icon

Bude ťažké nedať dieťaťu telefón?

faasx
20. nov 2024

Myslite, že na túto dobu, to bude ťažké nedať dieťaťu do ruky telefón? Všade kde pozriem, majú deti ešte aj v kočíku v rukách telefón. . Ja by som si to vedela predstaviť úplne inak. Napríklad až keď pôjde do školy, že by sme zaobstarali nejaký.
Ja som mala svoj prvý telefón v 14 tich …

jana35798
23. nov 2024

Je to hrozne tazke. Dcera nema ani 2 roky, tak nad telefonom ani neuvazujem ani tablet jej neplanujem zabezpecovat tak skoro. Prave naopak, chcem to co najviac oddialit. Problem je, ze ona vidi ako je tato nonstop na telefone (je to z 90% jeho praca) a priznam sa, obcas mam aj ja. Snazim sa to nerobit ale staci, ze ju chcem sfotit, niekto mi vola a uz po nom ide ako pes po udenom. Cize mam obavy co bude neskor.

beronsche
23. nov 2024

@faasx tiež si myslím, že dieťa v predškolskom veku telefón nepotrebuje. Aj neskôr je to na zváženie.
Ale problém nie je ani tak to, kedy dieťaťu telefón/ tablet dáš (požičiaš tvoj), dôležité je najmä, koľko času na ňom trávi..
Takže kľudne telefón k dispozícii dať, ale dohodnúť si vopred rozumné pravidlá a určite nainštalovať rodičovskú kontrolu.

beronsche
23. nov 2024

@bennn práve, že doba sa pohla a teda je už známe, aký negatívny vplyv majú mobily, tabletu, tv na vývoj mozgu.
Dokonca sa zaviedol termín "digitálna demencia", rastie nám počet detí a aj dospelých závislých na technológiách...

Takže je v samozrejme v poriadku umožniť v určitom veku deťom prístup k technológiám, ale v rozumnej miere (toto je veľmi dôležité!) a určite nie malinkym deťom a určite nie primárne z dôvodu " aspoň mám aj ja cas".

hubka51
23. nov 2024

Moja dcéra má 11r.Keď bola škôlkarka vlastny5 nemala ale požívali sme telefón alebo tablet väčšinou pri cestovaní.Ked ideme na návštevu k rodičom čo je cesta vlakom 5h alebo autom 3,5h cca.Vždy som sa snažila kombinovať keď sme išli vlakom mala som zabaleny vak hedlom,omalovankami,nejkou knihou ale nemala som problem pustit aj rozprávku.K lekárovi ked sme šli vdždy sme kúpili nejaky časopis ale mala som stiahnute aj hry ako maľovanie podľa čísel,nejaku logicku hru.Youtube som jej nikdy nepúsťala.Keď nastúpila do školy cely prvý stupeň mala hodinky lebo chodila sama autobusom takže potrebovala som sa jej dovolať.Prvý telefon svoj dostala minuly rok na 10narodeniny.Má rodičovsku kontrolu koľko može byt na telefóe a čo tam môže mať.Zo začiatku sme skúsali bez kontrolia ale neosvečilo sa to 🙈 Každy nech si robi ako chce ja cudzie deti nevychovávam (teda občas niektore v práci 🙊🙈) No jedno je pre mňa fakt co som odpozorovala male deti čo poznaju len tablet,telku či telefon maju veľke problémy s rečou či ovládaním vlastného hnevu a to nemusia mať žiadnu diagnózu.

lenkakravcova
23. nov 2024

@faasx
Syn má telefón, od 1.rocnika. starší dotykový. Ale fakt starší. A má ho na to aby sa nám dovolal, keď nejde autobus (chodí vyše 10km do školy autobusom). Keby mal školu v dedine, tak by mobil nemal. Takto je to ale nutnosť /aby sme sa vedeli v situácii, keď skutočne bude mrznúť na zastávke lebo bus nepríde, spojiť/.

