icon

Aké sú výhody a nevýhody jedenia v školskej jedálni?

15. okt 2022

Poprípade ake su vase skusenosti alebo čo by ste zmenili na nich?

Strana
z2
mandzula
16. okt 2022

@martinsimona fajn mat pohlad na vec aj z druhej strany.🙂 Asi sa zhodneme na tom, ze tie normy by bolo prekopat a penazi pridat, lebo strava je fakt zaklad zdravia. A potvrdzujem, ze keby dcera mala na vyber, cela stastna by sa stravovala v ZS jedalni, stredna je v tomto podla nej hnus.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
beronsche
16. okt 2022

@mamula20 toto, co o tom "dohliadani" pises, nepovazujem za vyhodu... Zvycajne to sklzava do nutenia jedla, s cim nesuhlasim..

beronsche
16. okt 2022

@martinsimona Ono je to aj o ludoch.. pises, ze vy sa snazite a vase kucharky su "stara skola" a varia najlepsie ako vedia... To je super, tesi ma, ze je to niekde takto, ale zial, neplati to vsade...
AJ v ramci normy a predpisov sa da trochu pohybovat, a ak sa chce, ide to spravit aj lepsie.. ale casto sa nechce..

Co sa tyka kvality, rezonuje mnou pripad z pred par rokov, kedy stahovali velmi pofiderne brazilske kuracie plne atb a zistili, ze medzi hlavnymi odberatelmi boli aj skolske jedalne.. Ono naozaj rozpocet jednoducho nepusti..

heleninamama
16. okt 2022

@martinsimona 👍🏻 Presne, tiež by som chcela vedieť, čo niektoré doma jedia a dávajú deťom. Lebo keď sa zapojím do debát o nakupovaní a varení, niektorým ženám nič nie je dobré. Všetko kritizujú, ale čo doma ony varia a jedia, to nenapíšu. Len všeobecné drísty o čistej vode, žiadnom cukre, kvalitnom mäse - alebo najlepšie žiadnom. Samozrejme, päť porcií surovej zeleniny a ovocia denne - to je už ako zaklínadlo, žiadne sladkosti pre deti, lebo všetko je smrteľne jedovaté... Zvelebujú tu avokádo, mango, kuskus a pod. nie domáce veci. In sú rôzne náhrady obyčajnej múky, cukru a mlieka, takže deti ich chuť ani nepoznajú. Bravčová masť a olej, to je smrť. Mnohé deti údajne nikdy neboli v MC Donalde, doma im nevyprážajú, ani nevaria sladké jedlá, sladkosti len bio z DM...
Moje deti sú odchovanci MŠ, teraz sú na rôznych školách a nikde nebol iný problém len to, že niečo nejedli, lebo samy nechceli. Ale to robili aj doma. Ale strava samotná bola a je ok.

martinsimona
16. okt 2022

@beronsche áno, ak sa dá a chce tak niečo je možné. Ak si to vieme obhájiť. Príklad. Špagety s kečupom u nás vôbec. Za môjho pôsobenia sme mali asi 1alebo 2x ak bolo niečo výnimočné. To znamená vypadok pol kuchyne, kedy nebolo možné v nasich silách uvarit plnohodnotný obed alebo niektoré recepty ani nevaríme lebo proste je to o ničom. A vieme, že ani deti ani dospelí z toho by normal obed nemali. Plus si vyberáme suroviny. Pošlú nám novú značku paradajkoveho pretlaku, dievčatá prídu oznámiť, že tento uz nikdy viac lebo bol príliš kyslý. Ryžu len takú a takú značku lebo nebola tvrdá a vyzerala dobre aj a taniery lebo sa im fajne podávala,kyslu kapustu nie od toho ale od toho lebo ten ju nemá kyslú ale slanú a takýchto vecí by bolo xy. Čo sa dá to sa dá ale ani my niekedy čarovať nevieme. 🤷‍♀️🙂

zuzanockamt
16. okt 2022

@heleninamama 👍👍👍 presne, tiež mám ten pocit ... veď internet znesie veľa ... realita je iná
Ja som so školskou jedálňou spokojná, jedlá sú rozmanité, rôzne prílohy, zelenina, ovocie. Čaj bez cukru alebo riedená ovocná šťava (nie sirup), čistá voda. Polievky rôzne - kelová, zemiaková s tofu, paradajková, brokolicová s pohánkou, rybacia, vývar, kapustová, kapustnica, boršč, strukovinové. Mäso tiež rôzne - striedajú sa bravčové, hovädzie, kuracie, ryby.

