Úvaha nad zmenou zákona o platení výživného

tiwyna
2. feb 2015

Viem, ze je to len hypoteticka uvaha, ale zamyslela som sa dnes nad tym, ako by bolo mozne predist tomu, aby matky, ktore ostali po rozvode so svojimi detmi, nemuseli znasat nedoplatky na vyzivnom, zo strany ex manzelov. Je tazka doba, obrovsky pocet manzelstiev sa rozpada, poniektore ani nemusia, lebo neboli zalozene a strasne vela zien ostavaju zit so svojimi detmi same. Otcovia, uz to zacal byt narodny sport, vyzivne jednoducho neplatia, alebo platia ako sa im chce a vymoct si ho potom, je zdlhavy proces, do ktoreho musia byt zapojene viacere pravne zlozky, od policie, cez sudy, socialku... Podla mna by bolo ovela rozumnejsie a prehladnejsie a hlavne , pre zeny, matky a deti lepsie, aby vyzivne bolo vyplacane ako socialna davka s tym, ze otec dietata nie je povinny platit priamo matke, ale statu. Stat matke posle kazdy mesiac stanovenu sumu vyzivneho, ktoru urci sud a otec tu istu ciastku posle kazdy mesiac do statnej pokladnice, ako odvody napr. Ak neposle, stat si to od neho bude vymahat ako nedoplatok. Tym padom by deti mali zabezpeceny kazdomesacny pravidelny prijem, zeny by boli odbremenene od ustavicneho strachu z neplatenia, alebo omeskania vyzivneho a netrpeli by. Aky na to mate nazor?

zutera
2. feb 2015

@tiwyna dobrá úvaha, bohužel dost nereálná. Je tady ale i jiná možnost a to je náhradní výživné

tiwyna
autor
2. feb 2015

@zutera no lenze nahradne vyzivne je nestale, akonahle muz zacne chvilku platit, zrusi sa a staci , ze zas prestane...je to taky kolobeh

zutera
2. feb 2015

@tiwyna já vim, já ho poberala.Když nad tím tak uvažuju,je ta tvoje úvaha dobrý nápad 🙂

tiwyna
autor
2. feb 2015

Uz len to poslat do Narodnej rady na schvalenie 😀 😀 😀

sisaha
2. feb 2015

@tiwyna skus to predniest na FB v skupine: mali by sa platit uroky z omeskania vyzivneho. Zakladatelka uz dosiahla, aby to bolo schvalene a preslo. Mozno by sa pustili i do tohto.. Ja to schvalujem. 😉

jamabe
2. feb 2015

Síce sa ma to netýka, ale znie to ako fajn nápad.
Čo však je dôležitejšie, treba si aj dobre vybrať otca pre svoje dieťa. Slušný normálny chlap na deti platí vždy, nech by mal akýkoľvek vzťah s matkou dieťaťa... Ale keď sa tu nejaká matka sťažuje, že otec je furt nezamestnaný, a má kopec iných exekúcií a neviem čo.. no tak prečo má s takým chlapom dieťa!?!

duun
2. feb 2015

@jamabe ľudia sa menia. Nie každá je úplne slepá, že si vezme beznádejného muža, z niektorých sa looseri stanú časom, keď majú príležitosť. Poviem len toľko - nesúď, nevieš, čo sa môže prihodiť tebe (neželám ti to v žiadnom prípade, maj dobrý, úspešný život - a btw ak sa ťa to netýka, prečo diskutuješ?).

Ja som za, aj keď to nevidím reálne, pretože nie je záujme štátu, aby si bral na seba veľmi často nevymožiteľné záväzky. Všetci by začali jačať, že matky vyžierajú štátnu pokladňu - a matky predsa nie sú taká masa voličov ako dôchodcovia, nie?

Reálnejšie vidím, že AK by takéto niečo prešlo, tak si štát dá to štátne výživné v podobe nejakej paušálnej dávky. Ak je životné minimum na dieťa cca 98€ a minimálne výživné cca 28€, tak si myslím, že by sa štát zaviazal platiť akurát to minimum.

