icon

2,5 ročné dieťa v súkromnej MŠ a obliekanie

spachtosko5
4. okt 2018

Mamule akú máte skúsenosť a názor na to, že 2,5 ročne dieťa sa ma samo vedieť obliecť. Zaujímaju ma vaše skúsenosti.

Strana
z2
beky1813
4. okt 2018

Sice mam dieta v statnej skolke, ale zakladne veci by si malo vediet obliect. S pancuchami, bundami im prvy rok pomahali

pribinak
4. okt 2018

ale kde, vacsina deti si v tomto veku vie dat akurat tak tricko naopak, este tak zvladnu slipy a capicu na hlavu. to sa rodicom hovori, aby deti viedli k samostatnosti, lebo ak by mala ucitelka kompletne obliect 12 deti, tak sa zblazni

ciusinka
4. okt 2018

Moj nastupil v 2,5 rokoch do sukromnych jasli a obliekat ani vyzliekat sa nevedel vobec, robili to ucitelky (boli 3 na 15 deti), teraz ma 3,5, chodi do statnej skolky a ucitelky im normalne stale pomahaju s obliekanim, ale teda uz zvladne vacsinu sam, vyzuje sa a obuje, najvacsi problem bol s vyzliekanim tricka, uz aj to celkom zvlada 🙂 A ucitelky s tym nemaju problem, ze im pomahaju, aj nam to hovorili na prvom rodicku, ze im budu pomahat, ale ze ich budu samozrejme ucit samostatnosti a ze nech ich aj my doma nechame sa samych vyzliect a obliect a ze uvidime v decembri, ze z nich budu v tomto smere uz uplne ine deti a ja to vidim uz teraz, maly chce vsetko robit sam 🙂

yanni
4. okt 2018

To, ze je skolka sukromna, neznamena, ze tam budu deti obskakovat a vsetko za nich robit. Skolky su tiez vzdelavacie zariadenia. Nasa najmladsia (teraz 3 roky a 2 mesiaca) chodi do skolky od 15. mesiacov, podotykam uz do xtej v dvoch roznych krajinach a tiez LEN sukromne a 2,5-3 rocne deti sa vedeli obliect a aspon ako tak by sa podla mojho nazoru aj mali vediet. Aspon tricko a gate natiahnut, ponozky, pancusky je samozrejme trosku tazsie, to pomozu aj starsim. Niekazde dieta je motoricky az tak zdatne ale ono treba s doetatom od malickeho malicka pracovat aj doma. Nie potom hup, dieta v skolke a mamicky sa rozculuju.

sense
4. okt 2018

My nezijeme na svk ale tirz su deti vedene k tomu.a je to aj.v prihlaske napisane ze zakl.veci si ma vediet obliect resp ma byt k tomu vedene...ze oni im pomozu v pripade nudze.
Nasa sa vedela obliect skoro I ked to dlho trvalo a nie vzdy "je na to cas",ale treba v tom.deti podporovat.....ale su deti kt su motoricky zdatnejsie v tom veku a deti kt nie...

yanni
4. okt 2018

@sense presne tak, mas uplnu pravdu. U nas to je tiez tak, ze deti od urciteho veku maju byt ako tak samostatne, co sa tyka samoobsluznych cinnosti, ktore sa daju naucit. Tiez to je ciastocne v podmienkach. Rano je to samozrejme o nervy, ale tak ja malu necham pokym sa oblecie a ja zase robim nieco ine. Sice mame potom fofry kazde rano ale co uz. Robota neujde. Akurat tak vlak hihi Ale my mame zo 4roch deti tiez jedno take motovidlo. Ale on je pomaly asi od prirody. Rano to nemalo vyznam, ho nechavat sa obliekat sameho, to by nebol hotovy ani doobeda, aj ked sa obliect vedel ale snival ci co. Ale v ine casy, cez prazdniny, vikendy, vecer atd. to som ho nechavala sameho, co budem trojrocneho capa hihi obskakovat.

sense
4. okt 2018

@yanni my mame tu vyhodu ze mala vstava skoro, ale ked sama nevstane do 7 a musime ju budit tiez ju treba "viac nahanat" al jej pomoct....obcas ustupimr a odvezieme ju autom rano inak.chodi peso...kedze deti maju chodit sami peso a len.in dringende Fälle maju.byt dovezene...vynimka su 1kindergarten ti mozu ist pedibusom....

