icon

Úprava výživného

23. nov 2021

Prosím o radu len tie, ktoré máte osobnú skúsenosť,bez emócií.
Ex už štyri mesiace neplatí výživné na syna, telefonicky sme sa dohodli, že bude platiť menej, keďže je živnostník a kvôli súčasnej situácii s covidom vraj prišiel o veľkú časť príjmov. Moja otázka znie: treba podať na súd nejakú žiadosť, prípadne našu spísanú dohodu? V momentálnej situácii je nemožné dostať sa na úrad, súd a poinformovať sa.
Ďakujem za vaše rady
Da

matabb73
23. nov 2021

Je to skupina Právne poradenstvo. Na začiatku sú články od právničky aj na túto tému.

autor
23. nov 2021

@matabb73 pozerala som a nič takéto som tam nenašla

draik
23. nov 2021

Nepozerali ste poriadne 😉
Ak nemáte určené výživné súdom resp. schválenú dohodu o výživnom súdom, tak musíte podať návrh na jeho určenie resp. schválenie dohody. Až potom môžte vymáhať plnenie napr. prostredníctvom exekúcie, prípadne žiadať náhradné výživné.

autor
24. nov 2021

@draik samozrejme že som pozerala poriadne, výživné určené súdom platí od januára 2012, odvtedy sa 2x zvyšovalo na súde, naposledy vo februári 2020.od augusta prestal platiť a keďže ma to vždy stojí kopu nervov a času, chcela som to riešiť dohodou, že mi bude platiť menej.syn je ale zťp a kvôli kompenzaciam atď potrebujem mať všetky príjmy riadne zdokladovane,preto zisťujem, či treba na súd podať návrh na zníženie výživného alebo len medzi sebou spísať nejakú dohodu

nafka0483
24. nov 2021

Ale ved v skupine v clanku je to vysvetlene, aj viackrat v ramci prospevkov, tak ako poriadne si pozerala?

matabb73
24. nov 2021

Všetko treba riešiť na súde.

autor
24. nov 2021

@matabb73 takže v tomto prípade má ex podať žiadosť o zníženie výživného a nebude prebiehať pojednávanie ako predtým, ja nebudem klásť odpor a prebehne to len ako rodičovská dohoda?

autor
24. nov 2021

@nafka0483 konkrétne taký prípad ako náš tam nie je

draik
24. nov 2021

Dohoda podlieha schváleniu súdom a ten ju nemusí schváliť, ak by bez vážnych dôvodov malo dôjsť ku zníženiu výživného.

autor
24. nov 2021

@draik aj v prípade, že ja so znížením súhlasím?

draik
24. nov 2021

Samozrejme, súd sleduje záujem a potreby dieťaťa.

autor
24. nov 2021

@draik pri poslednom som mala skúsenosť, že ani nie.priniesla som faktúry z pomôcok, rehabilitačných pobytov, terapií, všetko dokopy za cca 20000eur a sudcovi sa to nezdalo nejako veľa, mala som pocit, že nadrza ex, ktorý si urobil ďalšie dieťa a ešte živí dieťa jeho súčasnej družky