icon

Ako pomôcť dcére čeliť posmeškom v škole?

jadk1712
28. mar 2024

Ahojte, obraciam sa na Vás s prosbou o rady a názory.
Mám 10-ročnú dcérku, je žiačka 5. triedy, známky má priemerné. Žijeme v ČR, dcérka sa tu narodila. Rozpráva česky, ale doma s nami aj slovensky. Poslednou dobou chodí do školy velmi nerada a zo školy chodí smutná a zakríknutá. Viackrát som sa jej pýtala, čo sa deje, ale vždy mi odpovedala len že je unavená atď. Včera sa mi ale zverila s tým, že už viac nevládze znášať posmešky od spolužiakov. (Doteraz o ničom takom nehovorila). Povedala mi, že deti v triede sa jej posmievajú za všetko čo povie, keď nedajbože povie niečo zle alebo niečo zle vysloví ( na hodine AJ), smeje sa z nej celá trieda. Keď je vyvolaná ku tabuli, zo stresu zabudne všetko čo bola naučená. Má hrozný stres z toho, že ju zase vysmejú, preto je pred tabulou radšej ticho. Raz dostala 5, že nieje pripravená. Učivo vedela na 1, ale hanbila sa rozprávať. Včera mali dopravnú výchovu a dcerka mala niečo prečítať pred celou triedou. Namiesto slova "závora" prečítala "závorka". Deti si z nej uťahovali celý deň. Niekedy sa jej do vety pripletie aj slovenské slovíčko, vtedy si ju spolužiaci vychutnávajú najviac. Alebo keď v matike nevedela učitelovi hneď povedať výsledok, spolužiak mal na ňu blbé poznámky typu "ty vole ty jsi debil". Dcerka je pomalšia, navštevujeme PPP, neni hlúpa, ale na všetko potrebuje viac času. Nedávno robil triedny učitel medzi deťmi nejaký prieskum oblúbenosti. Deti mali ku každému spolužiakovi dať hodnotenie sympatii, od 1-5. Nemali to deti navzájom vidieť, ale dcerka sedí v prvej lavici, a keď to jeden spolužiak niesol učitelovi ku stolu, dcerka u neho zahliadla svoje meno a hodnotenie 4. Bola z toho celý víkend dosť mimo, skoro s nami nehovorila. Pýtala sa ma, prečo ju spolužiak nemá rád, že s ím nikdy nemala žiadny problém a rada mu niekedy pomáha. Dcerka si teraz myslí, že aj zvyšok triedy ju hodnotilo podobne. Je z toho stále smutná a ja neviem, ako jej mám pomocť. Je ku každému moc milá, všetci učitelia ju chvália za snahu na hodinách, za pomoc spolužiakom, za výborné správanie. Dcerka má v triede len 1 kamarátku (ak sa to tak dá nazvať). Minulý šk. rok sme z jej strany riešili šikanu. Neviem ako jej mám pomocť, nechce aby som to šla riešiť s učitelom, stále hovorí, že má svojích spolužiakov moc rada, ale trápi ju, že oni ju nie. A nevie čo také zlé im robila, keď je im nesympatická. Ničí ma predstava, čo musí dcérka v škole prežívať. Čo by ste urobili na mojom mieste ? Mám to riešiť v škole, aj keď si to dcera vyslovene nežiada ?

Strana
z3
zuzu11166
29. mar 2024

@jadk1712 nie je mozne uplne zmenit skolu? Nie iba triedu.
Mne by srdce puklo,keby moje dievcatko tak trpelo.mam 13 rocnu,tiez velmi dobru dceru,ktora by sa s tvojou urcite kamaratila,lebo ma velmi dobru dusicku.
Tiez je obcas nestastna,lebo kamaratky ju velakrat len vyuzili a casto sklamali.napr.tvarili sa ako super kamosky,ale ked sa mali dat do dvojic,vzdy vystavala len moja,lebo ich je neparny pocet.to ju velmi trapilo,ze vtedy ma kazdy niekoho ineho do dvojky le ju nie.take pubertacke problemy.na lyziarsky ked isli slubili si ako budu v buse sediet a den pred odchodom,ta co jej slubila oznamila ze bude s inou...
No skoro mi nechcela ist na vylet🙉
Pre nas dospelych blbost,ale dieta tym velmi trpi.
No nastastie moja dosť dá na moje rady a pidla mna je moc inteligentna,lebo ked jej to vysvetlim,naozaj to zaberie a potom to lahsie znasa
Tvojej dcerky mi je nesmierne luto,ja neviem,ale ja by som zvazila fakt vymenu skoly.aj v skole,kam dcera moja chodi maju 2 ziacky,co maju tu speci pomocnicku,lebo su slabe a dokonca ani im sa vobec vraj nikto nesmeje.mozno by mala v inej skole aj tvoja viac stastia na spoluziakov

