Chcem pre dcéru viac ako učiteľku
Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...
@paris3 bohuzial nevieme, lebo ak dieta vidi blby priklad v rodine, tak ucitel sa moze aj rozkrajat a nic s tym nespravi, lebo prvy a zakladny vzor su rodicia. Ako vyriesis situaciu ked Jozko bije Janku, ucitelka povie, ze to sa nesmie a ma sa ospravedlnit a Jozko povie, ze ona (ucitelka) mu nema co rozkazovat, aj mama to povedala, a ked nie, oco si to s ucitelkou pride vybavit. Ano, ucitel moze ukazovat dobry vzor, ale ak to nie je doma, dieta si vzdy vyberie pohodlnejsiu a jemu vyhodnejsiu cestu.
Tak som precitala asi polovicu diskusie a citim silnu potrebu reagovat. Su to styri roky od prveho konatktu mojho dietata za skolo a medzitym sme si zazili troch prvacikov, 5 roznych triednych uciteliek a dve rozne skoly. Moje predstavy a nazory na skolu, skolstvo sa medzitym poriadne zmenili a presunuli. To v akom stave sa nachadzaju teraz, sa pokusim naformulovat. Nevylucujem, ze sa za par rokov uplne zmenia.
1) IQ sa strasne, strasne precenuje. Ak je dieta uplne normalne bystre, su pre jeho fungovanie v skole ovela dolezitejsie ine veci: schopnost pochopit podstatu a formulovat myslienky, schopnost rychlo vyhodnotit poznatky a urcit si priority, schopnost pracovat na niecom dlhodobo a nevzdat sa aj ked to nejde, konstruktivny pristup k problemom, schopnost prijat spatnu vazbu a rychlo adaptovat svoje spravanie. To najhorsie, co mozte urobit svojmu decku, je navalit nanho a ucitelov vysoke ocakavania, lebo dieta je papierovy genius.
2) Najdolezitejsi na skole su ucitel, spoluziaci a rodicia. Pokial je po ruke statna skola s osvietenym vedenim, ktore dokaze zabezpecit v skole dobre ucitelky, dieta ide do skoly s aspon piatimi kamaratmi z ulice, s ktorymi sa od malicka prehana na bicykloch a ich rodicia su slusni a zdvorili ludia - blahozelam, vyhrali ste v loterii. Kto zazil hystericke matky oplzlo nadavajuce ucitelke pred detmi, rodicov, ktori nezvladaju trojclenku, ale na rodicku vrieskaju po ucitelke, co im to dava za blbe priklady (ze si nezelaju ziadne chytaky - Vy chcete po nasich detoch aby rozmyslali? Au), neriesenu a zatlkanu sikanu, riaditela, ktory tyranizuje ucitelky a v priebehu dvoch rokov vykaze 200% fluktuaciu, ten strati odvahu dat dieta "do najblizsej skoly, lebo my sme to zvladli a aspon sa nauci zvadat rozne sitacie a poradit si." Kto zazil, akym prinos mozu byt pre skolu aktivni, konstruktivni rodicia, ktori miesto: "Je tu problem, malo by sa s tym nieco robit!" pridu s tym: "Vidim problem v tom a tom, co mozem urobit, aby sa to zlepsilo?", kto zazil to, ze aj sproblematicky tvrtak sa tesi do skoly (az na tie ulohy), kto zazil to, ze decka po prichode zo skoly vychrlia komu novych zazitkov a veci, ktore sa dozvedeli v ten den uz nikdy nepovie, ze to je jedno, aku ma dieta skolu, nech si poradi.
3) Dobre skoly, kde sa plati prispevok na vzdelavanie si dokazu osetrit, aby sa rodicia nespravali ako platiac zakaznici v bordeli. Pretoze na miesto v takej skole je poradovnik. Dobre skoly, kde sa plati prispevok na vzdelavanie vobec nemusia znamenat prevahu rozmaznynch deti a snobskych rodicov. U nas v skole, je to v satni prehliadka Lidl kolekcie oblecenia a mojim babam, ikdy nikto nenaznacil, ze to oblecenie, co dedia po kamaratkinych dcerach bolo in tak 10 rokov dozadu... Deti riesia veci ako kto co cita, kto uz spal pod holym nebom, kto doma s cim pomaha, ale aj ako prekonat rodicovske kontroly na tabletoch 🙂. Najvacsi obdiv po prazdninach zozal chlapec, ktory s otcom putoval po horach a spavali pod sirakom a varili si vecer na ohniku.
