icon

Ako vysvetliť dcére hodnotu skutočného priateľstva?

12. aug 2024

Ahojte neviem ako toto dalej riesit. Dcera super baba, velmi citlive dievcatko ale uz neviem ako...
Ako jej vysvetlit ze pre niektore "kamaratky" ku ktorym ona vzhliada ako k nejakemu idolu sa s nou "kamaratia" vzdy vtedy ked nemaju po ruke nikohob epsieho... Velakrat bola nakoniec sklamana ked sa s kamoskou dohodli na nejakom programea ta sa na nu vykaslala prwsne preto ze niekto iny prejavil zaujem....
Ako jej vysvetlit ze hodnota cloveka sa nemeria poctom iba tzv "kamatov" ale su lepsie kamaratsztva ktore za nieco stoja...
Ako jej vysvetlit ze nemume ist a byt vsade akm chodia jej kamosky ci spoluziacky, nemusime ist na 30 3dnovych dovoleniek len aby sa mohla pochvalit ze bola niekde dalejlko ale v podstate nic dokopy nezazila lebo ja osobne nevidim zmysel v tom ist na dovolenku na 3 dni kde 2 dni cestujes pitom sa pochvalis bola som tam a tam ale je asi lepsie isr na 1 ci 2 dovolenky ale piriadne ked mame mesciac alebo 6tyz iba pre seba bez zhonu... Ona to aj celkom chape ale vidim ze jej je vzdy luto ked niektore spoluziacky pridu po vikende ze boli v alpach, taliansku, spanielsku ale na 3 dni???
Ja ani neviem co chcem pocut ale je mi to pitom ozaj luto lebo ma pocit ze vsade sa maju lepsie ako ona doma...
Ani meviem co chcem pi ut alebo citat len mi ozaj luto ju takto vidiet

autor
13. aug 2024

@petik22 pouri mouno som sa zle vyjadrila ale vazne nemam poztebi spasit ani svet ani jednotlivcov... Pisem iba ako to mam ja. Ze ja nemam priblem si uzit dovolenku aj sama s detmi alebo spolu s muzom.... Nie kazdy si vie zariadit tolko volna v praci a kedze neviem ako dlho budem v tejto pozicii ja ze si to viem zariadit takto tak to mienim vyuzit ked sa da a mozem si to dovolit nevidim na tom nic zle.... Deti miluju tie nase mega cesty a kopec zazitkov... Ja som typ cloveka ktory sa nema potrebu viazat na ludi s ktorymi si nema co povedat a bavit sa o pocasi... Bud mi niekto sadne alebo nie.... Nemam milion kamaratov na fb ale takych co za nieco stoja aj v zivote... Nemam problem zajst si sama do restiky alebo do kina... Myslim ze sebavedimie mam dost na mieste...

petik22
13. aug 2024

veď ja som ti písala, že ak ti to takto vyhovuje, tak v poriadku... o sebavedomí som ti nič nepísala. také "kamarátky" aké má tvoja dcéra boli aj budú vždy, ona sa musí časom naučiť odfiltrovať ich a to nepôjde bez týchto skúseností.

dadis
13. aug 2024

Myslim si, ze kazdy ma pravo si mysliet, ze tvoja dcera nie je az tak super, ako ju beries ty. Sama si pisala, ze tiez netravis cas s niekym, s kym si nemas co povedat 🤷‍♀️. Skor ta asi trapi, ze dcera nema taku to najku. Ale na to ma este v 10r cas. Ja som si ju nasla v 10r, nebola spoluziacka, ale o rok starsie dievca zo susednej brany. Pritom dievcat som poznala milion, ale toto bola kamaratka, co jej rovnako zalezalo na mne ako mne na nej. A bola len jedna. Az na strednej som mala take kamosky este 2 a potom az v dospelosti. Znamych mam milion, som dost spolocensky typ, ale pre skutocne priatelstvo je potrebna ista "chemia", ktora sa neda nicim vynutit.

