icon

Chcem pre dcéru viac ako učiteľku

nelinka2009
8. jan 2016

Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...

nelinka2009
autor
26. jan 2016

@paris3 mizno prave o tomto to je... Aby si v buducnosti naxory tvorila sama a nie na zaklade vyjadreni druhych...

ivana11155
26. jan 2016

Necitala som prispevky ostatných mamiciek, len napisem svoj nazor: je potrebne aby dietatu sadla aj ucitelka aj kolektiv. Ak jeden z týchto dvoch faktorov nie je ok, dieta sa v skole ok neciti alebo nemusi citit. Ja by som mozno nevyberala konkretnu skolu ale konkretnu ucitelku a zistila by som si informacie od rodicov o ucitelkach, ktore budu preberat prvakov, Zistila by som si od viacerých rodicov s tym, ze predpokladam, ze uz presne vies, ci chces prisnu, "makku" atd. Su rodicia, ktori prisne ucitelky vyzaduju pre svoje deti a su velmi spokojni. T.z. zisti ktora taka nie je a k tej zapis dieta. Podotykam ucitela vybrat mozes, ale kolektiv nevyberies!!!

cecil36
26. jan 2016

@nelinka2009 nerozumiem, od teba nejaka ucitelka vyzadovala nieco este predtym ako tvoje dieta na tu skolu nastupilo?

nikelca
26. jan 2016

@nelinka2009 Tak ak sa ti zdá že som nepochopila tak sa spýtam inak - čo tebe vadilo v tvojej škole že sa tak bojíš o svoju dcéru ešte predtým ako nastal problém? Myslím že rodič má hľadať čo najlepšiu školu pre dieťa keď je v škole šikovné dám ho do náročnejšej školy keď je slabšie no.. treba sa s nim učiť aj doma. 🙂

nelinka2009
autor
26. jan 2016

@cecil36 mala som stretnutie s pani riaditelkou stastnej skoly... Prekvapilo ma, ze presne vie co id prvakov vyzaduju... Zabudla povedat co za to ponuka... Ved predsa do skoly chodia preto, aby sa naucili to co nevefua a nie prwto, aby mal ucitel 8 odrobenych hodin...

cecil36
26. jan 2016

@nelinka2009 mozem sa spytat co konkretne vyzadovala?

nelinka2009
autor
26. jan 2016

@cecil36 pisanie... Citanie... Pocitanie... Ako velke tlacene napise vsetko... Do 20 odpocita aj pripocita... To citanie sme neriesili len naco je skola ked to vlastne ma vsetko vediet z domu... Naproti tomu ta bulharska skola nechce aby rodicua deti ucili taketo veci kvoli zlozvykom ktore sa taxko odstranuju... Co mne prislo logickejsie... Ako nwtvrdim ze to nevieme... Len nechapem naco je skola ked sa s nou mam aj tak vsetko ucit doma.. Domace ulohy spominala... Ak by som pracovala , tak si ani neviem predstavit kefy by sme sa s nou s manzelom estw hodinu denbe ucili

nikelca
26. jan 2016

@nelinka2009 fakt si nevieš predstaviť hodinu denne učenia z malou? Ako nerozumiem tomu že doma žiadne úlohy alebo cvičenie čítania ale však fajn. Ale nerozumiem čo sa ti zdá zlé na tom ak riaditelka povie že prvák sa musí vedieť naučiť čítať písať počítať...

moni73
26. jan 2016

@nelinka2009 aká škola to bola, prosím ťa?

nelinka2009
autor
26. jan 2016

@moni73 k tomu sa tu moc vyjadrit nechcem...

lizatko1009
26. jan 2016

@nelinka2009 cize tens vadi, ze sa mas jej hodinu venovat s ucenim doma? Alebo ako? Mne to pride normalne furt to tak bolo a nasi sa mi venovali aj doma, ak as tebe nechce aj napriek tomu, ze sa chystas dalsie 3 roky doma vybav doucovatelku aj baptism as mi doma venovali, ze obaja pracovali a to iste bude platit aj pri malom aj ked sms obaja vorkoholici, ale ten cas si na dieta najdem. Moj pozna pismenka vie naratat, ale nikdy som neriesila ci vie plus minus strasne naklady davate na tie deti, Len aby si nebola prekvapena, ze ti 4 ky the bude nosit

nelinka2009
autor
26. jan 2016

Naproti tomu ma dost prekvapilo, ze napeiklad nieje problem dieta dokrmit pri obede... Co v skolke problem bol...

