icon

Ako sa brániť proti psychickému útoku od rodiča zo školy?

21. okt 2024

Dobrý deň prajem . Chcela by som sa len s vami ženy poradiť .. od septembra nastúpili deti do školy , a jedna matka sa prišla po mesiaci sťažovať že jej chlapcovi sa v škole ubližuje.. začalo sa to riesit , aj s výchovnou poradkyňou . Proste chlapec tej matky si navymýšľal na našu dcéru že mu zle robí , pritom tam mal konflikt ešte s ďalšími dvoma spolužiakmi . Teraz ma jeho matka psychicky týra . Každá vec co sa stane je hneď na našu dcéru , útočí mi na rodinu , že si mám dať dieťa liečiť , že je problémové , že je to dlhodobá šikana . Pritom ja svoje dieťa poznam a viem že to čo rozpráva na našu dcéru nieje pravda. Rozpravala som sa aj s učiteľkou aj s výchovnou poradkyňou či mám navštíviť s dcérou lekárku , povedala mi že ona vôbec na nej nepozoruje zeby deťom ubližovala a už vôbec nie že sa jej cela trieda boji .. len ja už tie psychycke útoky od tej matky nezvládam . Jej syn jej niečo povie , niečo si vymyslí a ona mu to zhltne aj s navijakom ..
boli ste prosím niekto v podobnej situácii ? Alebo mi aspoň viete poradiť na koho by som sa mala obrátiť ?
P.s učiteľka aj výchovna poradkyňa mi povedala že to čo rozpráva ta matka mne , nieje pravda tak ako to rozpráva ..
naša dcéra nemá sklony k agresivite .. keby to rak bolo tak mame s nou problém aj doma aj na ihrisku .. naša je skôr taká ľútostiva ..
neviem na koho sa obrátiť
Dakujem že ste dočítali až sem

zanka777
21. okt 2024

@petulda333 ale tak môže byť že učiteľka si nevšimne to tiež nie je istota .... Lebo to dievča zo synovej triedy je pred autoritou(rodič učiteľ)ako anjel

aurora33
21. okt 2024

Autorka, prečo si taká pasívna? Ved si obráň dieta. Trvaj na stretnutí všetkých. Ty, ta sialena matka, učiteľka riaditeľka vychovaná poradkyňa. Nenechaj sa odbiť tým, že ta zo stretnutia vylúčia. A rieš to.

larisa
21. okt 2024

Čudné je , že chlapec sa nebráni, že mu dievča buchalo hlavu o lavicu. Veď predsa chlapci majú viac sily ako dievčatá.
Je smutné že sú ľudia k sebe tak zlí.

zuzana76
21. okt 2024

@ahhola vyskytne, ucim na beznej ZS a autisti - aspergeri chodia do normalne skoly, pokial je to mozne

nikaeli
21. okt 2024

Výchovná poradkyňa s nimi môže urobiť aktivity, vďaka ktorým zistí, aké sú v triede vzťahy. Kto je v pozícii vodcu (alebo by ním chcel byť), kto je viac submisívny, dá sa odhaliť agresor, atď. Hovoríme tomu sociometria a môže to urobiť ktorýkoľvek učiteľ, ktorý je s deťmi v kontakte cez rôzne hry aj vrámci bežných činností napr. na telesnej, či poobede v ŠKD - vytvorte tri skupiny, zvoľte si vodcu,.... a sledovala by som prioritne ich dvoch, kde sa začlenia, ako na seba reagujú pri súťaži, pri prehre,.. možností je neskutočne veľa. Sú to prváci, tí sa ešte nevedia tak 100% maskovať a výchovná poradkyňa by mala mať batériu aktivít, ktorými sa dá odhaliť to, čo potrebujeme - a teda či dievčatko naozaj ubližuje a šikanuje chlapčeka.. aj kamaráti vedia povedať, či ho bije cez prestávky, keď tam nie je dozor..

autor
21. okt 2024

@zanka777 ja som sa aj učiteľky pitala , povedala že ona takto nerobí vôbec deťom v škole zle

autor
21. okt 2024

@nikaeli učiteľka tam je aj cez prestávky , a povedala mi jasne že na našej dcére v tomto nevidí žiaden problém

nikaeli
21. okt 2024

Ok, tak to je ďalší 'bod' pre tvoju dcérku. Preto je dôležité, aby ste sa stretli v takom zoskupení, ako som ti napísala. Nech matka dokáže opak. Nech chlapec dokáže opak. Kedy ho tlčie, keď to nik z dospelých nevidí, ani nepočuje? Keby mu tresla hlavu o lavicu, neplakal by? nešiel by za učiteľkou, že Anička ma buchla? nekričali by deti, že Anička ho bije? prváci ešte poctivo žalujú každú 'blbosť'. Jedného mám doma a viem kto koho udrel, kto komu dal pusu, či kto si dnes kúpil brejky guličky a podelil sa s ostatnými..

