icon

Výška výživného pri vysokom príjme

dani_elaa123
11. aug 2023

Ahojte chcela by som sa informovať... Rozmýšľam že to ukončím s priateľom mame spolu 10mes.dieta doteraz sa absolútne nestaral stále bol v zahraničí okrem kočíka ktorý som ho už donútila kúpiť ešte keď som bola tehotná nič nekúpil výbavu,nábytok (postieľka,komoda,monitor dychu)proste všetko čo potrebuje miminko som zabezpečovala ja až keď som porodila začal mi posielať 200€na byt.. S našim dieťaťom prvý pol rok skoro vôbec nebol potom si začal robiť kurzy aby mohol viac zarábať samozrejme sa nič nezmenilo nič nedá navyše nič nášmu dieťaťu nekúpi o všetko sa musím postarať ja z rodičovského (chválabohu som mala našetrené peniaze) ... Otázka znie .. on je živnostník teraz mu má prísť prvá výplata okolo 7500€ (nie nieje tam preklep)... Ako vyratavaju výživné? Zohľadňujú aj plat? Keď som raz pred ním spomenula že požiadam o výživné tak mi zahlásil že budem rada ak mi vyrátajú 70e že bude platiť... Dosť sa toho bojím... Rodičák nieje žiadna sláva ak mám ostať na dieťa sama...

janinah
11. aug 2023

Véd aj tak si vlastne sama...tých 200 eur na byt? To je tvoj byť.? On s vami nebýva?

deti95060810
11. aug 2023

lenže výplata 7500e príde len teraz - tá sa ukáže v daňovom priznaní až na budúci rok - ak tie peniaze vôbec prizná...

nikdenikto
11. aug 2023

Myslím že pri živnostníkoch sa posudzuje príjem podľa daňového priznania, nie podľa mesačných zárobkov.

dani_elaa123
autor
11. aug 2023

@janinah on je väčšinou v zahraničí (domov chodí tak po cca 1,5az 2 mesiacoch na týždeň Max dva ) a aj keď je doma behá po vonku... Byt patrí mojej mame stále je na ňu napísaný takže chválabohu nič neplatíme navyše mesačne byt vyjde na cca 300e ten zvyšok doplácam ja

slavomira236
11. aug 2023

@dani_elaa123 tak ked s tebou prakticky nebyva stale je prec myslim ze 200eura naalinke dieta je ok lebo ked je stale prec doma ani neje ani nespotrebuvava energie. To je ako by ti vyzivne platil. A beru sa naklady na dieta mesacne a to sa deli 2ma.

eliska13
11. aug 2023

@dani_elaa123 doteraz koľko zarábal?Pri vysokom prijme môže okrem vyzivneho byť založené sporenie pre dieťa.aktualny plat bude mať v daňovom až budúci rok tak ešte počkaj🙂
Ak ho má celý priznaný.

mogaa
12. aug 2023

pri živností sa vychádza z podaného Daňového priznania, príjem nič neznamená ak má vysoké výdavky čo zrejme má, keďže cestuje a pracuje v zahraničí, takže sa zohľadňujú aj jeho náklady.....pri 10mesačnom je výživné 200eur ok...

julish
12. aug 2023

@slavomira236 to je blbost. Výživné je na to, aby vyrovnávali rozdiely v životnej úrovni, súd nepozerá len na príjmy, lebo takych vychcancov s utajenými príjmami už majú dosť. Pozerajú aj na výdavky.

julish
12. aug 2023

A ešte máš aj ty nárok na výživné pre seba do 3 rokov dieťaťa cca

sense
12. aug 2023

Súd vychádza nielen z príjmu rodičov ale aj nákladov na život. (žijem v zahraničí a mam vyšší plat ako na svk ale umerne k tomu sú aj vyššie zivitne náklady) plus teda aj z reálnych výdavkov na dieťa.
Pri živnostníkov sa berie prijem z daňového priznania.
Čiže aj keby ma reálne čistý príjem 7500 neznamená to ze musí zaplatiť napr 20perc z príjmu k rukám matke ako výživné. Súd môže nariadiť výživné k rukám matky vychádzajúce zo skutočných výdavkov na dieťa a následne sumu na tvorbu úspor s ktorou ale matka nemôže svojvoľne disponovať.

