icon

Ako pomôcť dieťaťu prekonať strach z návštevy školy?

enigmaenie
8. apr 2025

Ahoje mamicky prosim o radu tie ktore zazili nieco podobne. Dcerka 7 rokov chodila bez problemov do skoly . Po chorobe a prazdninach sa vsak vzdy pred skolou rozplakala ale sla a v skole uz bolo vsetko OK. Po 2 tyzdmoch vsak cez vikend zacala byt uzkostliva uplakana ze uz nejde do skoly ze chce byt so mnou. Plac zvracanie nejedla . 3 dni sme boli doma ucit sa chcela. Dovody pri rozhovoroch stale nove boji sa diktatu, spoluziacky ju nechcu, pani ucitelka krici, boji sa sama , boji sa o mna ....... teraz uz 2 tyzden chodim s nou -sedim pred dverami. Celkom sa drzi rana su horsie vidim ze nedokaze nic zjest je taka stuhnuta stale caka co bude. Je tam aj strach z prisnej pani ucitelky ale o zmene triedy ci skoly nechce pocut. Len sa pyta ci tam stale budem s nou. Par dni uz bolo aj lepsie ostala poobede sama v druzine ale dnes zas od rana cela ustrachana nic neje a vidiet ze je unavena . Uci sa dobre .
Chodime psycholog , psychiater vsade ide vysmiata komunikuje ale ked pride na to ze by uz mohla skusit byt v skole sama tak hned sa roztrasie zalieva ju pot. Uz sme z toho zufali nechodim kvoli tomu do prace musim byt na neplatenom volne. Aj v skole uz by boli najradsej keby tam niesom.
Zazili ste niekto nieco podobne co vam pomohlo. Prosim.

Strana
z2
zuzi0911
8. apr 2025

Skúsiť preradiť do inej triedy ?
Držím palce

prasiatko30
8. apr 2025

Rozhovor s triednou a opytat sa ci si vsimla, ze sa nieco deje v triede? Nie je normalne aby malo dieta panicke ataky z toho, ze chodi di skoly. To je jej prvy rok v kolektive?

mili2016
8. apr 2025

@enigmaenie jednej veci nechápem, pani učiteľka kričí / spolužiačky ju nemajú radi a aj tak odmieta zmenu školy prečo? Inak je malá prváčka či?

enigmaenie
autor
8. apr 2025

@prasiatko30 rozhovor s triednou bol je taky skor neempaticky typ. Je prvacka ale od 3 rokov chodila do skoly. Zatial povedala psychiayricka ze ma akutnu uzkost

enigmaenie
autor
8. apr 2025

@mili2016 my nevieme preco. Akoby sa bala ze bude vsetko nove zmeny. Ma zrazu zo vsetkeho strach .

enigmaenie
autor
8. apr 2025

@mili2016 tie dovody su akoby zozbietanie vsetkeho negativneho co zazila pocas tych mesiacov aby mala dovod lebo akoby sama nevie preco ma taku uzkost a chce dat odpoved ked sa jej pytaju co jej je a preco nechce chodit do skoly

koniarova
8. apr 2025

Zmenila by som triedu a učiteľku. Nevidím dôvod aby tam zostávala, keď tvrdí, že učiteľky sa boji a dievčatá ju nemajú rady.

betulinka1
8. apr 2025

@enigmaenie zmena skoly, trieda nebude stacit podla mna. Co na to psychiater a psycholog? Ja som riesila s malym ale inu formu uzkosti. Psychiatra sme neriesili ale psychologicka rovno povedala zmena skoly. Mali sme nahravky z hodiny. Odisli sme ako treti v poradi z tej triedy. Ale vsetko sa tajilo, lebo rodicia sme sa nepoznali, rodicovske neboli lebo covid.

jakubrianka
8. apr 2025

@mili2016 bojí sa zmeny a nového začiatku (deti neznášajú zmeny, milujú stereotyp). Isto si uvedomuje, že v už zabehnutom kolektíve bude stredobod možno už navždy. Aj deti si uvedomujú, že nastúpiť na vlak v rozbehu je náročné. Možno jej len treba tu triedu kde by mohla nastúpiť zhmotniť a chodiť to okukať viac krät, stretnúť sa s novou pani učiteľkou ktorá jej dá lízanku. Veľmi zlý začiatok :(.

