icon

8-ročná dcéra sa bojí byť doma sama

28. nov 2025

Ahojte! Prosím Vás vedeli by sme mi poradiť, prípadne nasmerovať? Dcéra 8 ročná sa už od minulého školského roka bojí sama ostať doma, predtým nemala problém, v pohode pol hodinu či hodinu ostala, keď som ja odbehla napríklad u nás v meste do obchodu či na poštu a podobne. Od minulého školského roka úplný sek (cca tento rok od apríla som ju chcela učiť tak, že ona kým my s mužom odídeme do práce, ostane doma ešte spať a potom pôjde do školy), lebo budúci školský rok, teda od 4.triedy už nemajú družinu, preto sme sa ju snažili už pomaly učiť, že vstane, oblečie sa, naje sa a pôjde do školy a poobede by sme ju už samozrejme vyzdvihli.
Nemá problém zvládnuť tieto ranné činnosti, ale bojí sa ostať tú cca trištvrte hodinu od zobudenia doma - že počuje zvuky, že je niekto za dverami a podobne, vkuse mi volá do práce, už som si s ňou aj sadla, vysvetlila jej, že ľudia chodia ráno do práce, že preto počuje zvuky, že máme bezpečnostné dvere, že sa nikto k nám nedostane len tak, atď ale nepomáha, ona sa proste zostresuje, plače a podobne. Neviete mi poradiť, že ešte akým štýlom ísť na ňu, kto náhodou mal podobný problém? Keď to inak nepôjde, budem musieť ísť s ňou k psychológovi, no ešte rada by som to nejak skúsila.
Ďakujem za každý tip 😉

autor
28. nov 2025
@lily246

@anonym_autor snažím sa ti len vysvetliť, že od nej chceš niečo, čo vôbec nie je v tom veku bežné. Pretože píšeš akoby bolo zvláštne, že sa 8ročné dieťa bojí ráno po zobudení samé doma. Nenúť ju, možno to odznie samé od seba a na jar bude pripravená.

@lily246 nikto ju nenúti, stále ju zanášame aj chodíme po ňu, ja sa len pýtam, či niekto nemá s tým skúsenosť a nevie ma nasmerovať (okrem teda toho psychológa, to chcem až na poslednom mieste riešiť)..

anonym_4f17c6
28. nov 2025

Tak myslím, že vo veku 7-8r by taketo niečo nezvládla drvivá vačšina.. take niečo by ma ani nenapadlo.
Chceš riešiť psychologa, lebo dávaš ulohu malemu MALEMU dietatu, ktorú nezvláda a nie je na nu pripravene..

januska12323
28. nov 2025
@anonym_autor

@januska12323 ale to by tam musela byť o štvrť na 7 u spolužiačky a tá jej spolužiačka vstáva len o trištvrte na 7, takže to je nereálne 😔

@anonym_autor za opýtanie nič nedáte

deedol
28. nov 2025

este nie je pripravena, netlac na pilu. dala by som si niekolkomesacnu pauzu od vsetkych pokusov a skusila to znova neskor, mozno to pojde lepsie. toto podla mna nie je na psychologa, proste je v citlivejsom obdobi.

anonym_fb2ab2
28. nov 2025

@anonym_autor ja som od 6 rokov chodila sama do skoly, ale kazde dieta je ine. Moja mama bola v detstve vystavena takym situaciam ked sa bala a poznacilo ju to, dnes ju musim odprevadzat domov ked je tma a prilis sa boji aby ju trapilo, ze ja, jemne ziena, potom idem potme sama domov.

anonym_0a757a
28. nov 2025
@anonym_autor

@lily246 nikto ju nenúti, stále ju zanášame aj chodíme po ňu, ja sa len pýtam, či niekto nemá s tým skúsenosť a nevie ma nasmerovať (okrem teda toho psychológa, to chcem až na poslednom mieste riešiť)..

