icon

Ako riešiť problém dcéry, ktorá neje desiatu?

didamt
7. okt 2024

Ahojte ženy.
Už som zúfalá zo svojej dcéry. Neustále vyhadzuje desiatu.
Skryje ju kamkoľvek v dome, v aute, často ju nájdem medzi oblečením, v botníku, len tak za hračkami. Dcéra bude mať 11 rokov, je biedny jedák od malička. Pýtala som sa jej čo by na desiatu chcela, vyhoveli sme a aj tak to robí. Zvažovala som už aj psychologickú poradňu. Máte, mali ste podobný problém ? Trvá to u nás už 2-3 roky, keď sa jej opýtam, či desiatu zjedla, prisahá že áno. Už ma to nebaví riešiť dokola :( Som z toho zúfalá.

beronsche
7. okt 2024

@didamt tak to jedlo toľko nerieš, vidíš, že to nefunguje.
Dcéra sa ťa musí báť, keď to jedlo pcha kade-tade...
Možno je to už nejaká verzia poruchu príjmu potravy.
Zvoľni, nerob z toho drámu, nechaj ju.
A poraď sa so psychologičkou..

didamt
autor
7. okt 2024

@elanor sudis mna podla seba? Ja vyvadzam ako zmyslov zbavena? Prepac, ale asi ti zasibava ..

1tina597
Autor odpoveď zmazal
fadama
7. okt 2024

@didamt ja som to robila tiež, ešte teraz si pamätám ako som mala v taške plesnivé desiaty, alebo plnú tašku za tv 😭😭
Neviem prečo som ju jednoducho nevyhodila do koša. 🤔
Mne robili deti v škole zle,za to som nejedla.

sense
7. okt 2024

@didamt moja dcéra 11 zje na raňajky jogurt , desiatu nechce alebo si vezme len za hrsť orechov do malého boxika na desiatu a obeduje doma

didamt
autor
7. okt 2024

@sense a obeduje kedy? Kto jej obed chysta?

senta_sofia
7. okt 2024

@didamt kedze to riesite od mala, tak ona ma z toho jedenia/nejedenia uzkosti. Ja by som jej kludne dala aj par chipsov, arasidove chrumky sa daju dat, hocico, len aby si aj doobeda nieco zobla. Lebo riesit tu, ci je to vhodne alebo nevhodne pri dietati, co toci par jedal dokola nema zmysel.

sense
7. okt 2024

@didamt obeduje medzi 12-12.30 lebo o 13.00 musí do školy. Obedy chystám ja alebo partner alebo otec, 2x do týždňa ide do zariadenia ktore je pri škole a tam obeduje, majú vždy mäso, prílohuz zeleninu a šalát. A vždy je niečo čo zje , aj keď nie vždy zje všetko. A občas keď je doma sama, tak ma šalát s kuracím mäsom, alebo cestovinový šalát s tuniakom alebo si spraví omeletu, alebo si uvari cestoviny, dá si k tomu mozzarellu q paradjky
A na desiatu si vezme občas buď tie orechy, alebo pár slaných praclíkov (to je nieco ako slané tyčinky) a niekedy zje niekedy nezje na desiatu a zje to po ceste zo školy na obed.
Varím veci čo má rada, ale aj to čo nie ale niečo zjesť musí. Podľa mňa aj keď sa ti názor nepáči , šla by som k psychológicke ,lebo mám pocit že tvoja je nejedak len pokiaľ nemá to svoje smažené jedlo. Ak dostane nezdravé jedlo tak to zje

didamt
autor
7. okt 2024

@senta_sofia nemyslim si ze ma uzkosti. Kolkorat pride co varim na obed, nakukne do hrnca zaujima sa, chce si sama nalozit, pyta si na pridaj trebárs polievku, pridat masko... Problem su najma desiaty. Skor si myslim ze problem si vypestovala v skolke, skole kde jedla alebo musela skusit veci ktore doma nevarime.

didamt
autor
7. okt 2024

@sense lenze my chodime do prace, ja pridem o 15.00 najskor, muz aj neskor. Neviem sa na nu spolahnut ze sa naje a nevyhodi ale to je tazko pisat sem ked kazda tu ma dokonale deti.

elanor
7. okt 2024

@didamt tvoja reakcia hovori sama za seba. A presne preto tvoje dieta robi to co robi...
Len ty to vidiet nechces.

sense
7. okt 2024

@didamt nemám dokonale dieťa, a tiež keby na ňu nedohliadnem jedla by asi len nugetky, nachos a momentálne ešte parky ale jednoducho keď jeme spolu tak ma smolu je čo je navarené. A teda my mávame 90% teplé večer, kvázi hlavne jedlo dňa. Lebo vtedy sme najčastejšie všetci spolu doma.
Treba hľadať spôsoby ako to ide a nie hľadať dôvody prečo ti nejde a každý názor znegovat
A ak sú problémy len desiaty tak jej nedávaj, stále lepšie ako to má skryvat alebo vyhadzovat

domak2
7. okt 2024

Mozno to tu bolo spomenuté, ale nechápem prečo tie desiaty schovava kade tade. Bud nech to v škole vyhodí, alebo niekomu dá keď ich teda nechce, ale aby ich zahrabavala kade tade po dome to by mi teda vadilo.

kp7333
7. okt 2024

@didamt praveze nemame dokonale deti a snazime sa ti poradit aj z vlastnej skusenosti. minimalne jedno z mojich deti je priebercive a ja ako dieta som bola tiez nejedak. A pamatam si, ze tlacili na mna a dosiahli presne opacny efekt. V jednom momente rodicia prestali tlacit, neskor aj ucitelky a casom som sa rozjedla. Ale doteraz nejem jedla, do ktorych ma nutili.

