icon

Ako sa doma učíte s ADHD dieťaťom?

sasajanaj
27. okt 2017

Tém o adhd je tu dosť, nikde som ale nenašla žiadne rady čo sa týka učenia s takými ďeťmi. Dcéra je v 1. ročníku a učenie sa s ňou je nočná mora a ja sa na seba hnevám, že zlyhávam lebo veľmi ťažko zostávam v kľude. Správanie v škole tiež nič moc.Triedna nevie o tom, že má adhd, je milá a myslí si že dcéra je len extrémne živá a že niektorím deťom to trvá kým si zvyknú na školu. Iný jej už dali aj poznámku, triedna ju "trestá" inak. Viete mi popísať ako to u vás vyzerá keď sa učíte, koľko času to zaberie, ako dokážete udržať pozornosť dieťaťa na učenie?

Strana
z2
sasajanaj
autor
15. sep 2023

@arasidka123 triedna o tom v tedy ešte nevedela preto, lebo papier som mala len od neurológa a škola akceptovala iba správu s CPPPaP. Takže potom ako absolvovala vyšetrenia u nich akceptovali papier a informovali učiteľov. Teraz je 7mačka, integrovaná a pred rokom jej diagnostikovali PAS, AS. Napr. Poznámky za chodenie po triede postupne vymizli v 5.triede, premietlo sa to ale do slovných prejavov počas hodiny. Hyperaktivita už nie je teraz až taká v porovnaní s mladším vekom, stále nás však škola upozorňuje na jej veľmi slabú pozornosť. Napriek tomu že má poruchu pozornosti sme kvôli chodili aj na koberček, aby sme je vraj dohovorili. Ak k tomu priratam AS, tak nič moc. Veľa zadaní v učebniciach a a pisomkach je pre ňu nezrozumitelnych, čo vedie k nerieseniu úlohy, pričom znalosti má. Má aj diskalkuliu, ale matematikarka mi povedala že preformulovanie úloh v pisomkach ona meniť nebude lebo takto sú správne a keď niečomu nerozumie má sa opýtať. Dcéra sa zas nechce pýtať lebo vraj potom si všetci budú myslieť že je hlúpa. Z toho istého dôvodu odmieta aj asistentku nehovoriac o tom, že pri jej PAS jej strašne prekážalo ak sa dotýkala jej vecí, a pod. Raz jej jedna vadila úplne, musela som požiadať aby ju vymenili. To sme vtedy ešte nevideli že má PAS. Asistentka za to samozrejme nemohla ale dcéra má stále prosila že jej prekáža jej blízkosť a nechce aby ku nej chodila tak blízko. No u riaditeľky sme boli za tie roky často. Mala aj napomenutie riaditeľky školy a že vraj nebojte sa 2 zo správania jej nemôžeme dať lebo je integrovaná. Bojujeme ďalej.

rivini
15. sep 2023

@sasajanaj preco nevie triedna ucitelka, ze tvoje dieta ma ADHD? Ved to je zaklad…tak ak ty nekomunikujes transparentne, mozes ocakavat tiez len problemy. Pre dobro dcerky by si mala taketo veci komunikovat. Hlavne v skole, kde travi vacsinu dna. Ma oficialnu diagnostiku? V takom pripade by ti totiz mala radit detska psychologicka, nie MK. Nase dieta je este len v skolke, no vzdy sme vsetky problemy a potreby jasne prebrali s pani ucitelkami a fungujeme skvelo.

sasajanaj
autor
15. sep 2023

@rivini stačí si prečítať všetky príspevky v komentároch a dozvies sa prečo. Neviem z čoho si usúdila že transparentne nekomunikujeme. Škôlka je úplne iný svet a tiež sme v nej mali pochopenie pre jej odlišnosti. Práca so psychologičkou?😂😂😂 bola u troch - za nás strata času. A Školská psychologička?🤣🤣🤣 Vraj s ňou nemá sedenia lebo nechce spolupracovať a má aj iné deti. Pedopsychiatricka? Jej pomoc spočíva v liekoch. Špeciálna pedagogička? Nemá s ňou sedenia lebo vraj ona ju až tak nepotrebuje lebo má dobré známky. Má, lebo jej prácu suplujem ja a je to náročné a to nemám na mysli bežnú prípravu rodičov do školy. Má dislexiu, diskalkuliu, disortografiu, a iné už spomenuté. Psychiatrička neodporúča zmenu školy. V tomto školskom roku im spojili triedy, už mám info od triednej že jej tá zmena neprospela.

gabiv
24. sep 2023

@domika225 Dobrý deň. Momentálne chodíme už do deviateho ročníka. Veci sa postupne vyvinuli do štádia, kedy moja dcéra robí sama úlohy, prospech v škole má super, darí sa jej veľmi dobre , hlavne v matematike, INF, GEG. Absolutne nezaostáva za spolužiakmi, ba vo viacerých prípadoch, by som povedala, že jej to ide lepšie ako ostatným. Je snaživá, síce priečna, ale samostatná, neučím sa ňou vôbec, akurát sem tam nejakú tú básničku keď sa treba naučiť naspamäť, tak sa ju učíme spolu. Určite jej dlhodobá pamäť na učivo je veľmi krátka. Problém je keď píšu písomky s učiva iného ako momentálne preberajú. Postupne som ju nekonečným vysvetľovaním "dostala" do štádia, že keď vie (pokiaľ im dali vedieť ) z čoho budú písať písomku, nech si deň vopred vypíše hlavné body, pojmy, vzorové príklady, vzorce a pod. Určite nikdy nebude obľubovať tie predmety , ja som ich nazvala "čítavé" ako sú SJL, dejepis, BIO. Musím ale povedať, že to bol náročný čas aj pre ňu aj pre mňa, kopa hodín prieku, trucu , vzdoru, vysvetľovania, plaču a pod. Keď bola šiestačka , začala ma "oslobodzovať" od aktivít súvisiacich s učením, proste ma vyháňala, nechcela aby som bola pri nej. Rozmýšľame nad školou, trochu mám obavy s testov a z prijímačiek, ale snažím sa jej dôverovať, že to dá, lebo to všetko čím sme si prešli z nej urobilo silnú, bojovnú, odolnú slečnu, možno lepšie k životu a jeho úskaliam pripravenú slečnu, ako ktorýkoľvek jej rovesník. Chce to kopu trpezlivosti (niežeby ja som bola taký typ) ale aj ja, tak ako ona, som musela prekonávať samú seba . Želám Vám veľa sily, pevné nervy a dieťatku trpezlivú maminu🙂). Ešte možno pomohlo aj toto: mám kolegyňu s taktiež dcérou s rovnakým problémom. Vždy sme si našli chvíľu porozprávať sa o naších výnimočných deťoch a verte mi, keď počujete, že chovanie sa dieťaťa a fungovanie vecí naokolo nepostihuje len vás, Vám pomôže nezúfať a neutrápiť sa v to všetkom, akosi mi to pomohlo sa s tým vysporiadať. Majte sa ak niečo , ozvite sa. Pekný večer.

domika225
25. sep 2023

@gabiv ďakujem vám veľmi pekne, dali ste mi nádej v lepšie časy 🙂

Strana
z2