icon

Vyživovacia povinnosť na 18 ročnú dcéru chodiacu poza školu

drahos23
17. dec 2014

Dobrý deň! Prosim o urgentnu pomoc!!! Moj manzel je rozvedeny a ma dve dcery z predchadzajuceho manzelstva. Mladsia je uplne v pohode, ale ta starsia je hotova katastrofa. Tento rok dovrsila 18 rokov. Problem je v tom, ze je strasne na peniaze. Platime na nu vyzivne, zivotnu poistku a posielame jej aj kazdy mesiac vreckove. Nekomunikuje s nami vobec, len ked potrebuje peniaze, vtedy vie zavolat. Nechodi do skoly. Na zakladnej raz opakovala rocnik a teraz chodi uz do tretej strednej skoly a aj tam znova prepadla. 18 rocna a zas v prvej triede.Ma v skole problemy, spravanie 4. Velka absencia, nemaju ju za co klasifikovat na pol roka a dostala aj podmienecne vylucenie. Dnes nam milostiva oznamila, ze dala mojho manzela na sud o zvysenie vyzivneho. Pritom ma este dalsie tri malolete deti 3, 8, 17 rocne. Kupili sme si domcek na hypoteku co nas len to stoji mesacne 600 eur. Ked sme jej dohovarali, nech necha skolu tak, ze aj tak je to zbytocne pokial tam nechodi a nech si najde nejaku pracu, tak to nie. Jej proste vyhovuje chodit poza skolu, uzivat si s priatelom a brat peniaze. Dozvedeli sme sa, ze dokonca hrava automaty. Toto by bolo na dlhe pisanie. Prosim, pomozte mi, ze ci moze ona uspiet na sude. A ze ci by mohol moj manzel poziadat o zrusenie vyzivneho, pokial nenavstevuje skolu tak ako ma a je uz plnoleta! Ďakujem vam moc krasne za skore odpovede. Dakujem, dakujem, dakujem!

Strana
z2
ivivaiveta
18. dec 2014

@drahos23 rodicia su povinni platit na deti do 25 rokov?...a to na akej pravnickej fakulte mlada studovala,to vam akoze vykrikuje takto,ci? 😕 ..nic by som jej nedala navyse, okrem vyzivneho za take spravanie...to by ma teda dost vytacalo, takze ta chapem..pozri, dospelému potomkovi su rodicia povinny prispievat na vyzivne, kym chodi do skoly..obaja rodicia...ona je uz dospela, teraz bez ohladu na vsetko, byva u frajera, zije ako dospely clovek, tak nech nesie aj zodpovednost za seba..

dazdovka
18. dec 2014

@drahos23 kolko jej posiela manzel vyzivne?

sue
18. dec 2014

@drahos23 prepac,ale vidim dost viny aj v tvojom manzelovi ako otcovi... Rozviedol sa,ale vyzera ako typicky vyzivovaci otec co caka,ze vyzivnym jeho rola skoncila... 100km nie je pol sveta a neviem si predstavit,ze necham problemovu soplanu s matkou klamarkou a riesim len odovzdavanie penazi... Ved prachy su v tomto najmenej... Babizna moze byt naozaj zloduch,ale kolkokrat bol otec v skole? Kolkokrat telefonoval s ucitelmi? Ma narok na info rovnako ako matka a musi sa zaujimat... Skoda,ze ako otec to nechal zajst takto daleko a uz na dceru okrem financii nema ziadny vplyv...dost by ma bolelo,keby moje dieta malo v 18tich rokoch ukoncenu len ZS a za sebou pobyt v reedukacnom centre,zlodejiny a podobne...ved ma cely zivot pred sebou... Nie je pravda,ze otec na nu musi platit do 25ky...ak bude zapisana na SS do 35ky,tak bude platit dovtedy...ak ju vyhodia na polroka,prestane v januari.... Drzim palce,aby ste to zvladli a aspon sa pokusili odvratit vychovanie dalsieho prizivnika tohto statu....

drahos23
autor
18. dec 2014
drahos23
autor
18. dec 2014

@dazdovka manzel posiela vyzivne 70 e mesacne. A to posiela jej matke. Sudom ma stanovene 50 e, ale posiela 70.

nyusika
18. dec 2014

@sue ja si myslim, ze otec nic nezanedbal, kedze s druhou dcérou ma super vztah. a pochybujem, ze by sa tej druhej, problemovej, chcel venovat inak...

drahos23
autor
18. dec 2014

@sue Presne to som mu aj ja hovorila, ze nie je vsetko len o peniazoch. Este pokial byvala blizsie pri nas, tak nas aj navstevovala a bolo to celkom ok. Az na nejake problemy. Ale ako sa odstahovali, ine mesto, ina partia a uz to islo dole vodou. A manzel sa snazil. Pokial mal volno tak sme tam chodili riesit situacie. Ale viac sa nedalo urobit. Manzel pracuje v zahranici a nie je moc casto doma. A ked pride tak je rad ze je s nami.