stanulienkat
7. okt 2024

Neumrie hladom. Ma normalnu vahu na svoju vysku.

kp7333
7. okt 2024

A este si pamatam, ako sme v skolskej jedalni schovavali pod obrus kusy nezjedeneho jedla, lebo sibnuta druzinarka nepustila nikoho, kto nemal prazdny tanier. Doma som to nastastie nemusela.

didamt
autor
7. okt 2024

@sense ano tie desiaty su problem. Clovek tu dostane kopu nevyziadanych rad a uplne odveci. Kazda sme ina, mame ine prostredie, moznosti, navyky ...mne len pride vela mat pauza bez akehokolvek jedla od 6,45 - 13-14.00 zalezi od poctu vyucovacich hodin.

evia13
7. okt 2024

@didamt môj syn má takisto 11 rokov. Má 152cm a tiež 30 kg. Je chudý, ale Dr. na gastro, kde chodíme pre inú diagnózu, tvrdí, že to je v poriadku. Krvný obraz má dobrý. Ale na druhú stranu s ním nemám problém, aby jedol. Sem-tam desiatu nezje, lebo "nestíhal". Ale keď príde zo školy dojem si ju doma. Staršia dcéra nejedla desiaty, ale v ôsmom ročníku. Tiež všetko skrývala a nachádzala som ich splesnuté a kade tade. Nemala som na to nervy a prestala som jej robiť desiaty. Prežila to bez ujmy. Keď nastúpila na SŠ, desiatu si vypýtala a odvtedy jej robím a všetko zje.

kp7333
7. okt 2024

@didamt ziadna rada, ktoru si dostala, nebola odveci. Zato tvoje reakcie su riadne odveci. Ak tak tvrdohlavo trvas na tom, aby medzi ranajkami a obedom nieco zjedla, tak jej daj rano 1-2 eura, nech si cestou do skoly nieco kupi v obchode. Hlavne jej nevycitaj, ked si kupi chrumky, chipsy alebo sladkosti.

jasminet
7. okt 2024

Ja som tiez niekedy schovavala desiate kade tade - v skole som nestihla zjest, nechutilo mi atd. Cestou som obcas zabudla vyhodit a doma mama robila cirkus kvoli jedlu - no uplna drama queen. Ked sa nasi pytali preco som to schovala a nezjedla, tiez som radšej pokrcila plecom a mlcala, nez pocuvala dalsie kecy o tom, ze musim jest, nevazim si jedlo, mamu atd atd
@didamt

evia13
7. okt 2024

@didamt a ešte otázka, či to v škole spolužiačky/či nekupujú sladkosti, slanosti a nenapchávajú sa tam niečím, keď potom nemá chuť na desiatu?

didamt
autor
7. okt 2024

@evia13 vraj nemaju na desiatu cas, prestavka je kratka, vela deti na wc

didamt
autor
7. okt 2024

@kp7333 asi si necitala vsetko, pisala som ze byvame na dedine a dcera do skoly dochadza do mesta. Nema po ceste ziadny obchod, vecierku nic,nema si kde kupit aj keby chcela! Zastávku ma 4 minuty od domu, po ceste cez dedinu. Vystupi na zastavke a prejde 1 ulicu co jej trva 4 minuty. Po ceste su iba rodinne domy 🤷. Pytala som si radu ohladom desiaty, nie ci mam robit teple vecere a podobne. Fakt sa ti vidi byt ok bez jedla u dietata vo vyvine pomaly 6-7 hodin? Lebo mne nie. Keby mala nadvahu tak sa z toho tesim

sense
7. okt 2024

@didamt tak skús zmeniť prístup a povedz dcére ak nechce desiatu nech si teda nerobi ale ak si ju spraví nech ju neschovava ale donesiedomov avylozi, že sa hnevať nebudeš. Keďže ju aj tak nezje len schová kým nesplesnie

didamt
autor
7. okt 2024

@sense takto sme sa dnes aj dohodli. Bude mat v taske baleny croissant ci piskoty v dozicke ak by bola hladna. Klasicku desiatu skusime vypustit. Z obedov u ktorych mam istotu ze ich nezje, ju odhlasujem a bude obedovat doma.

evia13
7. okt 2024

@didamt presne to isté moje deti, nestíhajú zjesť 🙄

sense
7. okt 2024

@didamt držím palce, stále lepšie tak ako to schovávať.... Ja som to robila tiež lebo mi tie lepenaky ako decku nechutili. Neskôr som to pre istotu vyhadzovala lebo mama nechcela pochopiť že jesť nechcem. Preto ja dcéru nenutim, tiež tvrdí že nestíha jest

rude_baby
7. okt 2024

Ja som robila to isté 🙈🥹ale už neviem prečo...

ivusk
7. okt 2024

@didamt takú tu klasickú desiatu ako rožok vy som už nedávala. Skúšala by som napr, také tie kapsičky kde je výživa detská, sú aj jogurtove kapsičky, alebo jogurtovy nápoj aspoň s muffinou, a keď už nič iné aspoň arasidove chrumky, kukuričné chrumky, kukuričné trubičky plnené, brumika, niečo čo doma upecies napr. Pizzové slimáky, pagáčik, perník,, neviem alebo jej to vyskúšať pekne naaranzovat do boxiku,

didamt
autor
8. okt 2024

@ivusk klasicku desiatu si pytala sama, lebo ju maju aj spoluziaci. Presnidavkove kapsicky uz name davno za sebou, jogurtove nezje kedze zje iba cokoladovy jogurt, brumiky ci pizza slimaky nula bodov, nezje ani donuty ano cokolvek tohto druhu, clovek by jej kupil. Makovniky mi vyhadzovala a predtym ich mala rada...