mikadooo
21. okt 2024

Ak by mi takéto veci rozprávala tá matka, povedala by som - ok, ale poďme to prebrať spolu s p. učiteľkou alebo p.riaditeľkou, alebo p. poradkyňou. Lebo mne doma dcéra hovorí úplne iné veci ako Vám doma Váš syn. Alebo by po nejakom čase som jej povedala skrátene, riešte to prosím cez školu, dovidenia, otočím sa chrbtom a odchádzam. Akože ja som milá odtiaľ potiaľ, ale keď už je niekto psychopat, tak sa viem zamurovať a dovi.

kaktusik007
21. okt 2024

@ina2405 20%.. .nie 3% 🙂

kaktusik007
21. okt 2024

autorka... standardne to nezvyknem riesit, ale teda tu je to uz do oci bijuce... pYtat... YPSILON !!!! je to vybrane slovo po P.

autor
21. okt 2024

@kaktusik007 ospravedlnujem sa , písala som narýchlo .. ja mám teraz o dosť vážnejší problém s psycho matkou ako riešiť kde aké I ma ist ..

basska_b
22. okt 2024

Ja si myslim, ze su dve moznosti: konfrontovat toho chalana napr. ked pridete po dceru a su vonku. Bud vy alebo este lepsie muz, kto je ostrejsi. Opytat sa ho, co rozprava o dcere, ze mu bucha hlavu o lavicu, co klame atd. Je mozne, ze to nepomoze, tak potom konfrontovat matku za pritomnosti triednej ucitelky ako svedka, ta moze mat nejaku psychicku poruchu a moze si ist dalej svoje. Potom uz len vydrzat, zablokovat, ignorovat, pokazena platna, ist si svoje: "Moja dcera povedala, ze sa ho ani nedptkla". A dcere nariadit doslednu ignoraciu tohto chalana plus nech ich rozsadi daleko od seba.

Tiez mam prvacku a mam pocit, ze pedagogickych pracovnikov tieto detske žalovačky a handrkovačky skor unavuju, ja mam pocit, ze tie deti v novom kolektive sa chcu robit zaujimavymi. Druzinarka mi povedala, ze nemoze riesit vsetko a ze nezazila este pred par rokmi, ze konfrontovane dieta bez mihnutia oka klame do oci.

Moja dcera tiez chodi zo skoly hotova, ze jej tam nadavaju, sáču ju ,žaluju na nu, ze rozkyvala lavicu a zohla sa po daco do tasky a podobne nonsensy. Hrozne toto, fakt som z toho znwchutena a mam pocit, ze ani zmena skoly nepomoze, jedine daka sukromna, kde je 12 deti v triede. Neni urcite ani ona svata, ale nevie sa branit takym zlomyselnostiam. Ja verim, ze sa to casom upokoji a utrasie, napr. koncom sk.roka si na seba zvyknu a budu lepsi kolektiv. Ale mozno je to generacia alfa zdebilnena mobilmi a TV od 1 roka... neviem 😃

kaktusik007
22. okt 2024

@basska_b nikdy, naozaj nikdy si nedovol konfrontovat cudzie dieta len preto, ze mas pocit, ze ublizuje v kolektive tvojmu. Ty to ries s ucitelkou. Nie s dietatom.
ano, pedagogickych pracovnikov unavuju deti, ktore maju kazdych 10 minut nejaky problem v kolektive. Ale ono tie problemy maju jedno spolocne ----- zial, castokrat je prave az skola priestor, kde dietatu niekto povie prvy krat NIE. a to nie je jedno dieta - v triede je takych deti teraz aj 5-6. A samozrejme ze TOTO je potom problem - deti nie su naucene posluchat, prvy krat su postavene k dospelemu, ktory z nich nepada na zadok a nevravi im, ake su uzasne a najma --- dieta musi robit co sa od neho ocakava a nie co ono chce.
tak sa skuste mamicky zamysliet ---- primarna pricina skolskych problemov tkvie v rodine a vo vychove. Skola je sice aj vychovnou instituciou, avsak rozhodne neprevychovava - na to su liecebnovychovne sanatoria a reedukacne centra ;)

autorka, beriem ze mas problem, avsak ak sa musis zamyslat nad tym ze v slove pytat sa je vzdy ypsilon ---- ehm, vypoveda to o tebe hodne.

lucka_ke
22. okt 2024

@kaktusik007 súhlasím, a ak niekto osočí jej miláčika tak príde ako fúria do školy a zúrivo bráni svoje mláďa bez toho, aby pripustila, že má doma pekný kvietok (ako každý)

autor
22. okt 2024

@lucka_ke myslíš mna či tu dotyčnú s ktorou mame problémy ?

