icon

Chcem pre dcéru viac ako učiteľku

nelinka2009
8. jan 2016

Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...

moni244
27. jan 2016

@carolek to nielen predskolakov 😉

margarita
27. jan 2016

ja chcem pre svoje deti viac, ako im sucasna skola moze dat, a aj preto som sama ucitelka a podporujem strajk ucitelov za zlepsenie systemu, hoci mam obavy, ze ak by aj taky zazrak nastal, kym sa nove veci realne ukazu a prevedu do praxe, zachyti to mozno az vnucata 😀
kiezby aspon tie,

a zakladatelke by som tiez rada odkazala, ze sa mi z citania jej prispevkov cim dalej tym viac zda, ze toto je na domacu vyucbu a sukromnu guvernantku.
lebo mam silny dojem, ze to, o co jej ide, bude mat problem vobec nejaky ucitel pochopit, nieto nejaka uz existujuca vzdelavacia institucia naplnit.

tiez je to skor na dobreho psychoanalytika nez na jednoduchy problem vyberu skoly.
😉

carolek
27. jan 2016

@moni244 Keď dieťa začne navštevovať ZŠ, zobudia sa. Niektoré.

sardinka335
27. jan 2016

@nelinka2009 a ak ju to nebude baviť a nebude chcieť? Tak to bude iste chyba učitela čo nevie motivovat a nie leniveho a prevoleného dieťaťa čo nevie aj s materou čo od rozkoše...

Mnohé dnešné deti su len pasivny konzumenti....všetko dostavaju na zlatých tackach...na to pohodlie ich učime my rodičia, deti toho vo vysledku vela nepotrebuju....podnetne prostredie sa da vytvoriť aj v skromnejších podmienkach. To čo mozete dať svojim deťom je nielen laska a bezpečie, ale aj samostatnost...mnohé chcete deti len nezdravo chraniť pred kazdým nepohodlím, neuspechom...len nič zlé aby dieta nezažilo (nehovorím o nejakych tragediách) ale proste nejake nepohodlie....skuška...
Kde su časy ked sme išli do letneho tabora - nepremokave topanky po staršom surodencovi, zatuchnuty spacak a bunda čo premokla pri kazdom daždi...a predsa su to najkrajšie zažitky, spomienky...
Aj dnešný rodičia - mnohí sa museli pretlkat všelijako po intrákoch, na ,,wifonkách,, a cestovinách...zakusili ten študentský ,,chlebiček,,. Postupne sa vypracovávali, brirady študia...ich deti sa narodia do pohodlia a ,,luxusu,, často uz nezažiju ,,chodbovice,, ani prievan v penazenke - rodičia im chcu dať všetko. Ked pride dieťa chcu mu dať nakrajší kočik, vlastnu izbičku, hračky, najlepšie školky, školy, kružky, tabory, dovolenky....
Od detí sa uz pomaly nevyzaduje ziadna iniciatíva, snaha..tvrdá práca, prekonávanie nepohodlia a nechute...musia sa sanžiť iný, iný musia motivovať, hladať cesty k ,,znudenemu,, a demotivovanému dieťaťu, ktoré uz ,,nič neprekvapí,, maločo zaujme lebo je ho pozornost je prepnená PC hrami, kružkami neustalou činnosťou a hnaním sa za akýmsi uspechom....
Ano, aj ja chcem aby moje deti boli uspešné....aby z nich neboli nejaky zakomplexovaní ludia...na druhej strane musia ziť v realite, zivot nie je prechadzka ružovou zahradou...musia sa naučiť jednat s ludmi, ktorí na nich budu neprijemní, musia vedieť ze aj z neuspechu sa da poučiť, musia vedieť ze nejaku nechut a lenivost musime aj prekonavať ak chceme vidieť vysledky a nespoliehat sa len na to ze ma furt bude niekto motivovať, hnať dopredu a postrkovať...treba naučiť deti hladať tieto ,,zdroje,, v sebe samom.