@anonym_autor
ten psycholog je super napad - pre vas! Ja žasnem! Mame 3 deti a kazde je ine. Prvy si v dvoch rokoch nechal vsetko lubit, druhy je ako delova gula! Je odvaznejsi, motoricky zdatnejsi a tretia predbehne v tom asi oboch.
A nech by bolo to dieta najsamzodpovednejsie, no nenecham ho v 7-8 ani v 9 same rano doma, nech sa chysta do skoly. To je ale napad! Nas tak nasi nechavali - o polnoci - oco chodil pre mamu do prace. A ja zasran 5 rocny som este davala flasu s cajom 2 rocnej sestre, ked sa zobudila! Jeby jej zabehlo, udusi sa a ja by som jej nevedela pomoct. Neuveritelne. Ok prezili sme ale strach som mala hrozny.
Stat sa moze vzdy cokolvek a to 8 ricne dieta nebude veduet zareagovat! Ti ostanu akurat oci pre plač, tak len pokúšaj. Uz teraz ma panicky strach a ty hladas rady na mk ako ju nechat samu?
Skor hladaj inu pracu a nie vystavovat dieta takemuto stresu.
Kedysi to bolo o inom. U nas nedavno cakali na decka priamo pred skolou, dodavka. Asi 3 sa snazili uniest - 100m dakej su policajti...
Od vtedy musime aj pred skolkou nahlasit do kamery meno nase a dietata, pre ktore ideme!

anonym_3f9718
28. nov 2025

no ja žasnem, nie každý môže chodiť do práce na 8 hodinu alebo neskôr, ,máte na to ešte rok, rozprávajte sa o tom, keď ste ráno spolu, keď budete počuť nejaký buchot vysvetliť, že to sú susedia, výťah...pred odchodom do práce by som jej nechala zapnuté rádio, aby nemala pocit, že je sama, zasvietené, nechať ju postupne nech ráno robí všetko sama, za rok sa to určite zlepší, a ako píšete do školy pôjde so spolužiačkou a jej babkou, tak by bolo na začiatku aj dobré, keby vybehli k nej do bytu, dohodnúť sa či by pár dní nemohli prísť skôr, aby nebola tak dlho sama

anna777115
28. nov 2025

A nešlo by najsť nejaku pani,susedu, dochodkyňu, ktora by prisla na dve hodinky k malej rano aj poobede?

lindusss2016
28. nov 2025
@lily246

@anonym_autor nepoznám ani jedno 8 ročné dieťa ktoré by sa ráno v pohode zobudilo v prázdnom byte, samé vychystalo a odišlo do školy. Preto ma prekvapuje, že to od nej chceš. Dokonca keď mala 7r? V dnešnej dobe nezvyčajné.

@lily246 moji su sice dvaja, ale 7 a 9 a rano sa budia a chystaju sami. Tak isto maju pripravene oblecenie, ranajky aj desiatu. Ja zial zacinam uz o 7 a tym padom by museli vstavat takmer o hodinu skor, takze si sami vybrali tuto variantu, ale su s tym uplne v pohode.

anonym_c60e31
28. nov 2025

A nepomohlo by jej, keby si pustila nahlas televízor či rádio? Aby ju nestrašili zvuky odvedľa? Nejakú hudbu a pod....

anickaaa6aaa
28. nov 2025

môj syn začal chodiť do školy ráno sám až ako piatak ak sa nemýlim. proste on by sa ráno nezobudil. a zas ho budiť o šiestej, keď škola začínala o 07:45 nemalo význam. tiež mal obdobie, že sa doma aj bál, keď bol chvíľu sám. Ani smeti som nemohla ísť vysypať... ale prešlo to.

anickaaa6aaa
28. nov 2025
@anonym_fb2ab2

@anonym_autor ja som od 6 rokov chodila sama do skoly, ale kazde dieta je ine. Moja mama bola v detstve vystavena takym situaciam ked sa bala a poznacilo ju to, dnes ju musim odprevadzat domov ked je tma a prilis sa boji aby ju trapilo, ze ja, jemne ziena, potom idem potme sama domov.

