Bulharská Základná škola v Bratislave
Naša malá - veľká škôlkárka bude mať 6 rokov - treba nám hľadať školu. Našli sme túto: http://www.sk.bsou.sk/
je to bulharská ZŠ na Záporožskej ulici. Máte s ňou niekto skúsenosti? Vopred ďakujem za informácie. 🙂
@doramora, skus si vyhladat na fb moju znamu Katku(na fb pod menom JA JA JA, na titulnej fotke je 4clenna rodinka a na profilovke babatko).Ich syn tam chodi do skoly uz niekolko rokov.V slovencine vobec nezaostava ;), hovori a pise vyborne ;) Domace ulohy si doma nerobia.Robia ich po skole v druzine.Ak si rodic dieta vyzdvihne hned po vyucovani, tak je jasne, ze ulohy si bude musiet urobit doma.Ale viem, ze Jurko chodieva domov pravidelne v rovnakom case (nenechavaju ho tam do konca druziny, pretoze ma kruzky) a podla toho sa prisposobuju a rozdelia si cas v druzine na ulohy a hranie. 🙂 Ak chces teda, skus jej napisat spravu, urcite ti rada odpise.Je to priatelsky a komunikativny clovek ;) a urcite ti zodpovie tvoje otazky blizsie ;) My sme si tu skoly vybrali v podstate vdaka nim. Teda v septembri Rebeca nastupuje.Risko(3r.)mal ist do skolky, ale tu sme nakoniec zrusili, kedze ho prijali do statnej slovenskej, kde chodila aj dcera a boli sme spokojni.A kedze bude mat aj tie iste ucitelky, tak sme neriesili a financne ich za poplatok v bulharskej skolke budeme moct podporit viac v kruzkoch.Tak to vyhovuje viac nam ;) Okrem ineho si myslim, ze pre dieta ovladat minimalne dva jazyky ako svoj je len vyhoda a ked bude talent, tak ich casom moze ovladat len viac 🙂 Mna uprimne desi predstava preplnenych slovenskych statnych skol.Rozhodnutie dat dieta do bulharskej podporila aj riaditelka jednej petrzalskej skoly, ktora velmi uprimne opisovala nadmerny pocet ziakov, nestihanie uciva a najma sikanu v triedach a delenue sa deti na skupinky dobrych a zlych.
@rebeca_richard @mirkabebe
Ďakujem dievčatá - už na mňa asi prechádza stres s prichádzajúcej zmeny 😀 snáď bude všetko OK...čoskoro sa vidíme osobne...inak, školský rok začína už v piatok 2.9.?
stresujeme sa viac ako tie naše deti....klud, nejako bude🙂))a myslím, že 2/9 sa vidíme...
@doramora práve som si to overovala, na rozhodnutí o prijatí máme dátum začiatok šk. roku je 2/9/2016...takže v piatok. Tešíme sa!btw. keďže nemáme v rodine žiadneho školáčika, berú detina prvý deň do školy pani učitelke aj kvietky? ja ako dieťa sme tuším nosili, ale fakt že neviem
Dievcata, tak ako? Akurat som dovolala s Katkou a vraj 5.9 je nastup do skoly.Ich syn ide do 5.alebo 6.triedy. som v rozpakoch 😁😊
@rebeca_richard fakt neviem, na rozhodnutí o prijatí do školy do I.triedy máme napísané že šk.rok začína v piatok 2/9.2016.
Volala som zo zastupkynou a prvy krat idu do skoly 7.9, lebo 5,6.9 maju bulhari sviatky
@nelinka2009 práve mi to napísali do emailu...trafí ma....všetko sme naplánovali na 2/9 aj dovolenku sme zrušili preto....
@mirkabebe @nelinka2009 to akože vážne až 7.9.??? My sme tiež rátali s nástupom v piatok 2.9. alebo pondelok 5.9. Ja kvôli tomu nastupujem v práci až 6.9...a je to teda potvrdené? Mne neprišlo nič ba mail...
a ešte je tam zoznam vecí, ktoré by sme mali žiakom pripraviť:
- školská taška (môže byť na kolieskach, na chrbát alebo kombinovaná)
- peračník
- 5ks zošit s veľkými riadkami pre prváka + 5x obal na zošit
- slovníček
- 5ks ceruzka stredná tvrdosť
- pero pre prváka, najlepšie bombičkové prípadne iné.