katkami123
29. mar 2024

Nehnevaj sa, ale píšeš tu už asi 5. komentár okrem hlavného príspevku ako tvoja dcérka trpí, mne sa to nedá ani do konca prečítať, ty to tu píšeš akoby si sla do obchodu na rožky a vôbec si to do teraz nijak neriešila. Ja nechápem ani teba. Tak rozpisuješ sa tu ako ti dieťa trpí a na druhej strane nič nepodnikneš. Tak ako čo čakáš? Že čo sa má zmeniť? Či sa ti má dcera utrapit? Lebo fakt nechápem čo touto diskusiou sleduješ. Na všetko nie, to nechceš urobiť a len tu píšeš ako je dcera šikanovaná a bez sebavedomia. Však si rodič, ty si jej rodič akože kto iný už má zakročiť, ak nie ty? My za teba máme? Lebo ja fakt nechápem.

jakubrianka
29. mar 2024

@lilitela choré. Veľa testov sa dá isto nejako spraviť, ale keď toto vezme do rúk taký správny učiteľ psychopat (neviem kto normálny dá konkrétne tento “test” deťom robiť???), tak koniec.

Keď ťa kontaktovala učiteľka, mala si sa jej spýtať aký majú vypracovaný plán a kde boli doteraz. Je pekná drzosť len informačné zavolať a oznámiť niečo čo je ich vizitka a majú to v rukách.

jakubrianka
29. mar 2024

@michellemary koľko hlúpostí sa odporúča a súdny človek na to nepristúpi?

labka444
Autor odpoveď zmazal
bublinka28
29. mar 2024

@jadk1712 ja mam syna tiež som niečo podobné riešila,váhala som či sa ozvať aby to nebolo ešte horšie ale ja nie som z tých čo sú ticho aj keď moja mama mi radila až to neriešim. Smiali sa mu že je bifloš lebo sa mi učí dobre. Ale keď už povedal že ho spolužiačka schválne podkopáva tak už som nečakala. Všetko mi to povedal až po incidente kedy dostal samozrejme neprávom prvý krát v živote poznámku že napadol spolužiaka pritom to bolo tak ze on ho začal ťahať za tričko lebo bola na ňom USA vlajka hej a je vojna tak chápete spoluziakovi sa nepáčilo ťahal ho zaň jemu zhodil svacinu z ruky a to ze ho môj odsunul a on sa urobil aké má strašné bolesti tak nás ešte najhorší skončil. Samozrejme mi plakal lebo nič neurobil ešte riaditeľka že značkové tričko není nad život ci co mu tam trepala malá som dosť. V tom volala triedna že vlastne čo sa tam porobilo. Medzi tým mi syn doma porozpraval co sa tam deje tak som jej to hneď povedala ze si neprajem aby sa tam co i len jeho vlasu niekto dotkol a nech si to tam rieši. Odvtedy vraj chodí často do triedy pýta sa co nove a tak. Sa to zlepšilo tak dúfam že to tak aj ostane. Myslím ze posledná možnosť je zmena školy. Skus to určite najskôr riesit keď ich ma rada a nechce zmeniť dcéra prostriedie tak ozaj len posledná možnosť. Držím moc palce. Potom im tam prišla z inej školy spolužiačka do triedy a ta im písala do četu že sa už chce dlho zabiť,že si reze ruky a pod.tak malá učiteľka zas o robotu aj dôvod viac sa tam zaujímať o ich vzťahy. Držte sa viem aké to je trápiť sa keď neviete ako pomôcť dieťaťu.

jaass
29. mar 2024

@jadk1712 😞 v podstate malé dieťa, nikomu nič neurobila a toto musí zažívať. Je mi to veľmi ľúto. Najlepšie by bolo preložiť na inú školu. Sama som prešla šikanou. Nie len spolužiakov ale zistilo sa, že najviac ich v tom podporovala triedna🤦‍♀️ vtedy to zistenie bolo šokujúce. Do dcérky sa viem vžiť. Ty s manželom jej budte mega ale mega oporou teraz. 🙏 potrebuje vás najviac. Veľa rozpravat a rozpravat. A keď sú blbci v škole, tak s tým nič neurobíš. Radšej ísť inou cestou a dať dieťaťu to najlepšie čo sa dá.