@anonym_fb2ab2 ja tiež a ešte autobusom s kamarátmi. ale mama bola ráno doma a nás išlo, že veľa...

slavomira236
28. nov 2025

@anonym_autor my byvame v poschodov dome a dcera 8rocna sa tiež boji
Aj ked som doma ona sama dolu na wcko nepojde. Neostala by sama doma .

anonym_3fa0dd
28. nov 2025

Toto chce len cas.. ma len 8, rano je zima, tma.. a ests ak sa sama zobudi do prazdneho bytu.. vyckajte na jar ako vazne. Ja by som sa bala na jej mieste. Nerobte jej to.
Na jar bude svetlo, menej oblecenia, zacnite, ze ste doma spolu, spolu skontrolujete a pojde uz sama.. postupne to davkujte. Moze byt sikovna aka chce, moze 90% deti chodit same, ale ak sa ona boji a neciti, nesil to. Nie v tomto veku, nema 12, ale 8r.
A nechavat ju cez den samu, ked si hodinu prec a ona sa boji, neriskovala by som. Nestoji ti to za to. Moze cosi omylom, v strese urobit, ublizit ani nevies ako. Si za nu zodpovedna pane boze.. je to dieta
Ked bude pripravena, zmena bude rychla, takto v nej len umocnujes pocit strachu, neschopnosti (ze to nedakaze). To jej ani nemusis hovorit, vyciti z vas, gest, intonacie a este aj domysli si (mozno az prehnane) a vlastne oddelujes to takto nepriamo
Tlacis na pilu. Nepotrebuje psychologa, len pochopenie rodicov, ze je dieta a ma pravo neostat sama

autor
28. nov 2025
@anickaaa6aaa

môj syn začal chodiť do školy ráno sám až ako piatak ak sa nemýlim. proste on by sa ráno nezobudil. a zas ho budiť o šiestej, keď škola začínala o 07:45 nemalo význam. tiež mal obdobie, že sa doma aj bál, keď bol chvíľu sám. Ani smeti som nemohla ísť vysypať... ale prešlo to.

@anickaaa6aaa ďakujem za normálny názor..nikto ju teraz nenúti ani nič podobné, hovoríme jej, vysvetľujeme, uvidíme, snáď ju to prejde ako vášho..

petrao2
28. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_de8ab4 prečítaj si celú správu prosím ťa, potom možno pochopíš..

@anonym_autor mozno je to len fáza a mozno sa stalo nieco koli comu sa teraz boji
Nasa tiez bola sama lebo sa inak nedalo
Minuly rok bola 3 a ani za svet nechcela ostat sama
Tento rok zase nie je problém a v pohode to zvlada
Jedine zistit co sa stalo a prečo sa odrazu boji aj ked u nas to k pravde nesmerovalo vraj sa nic nedeje len nechce byt sama 🤷🏽‍♀️

lienka9
28. nov 2025

@anonym_autor nexitala som celu diskusiu,ale co tak mastavit kameru do jej izby,alebo kuchyne (kde je za tych 45min najviac) s tym ze bude vediet ze ju sledujete na telefone a keby sa musela nieco opytat kukne len do kamery..taka psychologicka pomoc ze nieje sama,ale ste na druhej strane 🙂 taka kamerka je jednoducha a lacna zalezitost

jana_eyre_2
28. nov 2025

začnite ju pripravovať až druhý pol rok, nie teraz.. teraz sú tie rána hnusne, tmave, nepríjemne.. bude úplne iné keď už bude ráno svetlo a príjemne.. aj ona bude o pár mesiacov staršia a pochopí to lepšie.. teraz jej povedz, že to necháte teraz tak a neskôr to znova skúsite, uznaj jej že je normálne že sa bojí, nikto nemá rád byť sám a je to v jej veku normálne.. od 4teho ročníka to už bude iné.. deti sa vedia veľmi meniť, ale keď teraz vidíš že ešte nie je pripravená a zatiaľ druzinu ma, nechaj ju zatiaľ tak.. deti rastú rýchlo a menia aj rýchlo pohľady..

beata_k
28. nov 2025
@parvinka0001

@anonym_autor nikto si nemyslí že si krkavcia matka ale zrejme ešte je to nanu skoro aby tak dlho bola sama doma

@parvinka0001 Ja ju teda za krkavciu matku mam. 7 rocne dieta nechat same doma nech sa vychysta do skoly? Toho psychologa by potrebovava autorka a nie jej dieta.

