Chcem pre dcéru viac ako učiteľku
Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...
Pozri mmoj ma adhd,je sikovy,chodi do skoly v dedine alentak ako je moderne vybavena by si oci otvarala....ucitelia su super.....maju pevne nervy a vela trpezlivosti a som im vdacna za to,ze maju s nasim synom pevne nervy....aj ked im dava zabrat....uci sa na jednotky a to o niecom svedci....ze mu to mysli aj vdaka ucite?om a venovaniu doma....prvorade je venovat sa dietatu ked uz chodi do skoly....ma sesternicu co je 9 tacka dalsia uz na vyske ,chodili do ytej istej skoly este ked nebolo tolko vy!mozenosti a su sikovne,dobre sa ucia....co stym ma ze skola nieje moderne vybavena????raz aby nepadla na usta s tolkych velkych oci......vazte si to co mate.....lebo casom moze byt aj horsie....ako pisem som vdacna,za to co mame....a ucitelia poskytuju pre nase deti maximum....vsetko naraz prerobit nejde.....áj nasa skola sa prerabala roky a este stale nieje hotova....budte vdaacne,za to co mate....
@zajko_usko tu nikto z diskutujucich nepise, ze problem je v nemodernej skole, alebo v tom, ze nepresla rekonstrukciou.... asi si spravne necitala diskusiu 😒
vies, niektore dedinske skoly mozu byt lepsie, nez mestske sukromne. o tom nepochybujem. bud vdacna za to, ze vy mate stastie a nemate problem v skole, napriek adhd. ale vela deti nema to stastie.
ja mam v rodine same sikovne a snazive deti, jednotkari, vzorne, tiche, nenarocne deti.... strachom opantane zo skoly, bolesti brucha na dennom poriadku, k psychologovi by mohli kazdy tyzden. a je to sposobene skolou, resp. ucitelmi. takze taka je moja skusenost. preco sa maju take deti bat chodit do skoly?
a este jedna poznamka.... deti sa maju ucit v skole. to je dalsia vec, co mi vadi. pridu domov po sichte v skole a maju (spolu s rodicmi) absolvovat dalsiu sichtu, lebo treba robit x hodin ulohy, projekty, ucit sa... podla mna sa deti maju ucit v skole, na to ta skola je. a doma si ked tak len obohatit vedomosti...
@paris3 no praveze sa vzdelavaju...tym,ze robanprojekty musia nieco sami dokazat.....
@paris3 no neviem kam chodia tie deti, moja dcera vystriedala 4 skoly a ani v jednej nemala taketo problemy ako opisujes. Ja ako decko som tiez zazila strach z pisomky, skusky atd., ale rozdiel je v tom, ze ja to nepokladam za nic patologicke ani za nieco z coho by som mala mat traumu 30 rokov. Mimochodom, moja dcera mala super skoly (statne) az na jednu, ale vsetko sa naucila v skole, na ZS som ju nevidela ucit sa max kreslila nejaky projekt. Teraz chodi na fakt narocny bilingvalny gympel, ale ani tu to neprehana s ucenim sa doma 😀 A tedy vzdy je vyznamenana. Takze ono to ucenie sa doma aj dost zalezi ako to decku pali, ako sa dokaze sustredit na hodine...Jasne, ze ak na hodine cely cas vyrusuje tak sa musi doma ucit o to viac.
@cecil36 no vies, ja nehovorim len za seba, viem co sme mali my v skole a ako sme to znasali viaceri.... nehovorim o takych, co mali skolu na salame. ti asi nemali ziaden stres, neviem....
deti o ktorych pisem, chodia na jednu z najlepsich skol na Slovensku. takze nieco tu nesedi...
prepac, ale nemyslim, ze ti tu niekto uveri, ze tvoja dcera sa doma vobec nemusi pripravovat (ako pises, ze max kreslila nejaky projekt) 🙂 ziadne dieta, ani to genialne, sa na Slovensku nezaobide bez vypisovania DU a ucenia sa doma...
@hallllo uplne s tebou suhlasim. Nie som ucitelka a nebyvam v meste. Tiez sa ma znami pytali kde dam dceru do skoly. Naco by som ju trepala da BA ked mame skolu cez cestu. Ja som tam tjez chodila aj ked som mala a mam doteraz tazke srdce na moju triednu, ale to je uz davno. Skola ma kvalitnych ucitelov aj ked nie sme v meste a nasa Miska ma uzasnu ucitelku a uz teraz ma problem ake to bude ked ich uz nebude ucit. Mas lravdu v tom ze detom sa treba venovat aj doma a nie vsetko nechavat na ucitelov. A zase vela deto je tak zatazenych kruzkami ze doma uz fakt nic nevladzu. Nehovorim ze kruzky su nanic, ale myslim si ich detom treba davkovat postupne. Hlavne prvak si musi zvyknut na novy sposob fungovania pocas dna, na novy kolektiv, ludi, prostredie... Aj nasa Miska ma kruzky ale tak aby ju zbytocne nezatazovali a hlavne ona si vybrala co bychcela a nie my ako rodicia.