lenadka
4. okt 2018

Každé dieťa je iné, mám video kde sa mi dvojročná sama oblieka vrátane pančušiek, ide po sebe vyliať nočník atď. A syn v 2,5 roku nespolupracoval, nie že sa obliecť, ale ani vyzliecť. 😲 Pritom s dievčatami som takýto problém nemala, snažili sa obe obe šikovné. Ale ako nastúpil do jaslí, zrazu sa snaží, lebo vidí iné deti a je hrdý ak to zvládne sám, má 2,5. Ale učiteľky to tam berú normálne že sa to deti len učia a v pohode pomôžu. Ja neviem preč očakávate, že 2,5 ročné dieťa sa oblečie primerane, nevedia to odhadnúť či dať pančuchy alebo len vetrouku, učiteľky by im mali pomáhať.

yanni
4. okt 2018

@lenadka Nikde nie je napisane PRIMERANE. Co si pod tym predstavujes? Ze dieta si vyberie podla pocasia a vie co si mam obliect? To tu nik netvrdi. Tak malemu dietatu prichystas kopku a tumas obliekaj sa. Ked sa to ucii (ja som to ucenie u vsetkych deti zaviedla velim skoro) , ukazes, pomozes. Casom a castym skusanim na to dieta potom pride aj samo, ako natiahnut tie ponozky a obud si topanky. Na bundy mame cinsky ci japonky ci aky to je sposob, ziadne krutenie sa dookola a hladanie druheho rukava.

stanulienkat
4. okt 2018

U nas bola podmienka,aby sa vedela sama obliect a zvladla wc. Ved by tie ucitelky ine nerobili,len deti obliekali a vyzliekali. Nepoviem,ze niekedy pomoct.

yanni
4. okt 2018

@sense Tak mi to mame 20 km, takze vozit musim, ci chcem, ci nie. Aj statna je od nas 5 km, takze aj keby tam boli, tiez musim vozit, nemozem si dovolit ist 5 km 2 hodiny pesibusom a potom este trielit na vlak do roboty. Nehrozi.

yanni
4. okt 2018

*obut

sense
4. okt 2018

@lenadka nikto neocakava ze dieta 2,5r vyjdena balkon a podla pocasia si nachysta veci, tie mu nachystas ty ako rodic al ucitelka povie....ale je rozdiel ci dieratu pomozes zapnut gombiky al narovnas ponozky aby neboli pokrutene alebo ci ho kompletne oblecies lebo je to rychlejsie a pre dieta pohodlnejsie...

sense
4. okt 2018

@yanni tak to je ine...u nas tiez z vedlajsich dedin nejdu pesi len horny a dolny kvartir resp ti kt to nemaju viac ako 1,5km

paladia
4. okt 2018

Nas ma 2,5 roka. Do skolky nastupuje od pondelka. Doteraz nechodil. Vie si obliect tricko,teplaky, obcas sa mu podari aj.ponozky. Botasky na suchy zips, gumaky a papuce si vie obut. Ciapku a nakrcnik si vie dat, s vetrovkou mu pomozem,ze ju pridrzim. Stane sa, ze da nieco naopak,ale to je zriedkave. Zobliect sa vie komplet. Mam obavu z toho,ze ked pojde do skolky a uvidi,ze mu ucitelky pomahaju, aby nam nezlenivel. Stava sa,ze si deti donesu zlozvyky zo skolky.

anabeth
4. okt 2018

chodia nám do školky 2,5 ročné deti, ktoré v septembri netušia či mikina patrí na nohy, na hlavu alebo kam. Sú rodičia, ktorý dieťa doma absolutne nevychovávajú, nevedú k samostatnosti- česť výnimkám, jasné
a potom opak- deti to naučíme a v šatni vidím, že ich aj tak obliekajú rodičia, poupratujú papučky, dieťa vie, že od nich to može žiadať
prvý týždeň učíme deti samostatne používať uterák, zodvihnúť hračku a odložiť, dokonca sa hrať- to deti nevedia- len povyťahujú hračky a nevedia zapojiť fantáziu, rozvinúť hru, o "upratovaní" ani nehovorím, je mi z toho strašne smutno
neviem si predstaviť situaciu, žeby učiteľka dieťaťu nepomohla- aj ked ich je 20, len to vtedy dlhšie trvá, nie preto je to v podmienkach, aby mali menej roboty, ale ukatujet o na určitý stupeň vyzretia

