden mesiac zaplatit tak nech zaplati a da nam uz pokoj.

klincek
5. dec 2013

@adina75 ved ja si o tebe nic take nemyslim. len mi z tvojej otazky vyvstalo to, ze asi ti budu peniazky chybat, preto som napisala, ze sa nanho uz nemozes spoliehat.

adina75
autor
5. dec 2013

@materina_duska prave ze sme sa o tom bavili,to on zacal prvy ripat nie ja a zase sa mi vyhrazal socialkou ze ich k nam zase posle ale neviem aky ma dovod.Jemu hlavne vadi ze sa syn s nim nechce bavit a tak nevie ako sa ma k nemu dostat ale takto sa to podla mna nerobi,vyhrazkamy urazkamy a stalym jeho poucovanim ked sam robi chybu.

adina75
autor
5. dec 2013

@klincek budu mi chybat a moc zvlast kem mam nejake problemy,radsej kupim detom chleba ako sebe lieky i ked ich potrebujem k zivotu a bez nich neprezijem ale radsej nech mne je zle ako ony maju bit hladne

klincek
5. dec 2013

@adina75 to mi je luto, vychovavat deti sama je uz samo osebe nesmierne tazke, nieto byt este k tomu chora ☹
najstarsi syn by mohol pomoct, ked uz bude pracovat, no mladsi asi este studuje, ze? pracovat asi nemozes..a neda sa ti privyrobit nejako doma? a co vyzivne na najmladsieho syna? dostavas nieco?