icon

Chalani sa nechcú kamarátiť s mojím synom kvôli tlačidlovému mobilu

4. jan 2025

Ja uz fakt neviem, co za dobu zijeme. Je mi zle.
Synovi sme dali tlavitkovy mobil, aby nebol od mobilu zabisly, ako vela ludi v dnesnej dobe. Uci sa fajn, je zlaty, sikovny, ale proste nechcu sa s nim kamosit, lebo ostatni maju dotykove telefony, kto ma iphone je pan v skupine a ze nemaju spolocne temy....... Co viem, tak su non stop na mobile aj doma, namiesto hry vonku su na mobile doma a hraju sa nejake hry spolu. Aj moj by urcite by bol zavisly, ALE NECHCEM TO.
A to, ze sa mu aj vysmievaju uz ani nehovorim.....

To fakt mu mam dat do ruky dotykovy. Viem, ze by som bola prisna ale... Stale tam je to ale. Ja si myslim, ze je na to maly este.

Bude mat tento rok 8 rokov.

elzena2
7. jan 2025

@joannita môj je v 3. triede, v skole a druzine maju na 1. stupni zakazane vytahovat mobil alebo hodinky z tasky, max. zo satne môžu zavolat. Vacsina triedy nemá nič, niektori maju hodinky, niektori mobil. Minimalne 3 z 24 deti v triede ma iPhone.

tianna
7. jan 2025

Prečo by bol závislý? Stredný syn má dotykový telefón od cca 6-7 rokov. Má dovolené hrať sa hodinu denne, zo začiatku pol hodinu. Dodržiava to. Telefón má starý odomna, ja som si brala vtedy nový na paušál. Je to Xiaomi, typ už netuším aký to bol. Má tam stiahnutu appku Duolingo, učí sa z nej z vlastnej iniciatívy jazyky, matematiku. Ja by som mu ho určite dala ak máš finančnú možnosť, viem aké to je byť vyčlenená z kolektívu kvôli tomu že človek nezapadá. Mala som takýto problém celú základnú aj keď samozrejme z úplne iného dôvodu, no tiež mamina skrátka nesúhlasila s nejakými v tom čase už bežnými vecami. Našťastie keď som šla na strednú tak mi už nebránila byť rovnaká ako väčšina a som jej za to vďačná 🙂❤️

isabella15
7. jan 2025

Dcera ma 9 a mobil , stary Samsung, dostala az tento rok a do skoly si ho ani nebere. Syn ma mobil tiez asi od 9 rokov a az teraz v 11tich dostal iphone , no stazuje sa ze by chcel naspat Samsung. Nikto neriesi u mojich deti v triedach kto ma aku znacku mobilu a viem ze u syna 12 r zopar deti este ani smartfon nemaju a nikto ich nesikanuje.

ema22270
7. jan 2025

Nas bude mat 8 v septembri, nie nema tepefon, ani ho mat nebude, najskor v stvrtej triede. Tak ja neviem,,, podla mna vela 8 rocnych ten telefon nema. V skole tel ani nemozu mat, vobec, len po skole si ho mozu vziat, takze to je asi jedno nie?

fkata
7. jan 2025

Mám syna prváka, telefón doteraz nemal, ale teraz sme mu už kúpili, keďže má krúžky a skúsime, aby už cestoval aj sám.
V jeho triede má mobil už skoro každé dieťa, ale neviem o tom, že by sa deti škatuľkovali. Oni na začiatku vyučovania odovzdávajú telefóny, takže vlastne majú telefón v družine a inak nie.
Hry sme vymazali, má síce 1 stiahnutú na tablete, ktorý dostane cez týždeň na 1 hodinu denne, cez víkend 2x na 1 hodinku denne, inak nie.
Inak, keď sa tak zamyslím, ja som svoj prvý telefón dostala v 18-tich, v maturitnom ročníku a to som od 10 rokov dochádzala denne 32 km ráno na 8 ročné gymnázium a poobede domov 32 km a prežila som. Vtedy nikto telefón nemal, ráno ma otec o 5:35 vyložil na AS a potom vedeli o mne, až keď som prišla domov.

malena
7. jan 2025

Dcéra 10 ročná má mobil, ktorý jej dal jej otec, s mierne prasknutým displejom, ale nič strašné, inak funkčný, kúpili nový obal a je in. Mám zapnutú rodičovskú kontrolu a zapnutý čas, koľko ho môže používať, a dobu pokoja od 20 h do 6 h.