vanilka83
29. mar 2024

@jadk1712 dat zo školy preč...učiteľka to nemusí brat vážne,lebo to neberie vážne a zdá sa jej to normálne a bežné lenže podľa tvojho písania tvoja dcéra už trpí a veľmi sa jej to citovo dotýka,riešte s riaditeľom a vysvetliť mu aj triednej ze dcera sa od vtedy velmi zmenila je zakryknuta a boji sa chodit do skoly a odpovedať na hodine, alebo dat na inú školu. Určite to riešiť treba,moze to mat veľmi zle dôsledky na jej vývoj psychiku a samozrejme aj prospech a sebavedomie.

lenkaaa25
29. mar 2024

@jadk1712 určite by som to riešila. Chudiatko, veľmi musí trpieť a je mi to ľúto. Mooooc Vám držím palce a myslím na Vás 🍀❤️

mira0611
29. mar 2024

@jadk1712 ahoj, prepac, ale ked triedna to neriesi ani vedienie /Necitala som vsetky pripevky/ tak by som ju vybrala z tej skoly a prepisala do druhej.
Chudinka, vsak od 8.00 do 14.00-16.00 sa musi citit hrozne.
Tu sme mali v SR pripad Romana, ktory skocil zo strechy, nechaj tvojej dcere, aby prezivala toto peklo.
Predstav si keby si mala ty chodit do takehoto kolektivu pracovat.
Toto je hrozne.

tianna
29. mar 2024

@jadk1712 zmena školy, to ti môžem jediné poradiť.. mňa museli naši preložiť rovno v 1. triede.. doslova celá trieda si zo mňa spravila terč šikany, doteraz neviem prečo.. možno kvôli tomu že tam bola väčšina detí z jednej MŠ a ja som skrátka k nim nezapadla.. na druhej škole už bolo všetko v poriadku 🙂 držím palce.

danielahamar
29. mar 2024

Okamžite riešiť s učiteľkou, deťmi a riaditeľkou, toto je šikana a trpí tvoje dieťa.

petra396
30. mar 2024

Ja pracujem ako vychovávateľka v ŠKD ale hneď ako začujem nejaké posmešky, tak zasahujem. Vyslovene neznášam, keď si niekto dovoľuje na slabšieho...u detí to hneď treba stopnúť.

basska_b
30. mar 2024

Sikana sa riesi zmenou skoly!! Prosim, zmente skolu. Inak to moze skoncit ako ten chlapec, co skocil zo strechy skoly pred ocami svojej matky... a este na neho kricali spoluziaci, ze skoc! 😢 Uz len toto, ze ucitel spravi prieskum oblubenosti... maju vsetkych pat pokope???

kaja0210
30. mar 2024

@jadk1712 Po sviatkoch nabehni do školy a začni to riešiť o kľude,ale riešiť! Vieš čo musí tvoja dcéra prežívať? Vieš akú vnútornú traumu bude mať? Odzrkadlí sa jej to v budúcnosti na vzťahoch a zakoreni sa to v nej tak, že bude mať celoživotný problém so sebavedomím. Môže si nájsť neskôr muža, ktorý ju bude psychicky tirat....a to všetko pre toto čo sa deje teraz...
Toto treba riešiť!!! Som zo školskej sféry a dobre ti radím...

siska53
30. mar 2024

@jadk1712 Ja by som zvazila inu skolu. Ale najskor by som sla za triednou, nech to riesi.

Riesim dceru tiez, nema to sice az take, ale nema nejak v triede kamosky. Niektore sa jej tiez posmievali, ale nie vsetky. Take sa.najde v kazdej triede, aj my sme to zazivali... Ale u nas s nou dievcence pisomnne komunikuju.. aspon v tej podobe ano, osobne je to horsie. A pytala som sa jej, pytam sa vzdy po nejakom case, ze ako to ma teraz.. Kazdopadne triedna o tom vie. Aj ta predosla vedela, ze dcera je ticha a nebavia sa s nou velmi, tato to vie tiez. Tiez mi dcera nic nechcela povedat a ja som myslela, ze je vsetko ok, lebo este na prvom stupni aj kamosku mala a ked som videla, ze pisomne s dievcatami komunikuje, myslela som, ze je to ok. Videla som, co pisu.. Chodime k psychologicke, u nas je ale podozrenie na Asperger... Ja uvazujem o zmene skoly, nie triedy, keby to bolo horsie. Horsie aj z jej strany, ze trpi tym, ze nema kamosky a tuzinpo nich. Ma skor virtualne, ktore neziju blizko nas.. U jednej sme aj boli uz.

