Aký máte názor na to, keď učiteľka berie na školský výlet svoje deti?
Naša škola ide vo štvrtok na výlet a dnes sme sa dozvedeli že jedna učiteľka si opäť (už to spravila v apríli na výlete) berie svoje dcéry, ktoré navštevujú školu v inej dedine 🤷♀️. Argumentuje tým, že „treba zaplniť autobus“ no netuším prečo práve takto to rieši! No ale hlavne ma (nás rodičov) zaujíma či ten výlet im aj zaplatí v plnej sume ako sme ho platili my, keďže je to dlhší výlet -spolu 280 km. Samozrejme sme sa jej pýtali viacerí či im to zaplatí -povedla že áno. No ale neviem ,lebo ona je taká že keď netreba tak € nepustí 🤷♀️
@mimusa18 mňa skôr napadlo, že asi sa z výletu vrátia neskôr a nechce nechať svoje deti samé... neviem, asi by mi to nevadilo vôbec.. ale na druhej strane ja ako učiteľka nechcen ma výlete svoje deti 😉
Preboha no toto by mi vôbec nevadilo🤭,ani či im zaplatí celý výlet.ja nechápem ako toto moze niekoho iritovat
Nevidim v tom ziaden problem...aj prred 40 rokmi ked som chodila na ZS si nasa triedna brala svoje deti sebou...teraz ide na vylet moj 7 rocny syn, a tiez idu chlapci jeho triednej ucitelky s nimi...
@pribinak mám právo na názor, vám sa páčiť nemusí.
Áno, je to rodinkárstvo, pretože z titulu "moci" (ona rozhoduje) zvýhodnila svojich rodinných príslušníkov.
Keď boli voľné miesta, prečo na stretnutí rodičov neboli verejne ponúknuté súrodencom žiakov?
Vôbec neriešim cenu zájazdu, som šokovaná z myslenia ľudí "prečo by to nemohla spraviť, veď sa to robilo aj pred štyridsiatimi rokmi"
A presne v takej riti aj zostaneme, kým sa nezmeniymyskenie väčšiny spoločnosti.
Nič čudné na tom nevidím. Bežne tak brali.ucitelia svoje deti, ja som pochodila s našimi (obaja učili) celé Československo vtedy ešte, bola som aj v škole v prírode, keď rodičia šli s triedami.
Normálne naši platili za mňa, nikto nikdy sa nesťažoval. Podľa mňa rieszs úplne nezmyselný "problém". Pokiaľ je miesto v buse a nie je to na ničí úkor, tak preco ti vadí?
@nyusika ale prosim ta, to su riadne fabulacie, co tu pises.. 😁 Zneuzivanie postavenia? Rodinkarstvo? Neprehanaj..
Tu vobec nejde o to, ze je to ok, lebo sa to robilo aj pred xy rokmi. Ono to v poriadku jednoducho je, samozrejme za predpokladu, ze ide o volne miesta, cize to nie je na ukor inych deti a za predpokladu, ze to ucitelka normalne zaplati.
Mnohe zamestnania maju nejake tie vyhody, co nie su uplne bezne... Niekto ma sluzobne auto, kt. moze pouzivat aj partner, iny moze dieta vziat so sebou do prace hoci na cely den, dalsi zase partnera na pracovnu akciu a tuto ma ucitelka moznost vziat svoje dieta so sebou na skolsky vylet, cize v podstate tiez do prace.. A poniektori sa idu zblaznit z toho.. Take smutne.
@nyusika ľudstvo je v ,,srackach" ako si to nazvala ty, ale nie preto, že sme sa nepohli nikam vpred, lebo sa to robili aj pred 40 timi rokmi a stale uraduje rodinkárstvo.... Ľudstvo je v týchto srackach stále preto, lebo každý sa stará do toho druhého a nikomu nedopraje nic viac, ako maju oni sami... Niekdey mas celkom zaujímavé názory, ale v tomto si podla mna trošku vedľa. Mne nie je dopriate, preco by malo byť inym dopriate? No nemôže! A takto funguje spoločnosť preto je tam kde je. Ale absolútne sa to netýka rodinkárstva, pozeráš sa na to len z jednej strany.
