icon

Výživné na 25 ročnú dcéru

chrobacik41
29. mar 2021

Ahojte, idem sa trosku poradiť. Moj partner má 25 ročnú dcéru, ktorá tento rok koncí vysokú školu. Včera mu byvala žena poslala správu na messenger ze jej dlží na výživnom cez 10000 eur. No skoro nas prekotilo ako sme to čítali. Moj má stanovené platiť 50eur mesacne tak posielame. Kazdý boží mesiac to osobne chodím platiť modrým šekom na postu. Aj dnes jej idem poslať. Ešte v roku 2011 ho udala ze jej neplatil tak ho poslali do väzenia za to. Odtiaľ jej posielal tiež 50 eur. Návrh na zvýšenie nedavala ale zrazu jej chýba 10000 e. Moj povedal len toľko ze jej niekto dal rozumy a jej terajší manžel nemá prácu tak druhý moze platiť. Nemáme s tým problém jej dat aj viac aj na promócie uz sme sa bavili s partnerom o tom ale takto sa to nerobí aby si zmyslela zo dňa na deň ze chce 10000 e lebo jej kvázi dlží na vyxivnom. Včera sme do 1 v noci kontrolovali všetky ustrizky co posielal aj rozhodnutie zo sudu. A má všetko ok všetko mu sedí.tak neviem co chce od neho. Ešte sa opýtam ak ukončí dieta vysokú školu do kedy treba výživné platiť? Ďakujem za inf.

km007
29. mar 2021

@sendy1977 inými slovami ... "vyživovacia povinnosť trvá až do času, kým dieťa nie je schopné samé sa živiť"

jarmila2010
29. mar 2021

@km007 nemas pravdu..((z odpovede pravnika)
"Uvádzate, že Vaša dcéra už skončila vysokú školu. Z tohto uhla pohľadu vyživovacia povinnosť končí dosiahnutím prvého najvyššieho stupňa vzdelania v bežnom vzdelávacom procese, t.z. prvou ukončenou vysokou školou alebo univerzitou - napr. získaním titulu magister. V uvedenom prípade sa očakáva, že dieťa je pripravené živiť sa ďalej samo. Samozrejme, rodičia môžu prispievať aj naďalej na jeho výživu, avšak už nejde o zákonný nárok súdne vymáhateľný, práve naopak, je len prejavom dobrej vôle rodičov vo vzťahu k dieťaťu.

Z uvedeného vyplýva, že ak má Vaše dieťa primeraný zdravotný stav a ukončilo prípravu na povolanie, vyživovacia povinnosť už netrvá a to najmä vtedy, ak dieťa nevyužije pracovné príležitosti, ktoré preň existujú a z vlastnej vôle nepracuje."

sendy1977
29. mar 2021

@km007 Nezamestnanosť dieťaťa nie je dôvodom pre vznik vyživovacej povinnosti. Pre nadobudnutie schopnosti sa živiť postačuje, že dieťa ukončilo vzdelávací proces a je pripravené pracovať.

chrobacik41
autor
29. mar 2021

@km007 toto som chcela vedieť, nemáme problém jej platit. Uz sme si zvykli ze aj ked jej poslal niečo navyše vďaky sa nedočkal ani slovo nič, už 4 rok mu nenapísala ani k narodeninám ani k meninám. Jej otec jej napísal vždy ale ďakujem nikde. Ani sama od seba sa neozvala. Nič.

chrobacik41
autor
29. mar 2021

@km007 áno toto som cítala

0silvia0
29. mar 2021

@chrobacik41 ale radsej by mal ukoncit plnenie vyzivovacej povinnosti pisomne, takto to radia v pravnej poradni

deti95060810
29. mar 2021

@km007 isto? čo viem tak nie...

chrobacik41
autor
29. mar 2021

@h2 áno večer bolo o 20 poslala na messenger takúto spravu. On to chcel platiť jej teda dcére ale jej mama to zatrhla ze nie ze to ma posielať jej do rúk tak ako to je v súdnom rozhodnutí. Neviem co si mam o tom myslieť.

jarmila2010
29. mar 2021

@chrobacik41 muz sa jej mal spytat,ako prisla na taku sumu...

hettinka
29. mar 2021

@chrobacik41 rozumiem dobre, že peniaze, ktoré patrili dcere on naďalej posielal na účet jej matky? V 18-ke dcéry prebehlo nejaké konanie ohľadne výživného?

h2
29. mar 2021

@chrobacik41 Nemysli si o tom nič, nerob si s tým starosti. Správa na messengeri nie je oprávnený nárok.