beronsche
16. okt 2022

@zuzanockamt mate stastie, ze je vasa jedalen taka, aka je... Ale aj tu plati, ze skusenost je neprenosna a nie vsade je to zial tak...
Len taky vypichnuty priklad z prvej nasej skolky - sirupova voda, sirupova, nie zriedena stava. cukru v caji tolko, ze mne sa pit nedal, cisty hnus.. Ale vraj musia takto sladit, lebo im to predpisuje norma... Atd. Atd....

@martinsimona Dobre sa to cita.. 👍
A k tomu , co pises o stravovani, ake opisuju zeny tu.. Tak su ludia, co maju tendeciu sklzavat do extremov.. akurat prave to, ze nevodia deti do McDonald's a nevyprazaju im x krat do tyzdna mi prave pride fajn.. ani moje este vo fast foode neboli, lebo ani ja nechodim.. Zlata stredna cesta je to najlepsie.. 🙂

zuzanockamt
16. okt 2022

@beronsche Prešla som niekoľko školských jedální (4) a všade bola strava veľmi dobrá.

beronsche
16. okt 2022

@zuzanockamt tak ja som ich zrejme teda nepresla dost.. 🙂

martinsimona
16. okt 2022

@beronsche áno, asi to tak aj niekedy bolo. No teraz máme opačný problém. Necukrí sa vôbec a deti sa tiež štítia čaju bez sladenia. Bude trvať určitý čas kým odvyknú. Väčšinou je uz čistá voda, voda s matovymi listami, s ovocím, nesladený čaj. Je už tomu asi dva roky čo sa pritvrdilo s cukrom a soľou. Ale jasne, že stále je čo vytknúť, stále je čo meniť a zlepšovať. A je to o práci jedálni ale aj rodičov🙂ak chceme pre deti to naj.

fiffinkaa
16. okt 2022

Nevýhoda je že nevieš koľko ti dieťa nejedlik zje tej nechutnéj nekvalitnej stravy. Aspoň u nás sa strava nevarí ale dováža z vyvarovne....deti mi chodili domov hladné...takže tak.

loliki
16. okt 2022

@beronsche A doma varia/ varili by všetky zamestnané mamičky ako? Kto kontroluje tie naše domáce kuchyne, ako zdravo varíme? Ja nerozumiem, či fakt musí každý len a len kritizovať? Deti si ráno kupujú chipsy, sladkosti, šlahačku v spreji, vifon polievku! na desiatu do školy. Kde sú tie mamičky, ktoré bojujú o zdravé jedlá v šk. jedálni. Deti sa ani zdravo neobliekajú, holé bruchá, holé kríže, plecia kolená, prídu do školy s teplotou a mamičky o ničom nevedia. Hlavne, aby mali zdravý obed. Čo si predstavujete pod zdravým jedlom?

loliki
16. okt 2022

@stanislavicenka Prosím ta a ty kupuješ lososa odkiaľ? Slepačiu polievku máš z vlastného domáceho bio chovu? Deti majú na výber čistú vodu alebo čaj/mlieko. Varia vyštudované kuchárky. Dodržiavajú sa normy. To nemajú deti ani doma. Vôbec nemám skreslené predstavy. Veľmi dobre to poznám. A deťom práve tie špagety chutia.

beronsche
16. okt 2022

@loliki nerozumiem, o com je tvoj prispevok...
Snazis sa mi povedat, ze kedze si deti (niektore) kupuju slahacku, cipsy a kraviny na desiatu a na figu sa obliekaju, je v pohode, ze strava v skolskej jedalni (neplati to celoplosne pre vsetky, samozrejme) nie je uplne ok?
Pekny priklad whataboutizmu..