Na druhej strane.. aj 28€ mesačne lepšie ako NIČ, pretože mnohé matky si buď v strachu neuplatnia nič a boja sa dať tiežoteckov na exekúciu, alebo je tiežotecko podkutý a posiela každý mesiac 1€ len z justu, aby matka nemohla požiadať / stopli jej náhradné výživné.

david93
2. feb 2015

skôr sa treba inšpirovať ako to robia v zahraničí - napr. v Poľsku zoberú otcovi vodičský preukaz ak neplatí výživné, a on sa už posnaží získať ho späť, veď vo väčšine prípadov sa bez toho v práci nezaobíde

zaviesť to ako zákonnú povinnosť je zbytočné, už máme zákon o rodine, na základe ktorého sú obaja rodičia povinní sa starať o svoje deti

nie len matky sa nemôžu domôcť svojho, ani podnikatelia sa nevedia domôcť svojho od neplatičov (a možno aj preto potom taký otecko neplatí, lebo je zamestnaný vo firme, ktorej neplatia načas, on nedostáva načas výplatu... proste začarovaný kruh) - a toto treba riešiť, vymožiteľnosť práva

jamabe
2. feb 2015

@duun Diskutujem, lebo je to verejné fórum... 😉 A nie, neprihodí sa mi to 🙂 Lebo môj manžel má 2 deti z predchádzajúceho manželstva a v živote ho nenapadlo neposlať výživné či inak s tým špekulovať. Hoci s matkou detí teda nekomunikuje vôbec. Raz sú to jeho deti, tak platí. Ani nežiadal o zníženie, keď sa narodilo naše spoločné dieťa a ja som ostala na MD. Tomu ja hovorím slušný, normálny chlap. A v okolí mám ďalšie príklady takých podobných. Nepresvedčíš ma, že chlap, ktorý bol počas manželstva starostlivý otec a partner sa odrazu zmení na hajzlíka. (Rozviesť sa môžu aj z iného dôvodu, nie len z viny muža.)

duun
2. feb 2015

@jamabe, ok, ako myslis, drzim ti palce v tvojej istote. Ta implikacia, ze ta, ktorá hneď nevidi všetky mužove chyby, je si vylucne sama na vine a ma toho neplatica ona aj dieta za dozivotny trest, ma mierne iritovala, ale opat to nie je tvoj problem.

Mas pravdu - da sa to povedat natvrdo - tvoj ex je ..., nemala si si ho zobrat/mat s nim dieta, ak si bola tak sprosta, staraj sa sama, naco sa ti maju zbierat danovi poplatnici na tvoju sprostost. Ak to cynicky prezeniem a zmiesam aj veci co sa celkom nedaju prirovnat, staci ze sa musia aj bezdetni skladat na materske/rodicovske/pridavky.. a vsetci ostatni v inej situacii na dochodky/nemocenske/prispevok v nudzi/aktivacny...

@david93 ja u nas zoberu vodicak, ale ak je chlap alkoholik, narkoman, bezdomovec, je mu to srdecne jedno. A su pripady sekundarnej platobnej neschopnosti, no neviem kolko percent "chlapov" neplati, LEBO nechcem dat, kaslem na vsetko a nemam z coho.. Nechcem zovseobecnovat ani urazit niekoho osobne, vzdy su vynimky, ale zeny si zvycajne zoberu dalsiu pracu, hladaju akekolvek moznosti zarobit, nic nie je ponizujuce. Muzi zvycajne vycerpaju nazvem to dostojne, primerane moznosti a nejdu pracovat "pod cenu", radsej vyhlasia, ze sa "to neda".

tiwyna
autor
2. feb 2015

Je pravda, ze pred manzelstvom by sa mali partneri dobre poznat, ale neexistuje pravo snubenca ist si overit, ci jej nastavajuci, nastavajuca nema dlhy v roznych bankovkach aj nebankovkach a podobne...poznam pripad, kedy chlap skryval svoje dlhy pred buducou nevestou aj so svojou matkou sa snazili, aby sa nic nedozvedela o jeho pohnutej minulosti, kedze bol stihany za jazdu pod vplyvom alkoholu a bol mu vzaty vodicak, ale dany chlap si vodicak vybavil v anglicku a veselo si jazdil s anglickym vodicakom po slovensku...mal stastie, nestopli ho a ona chudera vobec netusila s kym to chodi, naozaj netusila...