chrobacik41
autor
29. mar 2021

@abbey1 by si sa čudovala co všetko viem, ešte aj sestra mojho terajšieho partnera mi porozprávala všeličo. Ze je rada ze uz nie je jej švagriná.

sante81
29. mar 2021

@chrobacik41 sa čudujem jeho exke že ho dávno nedala na súd o zvýšenie, a ešte keď dievča konci VŠ.

chrobacik41
autor
29. mar 2021

Ďakujem vám žienky za diskusiu , práve mi volal partner ze sa mu bývalá ospravedlnila co mu poslala. Len sa ho spýtala ci jej posle peniaze ešte pred veľkou nocou. Tak pošleme 150 eur. Aby bol kľud. Čo iné robiť. 🤷‍♀️

chrobacik41
autor
29. mar 2021

@sante81 ked chcela mohla požiadať o zvýšenie aj jeho dcéra. Ale ona s nim z ničoho nič prestala komunikovať.

simona92101
29. mar 2021

@chrobacik41 mozem sa spytat ako sa o nu otec staral/zaujimal doteraz?pretoze cakat vdaku za to,ze ako biologicky rodic sa vyprdnes na dieta,neplatis,a je ti jedno z coho to dieta bude zit,a este aj ofrfles ze musis platit tak prepac,ale za toto si vdaku nezasluzi...predstav si ty,ze by na tvoje dieta posielal len 50 e,ved to je almuzna!
To,ze jej dava bokom peniaze je pekne,ale pokial o tom nevie matka,tak by bolo fajn jej to oznamit,vyhnete sa potom takymto neprijemnostiam..

stanulienkat
29. mar 2021

Platí 50 eur denne, alebo nebodaj mesačne? Ak mesačne, hanba by ma fackala.

martina2ve
29. mar 2021

Zozente si pravnika a poradte sa s nim.
50€ je zalostne mala suma na vysokoskolaka, ale to je vec dohody.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
29. mar 2021

@chrobacik41 dcera asi z nejakeho dovodu prestala komunikovat, urcite to bez dovodu nebolo. Ale ked jej napise k meninam a narodeninam, posle 50 € mesacne a tam zaujem konci, tak sa ani nie je comu cudovat...

littlebubble
29. mar 2021

Vo väzení končí človek keď výživné neplatí (zdá sa mi 3 mesiace) a všetko sa posudzuje.Nie, že dá matka podnet a zoberú ho.Takže neplatil.
Neviem či sa neberie aj vodičák.

50€ platí vlastnej dcére a ty ešte napíšeš, že vás chcú ,,využiť,,.
On je jej otec!!! Je jeho povinnosťou a malo by byť aj morálnou vedieť dieťa zabezpečiť keď už ho vedel splodiť.

benit
2. apr 2021

Ma byt vdacna za blahozelanie k sviatku? A on chudak take ani nedostane? Keby jej prinesie darcek k sviatku a tym nemyslim cokoladu za 1€, tak moze cakat vdaku. Ale mesacne posiela 50e a este caka vdaku🤦‍♀️? Takehoto debila som mala aj ja, odisiel, platil najnizsiu sumu aka sa dala, viac sa ani neobzrel. Nestihla som zmaturovat a prisiel mi doporuceny list od pravnika s vyhrazkami ako mu mam do 15 dni oznamit ci pokracujem v studiu inak to bola posledna platba.. . To som v tej dobe este netusila ci ma na vš zoberu.
Medajlu by si zasluzil taky otec. Tak nech caka po poslednej 50eurovke plaketu za vdaku. Mozno aj do siene slavy ho uvedu, ze sa postaral o vlastne dieta. 🙈

maciatkolulu
2. apr 2021

@sendy1977 myslíš? Potom prečo sa nezamestnaní všetky mamičky a poberajú kadečo, ved je jednoduché sa zamestnať, načo chcú od štátu a teraz čítaš, že chcem pandemicky rodičak, musím dať výpoveď? 😂😂😂Nie, otec, matka platia dovtedy, kým dieťa nie je schopné sa samé o seba starať. Véd keď budeš mat dospelé dieťa, zmaturuje, odstatnicuje, myslíš, že hneď môže žiť samostatné už mu nebudeš pomáhať, nedáš ani cent, nedaj mu najesť, nenechá ho bývať doma a keď hej tak ti bude decko platiť hneď nájomné, elektrinu, atď? 😂😂😂Prečo by mal podľa teba hneď druhý rodič automaticky prestať platiť, ten musí požiadať súd o zrušenie a súd rozhodne

sendy1977
Autor odpoveď zmazal
0silvia0
2. apr 2021

@maciatkolulu no veru som tu citala od matiek na mk mnohokrat ze je to dolezite nerobit dospelemu decku mamahotel, ale ze ma decko hned prispievat na najom ak zije doma este, pekne brigada a rodicia nedavaju ani cent...tak neviem ci matky robia ramena, alebo je to naozaj tak, celkom by ma to zaujimalo.