4) Nase bezne statne skolstvo nie je schopne zvladat deti, ktore nespadaju do stredu gausovky. Mozno malicke malotriedky, ale inak nie. Nasa skola je nastavena na bezne dieta - primerane zvedave, primerane inteligentne, primerane motivovane a primerane zive bez tych dobre skrytych a nemapdanych mozgovych dyssfunkcii. Ano integracia je skvela, ale mozno vo Finsku. U nas to nefunguje. Ak mate take dieta a mate moznost dat ho do triedy, kde je polovicny pocet deti, urobte to. Fakt. A to plati aj o detoch, ktorych spravanienesposobuje problemy, len maju nerovnomerne rozvunute predpoklady na ucenie.
5) 1. stupen ma byt o radosti z poznania. To co sa decko pracne driluje v prvom rocniku tri mesiace, zvladne v stvrtom za tri dni uplne lahucko. Je uplne zbytocne tlacit na vykon a porovnavat. Je dieta spokojne v skole, ale mate liknavu matikarku? Budte radi a nasetrite mu na doucko v deviatke.;
6) Su to nase deti. Cas s nimi nie zabity, ani ten pri ulohach. My nerobime pracu za ucitela, ked sa s nimi ucime. To nam stat pomaha a plati (dost zle) ucitela, ktory sa snazi dat vzdelanie (ake-take) nasmu dietatu, kym my zarabame. Ale je to NASE dieta. Ono bude profitovat z toho, co ho naucime navyse, nie ucitel. Ak sa s nim ucime, vidime, ako mysli, v com je dobre, co mu ide lahko, co ma vydrete. Co ho motivuje, co ho tesi. Mozme spolu skumat veci, ktore dieta bavia, chodit do kniznice, vymyslat si navzajom ulohy. Pri projektoch mozme v sebe objavit davno zabudnutu tvorivost, ukazat detom nas sposob prace a pozorovat ich. Je to prilezitost, nie dalsia povinnost navyse.
7) Su sikovne deti, pre ktore je dobre vzdelanie cesta ku stastiu a uspechu. Su sikovne deti, ktore ked silou mocou narvete a prisposobite skolskemu systemu, tak to nakiniec na tie jednotky daju, aj VS vystuduju, ale skoncia ako frustrovani statni zamestanci, alebo osenior neviemco tem leadri v Delli. Ak by mohli ist od malicka svojou cestou, rozbehli by vlastny biznis, zalozili neziskovku, ktora zmeni svet k lepsiemu alebo zalozili perfeknu a uspesnu rockovu kapelu. Su deti, ktore, ked su priemerne su nestastne. Aby boli spokojne potrebuju stale ist vpred a neskor menit svet. Su deti, ktore su radi priemerne a budu sa rady v buducnosti ponahlat z priemerneho zamestnania k svojej krasnej a statnej rodine.
Dakujem. Som mama 4 deti, ktora pred styrmi rokmi urobila tu vec, co spominam na konci odseku 1) a stale sa s tym vyrovnavam. Ako povedala uzasna byvala ucitelka mojho syna: "Vas syn je cesta a nas pozval po nej chvilu ist s nim, aby sme sa o sebe nieco nove naucili." Kto ma len bezne deti, nedokaze to pochopit. Mam aj dcery, ktore uplne uzasne funguju a fungovali by v akomkolvek systeme. Na ktore platia normalne a odporucane vychovne postupy. Ono je strasne lahke byt za mudreho, poucovat druhych a pripisovat si to ako zasluhu, ked ma clovek take deti a povazovat druhych za menej schopnych, prilis "riesiacich" a "veci komplikujucich" hoci nikdy nezazil, co je to mat "ine" dieta, na ktorom tu inakost nie je vobec na pohlad vidno.
Ja sama som bola "ine" dieta v beznej skole. Zazisla som si sikanu aj nepochopenie aj tlak. Osobne som mala stastie na kvalitne stredoskoske vzdelanie. Zazila som to, ake je to ked sa ucilia ucia ziakov mysliet a postupne im otvaraju okna do sveta. Ucitel je starsne strasne dolezite povalanie. Takmer kazdy clovek, ktory nieco dokazal, ma za sebou nejakeho toho ucitela, ktory ho nasmeroval. Ktory v nom nieco prebudil. A neprejde den, kedy nezaspavam s myslienkou, ze prvu ucitelku mojho syna nam poslli priamo z neba.