kittykat22
8. apr 2025

@enigmaenie pokial mala predtym bezproblemove chovanie - skolka a skola tak samozrejme tam nejaky problem byt musi. Neexistuje, ze dieta vesele a spokojne zrazu vracia a nechce chodit do skoly. Treba ist za triednou co sa deje a aj za riaditelkou, za skolskou psychologickou nech to riesia. Neprichadza absolutne do uvahy ze 7 rocne dieta je na prasky lebo ma ist do skoly. Nieco je tam zle a treba najst pricinu. Dcera je prilis mala a ma strach a mozno ho nedokaze uplne definovat. Niekedy sa uzkosti dietata prejavuju skrz nejake nocne mory alebo strachy - ale nie je uplne zrele na to popisat aky je toho dovod a v pricina. Jedine co vnima je dosledok.
Nenechavaj to tak. To co pises nie je normalne ani v poriadku.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
gelifil
8. apr 2025

@betulinka1 kto urobil tie nahravkky?

marca12
8. apr 2025

@enigmaenie Moja neter mala takuto spoluziacku. Plakavala prve 2 roky kazde rano a velakrat aj pocas dna. Mama musela chodit do roboty,takze nemohla s nou ostavat. V tretom rocniku to prestalo. Oni mali tiez prisnu ucitelku,ale ostatne deti nemali taketo uzkostne stavy. Chodila s nou aj ku psychologicke. Neviem,co jej pomohlo,ci len vyrastla z toho alebo co sa stalo.

jakubrianka
8. apr 2025

@enigmaenie úplne stačí ak máš hypersenzitívne dieťa a neempatickú učiteľku podľa mňa.

enigmaenie
autor
8. apr 2025

@kittykat22 my sme boli aj u riaditela psychologa, za triednou vsade ....... nevie nam nikto nic povedat

koniarova
8. apr 2025

@gelifil aký má význam tvoja otázka?

koniarova
8. apr 2025

@enigmaenie čo môže byť horšie pri zmene školy, ako je to teraz?

kavasmliekom
8. apr 2025

@enigmaenie a keď si za dverami, tak ako sa správa tvoja dcéra? Keď si tam nebola, ako sa správala? Co na to hovorí učiteľka? Ma nejakú kamarátku? Prečo ju nemajú spolužiaci radi? Prečo učiteľka kričí?

enigmaenie
autor
8. apr 2025

Mamicky ja naozaj nepotrebujem vysluch ja som poprosila ci tu nieje niekto kto si zazil s dietatom nieco podobne. Vsetky tieto vase otazky denne riesim v skole , doma , u psychologicky . Hladam niekoho s osobnymi skusenostami. Lebo 1000 prispevkov ze to musi mat dovod nam nepomoze jasne ze nejaky dovod to ma ale keby bolo take jednoduche spytat sa dcerky, ucitelky a vsetci by odpovedali a povedali co je za problem tak nehladam niekoho kto si to s dietatom zazil.

kittykat22
8. apr 2025

@enigmaenie my sme mali rovnaky problem a dovodom bola ucitelka v skolke. Nakoniec sa ukazalo ze syna ponizovala a sikanovala. Ako ona to nerobila cielene - ale ked za nou prisiel a nieco mu hovorila tak bola na neho neprijemna a obvinovala ho z veci a bola k nemu arogantna. V jeho detskej hlave to samozrejme nabralo kolosalne rozmery a prave odpoved na to bola rovnaka ako popisujes u dcery. Prisla som na to nakoniec az v konflitke cez telefon ked sa zabudla a zacala mi tam nieco hovorit. Mala stastie ze som nestala vedla nej pretoze by som ju asi vyhodila von zatvorenym oknom.
Vysledok bol zmena skolky - to bola katastrofa ... nakoniec sa to utriaslo.

koniarova
8. apr 2025

@enigmaenie veď ti to tu všetky píšeme. Neempatická a prísna učiteľka.

enigmaenie
autor
8. apr 2025

@kittykat22 tiez mam zatial nazor ze dcerka nezvlada taku tu neempatiu ucitelky ze je taka stroha prisna ucitelka . Ale dcerka povie ze inu nechce ze nechce ist inde

kittykat22
8. apr 2025

@enigmaenie nebude dovod, ze nechce inu = pretoze v tej malej hlave vie, ze ina ucitelka znamena odist z triedy? A ona z tej triedy odist nechce? Robila psychologicka take tie vizualne strachy - napriklad klesenie do piesku a stavanie kociek?

