icon

Výživné na 1,5-ročné dieťa

12. jún 2022

Ahojte, otec mojej dcéry pracuje ako živnostník, a zarobí cca 3000 +- podotýkam , že nebude platiť nič, nebude mať žiadne výdavky, okrem poistky za auto, a na naftu a mobil, nič viac v podstate. Ja som na rodičáku, ten mám 400 eur, z roho 200eur nájom, 50 elektrika, mobil, sporenie, a už som na 400 eurách, samozrejme bez stravy, bez lekárne, bez drogérie, bez oblečenia.
Dohodli sme na 350 eur, ale podla mňa, je to málo. Na tieto veci, ktoré som popísala. Mohla by som žiadať viac?

autor
Autor odpoveď zmazal
zmrzlinka2021
12. jún 2022

@syslik81

"zena co vynosila dieta" ... dobreee 😀

takze uz ziadne najsilnejsie puto neexistuje 😀

Nie je to len mobilna maternica, je to matka jeho dietata a on je otec. Ak si to dotycny neuvedomuje, je to chrapun,pretoze mu nezalezi na zene ktoru volakedy miloval, s ktorou ma dieta, ktora sa denne stara o to dieta, dava mu najlepsie zo seba... proste ma "novu priatelku", a vraj "novu rodinu"... priatelku kopne o rok-dva do riti = rodina č. 2 za nami...

No super... clovek hodny veci, vyuzijem, uzijem,vymenim ako handru...

a potm sa cudujeme, kde je laska, kde su vztahy, kde su pozitivne vzory pre deti...preco dnes si tolko ludi prechadza uzkostiami, depresiami, nepochopenim...

On ako muz by si mal vazit zenu, s ktorou ma dieta a mal by jej byt ochotny pomoct, ked to potrebuje. To je tajomstvo charakteru muza. Nie strcit hlavu do piesku - uz nie si rodina. Maju dieta a ak dieta nie je dovodom... tak zial...

liljana
12. jún 2022

Prepac, ale skor ci neskor budes musiet ist do prace a nespoliehat sa na prijmy druhych ludi. Nejde mi dokopy, ze je taky zly ako tvrdis a zaroven suhlasil s vyzivnym 350 eur. Co si mala predstavu o zivote, ze porodis jedno dieta a uz nemusis do prace? Vrat sa oboma nohami spat na zem. V tom pripade bolo treba ale hladat lepsieho partnera a udrzat si vztah. Ale byt sama, sediet doma a nadalej sa delit o plat ex, nepojde. Nepracovat a mat slusny prijem za nicnerobenie je asi sen kazdeho. Sen a realita su ale dve rozne veci.

melanta
12. jún 2022

Ja by som si kľudne nepýtala žiadne výživné, ak sa pýtaš že koľko by sme si pýtali my. Lebo mám na to, aby som uživila seba aj dieťa bez muža. Nadávaš na ex, ale bola si to ty, ktorá sa rozhodla mať s ním dieťa. Takže ak si si vybrala zlého chlapa za otca svojho dieťaťa, nikto z nás za to nemôže, to je výlučne tvoja zodpovednosť. Rovnako my nemôžeme za to, že si sa rozhodla mať dieťa a teraz máš finančné problémy. Nikto ti tu nezávidí. Napíšem ti ale, ako by to vyzeralo, ak by ste sa na výživnom nedohodli a riešila by si ho súdom. Musela by si napísať, akú sumu žiadať a tú sumu preukázať, čiže ak by si chcela výživné 350 eur, mala by si preukázať, že náklady na tvoje dieťa sú minimálne 700 eur. A to pri 1.5 ročnom zdravom dieťati určite nie sú. Čiže výživné by si dostala menej, ale keďže ex zarába dobre, tak by mal nariadené platiť sporenie pre dieťa do budúcnosti. Takže dohodnutých 350 eur na 1.5 ročné dieťa je naozaj skvelých. Takže prestaň nariekať, že otec dieťaťa je aký je. Ty si ho pre svoje dieťa vybrala. Začni byť zodpovedná a začni sa o vás starať.