katarinamarkova
2. feb 2015

@tiwyna povinnost zivit dieta ma rodic - nie stat.
myslienka fajn, ale nerealna a totalne neaplikovatelna v praxi.
mimochodom, ked chce zena riesit neplatenie vyzivneho a ma sudne rozhodnutie o vyzivnom staci jej jedna navsteva u exekutora.........nemusi riesit ani sud, ani socialku ani policiu.
je divne ze o tejto moznosti len pramalo ludi - zien- matiek vie a len keca ze nic x mesiacov nezmoze.........
a k tomu, ze stat by priamo platil a dotycny otecko by platil statu...........dakujem, nikto nepotrebuje doplacat este aj na nezodpovednych oteckov....nestaci ako doplacame na lenivcov co nikdy do roboty nepachnu a beru iba davky z nasich dani?
asi som dnes zla.....

tiwyna
autor
2. feb 2015

@katarinamarkova neviem, zeby to tak lahko slo u tych exekutorov bez sudu....a dakuj bohu, ze nie si jednou z tch zien, co im otecko neplati. Co keby sme sa rozhodli neprispievat ani do zdravotnej kasy a neplatit inym chorym, ked ja sama nie som chora na ich choroby...neplatit , ako hovoris darmozracom nezamestnanym a vsetky tieto peniazky si odkladat....ked ma stat na nezmyselne referenda za 6000000 eur,mal by mat aj pre svojich obcanov.

katarinamarkova
2. feb 2015

@tiwyna
@tiwyna sudne rozhodnutie o vyzivnom ma exekucny titul - t.j. ak dotycny nezaplati vcas, ci plnu vysku co i len jeden mesiac je tu pravo nedoplatok vymahat u exekutora.
otecka pre svoje deti si kazda vyberame sama - kazda z nas je svojpravna sa rozhodnut ci dotycny je alebo nie je schopny chlap.
a keby sa z neho nahodou aj neskor stal ten neschopny a nezodpovedny....stale som tu ja, matka svojich deti, co nedovoli aby nahodou nemali co jest - ked som si uz deti spravila, spravim aj vsetko pre to, aby sa mali dobre. postaram sa o ne, zarobim, prip. im najdem zodpovedneho otecka 🙂
co sa zdravotnych odvodov tyka - uffff kolko ide penazi mesacne na ne z mojej vyplaty......a raz za rok idem k dr. platim za osetrenie, platim v lekarni, platim u zubara, platim uz len za to, aby ma dr. zobral v ten tyzden ked ma nieco skutocne boli, lebo on ma volny termin az o mesiac a bez prispevku ma zoberie az o mesiac.
takze dakujem - o odvodovom systeme tu na SK si myslim tiez svoje.

salome123
2. feb 2015

uplne s tym suhlasim, islo by o velmi jednoduchy proces... v pripade problemov s neplaticmi by mal stat par pravnikov-odbornikov v tychto zalezitostiach a vedel by to efektivne riesit.

tiwyna
autor
2. feb 2015

@salome123 hovorim, ze muzi, ktori zenam platia vyzivne bez problemov, platit budu stale a ti, co neplatia a za ktorych plati stat nahradne vyzivne, platit nebudu aj dalej, ale na nich stat uz paky najde, resp. uz ich aj musi mat, kedze nahradne vyzivne je uz zakonom schvalene...takze ja nevidim v nicom problem, len by sa pomohlo strasne mnohym rodinam a zenam, ktore su neraz na infarkt z nezodpovednosti svojich ex.

tiwyna
autor
2. feb 2015

@katarinamarkova nehnevaj sa, ale ty asi zijes na inej planete..som tu ja matka, ktora sa o deti musim postarat. Kolko zien sa nemoze postarat, lebo bud nema kde ist pracovat, alebo kvoli zlemu zdr.stavu svojich deti ist pracovat jednoducho nemoze a odist od deti do zahranicia a nechat ich na verim v Boha je pre mnohe nerealne riesenie, hlavne, pokial maju malinke deti a este zeby aj žobrali od ex tu almuznu neraz, je naozaj neeticke.A najst detom noveho zazobaneho otecka... 😀 tym si ma pobavila najviac...

katarinamarkova
2. feb 2015

@tiwyna
@tiwyna omyl - zodpovedny nerovna sa zazobany
treba citat, nie domyslat si

duun
2. feb 2015

🙂 :D hladam zodpovedneho otecka, ja (dvoj)zamestnana zena s malym dietatom, minimom volneho casu :D :D juj, uz ich vidim, ako stoja v rade :D A inak pomerne fair motiv na vztah - potrebujem ta kvoli detom.