kulumulu123
23. nov 2024

@faasx ak vy dvaja s chlapom pre sedíte celý čas na mobiloch tak áno bud eto sakra ťažké... Ak sa namiesto telefónom venujete deťom tak dieta ani len nenapadne aby pýtalo telefón... Deti iba kopírujú rodičov.. Mnohi rodiča namiesto toho aby vymysleli ako zaujať diata mu radšej strčila do rilzky mobil alebo tablet len aby mali pokoj... Poznám takych žiaľ osobne dosť veľa... Tiež poznám deti ktoré nemajú potrebu sedieť pred telkou lebo sú aj lepšie zábavky ako kukať do bedne ale keď dieťa pisadis doma prd telku tak jasne ze pred ňou pre sedí aj celý deň 🤷

kulumulu123
23. nov 2024

@faasx moja dcéra dostala prvý telefón keď začala chodiť sama so školy domov iba preto ze cestovala krížom cez celú BA tak keby niečo aby sa vedela so mnou spojiť...

igiana
23. nov 2024

@faasx nase maju telefon od 1.triedy ZŠ ale iba tlacitkovy, aby nam mohli zatelefonovat ci su ok, alebo ked nieco potrebuju. Viaceri v triede tak maju. Od 14 rokov im dame dotykovy telefon. Doma maju tablet, dotykovy mobil na fotenie s dobrym fotakom. Na internet chodia iba ked nieco potrebuju, pripadne odpisat kamaratke. Chodia do ZUŠky, na skauting, na internet a zabijanie casu na mobile nemaju cas.

ellaella1
23. nov 2024

@faasx Lenže deti sú odrazom výchovy rodičov. Doma ich učíme, aby sa nesmiali iným... V detstve som videla u lekárky citát: Ak chces prevychivat dieťa, začni starou mamou"

ellaella1
23. nov 2024

@faasx Budovať zdravé sebavedomie, hranice, všetko s mierou...určite do 3 rokov netreba žiadne sledovanie mobilov, tabletov...potom s mierou. Rozvíjať záujmy, krúžky, príroda a nebude čas na sledovanie...

portret7
23. nov 2024

@faasx nie, nebude to tazke, syn dostal v 3.triede, nastupom do skoly hodinky, aby sme sa vedeli spojit. Btw, nebol v triede jediny, ale bolo ich jednoznacne malo.

129oveciek
23. nov 2024

@faasx ja tomuto nerozumiem.. akoze si myslis ze ked boli prve televizory tak rodicia nenadavali ze tie ich deti stale do toho lem pozeraju, presvedceni ze za ich dobu sa zilo vyrastalo lepsie? Tvoji rodicia taltiez nadavali na to ako tie ich deti vyrastaju.. Vzdy kazda generacia nadava na tu mladsiu, robis to ty, robili to nasi rodicia a aj kazdy iny rodic ktory kedy bol.. lebo sme uz stari a vacsina z nas zostala zaspata v predchadzajucej dobe.. nase deti absolutne uz nebudu riesit to ze ich deti maju telefon, tak prosim ta zi v sucasnej dobe a neries to ci tvoje dieta bude mat telefon.. ked mu ho nedas tak praveze naopak bude zaostavat v sucansych trednoch, oproti rovnesikom, ktory budu mat pracu s modernymi technologiami v malicku.. budu ovladat mobily, pocitace, rozne programy, softvery o ktorych my ani netusime lebo sme ako deti s nimi neprisli do kontaktu.. preco nasi stari rodicia, mozno aj rodicia nevedia ovladat pracu s pc? Lebo k tomu ako deti nemali pristup a teraz ak by chceli pracovat tak je to pre nich velka nevyhoda.. ja som bola za pc ako decko stale, vdaka comu viem velmi dobre ovladat zakladne programy a vdaka hraniu videohier som sa naucila aj po anglicky a predstav si ze nie som otupena ale naopak mi to v praci velmi pomaha

martinagnidova
23. nov 2024

@faasx no mam vsetky vekove kategorie... Mozem povedat, ze zakazane ovocie najlepšie chuti. Moji maju dovolene, alw napríklad dcera ma 7rokov a telefon ju velmi nezaujima... Ano pozrie si nejake videa, potom mi povie ze toto sa povie po anglicky tak a toto tak. Hovorím odkial to vieš? Mami ved z videii... Starsi 11rokov,tiez mi hocikedy povie take informacie o ktorych som nevedela a tiez to ma z videii.. Najstarsi 15rokov, pozera si filmy v anj, pozera videa ako spravne hrst hokej, uci sa odtial... Popri tom jasne aj hry a videa.. Ale myslim si, ze ak clovek nastavi hranice odkial kam, taky mobil nemusi byt stale zly a skodlivy... Musia sa aj oni naucit hranice medzi tym, lebo ak potom raz pridu k mobilu, je možné, ze ich to tak pohlti, ze je to nieco nove, ze velmi tazko sa im bude potom odnaucovat... Cize moj nazor je ano, ale vsetko s hranicami a mierou...

