8-ročná dcéra sa bojí byť doma sama
Ahojte! Prosím Vás vedeli by sme mi poradiť, prípadne nasmerovať? Dcéra 8 ročná sa už od minulého školského roka bojí sama ostať doma, predtým nemala problém, v pohode pol hodinu či hodinu ostala, keď som ja odbehla napríklad u nás v meste do obchodu či na poštu a podobne. Od minulého školského roka úplný sek (cca tento rok od apríla som ju chcela učiť tak, že ona kým my s mužom odídeme do práce, ostane doma ešte spať a potom pôjde do školy), lebo budúci školský rok, teda od 4.triedy už nemajú družinu, preto sme sa ju snažili už pomaly učiť, že vstane, oblečie sa, naje sa a pôjde do školy a poobede by sme ju už samozrejme vyzdvihli.
Nemá problém zvládnuť tieto ranné činnosti, ale bojí sa ostať tú cca trištvrte hodinu od zobudenia doma - že počuje zvuky, že je niekto za dverami a podobne, vkuse mi volá do práce, už som si s ňou aj sadla, vysvetlila jej, že ľudia chodia ráno do práce, že preto počuje zvuky, že máme bezpečnostné dvere, že sa nikto k nám nedostane len tak, atď ale nepomáha, ona sa proste zostresuje, plače a podobne. Neviete mi poradiť, že ešte akým štýlom ísť na ňu, kto náhodou mal podobný problém? Keď to inak nepôjde, budem musieť ísť s ňou k psychológovi, no ešte rada by som to nejak skúsila.
Ďakujem za každý tip 😉
Ja mam iba 7 rocneho, ale ten by ani nedal, keby som Isla na pol hodiny Von. V zahrade mozem but cely den
Netlacim na pilu. Zacni to riesit na buduci rok v maji, juny. Bude ráno svetlo a nebude SA bat.
@lily246 predstav si, že jej spolužiačka (suseda vo vedľajšom baraku) vstane, oblečie sa, naje a ide do školy, iba dole pred barakom ju čaká babka..a viaceré deti sú také v triede..
Ona nepotrebujete psychológa. Potrebuje byť ráno s niekým. Nechce byť sama. Napriek tomu, že je zodpovedná, tak sa bojí. Je ešte malá. Už za pár mesiacov môže byť všetko inak. Dieťa sa mení.Buduci školský rok bude iný, bude staršia. Potom môže zvládnuť, teraz nie. Neporovnávaj ju s nikým.
@anonym_autor no uplne ju chapem, ze sa boji, ma len 8r. Daj jej chvilu s tym pokoj, nech citi bezpecie.
Ahoj prečítala som vsetky tvoje odpovede. Úplne najjednoduchšie riešenie pre vás všetkých momentálne je nájsť čipernu blizko byvajucu dôchodkyňu - starší často nemôžu spávať 😉 a dohodnúť si, že ráno príde k vám, kým dcéra nepôjde z domu.
@anonym_autor
@anonym_autor ahoj, môj syn je druhák, 8 rokov bude mať v januári a od 1.9. Chodí do skoly sam. Ale sam takým spôsobom, ze ja som doma, vstávam trosku neskor s mladšou dcérou do škôlky a najmladší sa budí s nami. Kým prídem o 7 do izby, je syn najedeny, oblečený, ma umyté zuby a čaká len na vypravenie do školy. To znamena, ze mu pomôžem s taškou na chrbát a dam pusu. Do skoly to ma peso cca 5min, ide v pohode sam, aj zo skoly. A tak som ho pred dvoma týždňami ráno prišla len zobudiť a vrátila som sa do postele k mladším, lebo boli chori a do škôlky sme nešli. Počula som ho ked odišiel. A ked prišiel zo skoly, som sa ho pýtala, ci vsetko v pohode a on mi povedal, ze sa ráno tak bal, ze sa skoro rozplakal a preto utekal rýchlo do skoly. Skoro mi srdce peklo, odvtedy som ho zase každé ráno vyprevadzala a budem, až dokým mi sam nepovie, ze je pripravený. Oni su este mali. Sú šikovní, vedia zvládnuť tony. Ale ked povedia, ze sa boja,podla mna nezartuju a netreba ich nútiť, vie sa to potom este zhoršiť. Je mi jasne, ze kto pracuje, nema moc na výber, ale ja by som tie deti proste úplne nehnala do samostatnosti a dospelosti za každú cenu, potom ani psychológ nepomôže.
Kazdy je asi iny , ale bud si ista ,ze v minulosti to bolo uplne bezne , ja som napr. Chodila aj na poobedne vyucovanie a to som bola ako trrtiacka doma sama cele doobedie a este som aj upratat musela a okolo 12 som isla do skoly na obed a potom vyucko. Nikdy som sa nebala , ved takto chodili cele rocniky a nepamatam sa ,ze by s tym mal niekto problem.