Ak bude sikovna nehovorim ze neskusime neskor 8 rocne gymnazium.x
@stascha Ahoj 🙂 úplne s tebou súhlasím. Dieťatko treba podporovať v JEHO záujmoch ,,,samozrejme niekedy aj usmerniť a vysvetliť,ak je to potrebné, ale nezaťažovať dieťa ,len preto,aby sme potom mohli rozprávať,na čo všetko moja dcérka/ synček chodí 😒 detstvo akj o hre,ňou sa dieťa najviac učí 🙂 Ako keed dospelý získava skúsenosti praxou,tak dieťa hrou - či už spontánnou ,alebo zámernou pod vedením rodiča ,či učiteľa... Samozrejme treba dieťatku ponúknuť viac možností ,krúžkov a pod. ,ale treba sledovať a rozprávať sa s dieťatkom,či to má rado a zaujíma ho to...
@paris3 je mi uplne jedno ci mi niekto veri alebo nie, ja viem ako sa dcera uci a DU si robila v skole cez prestavku alebo este na hodine kym ucitelka dovysvetlovala ziakom, ktory zadaniu DU neorzumeli. Teraz ma skolu narocnejsiu takze sa pripravuje, ale nijako speci to neprehana kedze po skole chodi este brigadovat. Hold su deti, ktorym staci vyucovanie v skole a nemusia sa doma hodiny drvit. Inak ja som pochopila minuly rok na rodicku ako straaasne zly su ucitelia. Dcera a este dvaja ziaci dostali z chemie 1 a ostatni 5-ky. Na rodicku burliva diskusia, ze chemikarka nevie vysvetlovat ked vsetci mali z toho gule, ako denne deckam platia xy hodin doucovania roznych predmetov.... Tak zavolali chemikarku (riaditelku) a ups vyplavalo, ze tu pisomku im dala 3x! (dve opravne) s tym, ze im povedala odkial pokial z uciva sa maju naucit, z coho presne pisomka bude a ak niekto nerozumie ma za nou prist. Neprisiel nik. Vysledky tri krat opakovanej pisomky som pisala vyssie. To ta ucitelka ma tu pisomku napisat za nich ci ako? Btw moja dcera v case ked danu latku preberali bola mesiac doma so zapalom pluc a napriek tomu, ze nebola na hodine vsetko dobehla.
o atmosfere na nasich skolach...
niektoré z vás tu čítam s otvorenou hubou... chudiatka deti lebo musia písať písomky a odpovedať a dokonca sedieť cez hodinu na mieste! taká drzosť! z toho budú mať určite doživotnú traumu... sa nečudujem že je toľko rozmaznaných a nadrapených deciek na školách, ktoré majú učiteľky za nič, keď majú doma takéto matky 🙄
@cecil36 nemusime sa tu natahovat.... len podla mna, ked dostanu 2 ziaci z pisomky 1ku a ostatni 5ku, tak je niekde chyba. a nebude to len ziakmi 😒 ja byt ten ucitel, tak si najprv pozametam pred vlastnym prahom... a vobec, ja mam svoj vlastny nazor na znamkovanie ako take, takze je asi zbytocne so mnou o tom diskutovat...
@paris3 nebudem sa natahovat, ale aj dcera mi potvrdila, ze tu pisomku pisali 3 x, tu istu a vedeli kedy bude a coho sa bude tykat, prebrala sa nimi presne tie iste priklady..atd. Toto nie je jediny predmet kde tie decka maju problem. Vies, ja mam proste z toho pocit, ze rodicia dokopali decka na jazykovy gympel aj ked na to jednoducho nemaju, nie su to studijne typy a viac by im sedela nejaka odborna skola alebo SOU. Ale rodicia maju ambicie, tak...