Hadzes vsetkych do jedneho vreca, hlava nehlava, az je to vtipne.. ale zmysel to nedava.. 😉

A co to je za nezmysel, kto kontroluje nase kuchyne? Tak hadam za vlastne dieta a jeho zivotospravu zodpoveda rodic , nie?
Ja ako zamestnana matka varim po praci, prip.po praci navari manzel, co je na tom take nepochopitelne?
Namiesto rozhorcovania sa si pozri iniciativu Co jedia zdrave deti..
A ze detom chutia prave spagety? Samozrejme, ze ano.. aj sladkosti im zvycajne veeeelmi chutia, ale od toho je tu rodic, aby dieta usmernil.. ci svoje dieta nechas jest junk food bez vyzivovej hodnoty , tolko, kolko chce, lebo mu to fakt chuti? Este dodam, ze spagety su fajn, ale spagety len s kecupom, to predsa nie je ziadne hlavne jedlo..

loliki
16. okt 2022

@beronsche A tvoje deti sa ako a kde stravujú? My doma sirupy nepijeme, ale ak je čaj, tak si ho osladí, kto chce. Preto nebudem robiť vedu z toho, či si raz za deň dajú na obed v škole sladkú vodu. Jedlo sa dá jesť, je to pestré, aj keď to nie je úroveň reštaurácie. Majú aj zeleninu aj ovocie. Kto chce, ten sa naje, kto nechce, nemusí. Stravovanie v školskej jedálni má určite viac pozitív ako negatív. Kto chce mať drahšie a lepšie jedlá pre svoje deti, môže im ich pripraviť na olovrant alebo na večeru.

beronsche
16. okt 2022

@loliki jedno dieta chodi do sk. jedalne, kedze musi, inak sa u nas neda byt v druzine.. Ale viem, ze tam nezje v podstatne nic.. Inak fungujeme na teplych veceriach.
Sk.stravovanie ako take je samozrejme fajn, netvrdim, ze nie. co vsak hovorim je, ze je jeho kvalita je velmi kolisava.. niekde je to lepsie, niekde horsie, niekde vyslovene zle...

Co sa tyka zbytocne presladenych cajov a chem. sirupov, tu ide o princip.. tyka sa to najma skolok a ja jednoducho nevidim dovod, preco by sa toto malo ponukat detom! Spolu s dalsimi nevhodnymi potravinami. Hoci len 1x denne. Ale kym nebude vacsi tlak zo strany rodicov, vyrazna zmena nebude..

janka1011
16. okt 2022

@loliki áno, varia kuchárky, dodržiavajú sa normy. To ti nikto neberie. Ide len o to, z čoho varia. Aby sa vmestili finančne do nejakých noriem, musí sa uberať na kvalite. Ináč by tie obedy boli veľmi drahé. Preto kupujú najlacnejšie mäso, hydinu, syry, zväčša z Poľska. Mne osobne vôbec nevadí cukor v čaji, parené buchty ani tie špagety. Ale vadí mi na špagetách ten poľský syr, vyrobený z rastlinného tuku namiesto mlieka. V našej škole bývajú špagety so syrom a kečupom často. Vlastne každý týždeň varia jedno mega lacné jedlo. Neviem, či sa pamätáš na tú obrovskú aféru tuším brazílske kurence to boli a v správach bolo, že išli najmä do školských jedální. Keď ich začali sťahovať, väčšina už bola zjedená. Proste nedá sa variť aj lacno aj kvalitne. Tieto dve veci sa vylučujú.