malasandrika
12. jún 2022

Väčšina z prispievateliek očividne nikdy neživila dieťa ani minútu sama, lebo inak by “dámy” vedeli, že starať sa sólo o dieťa nie je len ho živiť samé, platia sa réžie, školka/škola, jedlo, krúžky, oblečenie, hračky atď a v neposlednom rade (!!!) matka je tá, ktorá je doma s dieťaťom na OČR, chodí k lekárovi. Kariéra ide do úzadia, čas na seba nie je, tak prečo riešite výšku výživného pri mužovi, ktorý si očividne vysoké výživné môže dovoliť?!

matabb73
12. jún 2022

Nepíšeš či je to jeho príjem v čistom alebo v hrubom. Ak je to v čistom, myslím, že môžeš vysúdiť aj vyššie výživné, ale nedostaneš ho celé ty, ale časť pôjde na sporiaci účet pre dieťa. Bežné výživné sa odvíja od nákladov na dieťa, kde sa započítavajú aj náklady na bývanie. Ak v byte žijete len vy dvaja, môžeš si započítať do výdavkov za dieťa polovicu nákladov na bývanie. Z celkových nákladov môžeš žiadať aj 2/3, pretože ty sa o dieťa staráš a aj to sa dá prepočítať na peniaze. Môžeš žiadať aj príspevok na teba, ako tu už bolo písané.

mogaa
12. jún 2022

@zmrzlinka2021 ale tento otec zrejme nebude taký bezohľadný chrapúň že splodil dieťa a odkopol, lebo súhlasil s výživným na 1,5ročné dieťa 350eur, čo je pri nákladoch na dieťa v tomto veku viac ako dosť.....

k0l0b3zka
12. jún 2022

@malasandrika Nikto nespochybnuje , ze vychova dietata vyzaduje urcite obete. Az na to, ze ona sa stara o svoje dieta. Nie o dieta, ktore jej chlap doniesol a nechal vychovavat. Alebo ked slecne nevyhovuje, nech ho odovzda do starostlivosti muzovi , plati vyzivne ona jemu a moze sa venovat kariere. Ale to ziadna nespravi pretoze peniazky, to si nebudeme nahovarat. Este raz opakujem cielom vyzivneho nie je co najviac osklbat chlapa ale zabezpecit dietatu plnohodnotny zivot. A ak niekto nevie 2 rocnemu dietatu zabezpecit plnohodnotny zivot za 350 euro mesacne mal by navstivit odbornika. A ze sa trochu vzda kariery atd snad je automaticke, ked sa bavime o dietati nie? Ci to nevedela ked si robila dieta, ze kariera musi ist bokom? Toto ja ked pocujem tak sa mi nozik vo vrecku otvara.

Inak najlepsie je, ze co pocuvam od kolegov na vychode, tak su zeny radi ked dostanu vyzivne 70 euro. A tu sa mali 350 a viac :D

ailiba
12. jún 2022

Mozes si este vypytat vyzivne na seba, kedze nechodis do prace a o dieta sa stale staras. Neviem, kto tu pise stale take veci, ze matka moze robit a nesediet iba doma na zadku. Ja osobne by som take male dieta nechcela dat do jaslí. Nehovoriac o tom, ze bude potom stale chore a otazne je, ci spokojne, lebo dieta v takom veku nepotrebuje kolektiv, ale mamu.
Skus sa s nim dohodnut, ze by ti, ako matke prispieval este (napr. Platil najom, alebo nejaku ko kretnu sumu), kym pojdes do prace. Ved to je otazka jedneho roka.
350€na dieta je fajn, podla mna... Len ty by si potrebovala vykryt aj cast svojho prijmu a on nezarobi malo.

matkahelka
12. jún 2022

v klude mozes ziadat ovela vyssie vyzivne, zrejme ti ho aj odklepnu pri takom exovom prijme. neviem, co tu poniektore stale dookola v kazdom podobnom prispevku omielaju realne naklady na dieta. nas byvaly sused platil susede na 3 deti 2300€/mesacne a samozrejme ze suseda nemala realne naklady na deti v takej vyske. polovicu dostavala k rukam a polovica isla na sporenie detom.