cicimon
27. jan 2016

@nelinka2009 inac dieta by som do skoly v cudzine bez toho aby som vedela ten konkretny jazyk asi neposlala, celkom odvaha

margarita
27. jan 2016

@cicimon
ja to naopak povazujem za rozumny a logicko takticky krok 🙂 totiz ak to nevyjde, nebude na vine ani dieta, ani matka, ani ucitelka v lepsom pripade, ale samotna "recova bariera", nie? 😉

sardinka335
27. jan 2016

Tak niekedy je dobré ísť na to ,,od lesa,, štýlom ,,hodím ťa do vody a plávaj,,....ale obavam sa, ze by to v mnohých pripadoch sklzlo do toho, ze dotyčnemu dieťatku sa tam malo prisposobovali, malo mu pomahali, malo ho motivovali no proste ,,cele zle,, škola ma zlý prístup, neochotné učitelky...ako extrém, ale z niektorých prispevkov tu na koni to inak nevidím.

cicimon
27. jan 2016

@margarita chyba mi tu smajl ze "palec hore" 🙂

cicimon
27. jan 2016

@sardinka335 no a este ho nedokrmili tak nemalo energiu ucit sa..

natalym
28. jan 2016

@sardinka335 Ja som minule nad tým uvažovala, že asi to bude tým, že rodičia to nemali tak sa snažia to dať svojim deťom, ale niekedy je to až škodlivé. Napr. kolega z práce chodí po 20 ročného syna na intrák, lebo asi chudáčik nemôže ísť vlakom, má veľa vecí. My sme chodievali vlakom aj v veľa vecami a bola aspoň vo vlaku sranda. Možno tento syn musí vyrásť a mať vlastné deti a možno to jeho dieťa bude chodiť vlakom, lebo on nikdy nechodil a zase sa to vymení.
Asi sme čudní rodičia, ale naše deti chodia vlakom. A sranda je najprv nadávali, prečo všetkých vozia, ale teraz im to spolužiaci závidia a tak chodia s nimi a pridávajú sa je ich čoraz viac. 😀

cecil36
28. jan 2016

@sardinka335 tisic lajkov za ten prispevok, presne tak to vidim aj ja 😉 Neustalym ofukovani dietata im rodicia brania formovat sa, lebo clovek sa formuje nie tym, ze nezazivam prekazky, neuspechy a necitim ziadne nepohodlie, ale prave tymi kopancami od zivota, padmi na nos, lebo ked padnem, viem ako to boli a viac si budem davat pozor respektive sa naucim situaciu riesit inak. Kamoska robi na VS na studijnom a ked mi rozprava prihody s dennymi studentmi, tak normalne lapam po dychu. Su to mladi ludia okolo 20-ky, ale pozdravit, odzdravit, poprosit 0 bodov, casto jej volaju rodicia a vybavuju za deti..no proste absolutne nesamostatni ludia. Chlpy sa jej jezia ked pride zasran do kancelarie, bez pozdravu, bez poprosenia a povyseneckym tonom zahlasi, ze "soom si prišél zapísať tú známku..." No, konecna 😝

cecil36
28. jan 2016

@natalym ja len taka vtipna prihoda s vlakom 😀 moju fesandu balil mlady typek. Strasne chcel aby s nim isla na kavu. Ona, ze nie nie. A on, ze pood ja mam aj auto, pridem po teba (no machroval s tym autom odusu). Tak ked jej uz xtí krat spomenul, ze ma auto, ona zahlasila: "A ja mam vlaky zadarmo" 😀 Takze my tiez chodime vlakom 🙂