stanulienkat
13. aug 2024

@suptdi neviem kolko mas rokov, ale "volakedy" sa nechodilo nikam, lebo za sociku ta statne organy nikam nepustili a ak pustili, nikto na to nemal peniaze. Dnes sa cestuje hlava-nehlava, lebo si to kazdy moze dovolit, aj nizkoprijmove skupiny. Su to najlepsie investovane peniaze do zazitkov. Tvoje konstatovanie, ze cestuje len snobska Bratislava je usmevne, pretoze nas Bratislavcanov je tu uz mensina. Je tu sami vychodnar a stredoslovak.
Autorka-treba to dcere vysvetlit tak ako dospelemu. Je to uz velka baba a pochopi to. Riesili sme nieco podobne v tom veku. Znackove oblecenie a dovolenky cez pol Zemegule. Chape to, uz to neriesi. My chodime na niekolko dovoleniek rocne a tiez chodi aj v znackovych veciach. Ale teda nie Versace a pod.😀 Da si aj obycajne veci z nakupaku.
Dnes to uz neriesi, vie co je dolezite.

autor
13. aug 2024

@dadis ano s tym uplne suhlasim kazdy ma pravo si mysliet ze nie je az taka super ako ju vidim ja a uplne do bodky s tebou suhlasim v tomto. Ale povazovat ju za super kamosku ked nemam inu pi ruke a konahle pride ktokolvek iny tak ta nepotrebujem mi pride dost zle nastavene na strane kamaratok.. Bud niekoho mam rada aj ked mam ine kamosky okolo seba alebo nemam a nebudem sa s tebou kamosit ib apreto aby sim nebola sama 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

dadis
13. aug 2024

Neber to tak vazne..len malokto si v zivote nenajde toho svojho BFF. Ako rodicovi ti to je teraz mozno luto, ale neboj, ono sa to utrasie. My sme sa v tomto veku na zakladke stale v skupinke kamosiek miesili, vzdy bola jedna, co bola ohovarana, o mesiac uz bola cool a ina bola odstrcena. Nie je to novodoby fenomen. Skor je nove to, ze sa do tej dynamiky montuju rodicia.

tykat
13. aug 2024

...ale toto sa deje aj u dospelych, ved to tu citam stale "kamoska sa neozyva" "kamoske som gratulovala videla to a neozyva sa" "preco nemam kamaratku?" "kamaratka sa zmenila" atd.
Ono cim viac na niekom visis a dozadujes sa jeho pozornosti tak tym menej si mu prijemna. A stretne sa s tebou bud z nudy alebo este horsie z lutosti.
Ak nemas doma veternik tak si das aj kocku cukru, ale nepobezis k cukornicke ked mas v chladnicke veternik.

suptdi
13. aug 2024

@stanulienkat mám po 30-tke, ľudia na dedinách väčšinou nemajú na predĺžené víkendy v zahraničí, ani čas, ani peniaze...

dadis
13. aug 2024

@suptdi Ty mas po 30tke? 🙈

larusiki
13. aug 2024

Neboj sa je to úplne normálne. Ja si pamätám, že som bola taká istá. Moja mama mi sa mi to snažila vysvetliť no nič nepomohlo. Vždy som chcela byť s ostatnými a zapadnúť. Problém nastal vtedy keď mi baby dali jasne najavo, že o mňa nestoja. Bola som vtedy veľmi smutná no našla som si ozajstnú kamarátku. S ktorou sme sa vykašľali na ostatných a boli vo vlastnom svete. Neboj po čase sa to vyrieši.