toscania
7. jan 2025

Necitala som vôbec diskusiu, avšak tiež si myslím, že divná je táto doba. Naši najstarší chalani - 9 a 8 rokov, dostali mobil na narodeniny teraz v októbri, aj to len tlacitkove a aj to len preto, lebo chodia sami na krúžky a ja potrebujem byť s nimi v spojení, lebo sú to trúby. A keby som od septembra nemala zopár skúsenosti, že sme sa dohodli že sa niekde stretneme, že majú niekde čakať a my tam prídeme a oni tam neboli, lebo si pomýlili zastávku alebo sme vraj dlho meškali, tak šli domov alebo sme dlho meškali a oni už prosili tetu v PNS aby nám volala, tak...by mobil vôbec ešte nedostali. A to dlho sme na Vás čakali bolo Max 15 minut na známom mieste, kade denne chodíme, ale ...im to prišlo že na nás čakali polhodinu, hodinu a 🤦🤦🤦 proste trúby 🥴 tak dostali tlacitkove mobily. A to najstarší syn už na Tom našiel hneď rádio a vkuse si to chcel púšťať a potom je tam tuším hadik alebo tetris a vkuse to zas chcel hrať. Aj sa dva razy pozabudol v električke a odviezol sa ďalej nez mal doma vystúpiť 🤦 Než dostali mobil, sa tiež často pytali či dostanú mobil a kedy dostanú mobil a ten má a aj tam ten. Vždy sme sa opýtali na čo chcú mať mobil? Samozrejme na hry. Obaja s mužom sme im vysvetlili, že mobil je mobilný telefón. Mobilný, aby sa s ním človek mohol hýbať a volat mimo domova a telefón znamená, že chce človek s niekým volať - v modernej dobe písať sms. A bolo po debate✌️

toscania
7. jan 2025

A ešte napíšem, že druhý syn je ešte len druhak na ZŠ a už minulý školský rok písala trieda učiteľka, že majú zakázané používať mobil aj Smart hodinky počas vyučovania, lebo deti vyvolávali rodičom, fotili sa na mobiloch a hrali sa na nich aj počas vyučovacej hodiny, čiže.... Čistá katastrofa👎

stormie
7. jan 2025

@elzena2 problem/otazku alebo cokolvek co potrebuje (napr na projekty do skoly) si doma dohlada na laptope. Mobil maju v skole aj tak zakazany takze tam ho na toto nepotrebuje. Mesanger nema, iba whats up cez ktroy komunikuje s nami aj so spoluziakmi a zatial si tam posielaju len linky na rozne (nechcem pisat ake) videa na instagram, tik tok a fb - nie toto naozaj k zivotu nepotrebuje. Ak zistim ze prehliadac alebo cokolvek ine je na mobile nevyhnutne pre jej fungovanie nemam problem jej to nainstalovat. Zatial ju ucim ze mobil je komunikacny nastroj, nie zabava (okrem teda edukacnej appky dualingo).

gabikula
7. jan 2025

Naši chlapci dostali tlacitkovy mobil, az ked isli do piatej triedy a dotykovy smartphone k 12tim narodeninam. Štvrták este nema ziaden mobil.

zdenka13
7. jan 2025

A to kde sú s tými mobilmi? Veď v škole aj tak nemôžu mať. Môj syn má 8 rokov a nechystáme sa dať mu telefón. Má hodinky so sim kartou, keď si potrebujeme zavolať. Doma sa sem tam zahrá na mobile. Chcel by oveľa viac, no nemá svoj vlastný, tak má len keď mu dovolíme my. Najskôr na druhom stupni mám v pláne, že by mohol mať vlastný. Uvidíme, chcem, aby sa učil zodpovednosti.

mandarinka555
7. jan 2025

@danieladugard To nie sú kamaráti, ale ich rodičia, čo vopchajú decku mobil do ruky, len aby mali pokoj...Aj tak si myslím, že mladý kúštik prifarbuje, len aby ho mal...

blackcat8885
8. jan 2025

Na mobile sa dá nastaviť rodičovský dozor. Napr dat 1h denne na internet dat mu iba mesenger dajme tomu nie fb. Tým pádom nebude môcť hrať hry ani sťahovať ty si to vieš kontrolovať. Môj syn má mesenger ale fb a pod ma bloknute. Mobil dostal v 10r aj to iba preto lebo už každý v triede mal. Teraz bude mať 12r

inaemre
8. jan 2025

Moja ma tiez 8 a v triede maju mobil mozno 2 ziaci. Aj to musi byt cely den v taske vypnuty a su to take jednoduche len na telefonovanie. Takze neviem kde to zijes, ze to tak mate.
Nemyslim si ze sa s tvojim synom nebavia koli mobilu.
A aj ked ho niekto ma, neznamena ze je zavisly. Dcerky maju tablet a je vyuzivany v priemere tak pol hodinu denne maximalne... a nemaju ho zakazany.

