Úprava výživného
Prosím o radu len tie, ktoré máte osobnú skúsenosť,bez emócií.
Ex už štyri mesiace neplatí výživné na syna, telefonicky sme sa dohodli, že bude platiť menej, keďže je živnostník a kvôli súčasnej situácii s covidom vraj prišiel o veľkú časť príjmov. Moja otázka znie: treba podať na súd nejakú žiadosť, prípadne našu spísanú dohodu? V momentálnej situácii je nemožné dostať sa na úrad, súd a poinformovať sa.
Ďakujem za vaše rady
Da
@matabb73 pozerala som a nič takéto som tam nenašla
Nepozerali ste poriadne 😉
Ak nemáte určené výživné súdom resp. schválenú dohodu o výživnom súdom, tak musíte podať návrh na jeho určenie resp. schválenie dohody. Až potom môžte vymáhať plnenie napr. prostredníctvom exekúcie, prípadne žiadať náhradné výživné.
@draik samozrejme že som pozerala poriadne, výživné určené súdom platí od januára 2012, odvtedy sa 2x zvyšovalo na súde, naposledy vo februári 2020.od augusta prestal platiť a keďže ma to vždy stojí kopu nervov a času, chcela som to riešiť dohodou, že mi bude platiť menej.syn je ale zťp a kvôli kompenzaciam atď potrebujem mať všetky príjmy riadne zdokladovane,preto zisťujem, či treba na súd podať návrh na zníženie výživného alebo len medzi sebou spísať nejakú dohodu
Ale ved v skupine v clanku je to vysvetlene, aj viackrat v ramci prospevkov, tak ako poriadne si pozerala?
Všetko treba riešiť na súde.
@matabb73 takže v tomto prípade má ex podať žiadosť o zníženie výživného a nebude prebiehať pojednávanie ako predtým, ja nebudem klásť odpor a prebehne to len ako rodičovská dohoda?
@nafka0483 konkrétne taký prípad ako náš tam nie je
Dohoda podlieha schváleniu súdom a ten ju nemusí schváliť, ak by bez vážnych dôvodov malo dôjsť ku zníženiu výživného.
@draik aj v prípade, že ja so znížením súhlasím?
Samozrejme, súd sleduje záujem a potreby dieťaťa.
@draik pri poslednom som mala skúsenosť, že ani nie.priniesla som faktúry z pomôcok, rehabilitačných pobytov, terapií, všetko dokopy za cca 20000eur a sudcovi sa to nezdalo nejako veľa, mala som pocit, že nadrza ex, ktorý si urobil ďalšie dieťa a ešte živí dieťa jeho súčasnej družky

Je to skupina Právne poradenstvo. Na začiatku sú články od právničky aj na túto tému.