@unicornlady Ja som sa chystala do školy ako 7 ročná sama. A to som bola sama doma celé dopoludnie lebo sme mávali poobednú školu.
@anonym_autor Musí len pochopiť že jej nič nehrozí. Ak ťa to moc neobťažuje nech ti volá a ubezpečí sa že je všetko ok. Za chvíľku to prejde
@elzena2 napr koncom 80-tych a začiatkom 90-tych rokov, keď bolo veľa detí a málo tried a učiteľov, bolo dvojsmenne vyučovanie.
@elzena2 no ak dobre počítam tak1996. Ale bolo to u nás kvôli tomu že bolo veľa deti na škole tak to takto spravili. Neboli triedy. Jedny doobedu a my poobede. Aj to len jeden rok.
@anonym_autor inac z akeho dovodu nebude druzina? Klesne pocet ziakov pod 15 kuskov alebo preco? Zatlacte na zriadovatela cez skolu, nech je otvorena...
@anonym_c4f45d moji síce do družiny nechodia ale u nás je družina neviem aka kapacita, ale uprednostňovane sú deti od 1.po 3.rocnik a zo 4 tried už iba zoberú ak ostanú voľné miesta, možno aj u nich to je tak
Do septembra mate este 9 mesiacov. Mozno bude odvaznejsia. Mozno by pomohlo radio, tv. Alebo rodic na hlasitom osposluchu po celu dobu. Aby mala pocit ze nie je sama.
Ale teda ja ako rodic si to neviem predstavit. Neda sa zabezpecit nejaka lacna sila na kazde rano? Nejaka dochodkyna z vchodu napr? Na vypomoc. Nas syn druhak 7r stale nespava sam. Boji sa. Izbicku sme mu zriadili pred 3 rokmi. No aj tak v nej este nespal sam. Netreba ich nutit ak sa necitia.
@anonym_autor Ja som prvýkrát bol sám doma v 11, rodičom som volal pri každom kroku 😀 bál som sa ísť aj na záchod, preto som čakal kým rodičia prídu domov… u deťoch to je podľa mňa normálne… po cca roku som už bol doma sám normálne, dokonca som sa aj tešil niekedy, treba si na to zvyknúť, a ak sa naozaj tak bojí, že je niekto pred dverami, a že počuje zvuky tak skúste nainštalovať nejaké kamery, možno tak sa už nebude báť keď vie, že ju vždy vidíte
@anonym_autor Ahoj autorka, kazde dieta je ine, niektore sa neboji vobec a niektore doslova stresuje od strachu. Nie je na tom nic na sudenie, ani smiech ani hanbu. Kolkokrat sa boja aj o nieco starsie deti. Prevazne sa to vyskytuje u dievcat. Mne este napadol taky napad, ze ked sa boji tych zvukov rano od susedov...ci by sa nedalo zajst s dcerkou za tymi najblizsimi susedmi a nech oni pred nou povedia, ze to oni rano "buchocu" lebo idu do prace, zabuchnu dvere, zamykaju, buchnu vytahove dvere...nieco v tomto zmysle...moznoze toto by mohlo pomoct, ked jej to takto oni potvrdia, ze sa jej to v hlavke trosku uprace,aby sa nebala🙂 Samozrejme je to len napad-moze aj nemusi pomoct, ale za pokus to moze stat🙂 Ze takto nejako odstranit ten jej pravy dovod strachu. Inak su to fazy, mozno o polroka, o rok bude zas vnimat veci uplne inak. Ale tak ci onak ju tymto takto odbremenit nikdy nie je na skodu (u kamoskinej dcerky to zabralo, ked isli spolu za tym zdrojom co jej strach sposoboval). Drzim palceky🍀
@motylik2559 ďakujem pekne za nápad, vyskúšame to, ale až na jar 😉
@anonym_autor ani my sme pár rokov nemali družinu pre štvrtákov. Teraz už je, ale asi 2roky nebola a akurat moje dieťa to "chytilo".
U nás bol ale problém poobede. Chodila sama zo školy. Bála sa, tak sme si kúpili psíka (už dlhšie sme ho zvažovali, toto bola posledná kvapka). Ten vlastne naozaj velmi pomohol obom deťom, aby sa nebali, aj mladšiemu neskôr.
Neradim psíka, je to obrovský záväzok, len opisujem vlastnú skúsenosť. Ale v tejto súvislosti mi ešte napadli morčatá. Sú prítulne, robia hluk, tak dcérka nebude striehnuť na všetko, čo sa ozve a tak by jej mozno pomohli - a nie sú tak náročné ako psík..