didamt
8. jan 2025

Moja dcéra dostala svoj prvý telefon tesne pred 11 narodeninami, aj to iba preto, že šla do novej školy mimo obec kde bývame, cestuje autobusom do mesta. Celkovo skoro tie deti dostávajú telefony, tiež kukám a to je chyba nás, rodičov. Na prvom stupni nám teda osožný nebol na nič. Mala volacie hodinky, ked bolo treba, vedeli sme sa spojiť. V mobile má teraz vyššie spomínanú rodičovskú kontrolu, obmedzené aplikácie na ktorých sme sa dohodli časovo, hry má zablokované. Dcéra ma mobil povolený na 1,5h denne, mám občas pocit, že aj to je veľa. Sú dni, kedy ho ani nevezme do ruky, máme veľa spoločných rodinných aktivít mimo dom, iba keď sa doma nudí tak špekuluje.

annamivo
8. jan 2025

@joannita veru tak, syn raz prišiel domov zo školy s takou otázkou, že či sme chudobní. Tak som sa s ním rozprávala a on medzi rečou, že asi sme , keď mu nemôžeme kúpiť mobil 🤦 tak nasledoval dlhý rozhovor, po ktorom skonštatoval, že on bude mať radšej otca každý deň doma ako kopu peňazí, porovnával, že mi chodíme na výlety, na kúpalisko, proste trávime čas spolu kade-tade a oni idú len keď otec príde zo zahraničia.

janulik2008
8. jan 2025

Neter ma 9 a ma IPHONE. Od 7 rokov ho ma ale az trz dostala aj kartu do neho a vies kolkokrat jej volame a naskoci "volany ucastnik je momentalne nedostupny" 🤣 lebo ho neda nabit alebo ho polozi niekde a nevie kde 🫣🤣 do skoly ho nenosi kedze ani nesmu.
Na mobile ani nema nastaveny cas kedze ho nepouziva inak na tablete ma hodinku denne. Ved su rozne rodicovske kontroly uz.
Inak mi napadlo ze este sa vyrabaju tlacitkove telefony? 😀

shee11
8. jan 2025

@janulik2008 ano, ponuka je veľká na alze majú osobitnú kategóriu 😁

zazka666
8. jan 2025

Môj mobil na I. stupni nemal vôbec. Chodila som po neho do družiny, doma sám nebol, takže nebol dôvod. Kúpila som mu také čudo na hry a tiež sa mu nejaký starší chalan vtedy vysmieval. Neskôr som mu kúpila tablet, ale dáta nemal. Dačo posťahované a wifi doma na 1 hodinku.
Od 10 rokov má mobil, žiadny Iphone, nemám na to, ani on. Každý rok kupujem nový mobil, stratí, rozbije utopí (už asi 5ty ) takže Iphone ani náhodou. Momentálne má motorolu za 120 a fakt nikto sa mu nevysmieval. Sám uznal, že pri jeho spotrebe mobilov to nie je efektívne. Nie je to tiež s ním ľahké, ale viac ako trávenie na mobile má rád kamošov a teraz frajerku, takže asi sme uchránený od závislosti. Pomohol Family link, to je úžasná aplikácia a potom limitovanie wifiny pre jeho mobil.

zazka666
8. jan 2025

@gab1sol fantastické. Chválim

zuzulka558
8. jan 2025

@annamivo toto aj my tak máme, ale zistila to sama, žiadne značkové handry, nemame plne skrine oblečenia, nič co nepotrebujem extra k životu nekupujeme, ale predĺžené víkendy hneď ako sa dá atď,, telefón ma ale používa ho iba keď som není doma, inak ani nevie kde je, minule ho hľadala týždeň a babka volala ci tam nemá telefón u nich 🤣

slavomira236
8. jan 2025

@janulik2008 sno moj chlap ma tlacitkovy. Iny nechce

sidicek
11. jan 2025

A je to určite tým mobilom? Poznám deti co majú aj iPhony a aj tak sa s nimi spolužiaci nechcú hrať. Ináč celkovo sa tomu čudujem, mobily začali viac deti riešiť až na 2. Stupni.

