icon

Chcem pre dcéru viac ako učiteľku

nelinka2009
8. jan 2016

Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...

cecil36
22. jan 2016

@dai ale to ake deti teraz chodia do skoly nie je chyba skoly, ani ucitela, do skoly deti idu v 6-7 rokoch a ten zaklad mali dat rodicia. Ja si nemyslim, ze kazde dieta na sukromke sa chce vzdelavat, bavi ho ucenie. Su tam deti roznorode. Ja som dostala nedavno ponuku ucit par hodin do tyzdna v sukromnej MS (odmietla som, ale z ineho dovodu). Pani majitelka mi na rovinu povedala, ze ak si rodic vymysli cokolvek, bude to mat,lebo nasou ulohou je udrzat dieta v nasej MS. Netvrdim, ze tak funguju vsetky sukromky, ale vela urcite ano. Oni ziju z platieb rodicov a preto su pristupnejsi aj veciam, ktore by sa napriklad v statnej netolerovali. Dalsej kamoske deti chodia do walfdorskej, prelozila ich tam z nedalekeho okresneho mesta (denne ich vozi) a je vraj max spoko, lebo v klasickej sa jej dcera vobec nechytala tempu ostatnych spoluziakov a nevedela obsediet na zadku pocas hodiny. Nuz, kazdy ma ine dovody...

moni73
22. jan 2016

@sardinka335
@simca06022011
@cecil36
Aké ofukovanie? Aké hranie manuskoveho divadla? Normálne:neurobíš tu domácu, neurob! V škole si to vyzeries sama! Kde ste nabrali tón: nechce sa ti moja? No tak nerob, ja pôjdem pani učiteľke povedať, že ti bolo napr. zle. Funguje to opačne a ja si vážne od učiteľky pýtam pre ňu 5, lebo keď sa chce učiteľka nad ňou zlutovat, nemá to ten efekt. A premáhat sa premaha, každé božie ráno, keď nechce ísť do školy. To je povinnosť. Povinnosť učiť sa nepoznám. Dokonca je povinná školská dochádzka, nie povinné vzdelávanie (to by sa podľa mňa malo zmeniť). Druhá vec je, že sa všetci učíme celý život, nepotrebuješ na to školu (myslím v našom veku). V 18 je neskoro na vzdelávanie?! Nesranduj...
A aký bude mať moja výchova dopad? Neviem, nie som prorok. Toto som ale ja, keby som vychovávala inak, išla by som proti sebe. Samozrejme dúfam, že konkrétne moja výchova je konkrétne pre moju dcéru ta najvhodnejšia. Nedá sa to brat paušálne, s tým dúfam súhlasíte.
A jeden ryp do súkromných škôl. Nebudem hovoriť svoj názor na ne, snad len toľko, že som sa snažila nájsť vhodnú štátnu. Aj kvôli financiám, aj iné... Čo ma ale fakt veľmi trápi je, že škola dostane na žiaka rovnaké peniaze! Nemôžem dať predsa súkromnej to, čo štátnej. Chodím súkromnému zubárovi a cvakam všetko. Nechápem, prečo mi aj tu teda neprišiel štát. Keď viete, počte ma. Lebo tomuto fakt nerozumiem a s*r* ma to. Potom to v školstve takto vyzerá.

moni73
22. jan 2016

Sa ešte raz ospravedlňujem za telefón.... Teda za kraviny čo píše...

cecil36
22. jan 2016

@moni73 ale potom je dolezite, ako na tu 5 reagujes doma ty...ci to prejdes bez povsimnutia alebo dostane trest alebo ...

