icon

Chcem pre dcéru viac ako učiteľku

nelinka2009
8. jan 2016

Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...

roxi
28. jan 2016

no dosť bolo zábavy, idem robiť niečo užitočné, ale vrátim sa 😉 , je tu sranda 😀 , a ja som už tak dlho koníka ignorovala, no už budem chodiť častejšie,

sardinka335
28. jan 2016

@nelinka2009 ohladom toho fajčenia...nie nemaju čo pedagogovia fajčiť s deťmi...pedagogovia su tiež prikladom, naša škola je ZŠ plus gympel...ked si kolegyna pojde zapaliť s maturantom a vidia to napr. tretiaci proste male deti tak aký priklad im davame??? ze s tým suhlasime a moze sa to, nehovoriac o bezpečnosti, nedopalky uz spoosbili požiare, je z toho bordel lebo kazdy vajgle hadze na zem atd...
Takze nefajčiť s deťmi a pred nimi je pre toto prospešné - nehovoriac o tom ze fajčenie je zbytočný zlozvyk. Čo sa týka toho rezna - ty si si si zaplatila jednu stravnu jednotku - polievku a druhe. Na to máš narok, dupla je dobra vola kucharok a nie ich povinnost aby si bola v obraze. To či polievka niekomu chutí a či nie je irelevantne, lebo 10 deti ju zje a 10 nie....Nedá sa vyhovieť všetkým.
Chodiť na WC? Ano....ak je naozaj realna potreba nestretla som sa s tým, ze by kolegyne nepustili dieťa na toaletu. Ale snad uz 6 ročné dieťa vydrží 45 minut bez zachoda, bez pitia a jedenia nie?

Co sa týka toho školstva čo som ja sa bavila s kolegynami tak sme sa zhodli na tom ze:
- mať pristup k lepšiemu vybaveniu resp. pomocky, aby sme nemuseli deťom hovoriť ze niesu papiere, ceruzky, kriedy - samozrejme ze su len vyberam od rodičov
- zrušenie škol ktore vyrabaju absolventov pre urady prace tak ako na SŠ tak aj na VŠ...nas systém nepotrebuje ročne neviem...nech aj 200 absolventov sociálnej práce..proste posvietiť si na odbory - mnohé dotuje štat, priznava akreditácie atd...
- viac duálneho vzdelávania...prepájať študium a prax...vraciame sa len dozadu - Baťa, Bezka mali svoje školy, učilištia...uz ,,pred sto rokmi,, nič nove to teda nie je..
- aj niektoré sukromné školy su dotovane štatom - rozne učilištia kde ide len o papier ale vysledok 0 bodov - nizka šanca uplatnit sa....
Takze takyto prievan ked sa v školstve urobí tak bude aj na platy...nebude treba nakladnu reziu mnohých velkých budov, dochodcovia zabetonovaný na svojich miestach uvolnia uväzky atd...ale to je utopia...

alby2014
28. jan 2016

@nelinka2009 Neviem nakolko poznas bulharsky skolsky system, ja ho poznam tak ako krajinu z prvej ruky a na tvojom miete sa zaujimam aj o ucebne osnovy etc, kedze predpokladam, ze idu podla bulharskeho skolskeho systemu.Bulhraske skolstvo je za nami o vsetkych vysledkoch typu Pisa, neucia sa cudzie jazyky ako u nas, ucitelia asi pred 5 rokmi strajkovali tak, ze hadzali do minsitra prazdne penazenky, asi rped 5 rokmi tiez zaviedli vobec maturitu nasho typu mali to ako podmienku na vstup do EU a dodnes to este vyladuju... Skolu ako hladas neexistuje...v kazdej je domaca priprava ( aj v zahranicnych), aj posledne ZS na SR dnes s rodicom komunikuju mailom...a nepoznam ucitela, ktory by si 1.9 povedal a teraz idem znicit tych parchantov, kazdy ( resp. skoro kazdy) chce dat zo seba to najlepsie...

nelinka2009
autor
28. jan 2016

@sardinka335 presne na zaciatok by to stacilo ale urcite treba ist este dalej... Len skoda, ze tej strajk je nakoniec taka fraska...

sorciera24
28. jan 2016

@alby2014 ale ved to jej vyhovuje, elbo nebudu jej dieta stresovat testovanim, prip. narocnejsou maturitou aku sme takmer vsetci normalne zvladli....ona taky system chce!.....len, aby nebol narocny pre jej dieta, lebo by ju stresoval...