@beronsche no my máme psíka, už aj to som jej hovorila, že nie si sama doma, že je tu Lucy (náš psík), ale ani to nepomôže, ona jednoducho vie, že my ako rodičia nie sme v dosahu no 😒
Ahoj prečítala som vsetky tvoje odpovede. Úplne najjednoduchšie riešenie pre vás všetkých momentálne je nájsť čipernu blizko byvajucu dôchodkyňu - starší často nemôžu spávať 😉 a dohodnúť si, že ráno príde k vám, kým dcéra nepôjde z domu.
@janage vieš aké je to problém nájsť? keď bývala často chorá a my sme s mužom potrebovali chodiť do práce, už vtedy sme z okolia hľadali nejakú dôchodkyňu, ktorá si chce privyrobiť a nikto nechcel, proste netrúfali si na to a pritom naša malá je veľmi samostatná, rozumná, ale proste starší človek už sa tiež bál aj jednak či neochorie (samozrejme, že sme nehľadali tak, že by teplotovala, ale proste doliečovanie z choroby) a na druhej strane aj starší ľudia majú svoje zdrav.problémy, veľký problém bol nájsť..dokonca máme v paneláku susedu (má cez 70r, je čiperná, ale máva problémy s tlakom a netrúfala si na to, ale keď ju to neprejde do septembra, skúsim ešte ju poprosiť, žeby okolo tej pol 7 prišla k nám a už ju len poslala so susedkou neskôr do školy)..uvidím no..
@anonym_autor davaj si radit od diletantov na mk a zarobis dcere na poriadnu uzkostnu poruchu (ak ju este nema). Nechapem, na co cakas.... ze ti nejaka teta bez vzdelania z hornej dolnej poradi nejaky zazracny liek, hoci tvoje dieta absolutne nepozna?
@anonym_autor mňa napadlo , že by si jej mohla zavolať a nechať telefón na stole aby mala aspoň ten pocit že niekto ju počuje. Prípadne aby si ráno pustila rádio aby nepočula tie zvuky z vonku.
@janage vieš aké je to problém nájsť? keď bývala často chorá a my sme s mužom potrebovali chodiť do práce, už vtedy sme z okolia hľadali nejakú dôchodkyňu, ktorá si chce privyrobiť a nikto nechcel, proste netrúfali si na to a pritom naša malá je veľmi samostatná, rozumná, ale proste starší človek už sa tiež bál aj jednak či neochorie (samozrejme, že sme nehľadali tak, že by teplotovala, ale proste doliečovanie z choroby) a na druhej strane aj starší ľudia majú svoje zdrav.problémy, veľký problém bol nájsť..dokonca máme v paneláku susedu (má cez 70r, je čiperná, ale máva problémy s tlakom a netrúfala si na to, ale keď ju to neprejde do septembra, skúsim ešte ju poprosiť, žeby okolo tej pol 7 prišla k nám a už ju len poslala so susedkou neskôr do školy)..uvidím no..
@anonym_autor a ta babka čo chodí kamošku odprevadzat by nebola ochotná?
Nevravím, že to je lusknutim prsta, ale každý koho poznám keď hľadal našiel. Ak patríte niekde do farnosti a ste aktívni kľudne aj cez to spoločenstvo.
Alebo možnosť video hovor. Aby vás videla aj vy ju. To by mohlo byť? Nosila by si zariadenie so sebou do kúpeľne keď bude umývať zuby, do kuchyne. Určite niečo tento veľký strach spustilo.
@anonym_autor nám poobede pomáhala študentka ktorá bývalá blizko a bola neter kamošky mojej kamosky😉rozhod siete, pozri stránku Hlidacky, Douc ma. Vyves oznam do vchodu a pri vybere zdorazni, že ide o pomoc so zdravým dieťaťom. Mamka na materskej? Mne dieťa vstávalo o 5 ráno napr. Nemala by som problém dohliadnut susede na zdravé dieťa.
@anonym_autor davaj si radit od diletantov na mk a zarobis dcere na poriadnu uzkostnu poruchu (ak ju este nema). Nechapem, na co cakas.... ze ti nejaka teta bez vzdelania z hornej dolnej poradi nejaky zazracny liek, hoci tvoje dieta absolutne nepozna?
@princezna_bosorka ďakujem za tvoju veľmi odveci odpoveď, ale nevadí, aj takové dni jsou 😂
Tiež mi napadá ako riešenie ako napísala @janage - nájsť niekoho na ráno, neexistuje aby ste niekoho nenašli, teda, pokiaľ nebývate v nejakej malej dedine. Dať inzeráty do regionálnych skupín na sociálne siete, jasné že si toho človeka preklepnúť a dcére musí sedieť, ale pomohlo by to vám všetkým. A za taký čas by ste ani neplatili veľa. Nejde o zodpovednosť tvojho dieťaťa, ale o to čo tu píšu všetci, že jednoducho na to nie je pripravená a môžete jej týmto prístupom spôsobiť traumy aj do dospelosti, strach si vnútro pamätá stále. .