slavomira236
12. aug 2023

@julish pisem ze sa beru naklady na dieta a myslim ze 400 eur maklady na 9mesacne dieta su az az kedze obala sa podielaju na vyzive. Dava jej 200 eur mesacne co je myslim ako vyzivne dost ma taketo male dieta

mogaa
12. aug 2023

náklady na 10mesačné dieťa nie sú 400 eur.....vyživovaciu povinnosť majú obaja rodičia, takže 200eur je viac ako dosť....a som zvedavá ako chce mamička dokázať že živnostník mal príjem 7000eur 🙂 hlavne ak partner zarába v zahraničí.....

dani_elaa123
autor
12. aug 2023

@mogaa zvára tigom takže pod 29e na hodinu nejde... A za minulý mesiac mi poslal aj faktúru kde je pekne napísané že dostane 7500... Akože ja naozaj nemám za potrebu nejako na ňom zarobiť... Lenže už mám toho naozaj dosť.. aj keď príde domov absolútne nič nekúpi ani do domácnosti... Až keď mu poviem že z rodicaku ja už nemám nič ...a v takom prípade nakupi len to čo on chce v daný moment jesť... Nič navyše do chladničky aby bolo... Vytáča ma že absolútne nemá starosť okolo nášho dieťaťa... Je to človek čo má rád len sám seba doma vôbec netrávi čas len sa chodí najesť a za kamarátmi... nepomôže, neprebalí, neuprace proste nič ... Bojím sa toho z nám to finančne nebude vychádzať lebo aj keď teraz posiela 200e stále musím každý mesiac siahať na svoje úspory cca 100-150 e... A to naozaj ja nikam nechodím, nemíňam na seba peniaze...

sense
12. aug 2023

@dani_elaa123 mne sa naskytá otázka, prečo si vôbec bola vo vzťahu s človekom a zakladala si rodinu ktorý má rád len sám seba a hľadí len na seba. Pretože taky musel byť stále nielen zrazu zo dňa na deň.
Pretože náklady na 10meaaxne dieťa pokiaľ nemá diagnózy a nepotrebuje špeciálnu stravu nemôžu byť 400 eur mesačne.
A áno možno dostal faktúru kde dostane toľko ale ako živnostník musí z toho predsa odvádzať nie, platí dane.... Plus musí aj mat une vydavky spojené s prácou, s bývaním v zahraničí atď.
Daj to na súd, spis si reálne náklady na dieťa, plus máš nárok aj na výživné na nevydá tu matku a uvidíš čo ti súd odklepne. Môže to byť viac ale aj menej. A aj tak ze možno to bude viac ale nebude všetko k tvojim rukam

mogaa
12. aug 2023

@dani_elaa123 bolo to aj tvoje rozhodnutie mať s ním dieťa.....keďže ste ani neboli zobratí, budeš ťahať vždy za kratší koniec....my ti tu len vysvetľujeme že samotný príjem pri živnostníkovi nič neznamená....podstatné je Daňové priznanie, lebo tak ako má vysoké príjmy, môže mať aj vysoké náklady....dieťa sa síce má podielať na životnej úrovni oboch rodičov, to ale neznamená automaticky vysoké výživné....a tvoje dieťa má 10mesiacov....tam reálne náklady isto nie sú 400eur....vyživovaciu povinnosť voči dieťaťu máte obaja....treba sa s oteckom porozprávať ako to vidíš ty a ako to vidí on....prípadne ho pekne vysťahuj a daj si výživné stanoviť súdom, ale aj tak by som nepočítala s vyšším výživným ako ti dáva teraz....

lb1984
12. aug 2023

@dani_elaa123 z vlastnej skúsenosti súd priklepol 350€ mesačne na dieťa vo veku 2 roky pri platení 4 tis€ mesačne ale to bolo pred 5 rokmi. Smutné. Tie čo tvrdíte ze 200€ na 10 mes dieťa je dosť.... ak otecko ma prečo by nemal dat? Nieje to len jej dieťa. Prečo pri takom plate otca by si nemohla žena dovoliť zostať ako ostatné ženy ale v plnohodnotnom vztahu doma do 3 rokov? Z rodicaku ma utiahnuť stravu, nájom, energie, oblecenie, hygienické potreby a ine. Ak jej dá 200 eur môže ísť rovno do prace lebo nevyziju. Fakticky ze smutné.....