ajkava
28. jan 2016

Napísala by som to tak. Tvoja dcéra sa celý život predpokladám pokiaľ ju nebudeš chcieť smerovať do bubliny bude stretávať s ľuďmi. Pre každé dieťa je teda dôležité, aby nežilo len v jednej "komunite", nepoznalo len to dobré..... lebo neskôr môže prísť šok. Mám už 2 dospelé decká. Našu ZŠ tiež viacerí rodičia považovali za zlú, lebo deti tam nemajú dobré výsledky, sú tam zlí učitelia.... keď sa ma raz spýtala kamoška, kde chodia moje deti do školy a povedala som jej, že v meste, vypúlila na mňa oči. Lebo veľa deciek dávali do susedného mesta. No nie, nechcela som im komplikovať život, však ani školu som nepovažovala za zlú. Normálne obaja skončili ZŠ, ktorá bola "taká zlá a nedokonalá". Syn je vyštudovaný IT, dcéra teraz študuje po gympli, /kde sa dostala vďaka výsledkom z monitora 9 bez príjímačiek do kr. mesta/ na Masyrykovej univerzite v Brne fyziku a tiež sa tam dostala bez prijímačiek. Nikdy to ani jeden z nich nepreháňal s učením. Vždy v podstate doháňali keď im ako sa hovorí ľudovo "horelo za zadkom". Krúžky si vyberali sami ako chceli. Nikdy sme ich nemuseli kontrolovať prehnane, nikdy sme im nič nenútili. Vedeli, že sa učia pre seba. Mali aj dôveru, aj zodpovednosť. Ale vedeli, že ak bude náhodou horšia známka, dostanú držkovú aby sa tomu o niečo viac venovali, ale to bolo všetko. Žiadne zaracha, žiadne vyhrážky. Môj názor s mužom je ten, že deti ak na to majú, nech študujú. Ale ako som povedala aj dcére, že ak by bola kaderníčka, kozmetička.... a neviem čo a bola spokojná v živote, vôbec by mi to neprekážalo. A tiež som neraz od nej dostala dokonca aj pred kamarátmi kompliment, že nikdy nemala stres z toho, keď sa zadarila horšia známka alebo z toho, že niečo musí ohľadom školy.
Takže môj názor je, že áno, možno pouvažovať nad školou, ale so zdravým rozumom. Lebo veľakrát si rodič pretavuje svoje nesplnené sny do dieťaťa a očakáva, že dieťa ich splní.

ajkava
28. jan 2016

@nelinka2009 dokŕmiť???? To čo je? Ona je hus, aby ju štopali? Však ti z nej už dopredu robíš blbečka.. Preboha, však ju ber ako normálne dieťa. Nezje? Bude hladná. Nabudúce bude vedieť, že ak sa nenaje ako treba, holt brucho bude prázdne. Neurob prosím ťa z nej budúceho neurotika.

nelinka2009
autor
28. jan 2016

@cecil36 a nevyformovali dobtakejto podoby tie deti nahidou dospeli? Napr. Pedagog a rodic?

nelinka2009
autor
28. jan 2016

@carolek presne psychologvto povie skoro kazdej matke...

nelinka2009
autor
28. jan 2016

@pribinak uvefomujem a neprenasam... Na to si davam extra pozor... Svoje nie celkom jasne obavy som vyjadrila hlavne tu a u detskej psychologicky bez pritomnosti malej... Vyhodnotilo ma tak, ze som dobra matka ked mam pocit strachu a chcem pre svoje dieta viac...

nelinka2009
autor
28. jan 2016

@ajkava ved prave nech zazije inecako nasu slovensku bublinu

natalym
28. jan 2016

@ajkava Ja sa tiež čudujem rodičom, že nasilu dieťa študovať. Veď pekár, stolár je tak krásne povolanie. A potrebné. A okrem toho fyzická práca je dobrá na hlavu.

ajkava
28. jan 2016

@nelinka2009 vieš, aby si ju nevmanipulovala do niečoho, kde bude terčom posmeškov u spolužiakov. Deti vedia byť veľmi kruté. Tak na to bacha.

canama
28. jan 2016

@margarita nechcem aby i to brala ako rypanie, lebo to naozaj nie je....ale o co vlastne ide ucitelom okrem platov? lebo v online mediach som nenasla ziadne konkretne informacie...tv nemam a nesledujem.