emily_88
23. nov 2024

Dcera bude mat 7 a telefon jej poziciam len na pozeranie fotiek a videi co mam v galerii. Odblokovat si ho samozrejme sama nevie. Ak nieco ine ideme pozriet na nete tak spolu, takze mam prehlad co pozera a k comu ma pristup.

sense
23. nov 2024

Moja dcéra dostala telefón keď mala 10. A používať môže len obmedzeny cas

slovakboy
23. nov 2024

@bennn súhlasím s tebou, že treba držať krok smodernlu dobou, ale keď odborníci hovoria, že to deťom škodí veril by som im. Sám na sebe vidím ako ma mobil láka, deti práve sa rozvíjajú. Od puberty stačí podľa mňa a pod kontrolou časovou. Musia sa naučiť žiť s internetom krásne sa dá vzdelávať na serióznych zdrojoch. Pomáha to pri učení. Sám si hľadám veci, ktoré som už pozabudal Ale v detstve je lepšie rozvíjať iné zručnosti. A naučiť sa učiť z kníh a poznámok.

hendikep
23. nov 2024

@129oveciek prepac, ale podla mna si riadne mimo.. ani neviem kde zacat.
Tak poprve, je rozdiel aj televizor a mobil … v mobile su aplikacie ktorych algoritmy su robene tak aby sa dospely clovek nevedel od nich odlepit - co ma robit dieta s nevyvinutym mozgom?
Po druhe, su studie o tom a nie je ich malo, ze je priame prepojenie medzi casom stravenym za obrazovkami - a depresiami u dospievajucich deti !

Po tretie, fakt je rozdiel v stolovom PC s win 98 a modernym smartfonom, neboj tie deti sa v smartfonoch nenaucia z 98% nic uzitocne pre svoju buducu profesiu, akurat stratia socialne zvyklosti a budu doslova zabijat cenne hodiny civenim na tik-tok a sikanovanim sa medzi sebou. Kamoska ucitelka povedala ze deti nie su schopne napisat ani email, hlavne ze vsetko ostatne maju v malicku co?

Dost ma mrzi ze taki ludia ako Ty a Tebe podobní si o tomto nič nezistia a ešte veria že robia svojim deťom službu… a s deťmi takýchto rodičov ignorantov chodia do tried aj deti nas istatnych co sme pochopili ze smartfony detom viac beru nez davaju.. skus sa nad tym trocha zamysliet

ivec16
23. nov 2024

@simona20201309 podla mna tych deti s diagnozami bolo dost aj predtym ale sa to neriesilo a nediagnostikovalo ako dnes…

wella47
23. nov 2024

@faasx nie,nebude.Všetko je to o nastavení sa...ja mám dve deti a tiež som techniku odďaľovala,ako sa dalo.Dcéra dostala mobil ako posledná v triede (v 4.ročníku).Žiadne sociálne siete,volá a píše so s rodinou a na viberi so spolužiačkami.V 3.triede dostala volacie hodinky,lebo začala sama jazdiť MHD do ZUŠ.Sun má 7 rokov a tiež ešte mobil nepotrebuje.Keď.chcú zavolať starým rodičom,to môžu aj od nás .Deti najskôr potrebujú ohmatať a zažiť reálny svet...je mi smutno z toho,keď vidím,že sú dnešné a deti a mládež ochudobnení o kvalitné vzťahy a zážitky.My sme s manželom, napr.jedni z mála,čo sa spoznali v reálnom živote a nie na internete (máme ja 39 a on 37).

blonde_bella
23. nov 2024

Robiť na mobile, tablete...atd
..sa naučí aj cvicena opica, vôbec netreba s ním začínať v roku, ani dvoch....