juliet86
4. okt 2018

2.5 rocne deti v priemere sa na 80percent vedia obliect. aj v skolke som to zazila ako asostent pedagoga. s niecim treba pomoc asistovat ale davaju to

lenadka
4. okt 2018

@yanni keby dám malému kôpku oblečenia, neoblečie si to správne. S kľudom angličana vynechá pančuchy, dá len nohavice, alebo slipy na pančuchy 😀. Určite by to nezvládol, pritom dcérky v jeho veku v pohode. Veď sú ešte maličký a hlavne každé je inak motoricky zdatné. U nás sa v škôlke nesťažujú, že 2,5-3 ročným deťom treba pomáhať. Ale páči sa mi ako majú napísané pravidlá na stene, pri odchode mamička a otecko, sadnite si a pozerajte sa, ako sa viem pekne obliecť, ak mi to nejde, pomôžte mi, no chcem to zvládnuť sám. Máme jasle spojené so škôlkou, sú to dve triedy, deti bývajú niekedy spojené, ráno pred ôsmov a poobede od pol štvrtej. Malinkým v pohode pomôžu, väčšie sú vedené k tomu aby sa obliekali samé. Navyše veľkáči motivujú drobcov aby tiež chceli vedieť. Milujem tie jasle/škôlku, škoda, že ešte nefungovali keď som mala dievčatá malé.

lenadka
4. okt 2018

@sense tak som to nemyslela, že sám odhadne počasie, ale on si ani nachystanú kôpku primerane neoblečie 🙂 je mu jedno, že tam má pančuchy, vynechá a basta 😀 Základné veci si obliecť vie, ale pomoc stále potrebuje.

lenadka
4. okt 2018

@paladia u nás opačne, sám sa nechcel ani vyzliecť a pritom to je aký problém??? Pre tvojho žiadny, že? A ten môj lenivec, pritom ja som ten typ matky, urob sám aj keď nie na 100% a všetky deti som sa snažila naučiť rovnako samostatnosti. Jasle ho motivovali a zrazu to ide, neboj budú mať učiteľky dosť práce s tými čo im to nejde, nevedia. Držím palce, nech to zvláda na 1* 😘

yanni
4. okt 2018

@lenadka Tak ale trojrocne dote nie je malicke. Ono deti to nevedia z brucha. Teba stale dookola opakovat ako pokazeny gramafon. jedneho dna si to zapamäta.
A na pohlavi nezalezi. My mem 3 chalanov a jedno dievca. Druhy chlapec a posledne je dievca, to su deti, co sa niekedy sama nad tym zastavim, ze kedy sa to vsetko naucili. Prvorodeny bol vzdy taky priemer, ale pred tretimi narodeninami vedel vsetko. Ja som dost prisna, nie som otrok. Primerane veku, vyzadujem aj urcite zrucnosti. Deti su zdrave, nemaju spacialne potreby, tak nech sa ucia a snazia. Treti je male motovidlo doteraz a to bude mat uz 9. Je ako prasiatko, oblecie si tricko tiez raz za cas opacne ale na druhej strane, uci sa dobre, v skole jednotkar-dvojkar, tak uz neriesim. on je jednoducho taky snilek a veeeeelmi pomaly. Sice v troch rokoch toez vedel ako tak vsetko ale clovek potreboval a potrebuje doteraz pri nom veeeeela trpezlivosti.
Ja by som sa na pohlavie "navyhovarala". Vsetko zavisi od rodica ako deti veda, aka sa im venuu. jasne, pre mna je tiez lahsie a rychlejsie vsetkych poobliekat, vsetko popratat, ale to im urobim do bududcnosti len medvediu sluzbu a mne slucku na krk.

lucka227
4. okt 2018

Aj u nas bola podmienka aby s dieta oblieklo, islo na zachod, napapalo napilo. Sanozrejme napr zips na bunde zapnu ale urcite niw sediet a cakat kym ma niekto obsluzi. Obe dcerky sli pred 2 a pol rokom do skolky a obe to zvladli

lenadka
4. okt 2018

@yanni tiež si nemyslím že je to pohlavím, len u nás to tak vyšlo, že chalan je nenej samoobslužný ako dievčatá, len som chcela poukázať ako sú deti iné, že dievčatá mi to v pohode zvládali a on nie a pritom rovnaká výchova. Stredná dcéra je ako tvoj, má osem a je taká zasnívaná a čo mali na obed v škole máva na tričku 😀 Ale samostatná bola veľmi skoro, dokonca sama cestuje domov autobusom od prvej triedy.