nifnea
14. aug 2024

Ahoj, to zhadzovanie 3dnovych dovoleniek som celkom nepochopila. My chodime kazdy rok k moru na 10 dni (mame vsak radi tiche miesta,nie rezorty) potom chodime na 5 dni (vacsinou tatry ale polska strana, alebo Krkonose) a potom podla pocasia napr. Patince, Dudince, Afrodita rozne kupele a kupaliska..medzitym 3dnova chata u tety pobliz..a vidis dcera toto nevie zasa ocenit lebo jej kamoska ide 1x do rezortu, zaplavi jej cely whats ap fotkami ako je tam uzasne, foti kazdu zmezlinu, kazdu hranolku, a tento rok asi 50 foto jedneho kraba. Ale nie nezhadzujem to, kazdy ide tam co ho bavi a kde ho to bavi. Toto nie je o dovolenkach ale o sebavedomi. Poznam jednu ktora z 3 dnovej sluzobky “vytvori” taku dovolenku na fcb ze idem padnut na zadok. Zial moja dcera zavidi tu jednu dovolenku napr. na Tenerife lebo to znie lepsie a zvucnejsie a luxusnejsie. Ale ked si s nou sadnem a vysvetlim jej to uz zacina chapat. Ale zial nevie sa “predat” nema sebavedomie…to som si vsimla uz ked mala 10r. A ano tiez to ma s kamoskami ako tvoja. Nijake. A je to na nervy. A nie nestaram sa ale trapi to cloceka takze to chapem. A tiez sa jej velakrat stalo ze sa sohodla s kamoskou a ta nielenze neprisla ale nebrala tf dalsich 5 dni..to je za mna uplne cez.staxi napisat prepac rusim plany..nuz ale zistila som po tolkjych rokoch ze s tym nic neurobim a ze dcera si to musi preskakat sama. Casom prislo k tomu ze uz nikomu nevola je sama doma radsej.pritom neni zla povaha len asi nikomu tak dobre nesadla. Ide do 8. Viem ze tu uz spriaznenu dusu nenajde, tak mozno v inom kolektive.

nifnea
14. aug 2024

@suptdi prosim ta ty o com stale rozpravas? Dnes uz sa nedeli dedina a mesto🙈🙈vsade sa najdu chudobni aj bohati. Si predstav ze aj dedinske deti chodia na dovolenku, nie len deti z mesta…

autor
14. aug 2024

@nifnea pozri ja nikojo a nic nezhadzujem nechapem preco mate nirktore ten pocit.. Kazdy to ma inak niekto chodi po rezortoch, niekto na 3 dni do soanielkska alebo nirska z toho 2 dni precestuje je to ok ak vam to takto vyhovuje parada nam taketo dovokebky nevyhovuju... Chodime vela po europe na roadtripy na 4-6tyz alebo pi svete tiez n apodobne dobrodruzne dovolenky... V zivote som nijde nebola s CK a verim ze ani nepojdem lebo to mam nastavene inak.. Otazka znela uplne inak a nie ze preco mi nevyhovuje dovolenka v dubaji na 5dni aj s cestou... Skuste citat to co pisem a nie to co si mnohe myslite ze pisem...

dadis
14. aug 2024

@nifnea Ja ti neviem. Moje deti sa nikdy nechvalili fotkami na sockach a nikdy kamaratom nezavideli, ze isli na lepsiu dovolenku. Na dovolenky chodime, ale nikdy nie kvoli okoliu, aby sme zaposobili, ale kvoli sebe. Fotky z dovolenky max poposielam rodicom cez WA. Ale vidim, ze to je taky trend, chodit a fotit a postovat 🤷‍♀️. Som rada, ze moje deti su v tomto triezve.

dadis
14. aug 2024

A s tymi dovolenkami - starsim detom som ustupila a isli sme na dovolenky take, aby aj im vyhovovali. Napriklad na 4 dni do Talianska alebo som kvoli dcere bola prvykrat v Egypte, lebo chcela vidiet pyramidy (cez ck). Do Chorvatska som ich lamala niekolko rokov a nikdy tam ist nechceli, az dcera tento rok. Syn uz s nami nechce chodit, teraz bol 3dni v Zapadnych Tatrach uz sam s kamaratom. Snazime sa vzdy dohodnut. Kazdy ma rad nieco ine. Nikdy som si nemyslela, ze ak mne nieco nevyhovuje, tak to automaticky vyhovuje aj mojim detom.