Jasne, ze na zaklade rozhodnutia mozes vymahat vyzivne exekucne. Ak bezi exekucia 3 mesiace a nic, dostanes nahradne vyzivne. Staci ale, aby chlap poslal 1 euro, tak si v tom kolotoci znovu - musis okamzite ohlasit, ze si dostala nejake peniaze, stopnut nahradne vyzivne, to 1euro okamzite statu vratit. Ak sa chlap umudril, fajn. Ale ak nie, dalsie nahradne dostane AZ ak otecko znovu nezaplati 3 mesiace. Cize, 3 mesiace je na vsetko zas sama a to sa moze parkrat do roka zopakovat.

A nebodaj, ak sa do toho stane, ze sa zene pritrafi byt nezamestnanou (trebars jej nevyplatia odrobenu vyplatu) a sup, exekucia naviac - exekutor jej nesmie zobrat len minimum na dospeleho + minimum na dieta, co su skvele sumy.

Toto je na tom zle, ze zena je ten medzi mlynskymi kamenmi - ona je ten prostrednik, ktory musi vymahat a ktory musi vratit statu vymozene prachy, ak pobera nahradne vyzivne. Fajn, preco napr tu neda exekutor vymozene prachy rovno statu?

Vymahanie vyzivneho je podla zakona vymyslene tak, ze trovy exekutora plati povinny, t.j. nespratny otecko. Ale ak exekutor nevymoze nic, kolki sa spolahnu na to, ze zena je chudera, vystrasena a blba a vymahaju trovy od nej? Kolki si trovy urcia "pausalom" v stovkach eur namiesto taho, aby riadne zdokladovali skutocne minute trovy? Ak je zena sikovna, inteligentna, vykluckuje, ak nie, ak je ubita, ma vsetkeho dost a ex sa jej vyhraza.. nuz.. stat usetri, ved nemusi nic nahradne vyplacat, nie?

duun
2. feb 2015

Tym chcem povedat, ze ak povazujes za nefer, ze danovi poplatnici musia platit blbej zene jej zle rozhodnutie a davat jej vyzivne na dieta - to sa UZ deje, nahradne vyzivne existuje. Je ale alibizmom statu, ze si znizuje vydavky tym, ze vsetko necha na zene - a tak sa vytriedia tie neznale, vystrasene atd., ktore z roznych pricin nepoziadaju alebo nepoziadaju opakovane a nevyplati sa tolko nahradneho vyzivneho, ako by sa vyplatilo, ak by to bolo na pleciach statu.

kaktusik007
3. feb 2015

@jamabe slusny chlap plati na deti aj exmanzelke. ano. len zial - az po rozvode zistis, ze ci si si vybrala slusneho.... smutne je, ze paradoxne sa chcu chlapi pomstit svojej ex a idu an to cez deti.... a neplatit vyzivne - to je jediny dosah, ktory uz ako ex maju.... :(

kaktusik007
3. feb 2015

@katarinamarkova tiez som si myslela toto co ty kym sa ma to netykalo 🙂 znie to krasne, ale niektori su doslova ze hajzlici - majetok prepisu na rodinu, oficialne su bez prace.... a drb, neplatim.

ak by mali nad sebou stat ako trebars je zdravotka -- tu si musi platit kazdy -- ze proste MUSI platit - tak by sa fakt mnohym zenam lepsie zilo.... minimalne ta istota, ze mesiac co mesiac mam peniaze na ucte a nie som vystavena naladam mojho ex - ci zaplati alebo nie a ak zaplati, tak ze kolko zaplati....

inak, taky paradox... zivotne minimum na dieta 98 eur --- cize toto by malo stacit na pokrytie zakladnych potrieb dietata.... a dieta ma 2 rodicov, cize polovica z toho je 49 eur.... a tak sa pytam --- preco ti nasi uzasni poslanci riesia minimalne vyzivne ako % z minimalnej mzdy, ked ine davky (pomoc v hmotnej nudzi, prispevky na opatrovanie, priplatky na kompenzaciu pre ztp obcanov) su ako nasobky zivotneho minima????

preco nie je minimalne vyzivne stanovene ako 0,5 nasobok zivotneho minima pre jedno nezaopatrene dieta???