drahos23
autor
18. dec 2014

@ivivaiveta no ved prave. Ona to takto vykrikuje. Ked ide za mamou pytat peniaze a nechce jej dat tak tak sa jej stale vyhraza, ze ju da na sud. A uz to tu je. Potrebovala by som vediet, ze do kedy musi moj muz platit vyzivne. Ja sa v tychto zakonoch moc nevyznam.

drahos23
autor
18. dec 2014

@nyusika tak tak. Co ju mame sem ku nam za usi dotiahnut ked nema ona o nas ziadny zaujem?

dazdovka
18. dec 2014

@drahos23 pride mi nanajvys zvlastne, ze sa vyjadrujes o dcere tvojho manzela, ze je satan, diabol a o jej matke hovoris "mater", je to azda nejaky zvlastny druh humoru, alebo sa ventilujes, nepride mi to normalne od jednej zeny - matky. Je to dieta tvojho manzela, ona sa tak sprava, kvoli tomu co zazila, resp. s cim sa nevedela v case dospievania vysporiadat, evidentne otecko zanedbaval vychovu, vidno aj na tom, aky ma doteraz zaujem o deti, deti boli vychovavane pravdepodobne hlavne matkou a to vyzivne, no pardon, jeden vysmech, mama vie zrejme kuzlit z takeho uboheho prispevku uzivit dievcata, ktore v case dospievania potrebuju milion veci. Ved tie dievcata museli zit ako take chudery a pozerat sa, ako si ich otecko uziva s novou zenou, neviem, neviem, ta mladsia dcera musi byt svätica, ze s vami este komunikuje.
Prepac, mam pocit, ze si zijes na ukor jeho deti z prveho manzelstva, deti by mali mat zivotnu uroven rodica, ak otecko pracuje v zahranici, na SK splaca hypoteku 600€ (!!! to je uz aky domisko?), uz davno mali dcery poziadat o zvysenie vyzivneho.

drahos23
autor
18. dec 2014

@dazdovka Akoze vdaka aj za tento koment, ale ked neviete, tak nerieste. Ona nas totizto nestala len tych 70 e mesacne. Ale pre vas je to aj zbytocne vypisovat. A opakovat sa tiez nebudem. Viem dobre ako bola od malicka vychovavana a ako zije jej MATKA ale jej zivot tu nemienim rozoberat. Lebo aj z toho by vam rozum postal. A preco by sme mali za to len mi doplacat? Ja sem pisem len koli tomu, aby nam niekto pomohol, mozno niekto s rovnakym osudom. A ta druha dcera nie je svetica, len pri tych dvoch je to take chudiatko. Domyslite si ako sa tam moze citit, ked oni drzia spolu a ju za nic nemaju. To ze je u nas kazdy vykend povazujem za utek od nich, lebo nie raz sa mi stazovala ze to tam uz nezvlada. Ale to je uz zasa o inom a to tu nepotrebujem riesit. Pride mi, podla vasho komentu, ze ste tiez nejaka zakomplexovana matka, ktora sa potrebuje hadat a sudit koli peniazom. Ano, aj ja som matka a svoje deti nadovsetko milujem a urcite ich nebudem vychovavat takymto sposobom ako bola vychovana dcera mojho muza. A prepacte za vyrazi, ale hadat sa tu fakt nemienim.

cacianka
13. jan 2015

vyhľadaj si zákon o rodine, vyživovacia povinnosť je myslím do veku 25 r. - pokiaľ sa dieťa pripravuje na svoje budúce povolanie, ak nie - tak sa vyživovacia povinnosť ruší dňom ukončenia škol. dochádzky.
nie len tak - že hranica je 25, decko skončí základku, alebo aj niečo vyššie v 18. a až do 25 sedí na zadku a tatko plať !
Druhá dcéra - neuvažujete požiadať o zverenie do výchovy a starostlivosti otcovi ?
Viem,bol by to pre teba veľký zásah, ale ak máte dobré vzťahy , pomohli by ste jej dostať sa do lepších podmienok (myslím skôr na psychické ako finančné, aj by ti tak trochu pomohla - súrodenecky s malým. aspoň by ste významne pomohli jej, aj preventívne , aby nešla po stopách staršej sestry.
Napísali ti sem všelijaké šplechy - niektoré aj veľké kydy, keby bol manžel len na SK, tak by zarobil podstatne menej, nemohol by platiť nič viac nad rámec výživného, nemohol by si takmer založiť nový vzťah a rodinu, ako by si bez peňazí zariadil nejaké bývanie, o čom by to bolo - po rozvode život nekončí. A koľkokrát sa stalo, že aj keď sa rodičia akokoľvek snažia, deti sa zopsujú... Ten tvoj sa asi nesnažil veľmi málo, nielen finančne - keď druhá dcéra je celkom OK.

Strana
z2