nikaeli
12. jún 2022

@k0l0b3zka ja som mala iba 40€ 🤷🏻‍♀️ teraz má dcéra 15 a vydobila som si neuveriteľných 130 (!)
@malasandrika myslím, že viaceré jej tu radia z vlastných skúseností.. ak muž dostáva peniaze na ruku a ona nemá žiadny dôkaz o tejto sume, môže byť rada, ak jej teraz dáva 350€. Na súde sa dokazuje príjem aj výdavky oboch strán.. a buďme k sebe úprimné, žiadne dieťa nepotrebuje 700€ mesačne..

malasandrika
12. jún 2022

@k0l0b3zka no pozor, to, že sa žena stará o svoje dieťa je prirodzené, a je rovnako prirodzené, že podstúpi nejaké obete. Ten, kto má dieťa zverené do strarostlivosto podstupuje oveľa väčšiu obeť, ako “osoba na návšteve” raz týždenne, tak už prestaňme zjednodušovať pozíciu druhého rodiča, ktorý “len” platí výživné.

modry1985
12. jún 2022

Vieš o tom že narcistická porucha osobnosti , nie je niečo čo sa objaví zo dňa na deň. Ak má narcistickú poruchu osobnosti - potvrdenú psychiatrom ( lebo len tý dávaju tieto potvrdenia ) tak buď rada za dohodu ktoru máte. Ak by to išlo cez súd , možno by si toľko nedostala. Každopádne na súde sa to len tak hemží narcistkami / narcistami , patologickým obviňovaním jednej strany a druhej. Dieťa si však robíš s niekym nie pod nátlakom ale pevne verím že z lásky.......Výživné na dieťa 350 eur je uplne nad - pre 1.5 ročné dieťa......ale z jeho platu nie je problém aby mu vyšlo. Ale kľudne to dajte na súd dostaneš 250 eur ( oprávnene výdavky a 200 eur na sporenie - peniaze ku ktorým sa nedostaneš ) .

k0l0b3zka
12. jún 2022

@malasandrika To nespochybnujem, ze ten kto ma dieta v starostlivosti tak podstupuje vacsiu obet. Problem vsak je, ked toto je najvacsi argument. Toto som aj ja pocuval od ex a este dalsie bludy. No tak som jej povedal, ze ak sa na to neciti kludne si maleho vezmem, budem vychovavat ja a moze si na vikend chodit po neho ona do miesta mojho bydliska, prejazdi xy eur a este bude aj mne platit vyzivne, pripadne sa mozme dohodnut na striedavej starostlivosti.

Na to samozrejme 99percent zien nikdy nepristupi, pretoze by prisli o peniaze ktore dostavaju na maleho a cast z nich pouzivaju na svoje sukromne potreby. Takze sa tu nehrajme na to, ze osud zeny je nejak poznaceny vychovou vlastneho dietata. V tomto je slovensky pravny system totalne sialeny, ze pouziva nejake bludy o rovnakej zivotnej urovni a robi z chlapov chodiace penazenky.

A to uz ani nevravim ,ze kazdy pravnik Ti povie, ze klasicka strategia zeny pri rozvode a urceni vyzivneho je 1.co najbiac obmedzit styk dietata s otcom, 2.vyhlasit ze otec dietata je tyran a psychopat 3. vysudit co najvacsie vyzivne. Jedina sanca ako sa vyhnut tomuto koliecku je dufat, ze Tvoja ex je dostatocne slusna na to aby ste sa vedeli dohodnut na rozumnom kompromise.

zuzanockamt
12. jún 2022

@k0l0b3zka Totálna pravda. A to naše súdy sú ešte stále naklonené ženám. Aspoň čo mám odpozorované v blízkom okolí, tak ženy vždy vyšli víťazne a všetko, čo požadovali, tak aj dostali 🤷

melanta
12. jún 2022

@k0l0b3zka absolútny súhlas. Poznám niekoľko detí, ktorým by s otcom bolo lepšie ako s matkou. Ale súdy u nás sú stále naklonené na ženy bez ohľadu na to, či je to pre dieťa ozaj najlepšie. A veľmi by ma zaujímalo, že ak by to bolo opačne, ak by u nás dostávali do starostlivosti deti aj muži, či by niektoré ženy mali rovnaký názor, že nech len žena živí aj muža. Väčšina názorov tu je absolútne neobjektívna a je len čisto zaujatá v prospech matky. Ale tá žena sa predsa slobodne rozhodla byť matkou, tak mala byť pripravená aj finančne na túto situáciu. Je v prvom rade zodpovednosť ženy, ak má dieťa bez toho, aby materiálne a finančne na to bola pripravená. A hoci som žena aj matka, ak to žene nevyhovuje a nevychádza, tak vždy môže dieťa vychovávať otec.