jakubrianka
8. apr 2025

@enigmaenie inak u deti veľmi zaváži celková atmosféra v triede ktorú vytvára práve učiteľka. Či pôsobí na kolektív podporujúco a učí ich spolu pekne fungovať. Takže tie dôvody ti ani nemusí vedieť presne pomenovať. Deti a zvlášť citlivé reagujú na tón hlasu, štýl komunikácie, pohľad.

deti95060810
8. apr 2025

kolegyňa riešila v prvej tr. s dcérou.
každú nedeľú večer dieťa stres, bolesti hlavy, vracanie - zdr. problémy.
po prvej tr. sa veci zlepšili - triedu začala učiť iná p .uč.

kavasmliekom
8. apr 2025

@enigmaenie nechceš odpovedať na otázky, ale potom nevieme poradiť. Aj keď moje deti nechceli chodiť do školky, školy, pýtala som sa, deti, učiteliek, všimla som si, ako sa správajú v škôlke za zatvorenými dverami, ako sa rozprávajú s nimi učiteľky, keď nevedia o mne a ako keď ma vidia. Co sa hovorí na rodičovskom, čo hovoria ostatní rodičia na učiteľov, na deti...
Ked nepovie priamo, pýtaj sa na konkrétne mená, konkrétne predmety.

jankalii
8. apr 2025

Niektoré učiteľky sú pekné svine. Zmena školy by pomohla úplne. Ja sim mala skúsenosť so synom, dávala som do 2. školy z iného dôvodu - a čakala ho tam učiteľka Harpya.
Celá škola (učitelia, personál aj psychologička) tú učku milovali, len "trochu kričala".
Ono to nie je len kričanie, ale aj manipulovanie žiakov a celý taký čudný systém komunikácie - a mali to podobne aj iné učiteľky, a ani psychologička nejako do toho nemohla zasiahnuť, keďže bola "jednou z nich"...
Podobne to mal aj 2. syn, ktorý tam prestúpil -- na 2. stupni v inej triede podobne, také každodenné maličkosti, od učiteľov a už aj od žiakov, ktorí sa ten systém už naučili - že to nechceš zažívať, ani si to pamätať či spájať so svojou osobou...

Ja som dala obidvoch naspäť do starej školy - a super, pomaly každý deň mi ďakujú.
Držím palce, nech nájdete správne riešenie - keď iná škola - odporúčam práve prístup triednej učiteľky si zistiť, priamymi itázkami na kričanie, ako by vyšli v ústrety, či je možnosť podpory pre dcéru, a pod.

Stále stoj pri dcérke 🙂

jakubrianka
8. apr 2025

@jankalii to je tá kultúra na škole, je nákazlivé a pridajú sa aj tie čo by o nich nik nepovedal. Záleží od vedenia školy akú komunikáciu nastavuje učiteľ - žiak a z akých hodnôt vychádza.

jankalii
8. apr 2025

A ešte to som chcela - dcérka sa ne teba spolieha, niektoré rozhodnutia musí urobiť rodič. Ona to nemôže premyslieť v takej šírke ako mama...
Ja by som hľadala riešenie, ktoré nebude zase "na pleciach dcéry" - že musí zvládnuť napr. pol roka zlé prostredie a potom sa uvidí, že je možno bude dobre. Hľadala by som možnosť pre dcérku mať sa dobre hneď teraz, vyliečiť sa z toho stresu a potom hľadať spôsoby, ako sa v podobných situáciách pohybovať... keby bola von z toho prostredia, ver mi, z diaľky je to krásny víťazný pocit, rozprávať sa s deťmi, ako dobre postupujú v živote 🙂 a akému hnusu utiekli. 🙂

jakubrianka
8. apr 2025

@jankalii máš úplnú pravdu. Mňa sa matka stále pýtala či nechcem prestúpiť. Jednoducho rozhodnúť musí rodič a niesť ťarchu a zodpovednosť na svojich pleciach. Dieťa to neunesie a nevie uniesť. Sú to príliš zásadné rozhodnutia na prvý, druhý stupeň ZŠ. A konfrontácia potencionálnej triednej tak ako píšeš konkrétnymi otázkami a preverením u rodičov.

Strana
z2