lubkavargova1
28. jan 2016

Nebojte zeny, mila pani vytriezvie jak odide na matersku. Mne to skor pripada tak ze nezvladla vychovu prveho dietata tak to chce supnut na ucitelov a ona bude sa venovat dalsiemu. Ved nezvladne aj starat sa o male a popritom sa ucit so starsou....a aby sa nehadala s manzelom aby bol dokonaly obraz super rodiny. Lenze raz tato "bublina" super rodiny taaaaaak praskne ze to bude kurwa boliet! Sorry za vyraz 🙂

nelinka2009
autor
28. jan 2016

@alby2014 no ved zbieram naxory a dakujem to ma zaujimali

adka2011
28. jan 2016

@nelinka2009 Mila Nelinka (resp. dopln si svoje realne meno), skutocne malokedy ma vo fore zaujme nejaka tema az tak, aby som sa k nej sama vracala. Zial, nie je to v tomto pripade nic pozitivne. Idem si po kazdy raz oci vyocit (tusim viac to uz ani nejde) z toho, co si to schopna vsetko popisat. Ked to da jeden clovek dohromady, nedava mu to ziaden zmysel. Pises veci, ktore o dve strany dalej vlastne vyvratis a zurivo obhajujes, nie si schopna nielenze reagovat na objektivne argumenty, ale v zasade ani viest dialog. O ten ti mozno vobec ani nejde, a sekudnarne mozno ani o tu svoju dceru ani nie. Podla vsetkeho si so sebou nesies velky balvan z minulosti, ktory mozno zacal v skole, ale postupne ho prenasas na vsetko okolo seba, aj na tych, ktorych lubis a chces im pomoct. Tymto pseudoprotektivnym spravanim im vsak skor ublizujes. Moja uprimna rada znie, navstivit skutocne dobreho psychologa (kludne ti cez IP odporucim), a riesit SEBA.

ajkava
28. jan 2016

@nelinka2009 za obrazom, ktorý tu kreslíš pre svoju dcéru sa mi teraz po čítaní príspevkov - tvojich a tých, na ktoré odpovedáš nejako mimovoľne pred očami zjavil obraz tej malej dcéry Kramera z Búrlivého vína. Fracek ako hrom. Tak nechci také indivídum vychovať zo svojej dcéry.

margarita
28. jan 2016

@natalym
ved presne o to sa snazia aktivni ucitelia uz od revolucie 😉
ale je to podobny pristup ako pri zdravotnictve "ved 30 rokov to fungovalo takto a funguje, tak co by sme menili..."

pripomina mi to tu uvodnu scenu Macka PU, ak si citala knizku, ako Kristof Robin vlecie macka za rucicku dolu schodiskom a Macko si tym padom furt trieska hlavu zo schodu na schod. a pomysli si "Mozno by to slo urobit aj inak, ale nemam teraz cas vymysliet to ako, lebo to by najprv musela moja hlava prestat trieskat o tie schody..."
😔

margarita
28. jan 2016

@nelinka2009
s tymi sponzormi je to tiez ako kde, zazila som skolu, kde sa riaditel isiel posrat z niektorych rodicov a kazal nam byt "ustretovy" k problemovym, ktorych rodicia su sponzormi skoly., aj preto som po roku stade odisla, na take a ine praktiky som ako 23 rocna skoncena idealistka fakt nemala zaludok 😎

ale trapne je aj to, ze vlada poskytne eurofondy chudobnym regionom, opravi za statisice skolu v Hornej Dolnej, ktoru ale o 4 roky beztak musia zavriet, pre klesajuci pocet deti,
a my tu co si ako prasce v zite zijeme v Ba kraji, narok na eurofondy nemame, a tym padom sa plastove okna a ine veci vymienaju po vselijakych grantoch a sponz.daroch od rodicov.
aj nad tymto sa treba zamysliet,
ze ok, ja viem, ze ten plat mozno staci slobodnej babenke,co zije v 3 poschodovom dome u svojich rodicov niekde daleko od hlucneho davu 😀 a ma aj nejaku vaznost a uctu od okolia v malej obci,
ale ti chudaci tu v Ba, ved mam tristo kolegov a kamosov v skolstve, nema narok dla platu na schvalenie hypoteky, ak prave nezdedi vilu na Slavine alebo sa dobre "nevyda", tak bud ostane ucit a nejako sa sama pretlcie,ale preco by aj oni nemohli mat rodiny a deti a splacat hypo ako zvysok SVK?

