icon

Ako často sa vaše 8-ročné deti stretávajú s kamarátmi?

9. okt 2022

Ahojte, ako často sa Vaše 8 rocne deti stretávajú s kamarátmi, bratrancami, sesternicami, spolužiakmi atd? Ako často sa navštevujú, chodia k sebe prespávať?
Nechcem byť na svoje dieťa prísná a zakazovať stretávanie s rovesníkmi, ale stáva sa z môjho pohladu často 3-4 do týždňa že k nám chce prísť nejake dieťa sa pohrať. Ja dovolím návštevu len v piatok, cez týždeň sa sem tam stretneme ešte s rodinou kde ma tiež kamarátov. Okrem toho je dieťa v družine (školskom klube) kde je tiež s kamarátmi a tiež chodí na krúžok kde je tiež v kolektíve. Aj cez víkend sa stane že mi zavolá mama nejakého kamaráta že či by sa k nám nemohlo ich dieťa prísť pohrať. Poprípade zazvoní pri dverách, z čoho sa niekedy už ťažko kľučkuje, pretože aj deti sú radi.
Ja mám rada cez víkend program len so svojimi deťmi, vždy sa na tento čas “pre nás” veľmi tesim a ide ma roztrhať keď nám ho niekto narúša.
Okrem toho 8 ročné deti ešte stále treba prizriet, dať najesť, vodu, proste obslúžiť. Mám dosť svojej práce a som niekedy z toho na nervy.
Prosím som sebecká podľa Vás alebo je normálne že mi detské návštevy idu na nervy. Stačí podľa Vás pre dieťa návšteva 1-2x týždenne?

Strana
z2
elizabet173
9. okt 2022

ja ťa úplne chápem, ja mám tiež rada svoj kľud, ale ten piatok by som to povolila, prespávačky by som zatrhla, dovolila by som ich raz za čas pri nejakej ozaj výnimočnej situácii. Kľudne to aj tým deťom môžeš tak vysvetliť, že tvoj syn k nim spať nechodí, nebude sa prespávať ani u vás, len raz v roku na jeho narodeniny, koniec. Nebudeš musieť vysvetľovať každý týždeň a čo si o tom myslia iné mamičky, ti môže byť srdečne jedno, Oni dieťa odložia u teba a majú fraj, no to ani náhodou.

autor
9. okt 2022

@jasminkaj chodia aj von, na záhradu no stále sa chcú hrať dnu. Na ihrisko nechodia pretože žiadne v bezpečnom okruhu nemáme. A na ulicu tiež nie, pretože ulica je rušná.

marianarem
9. okt 2022

No neviem, ako to funguje teraz, no ked som bola mala, tak sme sa s kamoskami vidali denne a navstevovali bez obmedzeni, resp. tak do vecere, potom uz bol vecerny klud. Ale teda nikto sa o nas nestaral ani u nas doma, ani u kamosiek, pitie sme si zaobstarali samy a jedenie bolo len obcas. Boli sme v detskych izbach a ziadny rodic s tym nemal nijaku robotu navyse.
Teraz je ale trochu ina doba, kedze za mojho detstva boli bezne aj neohlasene navstevy, a to aj medzi dospelymi. To by mi uz teraz vadilo. Moj maly je este maly, takze sama som zvedava, ako to budem zvladat s inymi detmi. Ale ak budu chodit moc casto, tak sup do detskej alebo do zahrady a bez mojej asistencie.

jasminkaj
9. okt 2022

@autorka Či si sebecká, keď povieš deťom občas NIE? Nie si 😉 Tvoj dom = tvoje pravidlá. S osemročnými sa to dá už pekne vydiskutovať.
Možno by som len trošku zapracovala na samostatnosti dieťaťa čo sa týka chodenia von.. Píšeš, že nesmie na ulicu. Tiež je u nás rušno, za humnami máme obrovské logistické centrum, takže niekoľko desiatok kamiónov každú hodinu. Ale treba ich učiť samostatnosti už v tomto veku podľa mňa. Naša má dovolené ísť sama vrámci dediny hocikam, ale len keď má nabité hodinky, aby som sa jej vedela dovolať. Ale to je len môj názor, samozrejme každý sa zariadi ako vie 🙂

ajka0207
9. okt 2022

Keď som mala osem tak sme sa navštevovali denne s kamoškami a teda nemám pocit že ich mamy by som mnou mali robotu. Pamätám si, že vodu som si normálne nabrala sama do pohára, tak ako doma. Dnes to zvláda aj moja päť ročná dcéra. Naši rodičia boli radi, že máme kamarátov. Moje deti sa zatiaľ nenavštevuju toľko, každý deň ak neprší sme do tmy vonku na ihrisku s kamarátmi, takže nie je kedy sa stretávať doma.

asocial
10. okt 2022

Toto je extrem! Plus, vzdy ma fascinuje, ako sa niektore matky tvaria, ze je to vlastne super a ze 8-rocny chlapec si vie spravit pomaly skoro aj tortu alebo upiect kacku. Blbost. Mam syna takmer 10 rocneho a v triede mam presne 8/9 rocne deti a ver mi, ze ANI JEDEN/JEDNA nie je samoststny/samostatna. Ano, mam deti, ktore si sem tam chystaju desiatu (rozumej keksiky a ine sladkosti), tym to vsak konci. Nie je zvykom chodit hore dole, a myslim si, ze je absolutne neslusne, aby ti niekto zazvonil a dal ti svoje dieta bez dohody vopred. Babysitting zadarmo. Obmedz to, vysvetli to dietatu.

att123
Odpoveď bola odstránená
iveta0901
12. okt 2022

@att123 bývame na dedine, takže deti zo susedstva sú u nás denne. Keď je pekné počasie behajú po vonku, keď škaredé, tak dnu. Niekedy sa rozculujem, že je všade bordel ale aj tak som radšej, keď sa hrajú s deťmi ako keby mali byť na mobile.

att123
Odpoveď bola odstránená
ada12345
14. okt 2022

Ja myslim, ze planovana navsteva raz do tyzdna povedzme v piatok po skole bohate staci. Teraz v zime. Cez tyzden je dieta v skole, druzine, na kruzkoch, ma dost spolocnosti. Ked je ale vonku pekne, su dlhe dni, tak som rada, ked je dieta vonku pri dome so susedkami a travia cas na vzduchu, to aj kazdy den podvecer.

rainee
21. mar 2023

Moja sa s detmi nestretava mimo školy, čo viem ani ostatné deti sa dako extra nestretavaju. 3x do týždňa mame kruzky, cez víkendy chodíme na výlety ako rodina. Vôbec na to nie je čas. Hrajú sa skôr len v druzine... Ani tie deti nie sú daki super kamoši v triede co registrujem. Mne to príde úplne iné ako keď sme my boli deti, kopec kamošov v skole, na dvore, teraz už také kamarátstva nie sú.

Strana
z2