8-ročná dcéra sa bojí byť doma sama
Ahojte! Prosím Vás vedeli by sme mi poradiť, prípadne nasmerovať? Dcéra 8 ročná sa už od minulého školského roka bojí sama ostať doma, predtým nemala problém, v pohode pol hodinu či hodinu ostala, keď som ja odbehla napríklad u nás v meste do obchodu či na poštu a podobne. Od minulého školského roka úplný sek (cca tento rok od apríla som ju chcela učiť tak, že ona kým my s mužom odídeme do práce, ostane doma ešte spať a potom pôjde do školy), lebo budúci školský rok, teda od 4.triedy už nemajú družinu, preto sme sa ju snažili už pomaly učiť, že vstane, oblečie sa, naje sa a pôjde do školy a poobede by sme ju už samozrejme vyzdvihli.
Nemá problém zvládnuť tieto ranné činnosti, ale bojí sa ostať tú cca trištvrte hodinu od zobudenia doma - že počuje zvuky, že je niekto za dverami a podobne, vkuse mi volá do práce, už som si s ňou aj sadla, vysvetlila jej, že ľudia chodia ráno do práce, že preto počuje zvuky, že máme bezpečnostné dvere, že sa nikto k nám nedostane len tak, atď ale nepomáha, ona sa proste zostresuje, plače a podobne. Neviete mi poradiť, že ešte akým štýlom ísť na ňu, kto náhodou mal podobný problém? Keď to inak nepôjde, budem musieť ísť s ňou k psychológovi, no ešte rada by som to nejak skúsila.
Ďakujem za každý tip 😉
@zafir01 to si sem ani nemala písať, lebo ťa tu zožerú a ešte že chodí sám aj na autobus, to už vôbec 😂
@anonym_autor prečo by ju niekto mal zozrat on sa zrejme nebojí ako tvoje dieťa . Takže vôbec mi to nepríde smiešne
@kikush182329 nechaj tak, čakala som, že ma tu znesú zo stola a že potrebujem ja psychológa a podobne, ale ako píšem, chceli sme to skúsiť pomaly na konci druhého ročníka, aj to sme skúšali na jar, rozumej ráno bolo už svetlo, nebola tma, no proste bála sa, tak sme to nechali tak..áno, má možnosť mi zavolať, vždy som jej povedala, že keď vstane, nech mi zavolá, že je hore a ja som jej potom tiež volala, že už môže ísť do školy a bola som s ňou celý čas na telefóne pokiaľ nezabachla dvere bytu..ale proste ona mi volala každú chvíľu, že sa bojí, že počuje zvuky, je niekto za dverami, tak sme to nechali tak a zanášame ju my, aj chodíme po ňu, len som chcela zas postupne od jari (nie teraz) ju už pomaly učiť, lebo od septembra už nebude taká možnosť no..ale ako vidím, tu tie ženy nečítajú, alebo nechcú čítať, idú si len svoje..nevadí, budeme musieť niečo vymyslieť, ak sa bude báť aj potom..
@anonym_autor podľa mňa ste začali zbytočne teraz na jeseň. Urobilo to viac škody ako osohu. Dajte tomu pol roka pauzu, keď sa to nezmení ani na jar, budete musieť nájsť nejakú dochodkynu. Véd to nebude zase trvať desať rokov.
@zafir01 to si sem ani nemala písať, lebo ťa tu zožerú a ešte že chodí sám aj na autobus, to už vôbec 😂
@anonym_autor v pohode , ak s tym ma niekto problem ,je to jeho problem ,nie moj . U syna v triede takto chodi vacsia polovica deti .
14 rocny si dokaze sam uvarit , chodi 25 km do mesta 5 x tyzdenne na tazke treningy .myslim ,ze deti si vychivavam k potrebam ich buducnosti
Vsetky to tu prehanate. Vobec nie je zla mama. Je uplne normálne, aby sa dieta v tomto veku uz dokazalo same nachystat a prist do skoly. Nasa zacala este skôr. A u nas v zahranici je to aj bezne, ze 6 rocne deti uz nechodia v sprievode rodicov ani len do obchodu. Uplne bez problemov ostavaju doma same aj niekolko hodin. Si predstavte, ze prave na toto maju deti mobili a nie na hranie.