- zelené pero
- fixky cca12ks
- vodové farby
- strúhadko, guma, trojuholníkové pravítko
- farbičky cca12ks
- štetec (každý inej hrúbky) myslia tým asi takú tu sadu
- pohár na vodu+ handrička na štetec
- skicár (výkresy makké)
- skicár (výkresy tvrdé)
- podložka pod výkres (asi taký ten obrus keď kreslia, neviem)
- farebné papiere
- plastelína
- nožnice
- lepidlo
- na Telesnú výchovu: biele tričko, tenisky, tepláky (vrecko alebo sáčok na úbor)
uteráčik na ruky, hyg.vreckovky
-
a našla som oznam aj tu: http://www.bsou.sk/ len je v záložke že jazyk bulharský....ale je to po slovensky.....🙂
Ano 7.9. 🙂 Ja som celkom rada.Mozeme odprevadit aspon 5teho aj Riska v klude do skolky v ten jeho prvy den ;)
Dakujem, ale za zoznam ;) Tak dokupime ;) My sme kupili tasku, peracnik(vybava), ubor na cvicenie, uteracik a vreckovky.....tak zbehneme znova ;)
Ahojte, vie tu niekto ako na tej skole prebieha prvy skolsky den s prvacikmi? Ako dlho tam bude a ci my rodicia tam budeme celu dobu, alebo nie?
ŽIENKY, čítali ste oznam???
O Z N Á M E N I E
Bulharská škola Christa Boteva oznamuje všetkým žiakom a rodičom, že nový školský
rok 2016/2017 sa začína dňa 7. septembra o 7.45 h.
Zároveň oznamujeme, že dňa 5. a 6. 9. od 8.30 do 16.00 bude pre žiakov prvého stupňa fungovať školská družina.
Tešíme sa na Vás.
Vedenie školy
Super tak drizinu sme nestihli... A neviete niekto ako dlho tam zajtra budu? Poprip. Ako dlho tam s nimi budeme my rodicia?
Tak a máme to ,,za sebou,, bolo to milé, farebné a úprimné privítanie, aspoň nám sa to tak javilo. Matej je nadšený,sa nevie dočkať riadnej školy...uvidíme, do kedy mu nadšenie vydrží. Prajem všetkým prváčikom skutočne krásny, síce náročný šk. rok.
Bolo skvelo a uz sa tesime na zajtra
Ahojte maminky, zriadila som na FB skupinu, uzavretú pre rodičov prváčikov na Bulharskej ZŠ v Petržalke. (fungujeme takto aj v rámci MŠ) a je to fajn vedieť už v nedeľu napr. jedálny lístok na celý týždeň, prípadne všetkz oznamy a pod. Pokúsim sa do toho zaangažovať aj pani triednu, aj ked vie len bulharsky, google nám to môže preložiť.... ak chcete tak požiadajte o prijatie, keďže ja vás na FB nepoznám.... nech sa páči.
hľadjte vo vyhľadávači ....... Bulharská ZŠ Petržalka
Skvelý nápad...pridávam sa
Ahojte, zvazujeme pre dcerku prestup na inu skolu po skonceni druheho rocnika... Zvazujeme stale niekolko skol... Nie som si vsak ista, maminky, ktore mate deti na Bulhraskej skole... - bojim sa toho nastupenia do uz rozbehnuteho vlaku, co sa bulharciny tyka, kedze by isla az od tretieho rocnika do tejto skoly... A isla o rok skor ako prvacka, tak si tiez nie som na istom, keby maturovala vlastne ako 16-rocna (kedze tu tak citam, ze je kratsie studium)... Tazke rozhodovanie...
Zvlsdne pedagogovia pomozu... Chodi sa 12 rokov po maturu... Mam tam prvacku a nemozem si to vynachvalit
ahojte , prosim vas patram po informaciach , rozmyslam prelozit syna , je v 5 rocniku . plati sa skola ? kolko deti je cca v triede ? ako je to s gymnaziom ? je 4 rocne, ci 8 rocne ?
kolko hodin deti maju, co kruzky ? ako je to s urovnou vyucovania ?
este jedna otazka k skolke, kedze tu budeme tiez riesit , plati sa teda tych 180 mesacne ? je problem sa tam dostat , ci da sa ? ste stale spokojne so skolkou ?
@mirkabebe mam pocit , ze vies toho celkom dost , preto som si dovolila ta oznacit 🙂
dakujem
@katka48 Ahojky, takže, poznám mamičku, ktorá prekladala chlapca do ôsmeho ročníka, bez slovka bulharčiny, a zvládli to, teraz tam maju aj prváčku (spolužiačka nášho Matejka), takže obe deti jej tam už študuju.