129oveciek
23. nov 2024

@hendikep no je pekne ze mas nacitane studie.. sorry ale vies co aj mojim rovesnikom zakazovali telefony a vidim ten rozdiel co dokazu oni a co ja :D a predstav si ze aj so smartfonmi sa vedia uz teraz naucit tocit a strihat videa aj na tom tiktoku a predstav si ze ludia co pridavaju videa nie su len slovaci ale vela zahranicnych ludi vdaka comu sa na teba nalepi aj nieco z jazyka.. ja nehovorim ze to dieta vyslovene ma byt 24/7 nalepene na telefone (ale ked sa stane aj to tak som presvedcena ze tie deti nakoniec vyrastu uplne normalne len budu mat viac znalosti v tejto oblasti) ale riesit dokedy tomu dietatu oddialim vlastny mobil? To fakt nebudem.. a nehovor mi o detoch ktore nie su schopne napisat ani email, kde sa to tie deti mali naucit, naco by dieta dovtedy niekomu pisalo? Ale som si ista ze to tym detom ukazali raz a hned sa to naucili, kdezto si pamatam na pc kruzku si spoluziqci nevedeli zapamatat ako maju vytvorit priecinok aj ked im to ucitelka ukazala niekolkokrat nakolko ani nevedeli pouzivat mys a klavesnicu lebo dovtedy s tym neprisli do kontaktu.. alebo si pozri aj to kolko ludi zacalo ovladat gramatiku oproti minulosti.. preco asi? Lebo na mobile stale nieco citaju.. mobil, tablety, pc nie su zlo

zozo4
23. nov 2024

Moja dcérka má 5,5 roka a teda s telefónom ani tabletom v ruke nevyrastala.Od mala má aktivity ,pri ktorých ju nenápadne si tieto veci ani pýtať od mňa.Je to iba o Tom ako si to vy nadstavite a čo dieťaťu dovolíte.

dzinka777
23. nov 2024

Nie nie je to ťažké.Moji vedeli a vedia, že telefón im do rúk nepatrí.Chlapec ma 9 rokov.Doteraz ho vobec mobil nelakal,ale ma vyplnený čas,travime skoro celý voľný čas vonku, prípadne spoločné aktivity doma.Teraz je tretiak,tak sme mu dali 30 minut na tyzden (za dobré známky počas týždňa). Úprimne,niekedy si mobil ani nevypyta,zabudne.a potom za 2 týždne si spomenie,ved som mal mať minulý týždeň odmenu.......
Dcéra ma 5 rokov a ju taktiez vobec mobil nelaka,nikdy si ho nepýtala.ale ani by ho nedostala.
A moze mi niekto hovoriť,ze taka je doba,alebo ze ved deti vidia ze ja travim vela casu na mobile tak aj oni chcu....a bla bla.......
To ze das detom sem tam mobil do ruky by az tak nevadilo,ale su deti,ktore su na nom nonstop a to uz je cez čiaru

mofa
23. nov 2024

Nebude. A preco. Ja mam 4 rocne dieta a telefon nemava ani to nevyzaduje. Mam kamarata, ktory vecne place, ze jeho rovnako stary syn sa bez telefonu ani nenaje….nechapem preco to dovolil uz na zaciatku. Proste ked to mate v rodine nastavene inak tak ho mat nebude. Vela stastia.

samik88
23. nov 2024

Otázka či máš nejaké deti je tu úplne na mieste. Pretože každé dieťa je individuálne. Ty môžeš plánovať ako budeš svoje deti vychovávať ,veď na tom nie je nič zlé. Ale keď tvoje dieťa bude vrieskať celú cestu autom alebo v kočíku ,alebo nebude chcieť vôbec nič jesť ,tak ver mi,že ten telefón ťa v takých situáciách zachráni. Veď to nie je satan 😅,ty mu tam kľudne môžeš pustiť smejka a tanculienku alebo hocijaké rozprávky. Ty predsa vyberáš čo mu na telefóne pustíš. Ja som z tých ,ktorým v detstve všetko zakazovali a poviem ti,že to vôbec nebolo správne,lebo je to presne tak ako sa hovorí "Zakázané ovocie chutí najlepšie". Ja som za to aby bolo všetko s mierou. Všetkého veľa škodí. Ale zakázať úplne určite nie ,lebo to môže mať v budúcnosti opačný efekt. Môj syn (3r.)trávi veľa času vonku na dvore,keď je dnuka tak sa vačšinou hrá so svojimi hračkami. Ale keď napríklad je dnuka a ja potrebujem aby bol tíško kvôli bábätku,ktoré ide spinkať a ja potrebujem niečo porobiť a nie je tíško ani po x upozorneniach tak mu na chvíľu zapnem telefón. Ale samozrejme tam nie sú žiadne hlúposti, vačšinou videá edukačného formátu. Takže tých pár minút na telefóne dieťaťu určite neuškodí,toho sa nemusíš báť.
A vlastný telefón mu kúpime asi až na druhom stupni zš. Tie hodinky sú tiež super vec.