tykat
14. aug 2024

Presne, kazdy to ma nastavene inak.
Muz keby nam povedal ze ideme na 4-6 tyzdnovy roadtrip (jemu by sa to mozno aj pacilo) tak deti by sa ako menšie rozplakali a ja s nimi a ako väčšie by mu zaželali peknu dovolenku a ostali doma. Mna by take trajdanie zabilo, radsej 4x predlzeny vikend hocikde ako toto. Jedine co si viem tak na dlho predstavit je mat vlastny apratman/chalupu niekde pri mori ci v horach a tam ist na 2-3 mesiace. A my s muzom milujeme dovolenky s CK, klasicky AI pri mori 8-10 dní. Ideál. O nič sa nemusím starať, môžem úplne vypnúť, čítať knihy, prechádzky po pobreží, rozprávame sa. Dokonale si oddýchnem.
A teda pri kamarátstvach mojich detí sme nikdy nenatrafili na to, že niekto ide tam a niekto inam a že toto by malo byť nejakou prekážkou vzťahov medzi deťmi či meradlom obľúbenosti. Im to bolo úplne fuk. Ani oblečenie ani elektroniku ani nič podobné neriešili. Ale neriešime to ani my s mužom, ja ani netuším kto kde z našich známych bol na dovolenke alebo kam ide.
Možno dcera to rieši preto že to riešiš ty a hovoriš čo je lepšie.
"...bola niekde dalejlko ale v podstate nic dokopy nezazila lebo ja osobne nevidim zmysel v tom ist na dovolenku na 3 dni kde 2 dni cestujes pitom sa pochvalis bola som tam a tam ale je asi lepsie isr na 1 ci 2 dovolenky ale piriadne ked mame mesciac alebo 6tyz iba pre seba bez zhonu..."
Ak toto povie tvoja dcera kamaratke tak jasne ze ta druha ju presviedca o tom ze lepsie je ist viackrat niekde inde a bude z toho robit najcool akciu. A zbytocne to hroti v oblasti kde by jej to mohlo byt v kamaratsve jedno. Ved ju nauc spytat sa co kamaratky videli, co zazili, nech jej poukazuju fotky, ked sa chvalia povedat im ze wau to ste sa museli mat fajn ze ste tolko videli a zazili.

autor
14. aug 2024

@dadis moja chapem tiez som z tych co nemaju ani len ten blby FB nehovoriac o IG a pod!!!! Decka to maju rovnako fotky si zdielaju cez Whatsup. Nemam potrebu sa chvalit kde som bola a uz vobec nie kolko ma to stalo 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Iba nechapem preco moje dieta na prahu puberty ma picit ze vsetci maju vsetko lepsie vsade je to lepsie ako doma... Lepsi surodenci, lepsie dovolenky, lepsie kruzky, lepsie kamosky, lepsi dom, lepsia vecierka, lepsie uz ani neviem co!!! A v konecnom rade asi aj lepsi rodicia lebo maju dovolene vela krat asi vsetko a bez obmedzenia zatial co doma mame nejake hranice....

peknyvladko
14. aug 2024

To fakt je taky problem opravit po sebe preklep? Kazde tretie slovo mas napisane zle

autor
14. aug 2024

@dadis hranice a pravidla a ti emusia zial dodrziavatvaj dcerine kamosky ked pridu k nam na prespavacku... Su urcite veci cez ktore vlak neprejde u nas doma a je mi jedno ci noje ci cudzie deti...
Prepac omylom som poslala nedopisanu sptlravu

autor
14. aug 2024

@peknyvladko hlavne ze ty napises 4 slova a bez chyby 👍👍👍

dadis
14. aug 2024

@tykat Ja mam tiez rada tieto AI dovolenky. Viem, ze to nie je trendy, ale nasrac 😅. Ja nemam rada tie prdlzene vikendy v roznych mestach..akoze vidis pamiatky, muzeum, das si nejake tunajsie jedlo..a? Ja by som z 6t roadtripu tajne usla domov 😅. Ja si pri tych mestkych dovolenkach vobec neodychnem, kazdy den 30tis krokov, zbita ako pes a pritom mesto ako kazde ine 🥴. Ale bola som s dcerou tento rok v IT a ona nadsena..uz planuje Portugalsko, Spanielsko, ach, no..uz nech je dospela a moze chodit sama 😅.