kikush182329
28. nov 2025

Vsetky to tu prehanate. Vobec nie je zla mama. Je uplne normálne, aby sa dieta v tomto veku uz dokazalo same nachystat a prist do skoly. Nasa zacala este skôr. A u nas v zahranici je to aj bezne, ze 6 rocne deti uz nechodia v sprievode rodicov ani len do obchodu. Uplne bez problemov ostavaju doma same aj niekolko hodin. Si predstavte, ze prave na toto maju deti mobili a nie na hranie.
Nasa mala obcas take fazy, ze sa bala. Vysvetlovala som, upokojovala. Vzdy moze zavolat. Pusti si telku, aby sa odreagovala. Vzdy to trvalo max par dni, potom bol klud a opat iny strach. Postupne to vsetko preslo. Mozno by pomohlo ak by aj tvoja dcerka mohla rano s tebou telefonat? Umožňuje ti to praca?

fiafia
28. nov 2025

@anonym_autor nevidím zmysel v tom uz teraz ju takto stresovať. Za ten cas sa toho môže veľa zmeniť. Teraz to nechajte tak, nehovorte o tom par mesiacov.

autor
28. nov 2025
@kikush182329

Vsetky to tu prehanate. Vobec nie je zla mama. Je uplne normálne, aby sa dieta v tomto veku uz dokazalo same nachystat a prist do skoly. Nasa zacala este skôr. A u nas v zahranici je to aj bezne, ze 6 rocne deti uz nechodia v sprievode rodicov ani len do obchodu. Uplne bez problemov ostavaju doma same aj niekolko hodin. Si predstavte, ze prave na toto maju deti mobili a nie na hranie.
Nasa mala obcas take fazy, ze sa bala. Vysvetlovala som, upokojovala. Vzdy moze zavolat. Pusti si telku, aby sa odreagovala. Vzdy to trvalo max par dni, potom bol klud a opat iny strach. Postupne to vsetko preslo. Mozno by pomohlo ak by aj tvoja dcerka mohla rano s tebou telefonat? Umožňuje ti to praca?

@kikush182329 nechaj tak, čakala som, že ma tu znesú zo stola a že potrebujem ja psychológa a podobne, ale ako píšem, chceli sme to skúsiť pomaly na konci druhého ročníka, aj to sme skúšali na jar, rozumej ráno bolo už svetlo, nebola tma, no proste bála sa, tak sme to nechali tak..áno, má možnosť mi zavolať, vždy som jej povedala, že keď vstane, nech mi zavolá, že je hore a ja som jej potom tiež volala, že už môže ísť do školy a bola som s ňou celý čas na telefóne pokiaľ nezabachla dvere bytu..ale proste ona mi volala každú chvíľu, že sa bojí, že počuje zvuky, je niekto za dverami, tak sme to nechali tak a zanášame ju my, aj chodíme po ňu, len som chcela zas postupne od jari (nie teraz) ju už pomaly učiť, lebo od septembra už nebude taká možnosť no..ale ako vidím, tu tie ženy nečítajú, alebo nechcú čítať, idú si len svoje..nevadí, budeme musieť niečo vymyslieť, ak sa bude báť aj potom..

parvinka0001
28. nov 2025
@anonym_autor

@kikush182329 nechaj tak, čakala som, že ma tu znesú zo stola a že potrebujem ja psychológa a podobne, ale ako píšem, chceli sme to skúsiť pomaly na konci druhého ročníka, aj to sme skúšali na jar, rozumej ráno bolo už svetlo, nebola tma, no proste bála sa, tak sme to nechali tak..áno, má možnosť mi zavolať, vždy som jej povedala, že keď vstane, nech mi zavolá, že je hore a ja som jej potom tiež volala, že už môže ísť do školy a bola som s ňou celý čas na telefóne pokiaľ nezabachla dvere bytu..ale proste ona mi volala každú chvíľu, že sa bojí, že počuje zvuky, je niekto za dverami, tak sme to nechali tak a zanášame ju my, aj chodíme po ňu, len som chcela zas postupne od jari (nie teraz) ju už pomaly učiť, lebo od septembra už nebude taká možnosť no..ale ako vidím, tu tie ženy nečítajú, alebo nechcú čítať, idú si len svoje..nevadí, budeme musieť niečo vymyslieť, ak sa bude báť aj potom..