Vsetky ste uzasne dievcata... No ja som sa dnes v skolke na rodicku dozvedela co to je na SVK inovativna metoda vyocovania prvavikov ( od soku som zabudla naxov) ako prisli na to, ze pisanie je najlepsie ucit od maleho pisaneho " l ", ze deti si najprv pidmenko vymodeluju z plasteliny a potom pisu 4 riadky v skole a 4 na doma... A ze kazde dieta cita svojim tempom, aby pochopilo text... A niektore deti sice vedia v ktorom level su na pc hrach, ale nevedia pocitat do 10.. Mate pravdu dievcata som priserna tuto onivacou povaxujem za absolutny standard kazdej ucky prveho rocnika...
@nelinka2009
Pravdepodobne myslíte formu splývavého čítania , tzv. SFUMATO. Už dosť dlho fungujúci nácvik čítania a v podstate nič nové na svete. Staršie maminy (možno už aj staré maminy :o)) ) si určite pamätajú prvé spevavé písmená a spevavé slabiky a vety....Ibaže teraz tomu vymysleli vedecký názov a mení sa poradie nácviku písmen, kvôli prvej fáze vizualizácie písmenka, kde sa zohľadňuje najjednoduchšia grafická línia písmenka l.
Dieťa si pri metóde SFUMATO fixuje písmeno všetkými (no...chuť a čuch asi nie) zmyslami - vizuálne, taktilne (modelovanie, skladanie z kociek), auditívne (dlhé, splývavé vyslovovanie hlásky). Ale čo je hlavné - dieťa má dostatočne dlhé obdobie na to, aby si písmeno fixovalo.
Podľa mňa je nezmysel, aby sa deti už v prvom polroku naučili kompletnú abecedu. Ano, veľa detí príde v súčasnej dobe do školy už čítajúcich a tam je už výučba čítania takýmto spôsobom problematická a skôr im vyhovuje konzervatívna metóda. No pre deti, ktoré prišli do školy "nenačítané" je splývavé čítanie omnoho prirodzenejšie.
@abeata fakujem potom rodicku som hlafala MUSTAFU... ako neviem co toto potrebuhe vedecky nazov...
@nelinka2009 nerozumiem reci tvojho kmena, mozes pisat slovensky? Alebo aspon povedz v akom jazyku hovoris hodim do google prekladaca...
@cecil36 nemozem mna nenaucili... Pretoze vacsina prvakov sa este pred par rokmi na svk naucila v skole citat, ale nie porozumiet textu, zrejme patris mefzi nich... Skus google metoda sfumato
@nelinka2009 pisem s porozumenim (druhi mi rozumeju nakolko sa tym zivim) a aj citam s porozumenim. Ak by som to nevedela, asi by som na skole kde je alfa a omega jazyk neodstatnicovala. A len taka poznamocka prvaci sa ucia citat aj teraz nie len pred par rokmi a ti schopni aj citaju s porozumenim. Blbym to je jedno tliachaju na forach dve na tri, bez slovosledu, gramatiky a s do neba bijucou sprostostou.
@cecil36 keby si studovala metodou sfumato, tak by si vsetkym rozumela
@nelinka2009 vsak si skus po sebe precitat poslednych par prispevkov. Vsak to sa neda ani s davkou fantazie rozlustit, co pises, ja ti vobec nerozumiem, napriklad tvoj prispevok o 18.22
citujem ta: "fakujem potom rodicku som hlafala MUSTAFU". Mozes mi toto prelozit do slovenciny, alebo kludne aj anglictiny.
@nelinka2009. Na to,aby ste sa naučila čítať,dokonca aj s porozumením nepotrebuješte žiadne SFUMATO. Stačí iba rozmýšľat nad tým,čo čítate a následne nad tým,čo napíšete. SFUMATO nie je žiadny zázrak a podľa môjho názoru je jeho pozitívum iba v tom,že sa každému písmenku venuje dlhší čas,čím sa umocní jeho fixovanie dieťaťom.
ja mam silny dojem, ze ci je metoda sfumato alebo mustafa alebo stafuma 😀
vsetko jedno, ak sede bunky mozgove tahaju za kratsi koniec, ani zazrakom sa dotycny citat s porozumenim nenauci...moj nazor, ale nie som slovencinarka, len jazykarka 😉
@margarita jedna mimo otázka... Dávala som dcére rozradovaci test do kurzov online, na prvej stránke, čo mi Google vyhodil. Viem, že je na.tom z aj dobre, ale chcela som vedieť ako, keďže ja anglicky neviem. Robilo to nejaký test, ak v 50 otázkach dosiahneš dosť bodov, otvorí sa ďalších 50 a následne ešte raz. Otvorili sa jej všetky, správnych mala 107, odporúčaný kurz b2.2. To je na tom asi dosť dobre, nie? Až tak, že by som mala niečo podniknúť? Aj má len v škole, no a hra sa na PC.