barla5
28. jan 2016

@natalym ale moze to dopadnut aj tak ze syn bude svoje deti prepravovat sukromnym tryskacom lebo on to tiez nezazil a vozil sa len v obycajnom aute. Kdeze vlak

ajkava
28. jan 2016

@natalym bohužiaľ, každý sme nejaký. Len si veľa rodičov neuvedomuje, že vychovajú frustrovaných ľudí. Nie každý má na to, aby študoval hlavou. Mne sa napr. páčilo od mojej dcéry, že si ide za svojim. Dosť ma šokovalo, keď zahlásila, že ide študovať fyziku. Je to dosť náročné. Lebo okrem fyziky majú prednášky aj s matematikmi, takže musia vedieť aj to. Mala pochybnosti na začiatku, či to zvládne - jej klasická vlastnosť, že sa podceňuje. Ale povedala, že ak nie, zostane v Brne, bude sa učiť s kamoškou, s ktorou išli na školu spolu, nájde si prácu a o rok začne znova, lebo to veľmi chce a baví ju to. Vtedy som si spomenula na jej jeden vyslovený sen ešte na ZŠ, že jej snom je pracovať v CERNe. Z čoho sme mali samozrejme srandu. Bolo mi ľúto, že ak napriek jej túžbe školu študovať pohorí. Ale pochválila som ju za rozhodnutie. Rovnako bola veľmi rada ona, ako som na to zareagovala. Práve toto je podstatné pre deti. Dôverovať, aby mali podporu a zároveň vedeli, že sme tu pre nich a majú sa kde vrátiť.

natalym
28. jan 2016

@barla5 No to je pravda.

nelinka2009
autor
28. jan 2016

@ajkava a to je smutne ako toto vsetci v nadich skolach velmi dobre pozname... Miesto aby silnejsi slabsim pomahali a boli k tomu vedeni hlavne dospelymi... Tak posmesky a ine su bezna prax... Ved su to proste deti vsak... Este napuste ze to dospeli nijak v rannom veku nevedeli ovplyvnit a odpadnem asi uz ja...

nelinka2009
autor
28. jan 2016

@canama presne

ajkava
28. jan 2016

@nelinka2009 ale toto vôbec nepaušalizuj na SK. To nájdeš v každej krajine, že deti sú také. Práve preto, že každý má inú výchovu, tak sa to ovplyvniť u všetkých nedá. A ver tomu, že i keď dieťaťu dáš dobrú výchovu, má dobrý vzor, nie je pravda, že z neho vyrastie vždy človek, ako by si chcela. To ovplyvňuje veľa faktorov. Nielen rodina, ale kamaráti, podmienky, životné situácie.... preto netreba deti veľmi oprašovať, aby tomu všetkému vedeli aj čeliť.

margarita
28. jan 2016

@canama
neviem, co vsetko online si citala, ale prvy a najlepsi zdroj, o co ucitelom ide, je tu
http://isu.sk/tlacove-spravy/vyhlasenie-strajku/

okrem platov su tam este dalsie 2 body, vyrovnat vybavenost skol, skratka ferove prachy tam kam treba, a nie tam, kde maju stastie, ze rodicia zasponzoruju 😀
a cih system dalasieho vzdelavania, ktory je chaoticky, predstav si, ze nieco absolvujes, nastudujes, spravis skusky a do x rokov Ti kredity za to prepadnu atd.
skratka to nie je len, ze dajte viac platu, ale rieste konecne skolstvo komplexne,
od socializmu sa vela nezmenilo, ano, z osnov vypadli komosske zvasty, a jedine, co je ine su mozno pocitace a interaktivne tabule a ina foto prezidenta na stene.
a to je dost malo pre kvalitne vzdelavanie, lebo aj ta najinteraktivnejsia tabula je ti s prepacenim nahovno 😎 ked ju obsluhuje demotivovany a neschopny ucitel, ktory uci 40 rokov to iste, lebo sak za ten plat sa nejde pretrhnut a robit este nieco aj navyse.
teda takto to vidim ja v skratke.

natalym
28. jan 2016

@canama Áno ja som si to tiež všimla, prezentujú sa len platy a aj obyčajní ľudia si to myslia, že čo vlastne chcú. Takže zle.