@parvinka0001 presne tak..
sice to v zakone nie je, ale ak by dieta rano doma plakalo, a niekto by zavolal policajtov, uz je to opustenie dietata ...alebo tyranie ...lebo je to proti voli dietata
na SVK je aktualne skoro 150 nezvestnych deti ...
ja som sice tiez chodila sama do školy snad uz od 1.r (s bratom, neskor sama) ale mama bola doma aj rano aj ked som prisla...
@anonym_0154e7 kedysi som sa pozerala na tie nezvestne deti, ale vacsinou tam boli spoluobcania alebo su to nahlasene deti ktore su s druhym rodicom. Dlhsie som to nestudovala ale teraz bola nezvestna ta skolacka, ktoru nastastie nasli.
Nase deti su bohuzial tiez naucene fungovat same.
Syn ked mal 6 mu bol manzel ukazat cestu autobusom, celkom dvakrat. Odvtedy funguje uplne samostatne, budik vstane odchadza. Ma uz 16. S nim som v skole nebola ani raz.
Druhy syn rano o 6 treningy, v 8 rokoch sa uz presuval sam po meste z treningu do skoly, absolvoval san sustredenia v zahranici a pod. Obcas bolo nutne aby isiel na trening sam tak 5.20 autobus do mesta. Teraz ma 13, nikdy sa nestazoval.
Dcera ma nastaveny budik od prvej triedy. Vstane, nachysta sa a ide s kamaratkou do skoly. Ma 9. Kedze vacsinou som bola rano uz na treningu a do prace.
Ziadne z mojich deti som nebudila do skoly, ani na trening. Vsetci maju mobili od prvej triedy, bohuzial v nasej obci nie je skola. Takze potrebujem mat prehlad kto kde je a samozrejme aby ten mobil pouzivali aj na prakticke veci. Tzn. Nastavit budik.
U nas spatny chod nenastal dcera uz ma 9 a je smostatna jednotka.
Nepomohla som ti ale nie si sama ani nepotrebujes psychologa, jednoducho niektore domacnosti funguju inak a kazdy si to nastavuje podl moznosti.
Kazdy je asi iny , ale bud si ista ,ze v minulosti to bolo uplne bezne , ja som napr. Chodila aj na poobedne vyucovanie a to som bola ako trrtiacka doma sama cele doobedie a este som aj upratat musela a okolo 12 som isla do skoly na obed a potom vyucko. Nikdy som sa nebala , ved takto chodili cele rocniky a nepamatam sa ,ze by s tym mal niekto problem.
@sidicek aj my sme mali poobedne jeden rocnik, uplne si mi to pripomenula ☺️ t
Mam tretiacku rano vstava na budik.ustelie si postel oblecie sa (veci si chysta vecer na kopku) v kuchyni ma desiatu ktoru chysta muz pred odchodom o 5 rano.to si hodi do tasky spravi si cop umyje zuby ja som sice doma ale vacsinou pri babetku ked sa mi da idem sa s nou rozlucit ked mala spi na mne oblecie sa aj sama zobere čip tasku a odchadza z domu na ceste sa cakaju so spoluziackami a idu do skoly spolu.rovnako po skole chodi domov sama to uz zvlada od druheho rocnika.netlacila by som na nu do 4 rocnika je este kopa casu pockajte kym nebude rano tak tma postupne nech sa uci ak sa ti da a mate nekonecne volanie nech je na telefone nech ti hovori co robi.kedy sa otvara skola?co ranna druzina?dozor v satni?pytajte sa v skole.
Môj syn sa bál takto asi do 14, potom to prešlo. Ale istý čas vnímal duchov a iné bytosti a bál sa toho.
@anonym_autor určite by som 8 ročne dieťa nechávala doma samé sa pripraviť veď preboha je to ešte dieťa a samé byť doma keby ma 11 nič nepoviem ale 8 fakt malo
@anonym_autor zdravím a náhodou rannú družinu nemajú, aby chodila skôr a nebola dlho sama doma?
@anonym_autor zdravím a náhodou rannú družinu nemajú, aby chodila skôr a nebola dlho sama doma?
@endzi83 pekné ráno..aby sme sa chápali..ona teraz stále má družinu (aj ráno aj poobede), ale budúci rok teda od septembra od 4.ročníka, nie je družina už vôbec..ani ráno ani poobede pre štvrtákov..

moj 8 rocny sa tiez boji, ale on sam neostava. Neriesim to, ved pride ten cas ked sa bat nebude