@moni73
ked chces, hod mi link na ten test do IP 😉
mrknem sa na to vecer, neviem konkretne na akej je to urovni, akym stylom a kto je autorom toho, ci jazykovka, nejaky online generator alebo co.
Uroven B2 je velmi slusna, ale co je b2.2 netusim, to je este asi nejaka podskupina B2.
http://www.eku.sk/sk/jazykove-skusky/europsky-r...
@sisaka fakujem potom rodicku... no, moj nebohy dedko, ked bol straaasne, ale strasne na niekoho nasrdeny, tak mal taku hlasku "je.... ti mater" tak toto by to mohlo byt, ze? 😉 ale na co je jej mustafa pri citani... tak ale utecencov je teraz vsade plno, mozno budu za chvilku aj v citankach.... zahada odhalena...
@nelinka2009 svokra je učiteľka 1-4, a takto vyucovala od nepamäti, nič nové na svete, celé sfumato
@zuzana76 no veď hej, má 9 (teraz bude mať 10) a anglinu len v škole, teda ak nespomínam rok škôlkárskej. Už som poslala link margarite, ale dám kľudne aj sem....
http://ihbratislava.sk/sk/anglictina-online-tes...
tento test robila
PS jazykové korektúry: podčiarkuje mi škôlkárskej. Sú dôvodom dve dlhé samohlásky za sebou. "ô" za dvojhlásku a "á"? Je to správne škôlkarská??? - oooo, to nepodčiarklo, ale sa mi to nezdá 😖 Bože, tá slovenčina je tak ťažká
@rutie pekne citanie.Akurat ten bod 6) ;) Ak by rodič mal ucit dieta navyse, lebo ucitel nauci ako tak....hm.Ak teda by malo dieta profitovat z toho co ho nauci rodic a nie ucitel, tak ma este povolanie ucitel nejaky zmysel okrem "cvakania" karty!?
@nelinka2009 ahoj, ak môžem, tak ti napíšem môj názor a skúsenosti. Ja ako dieťa, keď som šla do školy, tak som sa veľmi tešila. Bolo to už dosť dávno, mám už skoro 40. Školu som do 4. triedy mala rada, mala som celkom milú pani (vtedy súdružku) učiteľku. Všetko ma bavilo, išlo mi to samo, nepotrebovala som sa veľa učiť. Jednoducho stále samé jednotky. Bola som dobré dieťa, také tichučké, zľaknuté, proste taká som dodnes. Bola som aj šikovná v športe, tak ma rodičia dali do 5. ročníka do športovej triedy na inú školu. A začal sa des. Učiteľ hotový magor, nadával nám do sprostých hančí, do hlúpych kráv atď, telesné tresty, ktoré boli niekedy veľmi bolestivé za maličkosti. Ja ako tiché dieťa som začala chodiť do školy a zo školy s plačom, so strachom, s bolením brucha, ráno som robila divadlo, nechcela som ísť do školy. Mala som veľký stres, a začala sa veľmi zle učiť. V siedmom naši stratili nervy, a dali ma späť do školy odkiaľ som prišla a poviem ti, tie necelé tri roky s týmto učiteľom sa so mnou ťahajú dodnes. Potom som sa späť na tej škole znova trocha ukľudnila, a bolo to celkom fajn. Znova lepšie známky atď. Nikomu neprajem, aby ako dieťa prešlo tým, čo ja. Ale bolo tam aj kopec iných detí, ktorým to nevadilo, a boli v pohode. Záleží naozaj od povahy, ale ak uvidíš, že niečo nie je ok, tak určite konaj, ale nemaľuj zatiaľ čerta na stenu. Možno bude dcérka šťastná.

@cecil36 ved ale prave preto si myslim, ze skola by mala viest deti aj k pozitivnym hodnotam, nie len k uceniu sa... da sa obvinovat rodicov, ale lepsie by bolo robit aspon nieco pre to, aby aspon v skole videli iny priklad 😉 ja viem, ako vyzera spolocnost a akym sposobom vychovavaju niektori rodicia deti. lenze to, ako ich vychovavaju, to uz nevieme ovplyvnit (vychovavat rodicov). zato vieme ovpvyvnit to, co vyrastie z tych deti... ci?