@ceresnovci mozno ked mlada stale pocuva, ako jej to tam mamina neznasala, tak je uz podobne nastavena.Ja len verim, ze o tom jej dcera ani netusi
@nelinka2009 vidím že si z BA, tu máš viac možností - Montessori škola, Waldorfská škola, sú diametrálne odlišné od štátnych. Úplne s tebou súhlasím, ja som tiež nechcela, aby naše deti zažili to čo my s mužom, preto sme ich dali do týchto alternatívnych škôl a potvrdzujem, že je to nebo a zem. Do školy chodia s radosťou, nevedia sa dočkať konca prázdnin, učiteľov zbožňujú... čo viac si priať
@alby2014 Ahoj 🙂 presne ako píšeš,tiež som učiteľkou - v materskej škole ,,, a ako píšeš ,sme často aj psychologičky ,aj logopedičky , "druhé mamky" ,,, a často naprávame aj chyby rodičov vo výchove ich detičiek,,, niektoré sú ozaj zujímavé ... No ak sa niečo u ich detí deje,kde sa asi hľadá chyba? No jasnééé,v škôlke,škole,učiteľke 🙂 No v skutočnosti,ked sa zamyslia,napokon si ju nájdu doma... 😕
@paris3 na zs sa da neucit sa doma. Nepamatam zeby som robila domace mimo toho ked som bola chora. Urobila som si ich cez prestavky a poobede som mala veget. Na celej zs som sa ucila po skole cielene len basnicky. Ale to boli ucitwlia ktrori vedeli vysvetlovat zrozumitelne a nie krizovkari ako ich teraz pri dcere volam( v kuse vypisuju / krizikuju nejake pracovne listy)
@eeffka zaujimave, ake mame odlisne skusenosti. ja si pamatam uz na prvom stupni, ze sme pravidelne mali ulohy z pisania, matematiky a citanie zo slabikara. a to sme cast veci robili v druzine, ale este nam zostalo aj na doma. a na druhom stupni ani nehovorim, kazdy den DU (okrem stredy tusim). pocas prestavok sme sa teda neucili. a na to prestavky ani nesluzia, deti si maju oddychnut, predsa nie su stroje. dieta sa vie sustredit len nejaku dobu a pocas prestavok si ma oddychnut, aby mohlo vstrebavat na dalsej hodine.
u nas priemerna domaca priprava trvala tak 1-2 hodiny. a to som bola jednotkarka, tak neviem, kolko sa ucili ti 'pomalsi'. asi sme mali narocnejsiu skolu alebo co...
@paris3 ako tak citam tak tiez si spominam ze na zs sme mali ulohy na doma, a to nehovorim uz o druhom stupni. Matika a chemia a fyzika sa nedali len tak obist bezucenia, alebo aspon precitania si uciva.
Tiez sme v stredu nemali ulohy. A ked som bola na prechadzke s maminou a mladsou sestrou tak mamina ma skusala nasobilku a vybrane slova 🙂. Takze priprava doma ficala a diktatky ani nehovorim.
A to som chodila na obycajnu "obecnu zs", ktora je mozno lepsia ako ktorakolvek v meste.
čo sa týka cirkevných škôl presne si pamätám tú vetu že rodičia nespratníkom (niekedy) dávajú deti na cirkevnú veď tam ich vychovajú a budú poslušní a je to ešte horšie.
čo sa týka školy, ja som sa dobre neučila ale čo sa týka školy tak to bolo super mali sme krásny školský dvor, riaditeľ sa snažil "dokopať" nás k športu. učil nás občiansku náuku a väčší strach z neho sme nemali z nikoho. Bol prísny ale robil pre nás všetko. Odkedy majú nového riaditeľa ide to dole vodou, učitelia poodchádzali, škola ide dole vodou školský dvor chátra. Moji boli super a nemám traumu zo školy (niekedy by som sa tam rada vrátila keby bol ten kolektív čo predtým).
@paris3 nič v zlom, ale k danému článku asi toľko :
1. traumatizujúce ústne skúšanie pred tabuľou ? Žiak sa predsa takýmto spôsobom učí prezentovať sa pred verejnosťou. Iba pri priamej konfrontácii si môže učiteľ na mieste overiť, či žiak učivu naozaj rozumie, alebo sa ho mechanicky nabiflil, a v prípade "okna"môže žiakovi vhodnými otázkami pomôcť "rozbehnúť sa" . Prirodzene, že sa žiaci v dnešnej dobe ústnemu skúšaniu bránia, pretože pred tabuľou nemajú možnosť využiť v lepšom prípade "doma pripravené pomôcky", v tom horšom, zato žiaľ častejšom "požičané " od šikovnejšieho spolužiaka. Ústne skúšanie je vo väčšine prípadov nahradené testami, ktoré sa dajú natipovať, odpísať, alebo (bežné v v prípade vysokoškolákov) dokonca dopredu pripraviť. Čo myslíte, prečo čoraz častejšie počuť z úst skúšajúcich na maturitnej skúške, alebo štátniciach, že to bola čistá katastrofa ? Že sa študenti A-čkari nevedeli vyjadrovať a ich vedomosti sú v podstate na absolútne minimálnej úrovni ? Čomu sa však čudujú, keď za 5 rokov štúdia často študent neabsolvuje ani jednu ústnu skúšku (ja, ako budúci špeciálny pedagóg som mala počas celého štúdia "až" 3 !! ), na ktorých bolo kedysi vysokoškolské štúdium postavené ?