lb1984
12. aug 2023

@dani_elaa123 ešte aby som nezabudla súd v tej dobe nezaujímalo aké má chlapec výdavky.... lebo viem ze oponoval tým ze splaca hypo na byt na SR, v zahraničí platí ešte drahy nájom a stravu ze mu nezostane pomaly nič na život.....

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
sovica
12. aug 2023

@dani_elaa123 Choď sa radšej poradiť do nejakej právnej kancelárie, najlepšie k právnikovi so špecializáciou na rozvody. Nie ste síce manželia, čiže tu sa jedná "len" o rozchod, ale aj tak... Tu Ti aj tak napíšu ženy len to, čo si myslia, ale realita bude úplne iná. Dieťa by malo mať rovnakú životnú úroveň, ako majú jeho rodičia, čiže aj otec, ktorý síce v zahraničí dobre zarába, ale o dieťa sa sa starať nechce a ak, tak najradšej by platil len minimum.😈 Ale zo 7 500€ Ti predsa nemôže platiť almužnu... To musí byť strašný magor, keď sa Ti vyhráža, že budeš rada, ak dostaneš 70€ a on zarába 7 500€. To, že nedopraje Tebe je jedna vec. Ale ani svojmu vlastnému dieťaťu?😠
https://www.akmv.sk/vypocet-vysky-vyzivneho-na-...

https://ficek.sk/priemerna-vyska-vyzivneho-13262

julish
12. aug 2023

@slavomira236 a zaplatí tých 200 EUR aj bývanie dieťatku? Vyživovacia povinnosť na matku dieťaťa, ktoré je takéto malé a matka nemôže pracovať, je plus k vyzivovaciemu na dieta

lb1984
13. aug 2023

@zuzanockamt prečo 700€? Ak je žena na RD a nemá iný príjem celý rodicak dá na nájom, energie a poplatky ak jej to vôbec vyjde čiže v tomto období sa ťažko môže hovoriť ze poďme pol na pol. Rovnako ak je dieťa staršie a nežijú spolu ako môžu ísť pol na pol keď žena je ta co prichádza o príjem keď je dieťa chore? Kto zaplatí žene za starostlivosť, náhradu mzdy? Muž ktorý sa o dieťa nestará nemá problém s tým ze musí zabezpečiť odvoz, privezenie dieťaťa zo školy, škôlky, mimoškolské aktivity, učiť sa s dieťaťom doma, behať po nákupoch, lekároch, kupovať, zháňať pre dieťa veci ci už do školy ci veci bežnej spotreby, variť, pripravovať veci, prať, žehliť atd. Žena je obvykle odkázaná na menej platenú prácu práve kvôli časovým možnostiam a starostlivosti o dieťa preto nechápem ten mýtus ze pol na pol. Ak bude dieťa relatívne samostatne TJ bude mať 15 ale 16 rokov ok pol na pol ale kým je dieťa odkázané na plnu starostlivosť určite nie. Ak by sa mal muž s takým príjmom starať o dieťa a chcel by si ten príjem udržať musel by zabezpečiť opatrovateľku a ta isto nevyjde menej ako 300€ len za zakladnu starostlivosť nieto za starostlivosť ked je dieťa chore tam by sme hovorili o inej sume. Nerobme zo žien služky a ze zena je v rovnakom postavení ako muž lebo nieje a nikdy nebude. Áno dajme žene 200€ nech ta sa obracia a v 40 príp 50 nech je strhana a psychicky na dne kým chlap so 4 ci 7 tis príjmom ma ruku hore a si chodí po dovolenkách, stara sa o seba a užíva si život. Chore zmýšľanie podľa mňa.