nelinka2009
autor
26. jan 2016

@lizatko1009 ake nejde o to ze sa mi nechce... Teraz doma budem ale napr. Pri drobcovi uz nie... A neviem si predstavit ucit sa s prvackou o 19.00 a ked sa ba bulharsjej skole daju deti ucit bez DU... Preco to bejde aj na statnych.. Aj moja mama sa so mnou ucila... Len vtefy boli inak bastavene pracovne doby...

sorciera24
26. jan 2016

@nelinka2009 v zivote by som enchcela, aby mi 6 rocne dieta v skole niekto dokrmoval (teda ak nie ej psotihnute)...ale za penaize jej aj zadok utru (si myslim)...
prepac, este k tomu co ma vediet....to akoze ma vediet citat, psiat a pocitat pred anstupom do 1. triedy?...to sa mi nezda...u ans to na ziadnej statnej skole enchcu, mam prvaka a nromalne sa ucia od piky, citat, pisat, pocitat....a to, ze sa ma prvak ucit cca. 20-30minut....je normalne, inak sa pisat, ci citat nenauci...je to dolezite...ta domaca priprava....cas venovany v skole citaniu nemoze stacit na to....ibaze by v tej skole sedel 10 hodin..... okrem toho domaca prpirava vedie k zodpovednosti......a nie, ze vsetko za mna niekto urobi.....

cecil36
26. jan 2016

@nelinka2009 to by ma naozaj zaujimalo, ktora to bola skola. Ja som rok - dva dozadu robila jeden prieskum co vyzaduju skoly, aby vedel prvacik. Viacere pani ucitelky, co ucia prvacikov sa mi zhodli na priblizne taktomto zozname:
Čo by mal budúci prvák vedieť: (toto je zo stranky ministerstva skolstva)

- samostatne sa obliecť a obuť,
- pozapínať si gombíky a zaviazať šnúrky na obuvi,
- samostatne sa najesť,
- samostatne sa obslúžiť na WC, umyť si ruky, spláchnuť a pod.,
- správne vyslovovať všetky hlásky,
- vysloviť krátke slovo samostatne po hláskach,
- vyjadrovať sa plynule aj v zložitejších vetách,
- spočítať predmety do "päť",
- interpretovať obsah krátkej rozprávky,
- poznať naspamäť detskú pesničku alebo básničku,
- kresliť pevné a neroztrasené línie,
- nakresliť postavu so všetkými základnými znakmi (hlava, krk, trup, ramená atď. postava je anatomicky správne rozložená),
- vystrihnúť jednoduchý tvar podľa predkreslenej čiary,
- poznať základné odtiene farebného spektra (červená, zelená, žltá, oranžová, fialová, atď.),
- orientovať sa v priestore, vie kde je "vpredu", "vzadu", "hore", "dole", "vpravo", "vľavo".

emily76
26. jan 2016

@nelinka2009 dokrmit prvaka??? To na co je dobre?? Ved toto by snad malo 6-7 rocne dieta v pohode zvladnut same. A domace ulohy? Ved tie sluzia k upevneniu a precviceniu toho, co sa v skole ucili. Nasi dostanu opisat 4 riadky, kusok precitat, par kratkych prikladov....do pol hodiny je vybavene...a s dvojickami. Sme obaja zamestnani a stihame 3x do tyzdna aj kruzky...

emily76
26. jan 2016

@cecil36 presne toto ich "skusali" na zapise..a urcite nie ze precitat pol strany, napisat diktat a malu nasobilku....

natalym
26. jan 2016

@nelinka2009 No my sme sa učili veru o 19 tej. Chodila som z roboty po šiestej a potom sme sa začali učiť. Bolo to ťažké, inak sa nedalo. Potom sme si už nacvičili, že si sama do cvičného napísala, prípadne prečítala a potom sme to už len prepísali a prečítali. Neučím sa s mojimi deťmi hádam od druhej triedy, ani neviem čo sa učia. Max. keď je nejaký problém.

nikelca
26. jan 2016

A ty nebudeš zvedavá čo sa to tvoje dieťa naučilo? Veď na rodičovskom sa to dozvieš? NApríklad moja sestra tretiačka úlohy si robí v družina a aj tak jej to mamina doma kontroluje a preskúša ju z toho - väčšinou vychovávateľka povie čo jej nešlo. 🙂 A tá bulharská škola to je internát alebo ako to tam funguje? Prváci sa učia aj slovenskú abecedu aj azbuku?