mojmacik
12. jún 2022

Koľko matiek by bolo rado keby mali aspoň tých 350....a tým co by chceli 1000...pozrite sa na to takto... Určite by sa vam nepáčilo, keby ste si našli partnera ktorý má už dieta plati naň toľko... Zrazu by ste boli názoru ze aj tých 350 by stačilo.... A obzvlášť keby ste s ním mali dieťa aj vy... A tie co tvrdia opak neverím im... Sú to len reči

malinovka333
12. jún 2022

Kolko mas ty vydavky na dieta tolko ma platit aj on na dieta nie ba teba

paulinadreamy
12. jún 2022

Môj ex zarába 3000€ a na dieťa, ktoré ide v septembri do prvej triedy dostávam 150€. Takže buď vďačná za tých 350€ na tak malé dieťa. On nieje povinný živiť aj teba, a na dieťa v takom veku je to až až. Keď podrastie a pôjde do školy, môžeš žiadať zvýšenie.

gerimka
12. jún 2022

@heleninamama To ťažko. 2 roky sa to určite nebude viesť. Ma dokonca nárok na výživné na matku do 2 rokov od narodenia dieťaťa.
Mne by to upne stačilo, ale ja by sa poradila s právnickou, podla mňa máš nárok na viac.

miky132
Autor odpoveď zmazal
ariesi
12. jún 2022

Zas úplne tak to nie je, že nebude mať žiadne výdavky okrem nafty a mobilu. Strava a ubytovanie sú kde? Inak je to fakt vysoké výživné, aj keď má aj slušný príjem. A ako písali baby vyššie, aj ty si poviina prispievať na výživné, tak otec by mal platiť nie o viac ako polovica zdokladovanych nákladov na dieťa. Takže keď chce dobrovoľne platiť 350,bwr,daj si to na papier a dakuj Bohu za to.

sense
12. jún 2022

@malasandrika viem co je to vychovávať dieťa sama, síce ocr nepoznám, keďže dieťa choré nebýva, ale všetko ostatné poznám veľmi dobre.

Ak sa autorke zdá dohoda 350 eur málo, môže požiadať súd o stanovenie výživného, ale môže sa stať že dostane omnoho menej ako si myslí. Pripadne dostane tých 350 ale časť pôjde na šetrenie a autorka nebude môcť s tými peniazmi manipulovať.
Takisto nepíše ci otec dieťaťa to ma v hrubom alebo v čistom lebo to je sakramentsky rozdiel. A takisto ako môže s istotou t rdit ze muž nemá žiadna výdavky. Každý máme aj nejaké výdavky nielen príjmy. Nepoznám človeka kt by mal len prijmy a žiadne výdavky.

A nemyslím si ze je to o závisti, ale aj o reálnom pohľade.

simca06022011
12. jún 2022

Ako ty vieš kolko ten chlap "zarobí"? Videla si daňové priznanie? Ak ma naozaj taky príjem, tak skus šťastie na súde. 1000eur je ale podla mna vela. On nema zivit teba ale dieta, realne by si ani vydavky na dieťa v tejto sume nevydokladovala. To ze po zaplatení základných veci nemas uyz ani nba stravu bohužiaľ nemusí byt jeho problém

akje
12. jún 2022

@zuzanockamt

Vo vela prispevkoch som ta videla vyvysovat sa tu nad ostatne matky, ktore sa rozhodli byt doma pri dietati do 3 rokov dietata. A vyjadrujes sa tu neustale, ako neznasas ich lenivost.