Škola sa neplatí! platíme len obedy, klasika prváci 1,59€tuším presne....(nemáme žiadne ,,čertove spolky,, čo treba dotovať, ako zrpš a pod....)
detí je úplne na parádu, prváčikov máme teraz 11ks🙂) podľa slov pani riaditeľky zo zač. šk.roku, nemaju záujem mať v triede viac ako 12detí....
takže s tou dochádzkou je to takto, deti nastupujú do prvého ročníka ako 6-7ročné deti, pokračujú v povinnej šk.dochádzke v 4.ročníku ich ,,testujú,, (MŠSR), deti pokračujú ďalej...povinná šk. dochádzka v BLH je do ukončenia 7.ročníka, ale líši sa to len tým, že na vysvedčení pribudne veta, kde sa to spomenie, že v BLHdieťa ukončilo povinnú šk. dochádzku, ale...pre naše deti sa nič nemení, pokračuje ďalej, do ukončenia povinnej šk.dochádzku podla platných zákonov SR, čiže do 9.ročníka....ak dieťa pokračuje ďalej, ukončí štúdium maturitou aj bulharskou aj slovenskou.... čiže skončí ako 18ročné.....v ktoromkolvek ročníku je možnosť diea preložiť so slov.školy, ale je len zopár jednotlivcov čo to urobia, nie je dôvod..meniť niečo dobré za horšie...
prváčikovia majú vyučovanie do 12,35hod. potom obeda družina do 17hod. hodiny su 35min.
kružky prváci mali výber z 5tich tuším, robia ich v rámci družiny,myslím, že krúžok trvá 45min.
úroveň vyučovania.... ťažko porovnať,nemám dieťa v št.škole, ale podla slov kamarátok, som šťastná, že som svoje dieťa nevystavila tomu stresu v št.škole...
čo sa týka škôlky, chodil mi tam Matejko (6r) a chodí aj Janík (4r.) platí sa podla platného rozhodnutia šk.rady, tento šk.rok je to 180€. plus stravné. problém dostať sa tam, dovolím si povedať, že áno, je to náročnejšie, min.rok mali 22prihlášok naviac....čo nemohli z kapacitných dôvodov prijať... max. počet školkarov v triede je 16ks.🙂
viem o tom, že dokonca už v týchto dňoch chodia rodičia s prihláškami pre deti ktoré chcu umiestniť do školky od septembra... ja som max.spokojná jak so školou, tak školkou...učitelský zbor je profesionálny, ústretový, priateľský.... chodíme tam 4tým rokom a spokojnosť nadovšetko.... snáď som ti zodpovedala, čo si potrebovala vedieť. ahojky
@mirkabebe dakujem velmi pekne . asi sa tam pojdem popytat. syn je vynikajuci ziak, aj som citala, ze v 5 triede maju volne miesto.
ak mozem , este ma napadlo , aka je uroven anglictiny 🙂
a prazdniny ? maju ich fakt viac ? nezlenivie tam, hahaha??
koho mam prosim ta kontaktovat, riaditelku ?
este raz velmi velmi velmi dakujem, ze si si nasla cas mi to tak super rozpisat 🙂
@katka48 v školke mali angličtinu ako krúžok, a teda aj majú... v škole tým že prváci začínaju s bulhačinou, angličtina sa pridáva do rozvrhu tuším v druhej či tretej triede, ako povinný voliteľný predmet. Viem, že min.rok nejaké decká uspeli v angličtine na nejaký suťažiach, takže predpokladám, že úroven je fajn, neviem...mám len prváčika...
prázdniny, prváci maju volno od 30.5. ale škola do 15.6 zabezpečuje celodennu družinu. ročníky od 2.triedy vyššie končia tuším k 15.6. a do 30.6. družina....a potom tí starší končia klasika 30.6. a prázdniny dodržuju prázdniny slovenské a aj bulharské.... ale dá sa to všetko samozrejme zosúladiť...
a kontaktuj v škole pani riaditelku, alebo pani tajomníčku...
Директор: (00421-2) 6353-0044
Канцелария: (00421-2) 6353-0002
ak ohľadom škôlky, tak pani riaditelku Kaprálikovú, Kontakt: 0915391180
a nemáš začo...v pohode..ked viem poviem...

@doramora Ahojky, fakt sa neviem k tomuto čo píšeš vyjadriť, mám len bohaté skúsenosti so škôlkou, kam mi chodia obe deti už tri roky. Školu sme ani nevyberali prišlo mi automatické, že Matejko bude pokračovať. Bulharčina ho baví a má ju rád, je zvyknutý na priestory školy, jeho mladší bráško bude pokračovať v škôlke, takže budú v jednej budove. Uvidíme v priebehu šk. roku ako to celé bude vyzerať, a čo všetko budeme musieť zastrešiť aj my rodičia bez bulharčiny a pod. Internet je síce dobrá vec, ale často krát je to veľmi zlý sluha a treba si vybrať naozaj len to, čo považujeme za dôležité. Je zatiaľ nepochybujem o svojom rozhodnutí ani o tom, že poznám osobne deti, ktoré tam chodia a aj ich rodičov, takže na to, čo sa popísalo kdekoľvek neverím.....