TOTO by ma zaujimalo.

kaktusik007
3. feb 2015

a tiez... ked minimalne vyzivne je 30% z minimalnej mzdy..... preco vyzivne sudy nedavaju ako 30% z prijmu?

zakon o socialnom poisteni hovori jasne --- sirotsky dochodok je 20% z dochodku, ktory by nebohy bol dosahoval.... Ak je deti viac, delia si maximalne 40% --- cize ak su 4, tak kazde ma 10%..... preco TOTO nie je taxativne urcene aj u vyzivneho?

a nemuselo by ani ist o prijem na paske (lebo kopec ludi nerobi lebo nechce) ale o SCHOPNOSTI vykonavat danu profesiu a pracu ---

len to by chcelo trosku viac statistiky do vykazov socialnej poistovne - ale dalo by sa to spracovat.

kaktusik007
3. feb 2015

@tiwyna aj mna pobavila....
@katarinamarkova si naivna....a nevies o com rozpravas... a evidentne si vo fungujucom vztahu a ja ti fakt uprimne prajem, aby si nadalej zila v tejto nevedomosti o tom, ze to ze rozsudok o vyzivnom je exekucny titul ti postacuje na to, aby si pre svoje deti vytlkla vyzivne.... a ze ako matka sa vzdy zamestnas a vzdy postaras o svoje deti..... fakt, palec hore za tvoje vyroky....
toto, co sa tu opisuje - to su DENNE existencne problemy matiek.... hrana chudoby.... fakt je to cisty pruser a fakt bud stastna, ze sa ta to netyka.

jamabe
3. feb 2015

@kaktusik007 Ach, ja som to predsa nenapísala paušálne na všetky ženy, ktoré majú exov neplatičov.. Vypichla som len jednu skupinu, ktorá má dieťa s chlapom, ktorý sa evidentne o ňu nikdy nepostará... Už tu bolo zopár takých tém, kde sa žena sťažovala, že jej chlap nerobí, nechce robiť.. Však povedz, mala by si ty dieťa s takým chlapom? Ja teda nie! Takže táto skupina žien si za to môže sama, sorry.
Inak zaujímavá je aj skupinka žien, ktorá píše, že ex je podnikateľ, zarába slušné prachy, ale daňové si upraví, aby nemusel veľa platiť. Je veľmi pravdepodobné, že to robil už za manželstva, ale vtedy to tej žene nevadilo, že okráda štát.. 😝
A ešte ma zaujíma, keďže neplatenie výživného je trestný čin, aký to je muž, že si to dovolí riskovať - svoju prácu, svoju povesť? Taký, čo nemá čo stratiť?

kaktusik007
3. feb 2015

@jamabe kym nie si pravoplatne odsudena - si nevinna. A za trestny cin neplatenia vyzivneho mas moznost to vyzivne zaplatit kym sa senat odoberie na zaverecnu poradu ----- cize mas brutal casu a robia to lebo chcu.... Jesitnost.

miruska320
6. feb 2015

velmi dobry napad,presne ako spominate zo zdravotnou poist.,musi si ju platit kazdy ,kto nerobi plati ju stat ,ze? A vsade ziju zeny ,ktorym ked vypadne vyzivne sa brutalne zhorsi zivotna uroven. A chlapi maju vacsi respekt pred platenim nejakej sumy statu ako zene s ktorou maju dieta...teda na mysly mam lajdakov

duun
11. feb 2015

@miruska320 Väčší rešpekt pred platením štátu? Viem, myslela si to dobre, ale skús si prečítať tému notorický klamár. Sú proste ľudia - a ako sa v tej téme ukázalo, nemálo ex manželov a "starostlivých oteckov" je bohužiaľ, práve v tejto kategórii. A ako sa ukázalo spoločné majú aj to, že majú zväčša totálne na háku či majú 5 exekúcií alebo 25 a či je to voči štátu, mobilným operátorom, výpalníckym spoločnostiam, nebankovkám.. či vlastným deťom.