lenadka
4. okt 2018

@yanni ...och a inak, že trojročné nie sú maličké...no mám 13 a 8 ročné, tak ten skorotrojročák je proti nim bábätko (alebo by som len chcela aby nevyrástol??..asi toto 😅). Je mi to tak ľúto ako rýchlo vyrástli, že už také malé voňavé, bezpodmienečne milujúce je zrazu ... veľkáč 😕

somavi
4. okt 2018

Zbytočne riešite prkotiny ... moja ma 3 a sama sa teda ešte neoblečie . Učiteľky týmto malým deťom normálne pomáhajú . Ale samozrejme ich vedu k samostatnosti , aby skúšali samé a doma robím to iste , keď je čas . Teda oblec si teplacky , natiahni si ponožky , daj si gatky.. keď nejde , pomôžem samozrejme , ale Neobliekam ju automaticky celu ja .. čo vie urobí , čo nie sa naučí . A tak. nejak to funguje aj v škôlke . Myslím , že nikto od týchto detičiek nečaká. , že sa samé oblečú od hlavy po päty . Ale taktiež nikto od nich nechce ani to , aby sedeli , čakali kým ich niekto oblečie a vôbec nespolupracovali..veď prirodzene ich treba učiť sa obliekať sa.

sense
4. okt 2018

@lenadka ale ved som to napisala pomoct ok urobit to ale komplet za neholeboje to jednoduchsie a rychlejsie nie. A tiez som napisala ze kazde dieta je motoricky inak zdatne,...ale treba ho podporovat a motivovat a nie to robit za neho
...zaklady do bezneho zivota plus zaklady slusnosti by mali v prvom rade ucit rodicis a nie cakat kym pojde do skolky ved ucitelka je tamna to aby dieta ucila... ,aby si si to nevysvetlila zle netvrdim ze.je to vas pripad

yanni
4. okt 2018

@lenadka No jo, ten cas leti. U nas 12, 10, taker 9 a tri a obcas hlacne copanu pozorujem pri spani a pytam sa, kde je to malicke s tymi zabimi stehienkami. Ona je z nich vsetkych v tomto veku najvyssia, najsamostatnejsia, najrozumnejsia, velmi socialna, stale by kazdemu pomahala. No vyrastu rychlo.

mrkvicka060
4. okt 2018

Tak moj maly bude mat ochvilu 3r a teda sam sa neoblecie ani nahodou. Vyzlecie si maximalne ponozky a nejak horko tazko 1krat z 10 si vyzlecie gate. Nejde o to, ze by som ho to neucila a neviedla k tomu. Ale on je neskutocne tvrdohlavy a mozem sa snazit kolko chcem tak mi povie "nie neukazuj mi to" "nie neuc ma to" proste nechce a bodka. A mam ja cas na hodinovu zatatost, kym sa sam neoblecie, nevyzlecie? Ved to by sme cely den nic ine nerobili, len by som stala nad nim oblec sa vyzlec sa. Trapilo ma to, ale uz kaslem na to. Aj tak to proste urobi, az ked sam bude chciet, nebudem ho za kazdu cenu nasilu nutit. Raz snad bude chciet spolupracovat...

jamika27
4. okt 2018

môj ide mať tri roky v decembri ale sám sa neoblečie, Horko ťažko sa povyzlieka, ale obliekanie mu nejde ešte, je nemotorný a nemá na to nervy 🙂 Inak v ostatných veciach zase oproti iným ,,vyniká,,. Napapá sa sám, cikanie kakanie, už od 1,5 roka . ... takže je to individuálne.

spachtosko5
autor
4. okt 2018

@jamika27 úplne ako nás. Rozpráva krásne, wcko bez problémov všetko ôk akurát to obliekanie a obdobie vzdoru
@mrkvicka060 ved to. A ja som sama teraz na nich dvoch niekedy je to fakt o družku. A bolo by mi ľúto ze pre takúto hlúposť by nechodil do školky

Strana
z2