Nasa mala obcas take fazy, ze sa bala. Vysvetlovala som, upokojovala. Vzdy moze zavolat. Pusti si telku, aby sa odreagovala. Vzdy to trvalo max par dni, potom bol klud a opat iny strach. Postupne to vsetko preslo. Mozno by pomohlo ak by aj tvoja dcerka mohla rano s tebou telefonat? Umožňuje ti to praca?
@kikush182329 tak ale v inej krajine musí prísť žiak v sprievode rodiča a aj odchádzať domov s niekým povereným. nemôže ísť samo takže...6r nechávať takto samé... no neviem teda.
@anonym_autor ahoj, nečítala som vyššie príspevky, ak s budem opakovať , ospravedlňujem sa. To, čo opisuješ, je veľmi časté v tomto veku. Je to vek, kedy deti si začínajú uvedomovať nebzpečenstvá ,a le zas ich nevedia vyhodnotiť,/spracovať prejavujú sa stavy strachu, úzkosti. Len si spomeňme ako sme my ako malí vnímali všetko okolo nás, priestorové videnie, byt sa nám zadla väčší, rôzne situácie a predstavy. Musí troška dozrieť a dať jej čas, existujú aj nejaké techniky ( to by si sa asi mala poradiť odoborne s psychologom) , ale každopádne ju do ničoho netlačiť, tu nepomôže že jej poviete že to nič nie je a pod. Skúste pomaly začať,ako reaguje sama v zavretej izbe, skúsiť či by na začiatok len 5 min vydržala, že odbehneš vyššie k susedke, ousti TV vhodný program ako podmaz...na začiatok by som teraz vypustila úplne túto tému, aby sa upokojila, medzitým si naštudovala/ poradila, čo bybolo vhodné. Môže sa však stať, že to bude aj dlhšie trvať...
@kikush182329 píšem že je zákon ? Ale tu proste je to tak že ak sa niečo jej stane kto zato nesie zodpovednosť? Dieťa nie . Ak by náhodou doma revala a niekto by zavolal policajtov kto by bol na vine ? Dieťa ktoré reve alebo rodicia keďže ju donútili ostať samu .Ukaz mi "váš" zákon že dieťa môže chodiť samé pomaly aj do škôlky . Preto neznášam ak sa tu vy páni zahraničné idete vyjadrovať ako je to u vás !.
Jej dieťa nato nieje pripravené a ona len čaká kto jej čo napíše .napísali sme a viac sa stým žiaľ nedá robiť nič ,buď si nájde prácu inú ,opatrovateľku kým mala nebude schopná ostať sama .bohužiaľ ale je to tak
@parvinka0001 pytala sa na rady ako ju na to pripravit. Miesto toho dostala hejt. Klasika na modrom koniku...
@kikush182329 tak ale v inej krajine musí prísť žiak v sprievode rodiča a aj odchádzať domov s niekým povereným. nemôže ísť samo takže...6r nechávať takto samé... no neviem teda.
@anickaaa6aaa v kazdej krajine je to urcite ine. A každý sa zariadi podla toho kde a ako zije.
Moja staršia dcéra zvládala toto na pohodu v 8 rokoch ale mladšia? Tam by som sa bála ze sa na to vykašle a ostane doma 😃 ona je ešte také dieťa. Veľa veci urobí ale toto je asi nad jej sily ráno veľmi zle vstáva
@kikush182329 píšem že je zákon ? Ale tu proste je to tak že ak sa niečo jej stane kto zato nesie zodpovednosť? Dieťa nie . Ak by náhodou doma revala a niekto by zavolal policajtov kto by bol na vine ? Dieťa ktoré reve alebo rodicia keďže ju donútili ostať samu .Ukaz mi "váš" zákon že dieťa môže chodiť samé pomaly aj do škôlky . Preto neznášam ak sa tu vy páni zahraničné idete vyjadrovať ako je to u vás !.