zuzubb007
22. okt 2024

Zorganizovať stretnutie v triede deti, vy rodičia, učiteľka a vychovávatelia a riešiť to spolu a hneď bude po probléme, pokiaľ sa to spolu nevyrieši nikdo nevie, bolo už také, že dieťa doma ako anjelik a v škole malý diabol treba otvorenú diskusiu ináč to nevyrieši ako to je

lucka_ke
22. okt 2024

autorka - nemyslela som tým ani teba, ani tú druhú mamičku, myslela som to všeobecne ako odpoveď na to čo napísala kaktusik007 - že niektoré deti sú nevychované a ešte matky ich bránia ako keby ich miláčikovia mohli urobiť čokoľvek a všetci sa tomu majú prispôsobiť

nikaeli
22. okt 2024

Súhlasím s tým, že sama toho chlapca nerieš. Stále je to dieťa, má 6, možno 7 rokov. Nikomu z nás by sa nepáčilo, keby si naše dieťa niekto počkal pred školou a začal doňho hučať.. To nie je riešenie..

autor
22. okt 2024

Ale ja už normálne keď idem s malou do školy sa bojím čo zas dotyčná na mna vytiahne čo si na našu dcéru navymýšľ

stanulienkat
22. okt 2024

Nech sa páči ako tu idete lynčovať toho chlapca aj s jeho matkou a pritom viete verziu iba z jednej strany. Je to slovo proti slovu. Možno takto isto rozmýšľa tá druhá strana, ze matka dievcata vsetko zlahcuje. Zeny, vy viete ako to je v skutocnosti?? Lebo ste vsetky dobre neobjektivne.

autor
22. okt 2024

@stanulienkat ja svoju dcéru poznam , je lutostiva , viem aj od učiteľky ako sa dcérka správa v škole , že nikomu nic nerobí … na našu dcéru sa hádžu špinavosti a klamstvá …

stanulienkat
22. okt 2024

Vies, ale toto si mysli kazda matka o svojom dietati.

ina2405
22. okt 2024

@stanulienkat pravda

ina2405
22. okt 2024

Musí to poriešiť nestranný človek, riaditeľ a výchovná poradkyňa a spýtať sa detí, čo sa deje. Deti vedia riadne klamať a rodičia majú často iného anjelika doma a iného čertíka v škole. Teraz mám doma prváka a keď mi učiteľka vraví, čo sa v škole deje...no nie je všetko zinterpretované dieťaťom to isté, než mi povie učiteľka. Aj v dobrom, aj v zlom.
Ja mám pocit, že preháňa dotyčná pani, ale ty trochu tiež z toho akým spôsobom píšeš, keď chceš riešiť políciou tieto veci. Zvlášť, ak sama učiteľka sa na dieťa nesťažuje. Prepáč, ak sa mýlim.

nikaeli
22. okt 2024

@stanulienkat nemyslím si, že ho lynčujeme. Navrhujeme tu spoločné stretnutie všetkých zúčastnených s možnosťou dokazovania spomínaných útokov, vrátane sociometrie od výchovnej poradkyne. Stačí pár dobre zvolených aktivít a pozorovanie oboch detí.

Už včera si mala napísať tú žiadosť o stretnutie a dnes ju doručiť riaditeľke. Dokedy chceš čakať a báť sa? tu to nevyriešiš 🤷🏻‍♀️

mandinka
22. okt 2024

Zažili sme to. Treba to riešiť, neodkladne! Pravda sa ukáže, ale nie bez riešenia. Dnes je šikana už totiž toľko skloňovaná, častokrát zbytočne, že ľudia to radi zneužívajú aj týmto spôsobom - uškodiť niekomu druhému obivňovaním z nej. U nás v škole to vyústilo do zavedenia kamerového systému do všetkých tried .

autor
22. okt 2024

@mandinka ale učiteľka a výchovna poradkyňa sama povedala že šikana je silne slovo .. že nič take sa v triede nedeje … majú si predvolať tu dotyčnú do školy , ma sa s nou výchovna najskôr porozprávať , tak som zvedavá , ale ešte poviem výchovnej že chcem stretnutie aj s dotyčnou , a pôjdem naňho aj s mužom , lebo ta si na mna dovoľuje keď tam chlapa nemám ..

autor
22. okt 2024

Je strašná hrdinka .. učiteľka sama povedala že dotyčná to nafukuje ..

autor
22. okt 2024

@ina2405 učiteľka a výchovna sa deti pitali .. nikto z deti nič take čo tvrdí ta matka nevidel .. učiteľka mi jasne povedala že ona u našej dcéry takéto správanie nepozoruje , a to tam je aj cez prestávky s nimi …