lizatko1009
26. jan 2016

@sorciera24 baby ja mam pocit, že je niekde inde problem :( toto sa nezhoduje s normalnoatou ináč to napisat neviem a čo sa týka čo ma ovládať prvak, nemá vôbec vediet písať a čítať a počítať to je blud otec robí zápis prvákov a také požiadavky niesu ani neboli.
@cecil36
@emily76

lizatko1009
26. jan 2016

@sorciera24 baby ja mam pocit, že je niekde inde problem :( toto sa nezhoduje s normalnoatou ináč to napisat neviem a čo sa týka čo ma ovládať prvak, nemá vôbec vediet písať a čítať a počítať to je blud otec robí zápis prvákov a také požiadavky niesu ani neboli.
@cecil36
@emily76 a dokrmit prvaka fuuu

nikelca
26. jan 2016

@cecil36
@emily76 Ja myslím že to má vedieť prvák po dokončení prvého ročníka aby postúpil ďalej- a ak niečo nezvláda má si to s ním prejsť mamička doma.

cicimon
26. jan 2016

ja som svoju 3r dceru naucila, ze ked v skolke nezje desiatu/obed, ze bude hladna..... ked toto nevie vyse 6rocne dieta tak co bude robit v tej skole? ucitelky s nou budu chodit aj na zachod?
je prirodzene ze deti maju mat aj nejake domace ulohy.... ci to sa budu na hodinach ucit a precvicovat nic? to im to same naskace do hlavy? ved skola je aj o nejakych povinnostiach, nie len ze v skolke popozerame , co ta ucitelka hovori na hodine, do konca dna sa hrame a dalsi den detto..
no a zial? (v niektorych pripadoch) sa niekedy ocakava od rodicov, ze sa budu s detmi ucit/pomozu im../skontroluju ich ... jedine ze to ten rodic nevie/nechce sa mu..

sardinka335
26. jan 2016

Pre pána jána! Ešte vyše 3 ročne deti aby niekto ,,dokrmoval,,?? Zdravé dieťa sa snad ma krmiť samé...a 6 ročne? To ako ho učitelky krmi ako batola, ze ,,hááám, otvorime usta....,, a bryndak na krk...ako pri retardovaných deťoch to plne chapem, ale zdrave dieťa to su len rozmary rodičov a nasledne deti, ktore potrebuju ,,individuálny pristup,,. Kop do rici...a nie ,,individuálny pristup,, ale sukromky za peniaze aj koleno vrtat...
jasne ze kazde dieťa je osobnost a individualita...ale su iste zakladne veci, ktore mame všetci snad spoločne, nejaky rešpekt, autorita, zakladna sebaobsluha...to snad mozeme od zdraveho dieťaťa vyžadovať. Ja si pod pojmom ,,indivindi pristup,, nepredstavujem ze budem krmiť zdraveho prvaka...lebo jemu mama z rozmaru dovoluje hrat sa s jedlom, ani ze budem tolerovat drzost, hrubost a neplnenie si povinností.
Ako hovorí jedna moja kolegyna...dnes trpia mnohé deti ,,syndromom zanedbaneho remeňa,,.

nelinka2009
autor
26. jan 2016

Ale vrd ja som nikde nenapusala ze sa sama nenaje... Len ma prekvapulo ze nieje problem dokrmit... A dokonca nieje problem v domacej priprave len sa mi zda hodina vela... Kontrola je samozrejma a velmi sa mi na tej bulharskej oaci aj komunikacia medzi rodicom a uciyelom nailom... Co mi tiez useyri dost casu...

sardinka335
26. jan 2016

@nelinka2009 ved ako to som nemyslela konkretne na teba skor tak ze dnes tie sukromky sa strkaju za eura do zadku ako sa da... 😉

cicimon
26. jan 2016

a aky moze byt individualny pristup v skole, kde ma ucitelka na starost x deti? individualny pristup odchadza v momente, ked ide dieta do skolky..

a je chyba v dietati ci v rodicoch, ked vyzaduju skolu, kde nie su ulohy a individualny pristup?

moni73
26. jan 2016

Baby, ale už ste zle... Veď
@nelinka2009 nenapísala, že chce aby jej dcéru dokrmovali, ale že to budú robiť bez problémov, ale pri nástupe už požadujú čítanie, písanie, počítanie...

Tiež by ma ta škola veľmi zaujímala. Je štátna? Je to košická? Podľa toho, čo som počula by mi z toho vyplynula jedine ona. Ale je to jpp.

cecil36
26. jan 2016

@nelinka2009 ja mam proste z teba pocit, ze si hnila sa venovat svojmu dietatu a chces veci, ktore rodicia bezne robia (ucenie sa doma, naucenie zakladnych samoobsluznych veci atd) hodit na niekoho ineho. Btw mailom komunikuju s rodicmi asi na vsetkych skolach. Na tych niekolkych kde chodilo moje dieta teda hej. A boli to bezne statne skoly.

cicimon
26. jan 2016

@nelinka2009 a to vam ta ucitelka ci kto z tej skoly povedal ze dokrmia? alebo si sa sama spytala?