lenockaz73
16. júl 2025

dobrý deň rodičia! Som veľmi rada, že som vás tu toľkých našla s rovnakým týmto názorom. Presne kvôli týmto dôvodom sme založili iniciatívu Počkajme so smartfónom, kde spájame rodičov, ktorí sa rozhodli počkať. Máme v pláne veľa aktivít ako vzdelávanie, zdieľania skúseností a pod. Budeme veľmi radi, ak sa k nám pridáte. Sme už aj na instagrame a fb ako @pockajmesosmartfonom, kde budeme pridávať všetky informácie 🙂

jurly
16. júl 2025
@lenockaz73

dobrý deň rodičia! Som veľmi rada, že som vás tu toľkých našla s rovnakým týmto názorom. Presne kvôli týmto dôvodom sme založili iniciatívu Počkajme so smartfónom, kde spájame rodičov, ktorí sa rozhodli počkať. Máme v pláne veľa aktivít ako vzdelávanie, zdieľania skúseností a pod. Budeme veľmi radi, ak sa k nám pridáte. Sme už aj na instagrame a fb ako @pockajmesosmartfonom, kde budeme pridávať všetky informácie 🙂

@lenockaz73 mate aj tu na MK nejaku sukromnu skupinu, pls?

zara1357
16. júl 2025

@anonym_autor moje deti nemaju mobil( 9 a 7rokov). Ani playko a už ani tablet. Majú normálne kamarátov a absolútne nikto sa im nevysmieva, práveže su velmi oblubeni v kolektívoch. Maju krúžky , čiže nesedíme doma, ale sme spolu aktívny mimo dom, tak nie je čas na elektroniku. Ked su v partii tak su na " bajkoch" hraju schovku atd..
Ked si chcu pozriet videa na telefone, čo im z partie odporučili- dáme im naše MT a tie nam potom vrátia.
Ale my sme rodicia co nemame žiadne sociálne siete- FB, insta., ani tiktok- skrátka žijeme život skutočný
Ale úprimne, ja by som kúpila iphone( okrem super moznosti kontroly jeho polohy vonku), by bol v partii za jednotku. Rodičovska kontrola - kolko moze hrat hry na telefone, ake stranky moze prezerat, co moze vyhladavat vies ovp. ty.

lenockaz73
16. júl 2025
@jurly

@lenockaz73 mate aj tu na MK nejaku sukromnu skupinu, pls?

@jurly dobrý deň, kontaktujte nás prosím do správy (ak máte fb/ig) a poslala by som Vám odkaz na whatsapp skupinu 🙂

lenockaz73
16. júl 2025
@zara1357

@anonym_autor moje deti nemaju mobil( 9 a 7rokov). Ani playko a už ani tablet. Majú normálne kamarátov a absolútne nikto sa im nevysmieva, práveže su velmi oblubeni v kolektívoch. Maju krúžky , čiže nesedíme doma, ale sme spolu aktívny mimo dom, tak nie je čas na elektroniku. Ked su v partii tak su na " bajkoch" hraju schovku atd..
Ked si chcu pozriet videa na telefone, čo im z partie odporučili- dáme im naše MT a tie nam potom vrátia.
Ale my sme rodicia co nemame žiadne sociálne siete- FB, insta., ani tiktok- skrátka žijeme život skutočný
Ale úprimne, ja by som kúpila iphone( okrem super moznosti kontroly jeho polohy vonku), by bol v partii za jednotku. Rodičovska kontrola - kolko moze hrat hry na telefone, ake stranky moze prezerat, co moze vyhladavat vies ovp. ty.

@zara1357 To je skvelý, a bohužiaľ, v dnešnej dobe veľmi celkom ojedinelý prístup. Momentálne pracujeme aj na webstránke a budeme prichádzať aj priamo do škôl, aby sa o tejto téme dozvedelo čo najviac ľudí. Iniciatíva je inšpirovaná anglickým waituntil8th, takže ak ste sa tiež rozhodli počkať, budete sa môcť podpísať pod túto myšlienku. Snažíme sa normalizovať, že smartfón pre dieťa určite nie je nevyhnutný a podporovať a inšpirovať aj ďalších rodičov 🙂

zara1357
16. júl 2025
@lenockaz73

@zara1357 To je skvelý, a bohužiaľ, v dnešnej dobe veľmi celkom ojedinelý prístup. Momentálne pracujeme aj na webstránke a budeme prichádzať aj priamo do škôl, aby sa o tejto téme dozvedelo čo najviac ľudí. Iniciatíva je inšpirovaná anglickým waituntil8th, takže ak ste sa tiež rozhodli počkať, budete sa môcť podpísať pod túto myšlienku. Snažíme sa normalizovať, že smartfón pre dieťa určite nie je nevyhnutný a podporovať a inšpirovať aj ďalších rodičov 🙂

@lenockaz73 na našej škole , už toto platí zhruba 9 rok. MT aj smarthodinky sú v priestoroch školy zakázané[ mať pri sebe a použìvať]. Čiže v tejto škole na chodbách sú deti s knihou v ruke, alebo sa spolu hraju.

gab1sol
16. júl 2025