@mimusa18 Ahoj, podľa mňa je to v pohode. Určite si výlet zaplatia. U nás v škole minulý týždňe bol výlet Bojnice, 1 a 2 trieda, učiteľka hneď ako sa to vybavovalo napisala na mail, že budú voľné miesta a môžu sa prihlásiť aj rodičia a ja som išla a mohla som zobrať aj mladšiu dcérku. Nevidím na tom nič zlé, práveže fajn, že sa cena busu rozpočíta medzi viacerých.
@nyusika ako rodinkarstvo by som to brala v pripade, keby ucitelka zneuzila svoje postavenie a jej deti by tam isli na ukor nejakych, ktore sa o miesta uchadzali, no boli napriek tomu zvyhodnene deti ucitelky. To vsak z autorkinho prispevku jednoznacne nevyplyva, takze tazko sudit.
Kokos a potom sa čudujme, že tento svet je v takých sračkách ako je, keď ľudia riešia takéto veci 🙈 Áno, je to normálne a robilo sa to vždy, ja som dcéra učiteľky a vždy keď sa dalo a bolo miesto ma brala s jej triedami na takéto výlety, aj do školy v prírode a podobne a vždy za mňa normálne zaplatila..Väčšinou sa tu smejem na tom, keď niekto spomína závisť, ale toto je fakt čisto len o závisti a je mi z toho až zle keď si pomyslím, že niekto fakt toto rieši🙈
Učiteľky môžu brať na výlet svoje deti. Riadne za ne platia. A áno, je to normálne.
Tá miera závisti ma udivuje.
@mimusa18 my máme 4 deti, margo rovnej pripomienky "že niekto má na škole 2-3deti a musí im zaplatiť. Chcela si deti,tak tak s tým,že dýchajú,jedia,chodia do škôl,a nie je to zadara.No a určite by som mala na háku,koľkým učiteľkám ide koľko detí na výlet a ak ťa trápi typicky slovensky čo si kto zaplatil a koľko,nech sa páči,buď hrdina aj v realite a pred odchodom sa pri buse opýtaj spomínanej učiteľky,koľko a ktorému dieťaťu čo platí a zapoj aj ostatných rodičov.Ach🤦🤦
@kubkovamama 👍
@mimusa18 Nevidím na tom nič zlé. U nás, ak boli voľné miesta, mohli ísť na výlet aj rodičia, starí rodičia... hocikto, kto si zaplatil. Keďže synovi to nevadilo, bola som takto aj ja - s učiteľkami som mala dobré vzťahy, takže nebol žiadny problém - boli to 1-dňové výlety. Ja som z tých, ktorí neriešia takéto veci - aj keby to tá učiteľka za svoje deti nezaplatila, tak by mi ani nenapadlo zamýšľať sa na tým. Hanba by ma fackovala, ak by som sa o toto mala verejne zaujímať...
@nyusika bolo by fajn dat do googlu pojem rodinkarstvo, naucila by si sa nieco nove. Rodinkarstvo znamena uprednostnovanie clenov rodiny a deti ucitelky nie su uprednostnene, su naopak pouzite na doplnenie stavu. Tu to okolo rodinkarstva ani neslo 😉 ja som pred rokmi posobila ako asistent na fakulte a ked sme sli na konferencie (ci na SR, ci do zahranicia), ak boli volne miesta v hoteli, mohli sme si vziat, koho sme chceli. samozrejme sme za toho cloveka platili. ja som bola v tom case bezdetna a bez chlapa, tak som to nikdy nevyuzila, ale starsi kolegovia si bezne brali manzelky, kolegyne- matky brali deti. nikdy by mi nenapadlo sa nad tym pozastavit, ze je to nieco nemoralne, ci poburujuce. to potom v tvojom ponimani je rodikarstvo aj fakt, ze moj svagor ma k dispozicii sluzobne auto 24/7 a vyuziva ho na rozvoz deti do/zo skoly, ci na vylety pre rodinu. Nic z toho rodinkarstvo totiz nie je. Tak ako moj svagor ma "papier" na to, ze to auto moze vyuzivat podla vlastneho uvazenia, rovnako aj ucitelka (ci my na fakulte) ma pisomne od nadriadeneho, ze na tie vylety v pripade doplnenia stavu, moze svoje deti vziat.