Pre teba sa matka na rodicovskej = lemra. Ale dnes si pre mna prerazila uplne nove dno. Nejakej zene sa zrutil vztah, ide sa jej menit zivot, ostava sama pti dietati, co ty si nevies ani len predstavit a zas sa tu nafukujes, aka je tu kto lemra.

Podla mna mas nejaky problem, ked tu vypisujes, ako dievca malo mysliet na veci skor, ked si robila deti. Akoze WTF??? Neprides mi ani stastna, ani vyrovnana. Prides mi ako nevyzreta zena, ktora si sem chodi hladkat ego, aka je ona uzasna, ze ona chodi do prace, ma dokonale manzelstvo a stiha to, co ostatne lemry nie. Nicim si v tejto konverzacii neprispela normalnym. Iba co dvihas tlak. Nesucitna, neempaticka a urazajuca.

A ak sa mylim, tak sa ospravedlnujem, no takto zo sprav naozaj posobis.

elzu
12. jún 2022

Je to více než adekvátní. Ziju v DE, vim, o cem mluvim.

anjelicek26
12. jún 2022

Myslim, ze napisane tu uz bolo skoro vsetko. Realne sa ma aj otec aj matka podielat na nakladoch na dieta na polovicu. Teda ak ti on dava 350e, mala by si dorovnat v ramci moznosti dalsich 350e, teda 700e/naklady na 1,5 rocne dieta no uprimne tolko nepotrebujem ani na moju 16 rocnu mesacne a to platim kruzky, doucko, znackove oblecenie, telefon a dopln dalsie... Ano dieta ma zit na "urovni, aku maju rodicia", teda slusne. Tento pojem je strasne casto chapany uplne nespravne... neznamena to, ze otec ma platit vsetky naklady okolo dietata a este navyse len preto, ze zaraba "dobre"... motivacia tych muzov potom priznat na danovom prijmy a rozumne sa dohodnut na bode mrazu... a ak sa dostanes na uroven vyzivneho (maximum), tak velmi rychlo poziada o striedavu starostlivost a ak si zabezpeci strazenie dietata cez svoju pracovnu dobu, aj mu kludne vyhoveju, lebo matka bez prace, otec sa prikladne stara a dieta zabezpeci... ono sa to na sude momentalne v prospech otcov (nastastie) uz casto aj meni... striedavky ci zverenie dietata otcovi uz nie je ziadna neznama... Momentalne bud rada, ze dostavas tolko na tak malicke dieta, ak ti to aj tak nevychadza, bohuzial mala do jasliciek a ty do prace, drviva vacsina zien, co vychovavaju dieta po rozchode - proste musi... s tych deti neubudne, moji su tiez od 1,5 roka u opatrovatelky/v jasliach a ja nazad v praci...

merrynka19
12. jún 2022

Veru slobodne matky to majú ťažké😓už len. Pri hľadaní práce treba zohľadniť príchod do práce aby si stihla dieťa doviesť do škôlky a odchod z práce aby si zas štíhla vyzdvihnúť....ale to si veľa ľudí nevie uvedomiť, plus choroby dieťaťa, a všetko. Veľa zamestnávateľov nechce ženu čo je sama s deťmi... Chlap čo ? Ten si žije ďalej svoj život gombicka a ty sa trap...😥a že uvedomiť si predtým ako si si dieťa robila ? To mi je rada...veď práve veľa chlapov sa ukáže keď sa dieťa narodí, že neunesu tu zodpovednosť a pod...chápem tvoju situáciu...ale tu na sk je to výživné fakt na dlhe lakte 😩

zuzanockamt
12. jún 2022

@akje Len toľko k tvojmu príspevku:
Niekedy si ľudia myslia, že ťa poznajú.
Vedia o tebe pár faktov a dajú si ťa dokopy spôsobom, ktorý im dáva zmysel.
A ak sa nepoznáš veľmi dobre, možno by si im aj uveril, že majú pravdu.
Ale pravdou je, že to nie si ty.
To vôbec nie si ty. (Shadow In My Life FB)

zina234
12. jún 2022

@zuzanockamt doma sedkat? To ako vážne? Keď je matka s dieťaťom na rodičovskej, to je akože nejaký welness?