stanislavicenka
16. okt 2022

@loliki lososa nekupujem. Ja osobne vonku, v restikach nejem maso. Slepaciu polievku robim zo sliepky z nasho dvora. Normy su stare viac ako 30 rokov, teraz, minuly rok bola mensia zmena, napriklad zakazali pribinacika, a tie nechutne ochutene mlieka, co nemaju ziadnu vyzivovu hodnotu. A vystudovanu kucharky? Nemozzemvsetkych hadzta do jedneho vreca, ale stacila mi otazka riaditelky skolskej jedalne u nas v skolke, ked som ju poprosila, aby to mlieko nepili moje deti, ze to nema v jedalnicku co robit, ze aky maju zdroj vapnika, ked mlieko nepiju🤦,takze tolko k erudovanosti. A mlieko v zariadeniach je trvalnive, v tomto pripade sa o zivinach ani netreba bavit

loliki
16. okt 2022

@stanislavicenka
@janka1011
@beronsche Školské obedy nie sú povinné. Ak sa to rodičom či deťom nepáči, nemusia sa tam deti stravovať. Kvalitné a zdravé jedlo môžu zabezpečiť deťom rodičia na raňajky, desiatu, olovrant a večeru. Vy ste tu teraz 3, ktorá každá má svoje očakávania. Teraz si predstavte všetkých rodičov na SK s ich vlastnými očakávaniami a postavte sa niektorá do školskej jedálne a uvarte tým deťom obed, aby každá mamička a každé dieťa bolo spokojné. Ja naozaj som zvedavá, čo jedia vaše deti. Možno by som sa inšpirovala. Ale realita je taká, že množstvo detí príde do školy bez raňajok a bez desiaty. Dostanú od rodičov peniaze, za ktoré si kúpia na desiatu čo chcú a rodičia ani netušia, čo to je. Ak chce niekto zmeniť stravu v školskej jedálni, mal by byť na mieste vedúcej jedálne.

stanislavicenka
16. okt 2022

@loliki moje deti chodia do skolky, a tam sa neda nikam "uhnut", takze celodennu stravu maju tam. Rano maju doma ranajky, a podla jedalnicka v skolke robim potom veceru. Kedze maso je v zariadeni 3x tyzdenne, tak doma maso robim minimalne. Vies, v niecom mas pravdu, ale skoda, ze na nas 3 sa tu pozera ako na mimozemstanov, kdezto by to malo but opacne. 80% imunity tvori zdrave crevo, a to nemoze byt zdrave z tolkeho tuku, nevhodnyvh sacharidov, ktore detom doma tlacia rodicia a vytvaraju tym nezdrave navyky, cim vlastne do buducna zatazuju aj zdravotny system. Proste toto je jedno velke koleso, a spolu to suvisi. Zla strava suvisi aj s castou chorobnostou deti, kazdu jesen su tu prispevky ako posilnit imunitu deti, a tym teda pchat opat preparaty, co aj skodia. Ale ked niekto povie zdrava strava, zdravy zivotny styl, pohyb, ci pobyt vonku za kazdeho pocasia, tak na teba pozeraju, akoby si z inej planety. Jasne,ze deti v skolke nejedia zeleninu, ked na to nie su zvyknute a naucene z domu. 🤷

loliki
16. okt 2022

@stanislavicenka Ale táto téma je o ne/výhodách stravovania v školskej jedálni. Keď moje deti boli ešte v MŠ, tiež som bola z celej MŠ na nervy, ale to už našťastie nemusím riešiť. O zdravej strave sa veľa hovorí, ale asi menej sa je. Lebo môžem ja ponúkať deťom zdravé jedlo, keď oni na to nemajú chuť. Mám domáce bio sliepky, králiky, vajíčka, zeleninu, ovocie. Myslíš, že im to chutí viac ako poľské "nafúknuté" kura? Každý má svoj žalúdok, iné trávenie, iné chute, proste si to nedajú do úst, čo im nechutí a tam končí zdravé stravovanie. Jeden nezje žĺtok, strukoviny a horčicu, druhý bielok a hríby, tretí rajčiny, kečup a ryby atď.