@mimusa18 je uplne normalne, ze ucitelka svoje deti vezme. naopak, bud rada, lebo cena vyletu sa rozrata medzi viac deti. moja dcera takto boli pred mesiacom v muzeu a z povodnej ceny 11€ nam potom vratili este 1.3€, pretoze sa autobus doplnil prave detmi dvoch uciteliek a cenu to teda znizilo.
@mimusa18 a co vás je do toho ci si berie svoje deti..určite to zadarmo nemá..a ak si si pani dokonalá matka nevšimla berie tam vaše deti a keďže to nieje blízko ako sama píšeš zrejme nemôže deti nechať doma tak ich berie so sebou..neviem čo je na tom a prečo by nejaky rodička do toho mali kecať 😄😄
Učí vaše deti to môže..ale zobrať si svoje deti to nie lebo vám sa to nepáči..si myslíte že sa všetko točí okolo vašich deciek?...
Navyše ako vy môžete vedieť ze to určite neplatila čo je dnes zadarmo? A že keď nemusí tak nerada platí..ja si neviem predstaviť aby som kecala do života učiteľke mojich detí..starajte sa o seba a o vaše deti ..
@mimusa18 sakra, až teraz som pochopila prečo nám dáva triedna na každom rodičovskom siahodlhé vyúčtovania o každom výlete či inej školskej akcii. Keď sa náhodou po výlete zvýšili nejaké drobné, dala do triedneho fondu, čo tiež vyučovala. Ukazovala nám každý blok a faktúry. Asi sa tiež stretla s takýmto obvinením. Zaberie to kopec času a extra to nikoho nezaujíma.
Naša bývalá triedna býva 2 domy od nás, jej dcéra jej mi kamoška. Deti už nie ale vnúča si so sebou zobrala ak bolo voľné miesto a nikdy som jej ne závidela.
Viem že pravidelne kupuje pomôcky a iné drobnosti svojim sociálne slabším žiakom, zháňa im oblečenie aj obuv, lebo by bez zimnej bundy a čižiem neboli chodili ani do školy. Kto by jej bol závidel, keď sa navlacuje hore dole dedinou s taškami plnými noseného šatstva, starých hračiek a pod, čo doma perie triedi aby zabezpečila svojim žiakom to čo mali zapezbečit ich rodičia.
Ja som takúto vec zažila z trošku iného pohľadu, na strednej škole sme mávali zájazd Londýn-Paríž-Amsterdam. Chodievali angličtinárky a keďže to bol dlhý výlet, tak si mohli vziať aj manželov a deti a všetci to mali zadarmo, neviem či sa im na to skladali rodičia v cene zájazdu alebo im to preplatila škola. Totiž moja kamarátka bola učiteľské dieťa, tak mi to hneď vykecala, že ju tam berie mama a ešte berie aj jej sesternicu, lebo je to zadarmo. Mňa to v tej teenagerskej duši vtedy hrozne nahnevalo, lebo ten výlet bol ozaj drahý a moji rodičia si ho nemohli dovoliť, ja som síce brigádovala, ale všetky peniaze som musela doma odovzdávať. A určite bolo viac detí, ktoré by chceli ísť, ale nemohli, lebo pre ne to zadarmo nebolo. Ale z pohľadu rodiča a nie ukrivdeného dieťaťa by mi to nevadilo, ešte aj ak si ten výlet ozaj normálne zaplatila.
@mimusa18 ja na tom nevidím nič zlé. Zrejme sa obáva, že tam tie deti budú "za vaše". Nie, nebýva to tak. Zvyčajne si ti ucitelia zaplatia za pobyt ako každý iný rodič. A ak ide o dopravu, cena sa platí za celý autobus, je jedno ci v ňom je 10 alebo 43 osôb. Takže čím viacudi v autobuse, tým lacnejšie to vyjde na osobu.
@mimusa18 nabudúce nedávajte dieťa na výlet a budete mať 100% istotu, že učiteľkinmu dieťaťu nehradíte z výletu ani cent. mimochodom, tiež som si brala dcéru na lyžiarsky výcvik, šlo o týždňovú záležitosť a nemala som ju kde nechať. uhradila som jej ubytko a stravu rovnako, ako hradili ostatné deti. takže piánko...

@mimusa18 Tebe nedoslo, ze cena za autobus sa rozpocita podla poctu deti? Cize tym ze ona berie 2 deti, tak tvoje sieta zaplati menej ako keby tie niesta ostali prazdne a poskladali by sa na ne vsetky deti.