Drzim paste, nech vam pomoze skola. A ked nie, tak aby jej na inej bolo lepsie. Zial, deti vedia byt krute.....😓

1985murka8
30. mar 2024

Pridám sa aj ja . Viem čo to je. Zažila som to na vlastnej koži. Same posmešky nadávky, ráno bolesti brucha atď, dopadlo to tak že mám z toho celoživotné následky . A nikomu som o tom nepovedala ani slovo lebo som sa bála. Takže ak nechceš, aby to dopadlo rovnako, že bude mať z toho traumu, rýchlo to rieš. Nenechaj to tak. Ja som nechala a doteraz to ľutujem ..

lajka16
30. mar 2024

@jumama ahoj veľmi veľmi sa mi páči tvoj prispevok ďakujem 😉

chantal1
30. mar 2024

@jadk1712 úplne vás chápem, prežili sme si podobné, bohužiaľ žijeme v dobe kedy často citlivé a slušné deti nie sú "in" ...určite doporučujem vyskúšat všetky dostupné možnosti v škole, buďte však pripravení, že veľa záleží od osobného prístupu jednotlivých ľudí . U nás sme vyskúšali zmenu školy, políciu, inšpekciu a je to beh na dlheeee trate , avšak dieťa aspoň vie ze stojíte pri ňom. Časovo to bolo náročné, preto sme nakoniec zvolili domáce vzdelávanie... proste kľúčové je nenechať to dieťa trpieť. Na druhej strane je nevyhnutne s dcérkou pracovať na posilnení sebavedomia, učiť zdvihnúť hlavu povedať asertivne nie, nebrať si veci osobne ale vedieť sa brániť, poziadst o pomoc a vysvetlit dcerke, že často, ten kto sa posmieva môže mať sám veľký problém...držím vám palce a želám veľa síl.

modra_kolobezka
30. mar 2024

@jadk1712 sebavedomie a odolnost deti nevznika v skole, ale doma. Tvoj vyrok, ze kvoli spoluziakom ma nizke sebavedomie, nesedi. Dcera potrebuje absolvovat psychoterapiu zameranu na budovanie sebavedomia, aby sa dokazala spolzuakom postavit a aktivne sa pred nimi branit. Ak sa toto nenauci, je riziko, ze sikanovat ju budu aj ked ju prelozis na inu skolu

mimka1402
30. mar 2024

@jadk1712 Mam pocit akoby to písala o mne mama pred rokmi... Prosím rieš to. Aj psychológ dcérke prospeje. Tiež som to odmietala riešiť lebo som sa bála. Niekedy je lepšie zmeniť školu..

belbel
30. mar 2024

Preložiť na inú školu určite, viem z blízkej skúsenosti. Ani nečítam ostatné príspevky, aj keď určite je mnohé dobre poradné. Nič sa však nenapravi tak, aby sa dcérka cítila znovu úplne v bezpečí. Preto ju prelož. Ver tomu. Aj keď je hrôza, že ten, ktorý je v práve musí to riešiť takto a nie sú na jeho strane žiadne silné možné kroky voči šikanatorom.

sandra19860
30. mar 2024

.

isis234
1. apr 2024

@jadk1712 cituje... Všetky triedy sa navzájom poznajú a dcerku by ešte viac zosmiešnili, že sa doma sťažovala, že je rozmaznaná atď, preto nechce, aby som to v škole riešila. Bojí sa, žeby to potom bolo ešte horšie.......
Toto je forma šikany! Toto rieš s triedenou aj s riaditeľkou. Učiteľka sa nesmie smiať žiakovi. Dáva zlý príklad ostatným. Predovlať deti riaditelke, ktoré sa jej smiali, spolu s triednou. Ospravedlniť sa je pred celou triedou

levandul_ka
1. apr 2024

@jadk1712 tak to budu zrejme ti ucitelia s pedagogickym minimom

chantal1
2. apr 2024

@modra_kolobezka celkom nesúhlasím, aj pevné sebavedomie z rodiny dokáže škola lebo súhrn negatívnych zážitkov v škole bez podpory zničiť ... určite nemožno hádzať chybu len na rodinu .. rodina je v tomto prípade ta ktorá by mala chrániť a pomôcť uzdravit . Bez ochrany a podpory môže byť zničené akékoľvek zdravé sebavedomie v akomkoľvek prostredí.

mmazalka
2. apr 2024

@jadk1712
Zobrať zo školy hneď, zmena školy aj za cenu dochádzania. Určite, preč!

Strana
z3