@jamabe upravené daňové - chlapi, ktorí sú dostatočne šikovní na to, aby si "znulovali" daňové a chrapúnsky neplatili vlastným deťom pravdepodobne nemajú problém už počas manželstva vyšachovať ženu na okraj - teda je otázne, či o jeho spôsobe podnikania a daňovom vôbec vedela a koľko peňazí mala ona k dispozícii. Poznám aj takých, čo nevedia čo s peniazmi a žena žobre o 20€ na nákup jedla do domácnosti a na topánky pre deti. Mužíček čaká, že za to bude doma nakúpené, upratané, navarené, opraté a jedným dychom dodá, že čo to všetko toľko stojí?

A na druhú stranu.. hoci som bola vydatá, nikdy som daňové s chlapom nepreberala, moje podnikanie, moje daňové a sama som si zaň zodpovedná. Vedel len zhruba koľko som zarobila. Čo sa mi teraz po rozvode vracia, pretože je úprimne presvedčený, že na syna výživné netreba, lebo sa postarám (pamätajúc si hrubú mzdu a nepochopiac, že zo 100€ zarobených ostane po odrátaní výdavkov, dane, poistného atď. menej ako polovica).

miruska320
11. feb 2015

@duun ano chlapi sa dajú rozdeliť do viacerých kategórii,ale poznám aj takých,že keď sa jedná o výživné pre deti robia si čo chcú,len aby žene ublížili a veľká časť z nich rezignuje,keĎ do toho zasiahnu štátne orgány-tak som to myslela

duun
19. feb 2015

A len na okraj.. Nárok na náhradné výživné vznikne, ak sú splnené nasledovné podmienky:

neplnenie vyživovacej povinnosti povinnou osobou v plnej výške v lehote a spôsobom určených právoplatným rozhodnutím súdu alebo súdom schválenou dohodou najmenej tri po sebe nasledujúce mesiace od splatnosti poslednej splátky výživného a ak exekučné konanie trvá najmenej tri mesiace od doručenia návrhu na vykonanie exekúcie exekútorovi, alebo

oprávnenej osobe nevznikol nárok na sirotský dôchodok alebo sirotský výsluhový dôchodok, alebo suma sirotského dôchodku, alebo sirotského výsluhového dôchodku je nižšia ako suma minimálneho výživného ustanoveného zákonom o rodine.

Ak je splnená jedna z uvedených podmienok má oprávnená osoba nárok na náhradné výživné ak:

si riadne plní povinnú školskú dochádzku, ak ide o dieťa, ktoré je povinné plniť povinnú školskú dochádzku,
má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a zdržiava sa na území Slovenskej republiky; to neplatí ak sa oprávnená osoba zdržiava v cudzine z dôvodu štúdia v cudzine,

priemerný mesačný príjem za posledných šesť kalendárnych mesiacov predchádzajúcich kalendárnemu mesiacu, v ktorom bola podaná žiadosť o náhradné výživné, nepresahuje 2,2-násobok sumy životného minima.

TEDA konkrétne:
(198,09 dospelý + 1x 90,42 dieťa) * 2,2 násobok = 634,722€ matka s 1 dieťaťom,
(198,09 dospelý + 2x 90,42 dieťa) * 2,2 násobok = 833,65 matka + 2 deti,
(198,09 dospelý + 138,19 druhý dospelý + 1x90,42 dieťa) * 2,2 násobok = 938,74€ rodina a 1 dieťa
(198,09 dospelý + 138,19 druhý dospelý + 2x90,42 dieťa) * 2,2 násobok = 1137,664€ rodina a 2 deti

Veľmi veľa matiek do tohoto nespadá, čiže daňoví poplatníci si skutočne nemusia robiť prílišné starosti. Stačí, ak si matka nájde partnera, s ktorým žije a majú obaja spolu o 155,22€ viac ako minimálny plat (2x380=760€)+ rodičovské prídavky 1 dieťa 23,52€... a už sú mimo nároku.