Jej dieťa nato nieje pripravené a ona len čaká kto jej čo napíše .napísali sme a viac sa stým žiaľ nedá robiť nič ,buď si nájde prácu inú ,opatrovateľku kým mala nebude schopná ostať sama .bohužiaľ ale je to tak
@parvinka0001 presne tak..
sice to v zakone nie je, ale ak by dieta rano doma plakalo, a niekto by zavolal policajtov, uz je to opustenie dietata ...alebo tyranie ...lebo je to proti voli dietata
na SVK je aktualne skoro 150 nezvestnych deti ...
ja som sice tiez chodila sama do školy snad uz od 1.r (s bratom, neskor sama) ale mama bola doma aj rano aj ked som prisla...
Ja som prekvapená, že taká malá sa vystrojuje sama do školy.
A ak sa predtým nebála a teraz sa bojí, to sú podľa mňa fázy. Predtým si možno neuvedomovala veci, ktoré si uvedomuje teraz. Možno videla správy a zľakla sa.
Možno niečo niekde začula, napr. o nejakej lúpeži atd..
Kamarátkina dcéra, keď mala 8r, tak asi rok to trvalo, čo sa bála zaspávať, musela mať zažnuté svetlo. Párkrát mala zlý sen a odvtedy až plakala, keď mala ísť spať. Bola aj u psychologičky párkrát, ale nič sa neporiešilo. Asi po roku to prešlo a už nemusí mať zažnuté. Hoci niekedy sa bojí zaspať, ak jej mama je niekde dlhšie (hoci otca doma má, ale ten je taký viac cholerik).
Nebýva nejaká jej spolužiačka v blízkosti, že by išli ráno spolu, alebo suseda ju nemôže ráno prísť pozrieť?
@unicornlady Ja som sa chystala do školy ako 7 ročná sama. A to som bola sama doma celé dopoludnie lebo sme mávali poobednú školu.
@anonym_autor Musí len pochopiť že jej nič nehrozí. Ak ťa to moc neobťažuje nech ti volá a ubezpečí sa že je všetko ok. Za chvíľku to prejde
Myslím, že potrebuje čas, netlačiť na ňu, povedať jej, že je to v poriadku, že až bude pripravená tak nech povie.
Naša má 7,5r a je druháčka a chodí sama do školy od začiatku roka(nechystá sa sama)
Plakala a mala hysáky za to, že chce isť sama(najskor sme ju sledovali), chodí aj sama zo školy, sama si odomkne, niekedy je aj hodinu sama doma.
Má v taške Airtag a do aj zo školy sa odpípa.
Možno by bolo fajn ju zoznámiť s takým zariadením čo ju sleduje, naša má aj vreckový alarm.
Ja som sa tiež bala byť sama doma. Vždy som radšej čakala pred barákom ked bolo pekné počasie. A dodnes som nerada doma sama.
@anickaaa6aaa ano v uk to tak bolo este s 13 rocnym kamoska chodila do skoly.
Myslím, že potrebuje čas, netlačiť na ňu, povedať jej, že je to v poriadku, že až bude pripravená tak nech povie.
Naša má 7,5r a je druháčka a chodí sama do školy od začiatku roka(nechystá sa sama)
Plakala a mala hysáky za to, že chce isť sama(najskor sme ju sledovali), chodí aj sama zo školy, sama si odomkne, niekedy je aj hodinu sama doma.
Má v taške Airtag a do aj zo školy sa odpípa.
Možno by bolo fajn ju zoznámiť s takým zariadením čo ju sleduje, naša má aj vreckový alarm.
@anonym_035dfc vidím, že je to nejaký lokátor pre apple, v tomto nevidím dôvod jej takéto niečo dávať, lebo naša má inteligentné hodinky a tam si ju pekne vieme odsledovať pomocou GPS, čiže vidíme, kde sa pohybuje, ona proste jednoducho sa bojí sama ostať v byte sama, keď vie, že my ako rodičia nie sme na blízku (keď idem so psom von, či odbehnem k susede, tak v pohode ostane sama doma)..nechám to tak, neriešim to od tej jari vôbec, uvidím zas budúci rok na jar, že čo bude no..
@anonym_035dfc vidím, že je to nejaký lokátor pre apple, v tomto nevidím dôvod jej takéto niečo dávať, lebo naša má inteligentné hodinky a tam si ju pekne vieme odsledovať pomocou GPS, čiže vidíme, kde sa pohybuje, ona proste jednoducho sa bojí sama ostať v byte sama, keď vie, že my ako rodičia nie sme na blízku (keď idem so psom von, či odbehnem k susede, tak v pohode ostane sama doma)..nechám to tak, neriešim to od tej jari vôbec, uvidím zas budúci rok na jar, že čo bude no..