moni73
22. jan 2016

@cecil36 nedostane trest, veď päťka je "trest"

cecil36
22. jan 2016

@moni73 chyba, chyba... 5 nie je trest pre taketo dieta, 5 je cislo, znamka...ona este nechape ako si tym skodi, pre nu je to dalsia gula v ziackej, no boze sak sa svet nezruti... Ak ju ty nedonutis spravit si ulohu, ona si ju nespravi, dostane gulu (max sa tak zahanbi pred triedou alebo ani to nie) a ty doma to zas prejdes bez reakcie, decko dostava jasny signal, ze na moju akciu nie je ziadna reakcia tak naco nieco robit? Ver, ze keby za gulu dostala zakaz oblubenej cinnosti na 3 dni, velmi rychlo by pochopila, ze ak si ju zas nespravi, zas pride o nieco. Ona vlastne nie je vobec motivovana nieco robit...

moni73
22. jan 2016

Zamýšľam sa, lebo to co si napísala je celkom logické. Má to ale 2 ale: z môjho pohľadu by bola potrestana dvakrát (teda aj reálne by to bolo 2x); ja verím tomu, že už v tomto veku vie, čo tá päťka znamená. A ako som písala, samé sa to začína vyvíjať k lepšiemu. Menej štrajkuje s chodenim do školy, píše viac úloh.
Ono, ja som nikde nepovedala, že moja výchova je tá správna. Dokonca som mala o svojej výchove úplne inú predstavu. Myslím, že som ale dosť empaticka a vzťah medzi dcérou a mnou sa sám upravil do polohy, ktorá je najlepšia pre obidve strany. Myslím, že nemať dieťa aké mám (novodobé diagnózy), tak s vami v podstate súhlasím.

timea7
22. jan 2016

@cecil36 našťastie tak všetky súkromné materské školy nefungujú, niektoré si môžu vďaka svojej úrovni deti vyberať a nemusia brať všetko, čo príde a čo z iných materských škôl vylúčili, ale súhlasím s tebou, že sú aj také. Aj materské školy a najmä základné školy 😒

katarinamarkova
22. jan 2016

@moni73 nechapem......
- ked dieta nechce, tak nemusi a nikto nema pravo mu nieco co i len trosku nutit?....co sa teda skoly, znamok, ucenia tyka.....
to fakt myslis vazne ze tak male dieta chape ake nasledky ma nejake to cislo v ziackej knizke? fakt si myslis ze toto dieta chape suvislost medzi jeho terajsim - nechce sa mi toto - nasledky s tym spojene o 10- 20 rokov? myslis ze toto dieta je schopne sa skutocne zodpovedne rozhodovat v takych podstatnych veciach ako je vyber skoly uplne samostatne?
len ti polozim par otazok, skus mi prosim odpovedat.
- ak dieta chce tasku cokolady tu teraz hned zjest - das mu? ved ono snad nasledky chape, pochopi.......
- ked si tyzden nebude chciet umyvat zuby.....nemusi? ved ono chape ze v 20tke bude mat z nich polovicu?
- ked dieta dostane chut sa namalovat ako maminka, ponuknes mu sminky?
- ked dieta bude chciet skusit prvy krat nieco krajat nozom.....das mu ho do ruky a nechas ho nech skusa same, ved vsak nasledky musi chapat, ma niest zodpovednost za svoje rozhodnutia?

deti mame - ano nechat zit ich zivot....nechat ich prejavit svoj nazor.......ALE, deti mame chranit, usmernovat, ucit, vychovavat - MY - lebo my sme rodicia, a my sme tu na to aby sme im vysvetlili ze ano nieco moze, nieco musi, nieco nemoze, nieco nemusi.......prave my sme tu na to, aby sme ich na zaciatku ich zivota vieli spravnym smerom.
len tolko.

cecil36
22. jan 2016

@moni73 nie je to dvojity trest. 5 (alebo akakolvek ina znamka) je hodnotenie, konstatovanie daneho stavu vedomosti resp.nevedmosti, vykananiu niecoho respektive nevykonaniu niecoho npr.DU. Ucitelka zhodnotila, ty mas vyvodit dosledky- trest/pochvala.