margarita
28. jan 2016

@nelinka2009
ja ako len clovek som na sukromnej vyske odmietla uplatok od rodica, ktory chcel svojmu 21 rocnemu milacikovi vybavit aby nemusel na dekansky, lebo bol tupy ako tago....vsetko je o ludoch,
pozri sa do zdravotnictva, policajneho zboru atd. niekto sa necha zlomit uz bonbonierou, iny dokaze odolat aj obalocke ci protisluzbe.
to je uz ale moralna teologia a etika, nejdem zase uplne mimo temu...
😉

ajkava
28. jan 2016

@margarita a vieš, prečo dostane príspevok škola v Hornej Dolnej? No preto, lebo majú veľmi dobre zrátané, že dlhú životnosť mať nebude. No a však tá budova.... za fajnú cenu si ju môže odkúpiť niekto, kto je niekomu blízky a zasa za to niečo dá - pravidlo vraj je /to sa normálne hovorí v podnikateľskom sektore/ je 30% zo sumy - zisku. Ale v takej BA predsalen školu nie je šanca veľmi zatvoriť. Takže z Hornej Dolnej sú aj hlasy, lebo však vynovili školu a takých treba podporiť a aj vlastne s holou riťou obídu.

margarita
28. jan 2016

@nelinka2009
ja mam deti zatial 3, a neverila by si, aj ked su vsetky 3 moje a poznam ich dobre, kazdeho z nich motivuje nieco ine.
a v skolstve som ucila aj individualne hodiny, aj klasicke jazykove skupiny do 15 ludi, aj celu triedu 26 deti,
ak nie si Pan Boh, neviem skutocne ako je podla Teba mozne motivovat tym istym len 3 ci 15 odlisnych povah a deti

ale sak daj, ja sa rada poucim.
len je fakt rozdiel motivovat si vlastneho jedinacka, ako motivovat pracovny tim, cim vacsi, tym tazsie...

moni73
28. jan 2016

Ženy, skôr by otázka mohla znieť takto: Ste spokojne so školským systemom?
Ja nie som.
Snažím sa voči nemu bojovať, niekedy žiaľ aj na úkor učiteľa. V mojich očiach to ale nie je chyba učiteľa ale systému, o.to viac mi je to ľúto...

ajkava
28. jan 2016

@moni73 a práve preto by to nemal byť iba štrajk o učiteľoch. Lebo na SK ak niekto napíše, že chce vyššiu mzdu, automaticky je nepriateľov ostatných povolaní. preto by sa k tomu mali pridať aj rodičia a všetci tí, ktorí si myslia, že škola je základ. Darmo niekto bude tvrdiť, že nie. Pokiaľ to povolanie bude atraktívne aj z pohľadu finančného, aj z pohľadu zabezpečenia škôl, učebníc..., tak tým viac zapálených učiteľov bude a tým sa skôr bude dať selektovať. Hoci aj hodnotením rodičov, žiakov... Ale pokiaľ je niekto už zúfalý, lebo si doma sám na kolene musí vyrobiť pomôcky, prefotiť časti učebníc, lebo inak nemá z čoho učiť.... skúste sa zamyslieť, ako by to padlo všetko vám vo vašom povolaní.

lubkavargova1
28. jan 2016

Alebo je tu strach zakladatelky ze pani ucitelka bude odrazu vzor? Lebo pre mnohe deti je pani ucitelka na 1-4 doslova ako Boh. Co povie pani ucitelka to je svate! No ja neviem, ale moja bola uzasna a aj po rokoch ked som dospela s laskou na nu spominam a stretnutia su vzdy vrucne a mile 🙂

ajkava
28. jan 2016

@lubkavargova1 ono je v podstate už zatratené, čo ani nemusí byť reálne. Môj syn mal napr. v 1. triede tak úžasnú učiteľku v družine, že nechcel chodiť ani na prázdniny. 😀

moni73
28. jan 2016

@ajkava veď ja súhlasím a samozrejme podporujem štrajk. Dúfam, že sa niečo vybojuje.