hipuska
15. aug 2023

Určite si nehladaj prácu kým si neporiesis výživné. Dostaneš sa do nevýhodnej situácie. Kým si doma, sudca bude veľmi prihliadať na to, že zabezpečujes starostlivosť o malé dieťa. Súd určite nepôjde s vydajami 1/2.

chodec15
26. aug 2023

https://szcokalkulacka.sk/#income=82500&healthI...
Financna gramotnost neopustaj ma, ako tu kazdy pocita s HRUBYM prijmom zivnostnika, ktory ani nema isty. Na odvody ste zabudli?
Pocitajme spolu. 7500 eur mesacne x 11 = 82500. Preco 11 mesiacov? Lebo zivnostnikovi nikto nepreplaca dovolenku, ma ju neplatenu. Cize mesiac bez vyplaty. Nikto nevydrzi dlhodobo robit bez dovolenky.
Po odratani odvodov dostane 49530/12 = 4.127 eur (4127/7500=55% netto -> 45 % zdanenie plus minus). Tak ak niekto caka, ze ma "narok" na polovicu z hrubeho platu ex, musi sa postavit do radu az na druhe miesto za financny urad. Plus treba zohladnit naklady na byvanie v zahranici, cestovanie,... Pnka je neplatena, zivnostnik dostane par eur v porovnani s odvodmi, ktore plati na mesiac pn a casto sa stava ze medzi dvoma zakazkami moze prist prazdne miesto - niekolko mesiacov bez prijmu.
Takze tesit sa dostat vyzivne z 7500 eur mesacne brutto plus rodicovsky, pridavky,... od statu bez vynalozenia nejakej namahy kazdy mesiac je dost predcasna radost ...
Nejakych 300 eur od ex plus rodicovsky plus pridavky mesacne by bol slusny kompromis.
Okrem toho v tej praci iba zacina a po mesiaci uz moze byt doma, ked zamestnavatel nebude spokojny.

oktacore
25. okt 2023

@julish hmmm a súdy už nemajú dosť vychcanych sukúb ktoré si urobia decko s chlapom a potom mu hodia rozvodové papiere na stôl a plať? Si smiešna....

julish
25. okt 2023

@oktacore smiešna? Toto info mám od svojej právničky, lebo takýchto chlapov je mrte veľa. Nuz

lienka.7
25. okt 2023

@dani_elaa123 uniká mi pointa, resp.nejaky zmysel vášho pseudovztahu. Vy reálny vzťah prakticky ani nemáte. Vyzivne môžeš mať tak max.300€ aj keby zarabal nadštandardné. Viac ako 600€ ta malé babo stat nemoze.

oktacore
26. okt 2023

@julish áno takých chlapov je kopu. Zároveň je kopu ženských ktoré si nájdu slušného chlapa so slušným prijmom urobia si decko potom mu hodia papiere do ksichtu s rozvodom a berú všetko domy auta úspory. Povedz úprimne makal takto tvoj chlap keď ste spolu chodili správal sa takto ako ho opisujes? Načo si si ho brala? Chodil do zahraničia aj predtým a vtedy ti to nevadilo a teraz ti to vadí. Áno z toho čo hovoríš moc neprispieva za to ho nazvem chrapunom lebo sa stará o vlastné dieťa. Ale milujem ženské ktoré z vysokého platu svojho ex majú vidinu slušného bočného príjmu....ak bude právnicka normálna dostaneš Max 350€ a budeš rada....

julish
27. okt 2023

@oktacore prosím?Nie, nemakal tak, chvíľu som ho živila aj ja, keď nemal prácu. Počul si už o narcistickej poruche, keď človek otočí doslova zo dňa na deň? A stará sa o vlastné dieťa? t7m, že ho má raz za dva týždne v čase voľna? Je to jeho dieťa a dieťa nemá po rozvode rodičov zmeniť životnýý štandard. Ak má otecko 5 litrov, nech tio pocíti aj dieťa na nových, nie nosených topánkach napr. (on mu ich nekupuje). A ja nie som žiadna chudera, môj zlatý, pracujem a pracovala som aj počas materskej na nie ľahkej pozícii... Tak sa upokoj a tresni si radšej do vankúša - ľudia nie sú na trieskanie