senta_sofia
23. nov 2024

@faasx bude za mimona, ak by si dala az v takom veku, ako si mala ty. Dnes uz aj ulohy posielaju detom cez Edupage. Ja som za to, aby mali, ale naucit ich, aby mobil vyuzivali zmysluplne.

dkethe
23. nov 2024

Moji 8 a 5, nemaju. Aj v skole sme sa bavili, vacsina nema. Ani nepytaju 😊

jana_eyre_2
23. nov 2024

Neviem či to je také ťažké, moje deti nemali telefón v ruke keď boli mali a teda nie je to tak dávno.. ale ja som taká divná žena, že som sa s nimi rada rozprávala a prechádzala.. dnes sú už dvaja z troch pubertaci, mobil už majú všetci ale každý z nich má obmedzený čas a teda stále na ňom nie sú závislí, hoci čím sú starši, tým viac je to náročnejšie im obmedzovať..
(Jediné nutne zlo bolo že v jeden čas som im vždy pustila nejakú rozprávku v aute aby nereval najmladší keď som šoférovala)
ale pri malom dieťati ktorému stačí fakt malo na zaujatie to prepáčte všetky kt.sa to dotýka - mi dávanie mobilu do ruky fakt príde absolutne kontraproduktívne.. ale tak každý ako uzná za vhodné, nikomu neberiem jeho vychovu, len to je môj názor na vec..

doda3103
23. nov 2024

Teraz ma všetci vysmeju ale môj skoro 14rocny má tlacitkovy mobil iba na volanie a sms to mu stačí v škole. Jasné má aj dotykový ale ten lenzu celý čas doma na poličke a má ho dovoleni iba na edupage keď sa učí. Dostane úplne nový až teraz v decembri na Vianoce ten už bude mať nastalo. Mladšia bude mať 6r a nepoužíva ani mobil ani tablet rozprávky má v telke a tak isto na dlhé trasy telka v aute. Proste sa snažíme vyhnúť čo najviac mobilom

andreas10
23. nov 2024

@faasx Vzdy premyslam, preco nie je vacsia informovanost mladych mamiciek o tom, aky velmi negativny vplyv ma obrazovka najma mobilu a tabletu, ale aj notebooku a pocitaca, na oci (zrak) deti. (Btw., ani ja som to nevedela ☹ a moj syn ako jediny v rodine ma dioptrie 2,5).
Donedavna sa kratkozrakost (teda zle videnie do dialky) povazovala za dedicnu. Teraz je povacsine sposobena mobilom a tabletom, ak ich deti maju vo veku do 10 rokov povolene. Vo vseobecnosti dnes mozeme hovorit o pandemii kratkozrakosti u deti sposobenej mobilmi/tabletmi.

Skuste na to mysliet pri rozhodovani sa, ci detom dovolite sa divat na mobil/tablet.

Zakladne zasady ako sa vyhnut kratkozrakosti u deti:
● dieta do 2 rokov >> 0 minut na mobile/tablete
● dieta 2-10 rokov >> max. 1 hodina denne
● 10 a viac rokov >> co najmenej
● prevencia kratkozrakosti: pravidelna pohybova aktivita (sport) a zelene svetlo (teda slniecko - pobyt vonku na slnecnom svetle)

Drzim palce a vela sil, lebo odolavat tlaku okolia, aj vlastnych deti, nie je vobec lahke 😉