@kikush182329 nikto nenapísal že je zlá mama a za ďalšie ak by sa jej niečo stalo samej doma tak haló ale sme na Slovensku a dieťa také malé samé nemá byť. Neviem prečo sa tu niekto ide vyjadrovať ako je to inde . Býva na Slovensku .

@anonym_autor nikto tá tu nezniesol a neviem čo .každý len napísal že nieje nato pripravená ešte a ty ideš ako keby do teba tu každý rypal a podobne .

anonym_3fa0dd
28. nov 2025

Kazdy sa ti tu len snazi vysvetlit, ze je to normalne spravanie v tom veku a samozrejme su aj vynimky, co su samostatnejsie..
Ziaden utok. Ved zjavne vidis, ze to nema zmysel a nestoji ti to za milion telefonatov.. takze vlastne neviem kde je problem teda.. ci hladas len uistenie alebo ako to funguje u inych.. lebo z tvokho povodneho textu to vyznelo, ze dieta je divne a mate s nou problem

kikush182329
28. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor drzim palce. Určite si casom zvykne 🤍

kikush182329
28. nov 2025
@parvinka0001

@kikush182329 nikto nenapísal že je zlá mama a za ďalšie ak by sa jej niečo stalo samej doma tak haló ale sme na Slovensku a dieťa také malé samé nemá byť. Neviem prečo sa tu niekto ide vyjadrovať ako je to inde . Býva na Slovensku .

@anonym_autor nikto tá tu nezniesol a neviem čo .každý len napísal že nieje nato pripravená ešte a ty ideš ako keby do teba tu každý rypal a podobne .

@parvinka0001 no bolo tu dost reakcií, ze psychologa potrebuje ona. A este, ze je to protipravne a tyranie? Takze ano, za mna utok. Aky je na toto zakon na Slovensku ak mozem vediet?

zafir01
28. nov 2025
@lily246

@anonym_autor nepoznám ani jedno 8 ročné dieťa ktoré by sa ráno v pohode zobudilo v prázdnom byte, samé vychystalo a odišlo do školy. Preto ma prekvapuje, že to od nej chceš. Dokonca keď mala 7r? V dnešnej dobe nezvyčajné.

@lily246 tak moj syn je druhak .teraz mal 8 r. a ked ja som v praci od 5 rana ,tak sa zobudi na budik ,ja mu este z prace zavolam , a pekne sa oblecie ,naje a a ide na autobus do skoly . To iste zo skoly ,pride busom a ak robim do cca 15 stej ,tak hodinku je doma a obcas si aj ulohy napise

liv1
28. nov 2025

Chudatko take male rano same

parvinka0001
28. nov 2025
@kikush182329

@parvinka0001 no bolo tu dost reakcií, ze psychologa potrebuje ona. A este, ze je to protipravne a tyranie? Takze ano, za mna utok. Aky je na toto zakon na Slovensku ak mozem vediet?

@kikush182329 píšem že je zákon ? Ale tu proste je to tak že ak sa niečo jej stane kto zato nesie zodpovednosť? Dieťa nie . Ak by náhodou doma revala a niekto by zavolal policajtov kto by bol na vine ? Dieťa ktoré reve alebo rodicia keďže ju donútili ostať samu .Ukaz mi "váš" zákon že dieťa môže chodiť samé pomaly aj do škôlky . Preto neznášam ak sa tu vy páni zahraničné idete vyjadrovať ako je to u vás !.

Jej dieťa nato nieje pripravené a ona len čaká kto jej čo napíše .napísali sme a viac sa stým žiaľ nedá robiť nič ,buď si nájde prácu inú ,opatrovateľku kým mala nebude schopná ostať sama .bohužiaľ ale je to tak

autor
28. nov 2025
@zafir01

@lily246 tak moj syn je druhak .teraz mal 8 r. a ked ja som v praci od 5 rana ,tak sa zobudi na budik ,ja mu este z prace zavolam , a pekne sa oblecie ,naje a a ide na autobus do skoly . To iste zo skoly ,pride busom a ak robim do cca 15 stej ,tak hodinku je doma a obcas si aj ulohy napise

@zafir01 to si sem ani nemala písať, lebo ťa tu zožerú a ešte že chodí sám aj na autobus, to už vôbec 😂