2. Oznamovanie priebežných písomiek , testov a skúšania vopred ? To preto, aby sa žiaci nemuseli tak, ako kedysi pripravovať na vyučovanie pravidelne ? Asi...a potom sú bežné situácie, keď si učiteľ dovolí takú nehoráznosť a rozhodne sa bez predchádzajúceho oznámenia skúšať : ...mamííí, ale ja za to nemôžem, on nám nepovedal, že bude skúšať !!! "
3. myslíte, že dieťa, ktoré sa nenaučilo pravidelne sa pripravovať na vyučovanie počas ZŠ zvládne túto povinnosť na strednej, či vysokej škole ?
@abeata suhlasim so vsetkym co si napisala okrem jednej veci a to su prepadove pisomky. Neznasala som to na gympli,hoci som sa vzdy ucila svedomito a poctivo. Na nas boli kedysi vacsie naroky na gymnaziu ako dnes a niekedy sa toho nakopilo vela na dalsi den a musela som si vybrat ,co sa budem ucit na dalsi den. Hlavne ked sme mali napriklad matematiku,ktorej som musela venovat vela casu,lebo to mi nebolo zhora dane. Chodila som na bilingvalny gympel,jazyka bolo habadej a vela sme pisali aj jazykove prace doma. Stalo sa obcas,ze som sa nestihla pripravit na niektory predmet,lebo som sa ucila na iny.
Nastastie sme mali vacsinu celkom fajn ucitelov,ktori chapali a este z vysky si pamatali,ze je fajn,ak ziak vie co a kedy sa ma naucit a moze si zadelit cas podla svojho uvazenia. Naucit sme sa to museli tak ci tak,ale bolo na nas,ci to urobime naraz pred testom,alebo po castiach. Ved taky system funguje aj na vysokej a bola to fajn priprava. S vynimkou jedneho spoluziaka si nikto nedovolil neprist na dopredu ohlaseny test.
Co sa tyka tych ustnych skusok,my sme napriklad mali na skole az dve pisomne za celych 6 rokov.Inak vsetko ustne. Ale mala som spoluziakov,co s tym mali problem. Ja to vnimam pozitivne,vystupenia pred ludmi mam celkom rada ☺
vďaka tejto diskusii som pochopila, prečo je naše školstvo na tom tak zle, prečo sú deti také aké sú a fakt sa začínam desiť okamihu, keď moje dieťa pôjde do školy, nie kvôli škole, učiteľom, ale kvôli deťom, ktoré vychovávajú matky, čo sa tu takto prezentujú
@alicka850 Čo sa týka ohlásených testov u vysokoškolského štúdia a z časti aj stredoškolského, tak máš pravdu. Tam už majú študenti aj iné povinnosti. Smerovala som najmä k žiakom základky, pretože ak si tam neosvoja správne návyky, tak im to už neskôr pôjde veľmi ťažko (tá sebadisciplína a pravidelná príprava).
Niekedy mám pocit, že sa deti vychovávajú príliš v bavlnke, samé práva, minimum povinností...nevyžadujeme od nich žiadnu zodpovednosť napr. za mladších súrodencov, tak, ako to bolo kedysi...

@cecil36 ja som zazila jeden experimentalny projekt prirodnovedny, bolo to skvele, vsetci sme z toho boli nadseni, robili sme pokusy, projekty, dobrovolne sme tomu venovali vela casu a tie veci co sme sa ucili si pamätam dodnes ... potom projekt skoncil, ucitelka co ho zavadzala spolu s nim a presli sme na standardne osnovy u beznych uciek ... poucky, vzorce bez kontextu, pisomky ... a bolo po motivacii a ucenie bola iba drina a vedomosti bez hlbsieho poznania 😠
hyperambicioznost rodicov, to je fakt dalsi problem ... dieta potrebuje volnost, vtedy ma sancu na tu prirodzenu zvedavost ... mnohe su uz v skolkarskom veku znudene z toho co sa do nich rodicia snazia natlacit ... a pritom ovela lepsie je nacuvat a mat silu/chut odpovedat na otazky .. co je ale casovo samozrejme narocnejsie nez zaplatit "kruzok"
@paris3 ten strach ... to bolo fakt zle ... na niektorych predmetoch az paralyzujuci bezdovodny strach a ti ucitelia sa v tom mnohi vyzivali, ze maju nejaku smiesnu moc .. brr, som rada ze som z toho vonku. vysoka skola bola v tomto konecne ulava ze sa vacsina ucitelov uz bavila na urovni
preto by som bola strasne rada keby moje deti mohli tie dlhe roky povinnej skolskej dochadzky stravit v nejakom lepsom prostredi ...