alicka850
28. jan 2016

@lubkavargova1 moja dcera doma plakala,lebo od septembra ide do skoly a nebude uz vidat kazdy den svoje milovane pani ucitelky ☺ niekedy si hovorim,ci som mala ja a moja dcera take stastie na ucitelky,alebo nie sme moc narocne 😊

nelinka2009
autor
28. jan 2016

@lubkavargova1 nechcela som uz reagovat, ale na toto musim... TO PRVE CHCEM... UCITELKU, KTORA BUDE BOH... tak to ma byt... Aby mala mala taky zaklad, ze krd potom stretne aj zleho ucitela, bude vefiet, zecsu aj iny ti dobri... Zatial sme taku mali hednu... Bohuzial ju starsie kokegyne zoslapali.... Chuda mlada kocka, ale dozivotne jej budem vdacna, ze na druhy den ako zacala skolku sa tam mala tak tesila, ze po tych dvoch hodinach adaptacky nechcela ust dom aj ked musela... Bola som rada, ze sme nikdy neplakali pri prichode skor pri idchode.... Ale staci jedna koza s 30 rocnou praxou, ktorazarobi rovnako ako ta mlada ( nie ze byvto bolo vela a viac si ani nezasluzila) a mlada to vzdala aj jed vsetci rodicia za nou stali...

lubkavargova1
28. jan 2016

@ajkava presne. Zase nehadzme ucitelov do jedneho vreca lebo pani zakladatelka ma traumu. To je o ludoch a ludoch. Nakolko sa nam odmieta vyjadrit v akej profesii pracuje. Pokial nepracuje v SIS nevidim problem aby clovek povedal.

margaretkamirka
28. jan 2016
Používateľ margaretkamirka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od margaretkamirka.

mam pocit, ze my ako mamicky mame na ucitelky coraz vacsie naroky..

ajkava
28. jan 2016

@nelinka2009 preboha, ale to je život. Každý jedinec sa musí vysporiadať aj s problémami. Nie sú len ružové dní. Každý by sme boli radi, keby sme žili bez problémov. Ale život je boj a je to ako na hojdačke. Ale ani učiteľ - BOH sa nebude prispôsobovať každému žiakovi. Musíš vychovať dieťa, ktoré sa nebude báť zvýšeného hlasu, bude schopné sa podriadiť, rešpektovať niekoho, vysloviť svoj názor. Ale všetko v určitých medziach. Ako by to vyzeralo, keby každý mal svoju bublinu?

ajkava
28. jan 2016

@lubkavargova1 to, že nechce prezradiť profesiu mi nevadí. Tiež nehovorím na sociálnych sieťach všetko. a prečo aj. Len táto téma sa mi zdá niečo, na čo nie som zvyknutá. A hlavne ako raz povedala moja vtedy asi 16 r- dcéra . Boli sme u doktorky, niektoré decká nevedeli, čo od radosti. Ziapali, behali.... jasné, bola to alergologička, tam sa čaká dlhšie, hlavne ak sa robia ešte nejaké testy, vyšetrenia. To je normálne, že decká sú nervózne. Vadilo jej ale to, že mamám to vôbec nevadilo, že decká trieskajú, jačia.... proste strach a hrôza. Naša mladá povedala, že rozmýšľa, či vôbec bude mať deti, lebo by takých spratkov musela zabiť ako sú dnes deti vychované 😀 . Ale to je všetko o rodičoch. Deti treba zaujať, nájsť im zábavu, naučiť rešpektu, slušnosti..... a neprenášať to na školu. Základ má byť v rodine.

lubkavargova1
28. jan 2016

@ajkava jak dieta schyta prvu 5 a prehru nejaku tak bublina praskne...a potom realny zivot nauci ako a co, aaaaa este kolko krat si nabije hubu 🙂 🙂

moni73
28. jan 2016

@margaretkamirka máme, pretože aj na ľudí v iných profesiách sa kladú vyššie nároky. 😛

ajkava
28. jan 2016

@lubkavargova1 však o tom je život. Akurát som včera spomínala pred známymi, že naša mladá keď prvýkrát asi v 5. triede dostala 3, tak prišla domov s revom. Ani mi od neho nebola schopná povedať, čo jej je. Potom z nej vyšlo, že dostala 3. Muž sa začal smiať a povedal, že konečne normálna známka a nie tie trápne 1. 😀 Tak ona ďalší rev, že my nie sme normálni rodičia, lebo iných za to bijú, alebo majú zaracha a on sa z toho teší 😀

nelinka2009
autor
28. jan 2016

@margaretkamirka tak to ma v demokracii byt...

margaretkamirka
28. jan 2016
Používateľ margaretkamirka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od margaretkamirka.

@moni73 len ucitelia by si mali uvedomit, ze to nioe je profesia, ze to je hotove poslanie 🙂 potom by bolo vsetko inak. mali by chut sa aj nadalej vzdelavat a informovat deti o novych veciach 🙂