nifnea
14. aug 2024

@dadis ani my nepostujeme, ani z jednej dovolenky, kvoli zlodejom atd..ale ma par kamosiek ktore vedu k tomu rodicia, daju kazdu minutu na net a oznacuju sa tam navzajom, ona ma mess takze to vswtko vidi..u tejto jednej napr da otec prvy potom dcera potom mama potom dalsia dcwra a porom aj syn..to mas 5 rovnakych peibehov a foto..ale to je samozrejme kazdeho vec ano, ja sa zas rada pozrem inspirujem takze mne to nevadi len deti nemaju asi taku kapacitu to nejak “zvladnut” bez zavisti..teda nie vsetky…a niekto ma teda ozaj krasne docolenkove fotky..ono kazde je samozrejme iny a je na kazdom ako tieto socialne siete zvladne.

peknyvladko
14. aug 2024

No vidis ze vies, ked chces

dadis
14. aug 2024

@nifnea Ano, maju pekne foto. Ale neviem cim to je, ale moje deti vobec nezavidia. Ich vlastny otec chodi po exotickych dovolenkach a ked som nenapadne sondovala, ci predsa len nie su z toho smutni, tak vobec.. ja v tom tiez nevidim nejaku extra vyhodu..mne sa paci stredozemne more a som uplne ok s takou dovolenkou kde je pekna plaz, vecerna promenada, bary, restiky a obchody, kam mozes spokojne vojst. Ale kazdy to ma inak.

nifnea
14. aug 2024

V podstate toto nie je o dovolenkaxh kazdemu ine pasuje ine a paci sa ine..odsudzovat za typ dovolenky je k nicomu…
Musis dcere dokola vysvetlovat a vyslvetlovat ze nemoze mat vsetko.

nifnea
14. aug 2024

@dadis to je supwr ze mas take deti, ze nezavidia..len vies, nie vsetci su tak nastaveni. Podla mna kopec deti zavidia to ci ono..

dadis
14. aug 2024

@nifnea Ale to nie je problem okolia, ale ich samych. Kazdy sa snazi zapadnut, nevycnievat, teenageri obzvlast (to bolo aj za mojich cias), chcu mat vsetci iphony, airpody, drahe tenisky, pekne fotky na IG..ja sa snazim im vyhoviet, lebo viem, ze teraz je to pre nich dolezite (pre tych mojich vsetko vymenovave, okrem tych fotiek). A tak to bude asi aj s tou dovolenkou, ked vsetci postuju fotky od mora - chcu ist k moru, ak vsetci posielaju fotky z Barcelony/Amsterdamu/Milana a pod - tak to chcu zazit tiez, ked zo Szighetu - chcu ist na Szighet 😅. Ak si to rodina moze dovolit, dopriala by som aj detom, nech navrhnu, kam by chceli ist. Podla mna to nie su "hranice" ist iba tam, kam zavelia rodicia. Ja si velmi na tych hraniciach nezakladam, mozno tak ked boli skolkari. Vies aka bola 15r dcera stastna, ked sama objednala letenky, vybrala ubytka, navrhla program na 4 dni? Neviem si predstavit ju odmietnut iba preto, lebo moja predstava bola ist na tyzden do Grecka 😀. Teraz som si spomenula, ked som mala 15, moja dobra kamaratka bola na dovolenke v Grecku s rodicmi, poslala mi odtial krasnu pohladnicu s bielymi domcekami a modrozelenym morom v pozadi. Nikdy som taku krasu nevidela, hned bol moj sen ist do Grecka 😁😅. Isla som az ako dospela na moju prvu dovolenku prave tam. Nemusim hovorit, ze som bola mierne sklamana😅, ale "spln sa mu senil" 😁😁

autor
14. aug 2024

@peknyvladko dosz trapne ale ok kazdy sme nejaky a kazdy riesime ine prioriry v zivote 🙈

autor
14. aug 2024

@dadis myslela som hranice u nas doma nie kam na dovolenku.... To fskt je novodoby fenomen nevediet citat s pirozumenim 🤷‍♀️

autor
14. aug 2024

@dadis dovolenky vyberame s detmi ake verim ze kazdy to moze mat inak nastavene