moni73
22. jan 2016

@cecil36 toto tak nevidím... Nespravím prácu, nedostanem plat. To je trest za moju "lajdackost". A áno, v konečnom dôsledku môžu nasledovať ďalšie - dojdem o robotu, o byt, zoberú mi dieťa. Ale veď aj tu to moze pokračovať, nedostanem sa do školy, nenájdem si prácu,...

moni73
22. jan 2016

@katarinamarkova samozrejme máš právo nútiť, dieťa má právo odmietať.
Na tvoje otázky sa ťažko odpovedá... Nikdy som napriek výchove/nevychove toto riesit nemusela. Ale pravdepodobne áno, nechala. Čokoládu by zistila sama, myslím že by to bola celkom fajn príručka, zuby? dennodenne by som jej opakovala, že jej smrdí z pusy a keby to malo trvať dlhšie poprosila niekoho blízkeho nech si to tiež vsimne. Chce sa namaľovať? Kľudne. Chce krájať? Jasne, raz začať musí.
Napriek tomuto všetkému mám pocit, že dieťa chránim, usmernujem, učím a vychovavam. Nechcem sa hádať, len mam na vec iný pohľad.

cecil36
22. jan 2016

@moni73 ak nespravis pracu plat dostanes, mas pracovnu zmluvu. Nemusis dostat odmeny, priplatky atd. a ano toto je tvoj trest a nasledky mozu byt aj dlhodobejsie prides o pracu atd. To je regulerny trest. Ale ak ti sef povie Mona, Mona dnes si hovno spravila a zdzube ta slovne pod ciernu zem, toto pre teba nie je trest, to je hodnotenie tvojho vykonu. Ano, tvoj sef moze byt aj vykonavatel trestu aj hodnotitel. Ucitelka netresta, ona hodnoti vykon. Nema moznost udelit trest iba zhodnotit. Ty ako rodic zvazis ci bude trest ci odmena ci odignorujes... Kazdopadne 9 rocne dieta nevie rozmyslat v horizonte dalekej buducnosti, na to si ty rodic, ty vies aka je vonku realita s prac. miestami, ake ma sance ak sa nedostane na kvalitnu skolu atd. Toto dieta nevie, ono nema realne skusenosti. Preto si dnesni absolventi bez vahania na svojom prvom pracovnom pohovore (ked predtym nikde nebrigadovali a rodicia im ofukovali rite) vypytaju 1000 € bez akejkolvek praxe a uprimne casto aj bez akychkolvek vedomosti.

alk05
22. jan 2016

@nelinka2009 v dnešnej dobe sa dá kopec veci, netreba sa sťažovať, ale hľadať spôsoby....môžeš ju dať do súkromnej školy, platiť súkromného učiteľa, poslať ju do školy v inom meste, štáte, kontinente a pod....príp.domáce učenie

lanugo
22. jan 2016

@moni73 pár tvojich príspevkov som si precitala. Obdivujem ako veris svojej vychove. Myslím to vázne. Ja mám uplne iné nástroje a zvolila som inú cestu. Presne opak tvojej. Tak isto ako ty, verím aj ja, ze práve moja je á správna. Preto viem co citis a velmi ti prajem, aby si po rokoch bola rada, ze si sa takto rozhodla a bola na svoju dcéru pysná.

alk05
22. jan 2016

@lanugo ja s moni v podstate suhlasim, aj sa mi niektore vychovne metody pacia....moji rodicia mali obdobne a vsetci traja sme sa vydarili a daleko to dosiahli....takze podobne chcem vychovavat aj syna....

alicka850
22. jan 2016

@moni73 mne sa tiez tvoje metody pacia,ja by som si to podobne predstavovala,ale uvidime,aka bude realita ked nastupi dcera do skoly. Vidis aj nejake ciastkove vysledky uz? Napriklad ze ked dostane tu 5 pouci sa z toho,ci hodi na to salam aj nabuduce?