simca06022011
2. apr 2021

@chrobacik41 dňom ako dcéra dovŕšila 18r mohol tvoj dráhy dat návrh na súd a výživné platiť priamo jej. Alebo mohla dat návrh dcéra. Ak je pravda co píšeš, tak tvoj drahy je trosku trulko, co si nevie dať dcéru a veci s nou naporiadok. Nebola som s otcom v kontakte cca 3/4roka, sadol do auta nabehol za mnou a vydiskutoval si so mnou, čo a ako, sam tvoj chlap to nechal dôjsť do takéhoto stavu nezaujmom. Moja mama mala problém, tiez. Otec ju odstrihol a bolo vybavene sudom. Ak máte rozhodnutie na 50eur a toľko posiela, tak čoho sa bojíte? Naozaj 25r dievča si vie poradiť keď chce, aj 18r... Aj si žiadať vyššie výživné, vybaviť štipendium a podla školy aj nájsť brigádu ak naozaj treba. Rok vydržíte a je pokoj. Otazne je aké budú ich vzťahy potom. Napr môj nevlastny otec sa s dcérou nevidel, vnučku si ledva pozná. To je totálne choré.
A napísal aj on bývalej na to niečo? Napríklad za co konkrétne chce 10t, či má nejaké iné informacie ako on?

maciatkolulu
2. apr 2021

@sendy1977 tak zákon hovorí, že sa musí dieťa vedieť postarať samé o seba, čo určite nie je dňom prevzatia diplomu, čo väčšina otecko na to čaká ako na spasenie, aby nemuseli platiť 50 eur👍, to, či si rozvedena, či nie, kde študuje tvoje dieťa, je jedno podľa mna😂, myslím, že každý rozumný človek vie, že 50 eur výživné je výsmech. A rovnako, že dieťa po skúškach na skole nezačne mame prispievať na nájom a stravu, nepíšem tu o35 rocnych "deťoch", ale čerstvo skončených študentoch. Áno, sú decká, ktoré si zarábajú už aj počas štúdia a starajú sa čiastočne, možno aj úplne o seba, ale to nič nemení, že rodič ma nejaké povinnosti. To, že je dieťa šikovné bude aj výchovou 😉ta, ale podľa mňa nespočíva v neschopnosti druhého rodiča platiť minimálne výživné

kate_cs
2. apr 2021

Všetky tu píšete či sa nehanbí platiť 50€. Hanbiť by sa malo dieťa, vysokoškolák, ktorý si nevie popri škole privyrobiť. Ak mu také výživné stanovil súd a dieťa ani bývala žena nepožiadali o zvýšenie, nerozumiem prečo to posudzujú iné osoby 🤷🏼‍♀️
Ja som od môjho otca nevidela ani cent. Nikdy mi ani nenapadlo dávať niečo na súd a ani moju mamu. Od 15tich som brigádovala a ako vysokošláčka som už popri škole pracovala na polovičný úväzok v práci a živila sa sama. Tym pádom nebudem mať ani ja vyživovaciu povinnosť na otca, keby si niekedy zmyslel.

maciatkolulu
2. apr 2021

@kate_cs takže kebyže sa rozvedies, decká budú nast ročne v pohode necháš otca nech neplatí, ved nech sa decká postarajú. Fajn, ty si si to s matkou zariadila tak, ale druhí si môžu nárokovať na čo majú zákonné právo a nie sa spoliehať, že za XY rokov otec nepožiadal o výživné od dietata😉😂🤩🤩, vieš o tom, že by to mohlo byt schválené, keď o to požiada? Lebo, to, že ste vy nechceli od neho to je vaša vec. To nie je argument na zamietnutie jeho prípadnej žiadosti... Každopádne v dnešnej dobe sa je ťažko pre ťažko zamestnať a nieto brigádovať. A slušný otec by mal platiť aj sa starať aj sa zaujimat. Môj názor.

sendy1977
2. apr 2021

@maciatkolulu áno 50 e je smiešne výživne na vysokoškoláka. Ale dnom ukončenia štúdia o neho príde(respektíve od rozhodnutia súdu) . Su otcovia, ktorí naďalej prispievajú svojím deťom a otcovia, ktorí už nepošlú ani cent. Ale nikto ich nemôže prinútiť posielať výživne.