@anonym_autor hodinky sú super, tak ešte ten vreckový alarm skúste, je to prívesok, ktorý keď sa odistí( odtrhne) tak spustí hukot, naša s tým chodí sebavedomo.
By jej to mohlo pomocť a cítila by sa bezpečnejšie
@anonym_autor hodinky sú super, tak ešte ten vreckový alarm skúste, je to prívesok, ktorý keď sa odistí( odtrhne) tak spustí hukot, naša s tým chodí sebavedomo.
By jej to mohlo pomocť a cítila by sa bezpečnejšie
@anonym_035dfc
uz ho len dokazat v strese vcas spustit v tych 8 rikoch, vsak?
Podľa mňa je tiež ešte mala, neviem si predstaviť môjho 8- ročného, že by sa mal sam vychytať ráno do školy.. ale k tvojej malej, prečo tak skoro vstáva, keď jej spolužiačka vstáva až o 6:45? Nemôže aj tvoja tak vstávať a bude ,,kratšie,, doma sama...?
@anickaaa6aaa ano v uk to tak bolo este s 13 rocnym kamoska chodila do skoly.
@slavomira236 a potom niekto píše že 6r samo…
Ja obdivujem to, ze ma taku zodpovednost v tomto, nas by sa zostal hrat s legom a nesiel by ani pred dvere😂 Ale tak deti maju casto blok z nejakeho zazitku, mozno nieco videla/ pocula/ citala, to nevies. Nas syn a aj muz su take typy ludi, oni nieco citaju a vedia si to akoby preniest na seba.
@anonym_035dfc
@svetlonos ja myslím že by vedela použiť, nacvičujeme to stále, je to dievča, stále to preberáme.
@anonym_035dfc
@svetlonos aj keď ide napr len pred vchod pre niečo si to berie, nič nenecháva na náhodu, verím že by použila, chcela aj keď sme boli spolu a križoval nám cestu opilec.
To som povedala že nemusí, že mu utečeme😉
@anonym_035dfc
@svetlonos moje deti chodili na kurz sebaobrany, odporučila by som to každému.. a gro myšlienka bola, aby sa rodičia so svojimi deťmi vždy rozprávali s konkrétnymi príkladmi..
nám sa môže zdať, že dieťa v strese nebude vedieť čo robiť, avšak je dokázané, že ak je dieťaťu opakovane čo v kritickej situácii robiť, spomenie si a aspoň niečo dokáže urobiť..
moje deti majú tiež všetky osobný alarm, majú ho na taške.. našťastie ho ešte nemuseli použiť, dúfam že ani nebudú musieť..
@anonym_autor keď sa na to neciti, tak by som to zariadila tak, aby nemusela ostávať sama-za ten rok sa môže veľa zmeniť, ja mám tiež 8 ročnú dcerku a samu som ju ešte nikdy nenechala- viem, že sa boji a určite by to pre ňu bolo ťažké. Predpokladám, že im v škole funguje ranná ŠKD tak odniesť tam a ísť do roboty. Asi je pre ňu viac komfortné vstať skôr a ísť s Vami ako sa hodinku doma sama báť.
@svetlonos moje deti chodili na kurz sebaobrany, odporučila by som to každému.. a gro myšlienka bola, aby sa rodičia so svojimi deťmi vždy rozprávali s konkrétnymi príkladmi..
nám sa môže zdať, že dieťa v strese nebude vedieť čo robiť, avšak je dokázané, že ak je dieťaťu opakovane čo v kritickej situácii robiť, spomenie si a aspoň niečo dokáže urobiť..
moje deti majú tiež všetky osobný alarm, majú ho na taške.. našťastie ho ešte nemuseli použiť, dúfam že ani nebudú musieť..
@jana_eyre_2 áno, určite, hlavne sa nezľaknút a nezostať stáť, zhodiť kabelu, vyzliecť sa z bundy a utekať, občas to doma nacvičujeme, ani nie sa brániť, ale vedieť sa vyšmyknúť a utekať.