alk05
22. jan 2016

ja si pamatam ze nasi sa tiez spravali tak, ze ved ok, nenaucim sa dostanem patku ja...moja chyba, ako by im to bolo jedno a to ma v podstate nejak posuvalo, aby som neskor dostala jednotky, aby som im ukazala, ze som sikovna a ze im to nema byt jedno....teraz viem, ze im to jedno samozrejme nebolo, ale zvolili taky pristup, ktorym som casom bola najlepsia ziacka na strednej, potom na vyske a uspesna pravnicka 🙂

alicka850
22. jan 2016

@alk05 u nas to bolo tak isto a tiez sa nestazujem na zivot ☺

moni73
22. jan 2016

Ja som takúto výchovu nemala. Neboli na mňa nijako prisni, ale ani takúto "voľnosť" som nezažila. Ale bola som úplne iná ako moja dcéra. Mňa naši napr. Nenechali padnúť, myslím, že keby to spravili, bola by som inde (moje pubertalne a zároveň revolučné roky nešli veľmi dokopy).
Inak moja mama sa snažila byť kamarátka, ja som si povedala, že budem v prvom rade matka (to pre mňa symbolizovala stará mama). Nešlo to, takže moje výchovné predsavzatia ostali ležať ľadom.
Ono to začalo už v malej úplnom detstve - nemohla som ju oducit od nočnej plienky, duplikátu... Chvíľu na to dospelá do štádia, že to ukončila sama. Chcela ísť do obchodu v zime v karnevalových šatách... (moja mám sa chytala za hlavu), ja som ju nechala. Boli 2 možnosti: buď ju donútiť cca 30 min kriku a dotahovania sa čo si oblečie, obuté dieťa v obchode a nepochopenie prečo jej to mama nedovolila... Druhá: celá šťastná sa v obchode vyzliekla, aby boli len šaty, pár ľudí jej povedala aká krásna princezná a či bola na karnevale.... A ona pochopila.

@alicka850 áno, robí všetky du, na ktoré si spomenie. Chodí do školy viac-menej bez problémov (a to boli tak veľké, že mala individuálny študijný plán kvôli dochádzke). Ide to pomaly a po krockoch, ale ide. Učenie? Zle... za 3,5 roka čo chodí sa učiť zatiaľ nepotrebovala (toto ma dosť štve - vyberala som školu, kde som myslela, že pôjdu v tempe).
A určite mi dieťa neskončí zo strechy auparku kvôli vysvecku. Nie, nebudem trestať.

moni73
22. jan 2016

Haha duplikátu = dudlika 😀

cecilia68
22. jan 2016

@nelinka2009 Školstvo nemá peniaze, zázraky nečakaj ☹

kosicanka1
22. jan 2016

@katkavan ano, dcera je druhacka, syn bude prvak a najmladsia skolkarka - vsetci waldorf positiv 🙂

cecil36
23. jan 2016

@moni73 a ty ako vies, ze ten chlapec skocil kvoli skole? Mam znamych, kocka je tak stara ako moja dcera, chodili spolu do skolky, skoly...Potom sme sa prestahovali, baby isli na stredne skoly. Odrazu ibfo ako hrom, kocka sa hodila pod vlak. A zrovna v case vysvecka. Nastastie prezila, "iba" prisla o nohy. Samozrejme rodina zvozena pod ciernu zem, ze aky natlak robili na decko kvoli uceniu (rodicia nic take nerobili, netrestali za znamky a dievca bolo co sa tyka skoly dost salamistka) a podobne zvasty, no ked som citala diskusiu na nete spatne mi bolo z ludi. A pritom "dovod" bol uplne iny, bol to len ulet, ktory skoncil tragicky. Tym som len chcela povedat, ze to ze nebudes trestat (btw aj trest sa da spravit s rozumom, nehovorim o extremnom trestani ci nebodaj tyrani) ti nezaruci, ze si tvoje dieta nebude chciet niekedy ublizit.