cecilia29
16. okt 2022

A just pozeram nasu skolku a skutocne maju dobre jedlo - a napr nesladene caje, casto zelenina, jedlo robene na masle, celozrne pecivo ...
Vyhody - moja mi skor zje v skolke, naucila sa jest veci ktore doma nechcela. A strava mi prideskutocne pestra

sisaka
17. okt 2022

Takéto menu je u nás v škôlke, kde chodil kedysi syn. Neviem, či by sa viac pozdavalo niečo takéto, lebo sú tam niekedy aj sladká desiata či olovrant, ale je tam každý deň ovocie a zelenina a na obed vegetarianska možnosť, bravčové u nás deťom nedavaju keďže tu žijú ľudia rôznych náboženstiev.
K jedlu je vždy voda, k obedu ak chcú, môžu mať mlieko, deti, ktoré chodia skoro si môžu dať raňajky, to býva len mlieko a cereálie a ovocie, pre deti, ktoré odchádzajú neskoro a sú hladné im dajú čo zvýšilo z olovrantu…

stanislavicenka
17. okt 2022

@loliki to je skor o tom, co je detom ponukane od malicka. Tiez beriem na vedomie, ze I'm vsetko nemusi chutit. Mne nechuti melon, ja ho nejem. Ja sa doma dokola papagajujem. Jedlo samo o sebe je iba jedna cast. Dolezite je aj vedome jedenie. To znamena, ze ked sa je, tak sa iba je, maximalne konverzuje, a nie cumi do mobilu, tabletu, na telku. A ked sa zacina dieta so stravou, musi niektori potravini ochutnat aj 30x, kym si zvykne na jej chut. Rodicia robia chybu v tom,ze to vzdavaju prilis skoro,a nehladaju ine riesenia podavania jedla, napriklad konzistenciu, kombinaciu. A ano,istu vyhodu skolske stravovanie ma.

poopsie
17. okt 2022

Ja nechápem tým normám 🤔v jednej ŠJ varia super a v druhej hrozne a to určite nieje len o ľuďoch a rozpočte ako keby sa tie nové normy nedostali všade... Teraz sa stravujem v ŠJ, kde im to moc nejde a ja nechápem, že niekde sa to dá.... A niekde majú v norme naliať 5l oleja do polievky... Tak isto zapojiť školu do projektu niekde ide a niekde nie...

janka1011
17. okt 2022

@loliki pozri, otázka bola aké sú výhody a nevýhody stravy v školskej jedalni. Ja len odpovedám na otázku podľa svojho názoru. Výhoda teplé jedlo, nevýhoda suroviny často nízkej kvality najmä čo sa mäsa týka. Tak neviem prečo tu točíš že tam nemusia chodiť, že čo im dávame doma, že jedia čipsy a pod. Otázka bola jasná. Ja neriešim kto čo má na desiatu ani čo varí doma.

lusyyy36
17. okt 2022

Pre mňa je vyhodou to, ze nemusím baliť dcére nič na obed ( podstate by som nemusela ani na desiatu lebo ju majú tiež v skole ale pusti decko na celý deň preč bez jedla 😉), dostane do bruška niečo teplé počas dňa a nemusím sa večer stresovať, či stihnem navariť alebo si dáme na večeru chlieb s niecim. Každý deň maju možnosť si vybrať z 3 menu (normalne, bez bravčového a vegetarianske, ale aj v tom normálnom vacsinou bravčové nebyva). Takže moja si da vždy na čo má chuť, kľudne z každého a nikto s tým nemá problém. A viem,že je najedena, obedy sú v Bio kvalite. A hlavne na našej skole chodi na obed každý a platí ich mesto. (Desiatu platia rodicia).
Bývame v at

ibrunova
17. okt 2022

Niektoré deti si z domu donesú slabé stravovacie návyky, potom ohŕňajú nos nad jedlami typu kelová polievka a pod.

blevka
8. nov 2022

Ja som za školskú jedáleň veľmi vďačná. Nemusím každý deň variť teplý obed doma, cena je dotovaná, dieťa stoluje s rovesníkmi... atď. A inak v našej ZŠ varia veľmi dobre. Vždy keď idem deťom vyzdvihnúť obed som až prekvapená, aké je to chutné a z čerstvých surovín.

Strana
z2