Snaď taká situácia nenastane, ale chodí na gymnastiku, bejzbal a má dobrý šprint, keď bude vačšia iste pojde aj na kurz sebaobrany.
Kedy chodili tvoje deti?
@anonym_autor Ahoj autorka, kazde dieta je ine, niektore sa neboji vobec a niektore doslova stresuje od strachu. Nie je na tom nic na sudenie, ani smiech ani hanbu. Kolkokrat sa boja aj o nieco starsie deti. Prevazne sa to vyskytuje u dievcat. Mne este napadol taky napad, ze ked sa boji tych zvukov rano od susedov...ci by sa nedalo zajst s dcerkou za tymi najblizsimi susedmi a nech oni pred nou povedia, ze to oni rano "buchocu" lebo idu do prace, zabuchnu dvere, zamykaju, buchnu vytahove dvere...nieco v tomto zmysle...moznoze toto by mohlo pomoct, ked jej to takto oni potvrdia, ze sa jej to v hlavke trosku uprace,aby sa nebala🙂 Samozrejme je to len napad-moze aj nemusi pomoct, ale za pokus to moze stat🙂 Ze takto nejako odstranit ten jej pravy dovod strachu. Inak su to fazy, mozno o polroka, o rok bude zas vnimat veci uplne inak. Ale tak ci onak ju tymto takto odbremenit nikdy nie je na skodu (u kamoskinej dcerky to zabralo, ked isli spolu za tym zdrojom co jej strach sposoboval). Drzim palceky🍀
@anonym_c4f45d keď nastupovala do školy ako prváčka, vtedy ten školský rok zrušili družinu pre štvrtákov odôvodnením, že nemajú vychovávateľov..
@anonym_autor ani my sme pár rokov nemali družinu pre štvrtákov. Teraz už je, ale asi 2roky nebola a akurat moje dieťa to "chytilo".
U nás bol ale problém poobede. Chodila sama zo školy. Bála sa, tak sme si kúpili psíka (už dlhšie sme ho zvažovali, toto bola posledná kvapka). Ten vlastne naozaj velmi pomohol obom deťom, aby sa nebali, aj mladšiemu neskôr.
Neradim psíka, je to obrovský záväzok, len opisujem vlastnú skúsenosť. Ale v tejto súvislosti mi ešte napadli morčatá. Sú prítulne, robia hluk, tak dcérka nebude striehnuť na všetko, čo sa ozve a tak by jej mozno pomohli - a nie sú tak náročné ako psík..
@jana_eyre_2 áno, určite, hlavne sa nezľaknút a nezostať stáť, zhodiť kabelu, vyzliecť sa z bundy a utekať, občas to doma nacvičujeme, ani nie sa brániť, ale vedieť sa vyšmyknúť a utekať.
Snaď taká situácia nenastane, ale chodí na gymnastiku, bejzbal a má dobrý šprint, keď bude vačšia iste pojde aj na kurz sebaobrany.
Kedy chodili tvoje deti?
@anonym_035dfc minulý rok cez leto, čiže mali 12, 11 a 8rokov.. rozmýšľam, že niekedy ešte zopakujeme, bola to fajn skúsenosť.. aj sa učili aktívne brániť..
Pomoze netlačíť. Zariadiť to tak, aby nemusela byt sama doma, keď nechce. Raz za čas možno bude výpadok a zvládne to aj sama, pochvaľujte do nebies. A postupne si aj zvykne. 🙂
A ja este hlavne poprosim vsetky detibucit chodit po chodniku a cez prechod a obzvlast pozor na kolobezkach a bicykloch.. dufam, ze dopr.prostriedky maju rano osvetlene...
Lebo s tymto maju problem ovela starsie deti a nie ked pustate aj taketo mensie same.. rano je tolko koliznych situacii, je to neprehladne, velky ruch a pohyb aut okolo skol a tito mali cloviecikovia dotoho..
Takze ja by som aj toto mala problem

@anonym_autor Skus jej povedat, ze zapni si rádio alebo telku a nebudes pocut zvuky. Alebo nech ti pri tom telefonuje. Ty s nou zartuj a rob jej dobru naladu. Ona ked prekoná ten strach, tak to v pohode zvladne. Takto si budete volat a potom uz to neskor nebude potrebovat. Alebo muz ked moze.