moni73
23. jan 2016

@cecil36 viem, že nezaručí. A samozrejme neviem, či bol chlapcov dôvod toto. Ale v 12tích??? To je strašné... Mojej kolegyni sa zabil syn - bal sa maturit... 😔 a aj o tom vedeli, aj to riešili. Tiež neverím, že to spôsobí rodič, musí to byť nešťastná kombinácia rodic-dieta.

cecil36
23. jan 2016

@moni73 nechcem rozoberat dovod preco si ta kocka v 15-tich lahla pod vlak, ale nesuviselo to so rodicmi ani rodinou ani skolou...12-13 rokov je najblbsi vek, to su obrovske hormonalne a emocionalne zmeny, ktore tie decka nevedia zvladat. Aj ucitelky ZS ti potvrdia, ze siestaci a siedmaci to je katastrofa a potom sa to pomaly upokojuje.

simca06022011
23. jan 2016

@moni73 nikde som nenapisala ze jej nieco pojdes vybavit. A za tym ze v 18 sa prevrat je neskoro ! Napr na tskumedicinu sa bez priemeru nedostanes pokial viem ;) ja mam skusenosti, dieta nie a je maja povinnost ju viest spravnym smerom a usmernit. Nema to nic s vybavovanim a nevravim ze nutenim... Jasne ak sa nebude v 15 ucit tak ju nwbudem drzat ale male dieta potrebuje v tomto kontrolu. Ina vecje ked proste dieta nema bunky na nieco v skole le lenivost a pohodlnost je vec ina... Ucenie este nikomu neublizilo.

abeata
23. jan 2016

@paris3 Ale odpoveď pred tabuľou nemá byť memorovanie . Naučiť sa dané učivo znamená aj pochopiť ho a dokázať odprezentovať tak, aby ho pochopili aj tí, ktorí ho počúvajú. Práve tu je priestor pre dialóg medzi dieťaťom a učiteľom. Učiteľ môže klásť dieťaťu otázky, môže vytvárať modelové situácie, kde bude dieťa, žiak, či študent priamo aplikovať osvojené vedomosti, môže svoje výroky vysvetľovať, oponovať v prípade pripomienok, alebo navrhovať iné riešenia. práve tu prejaví svoje logické myslenie, tvorivosť a kreativitu. To, či dieťa dané učivo naozaj pochopilo sa pri krúžkovacom teste, alebo pri písomnej práci,kde často najmä študenti iba odrážkovite vypíšu to najzákladnejšie. A ešte jeden významný fakt - dieťa nie je učiteľom hodnotené anonymne, ale pred publikom celej triedy, preto musí učiteľ používať na všetkých rovnaký meter.

abeata
23. jan 2016

Ups, pozerám, že som nejako nedokončila myšlienku, takže oprava : To, či dieťa dané učivo naozaj pochopilo sa pri krúžkovacom teste, alebo pri písomnej práci,kde často najmä študenti iba v odrážkach vypíšu /či odpíšu/ to najzákladnejšie, sa relevantne zistiť nedá.

cecil36
23. jan 2016

@moni73 ja este k tomuto: "Čokoládu by zistila sama, myslím že by to bola celkom fajn príručka, zuby? dennodenne by som jej opakovala, že jej smrdí z pusy a keby to malo trvať dlhšie poprosila niekoho blízkeho nech si to tiež vsimne." Ako sorry, ale ty pojdes na pohotovost ak bude z tej cokolady 3 dni grcat a vyskoci jej k tomu co ja viem teplota alebo ked sa z nej cela vysype, ty budes platit lieky na zastavenie grcania, hnacky, bolesti brucha, ty budes platit opravy pokazenych zubov. Ci ak o rok dva bude mat dieta 5 kazov zaplati si ich opravu same? Nedavno som bola s dcerou u zubara, 1 zub s rontgenom 60€. No prepac mile dieta, ale pokial si na taketo srandy nezarabas, budes dodrziavat moje pravidla. Detto s karnevalovymi satami.