icon

Čo zvládnu 9- až 12-roční chlapci v domácnosti?

18. okt 2024

Ahojte, poradite, co zvladaju vasi 9 az 12r chlapci pomoct v domacnosti? Dakujem.

pribinak
18. okt 2024

Povysavat vyniesť smeti vyložiť umývačku riadu upratať si izbu
Skočiť na maly nákup
Vyvencit psa

Ak sú to technické typy tak vymeniť žiarovku, rozmotávať káble opraviť tlaciaren 🤣

maminkadeticiek
18. okt 2024

Vyniest smeti,umyt riady,vylozit nalozit umyvacku,poskladat oprate pradlo,nakupit primerane velky nakup,vysat,full servis pre domace zvieratka,upratat tip top vlastnu izbu to je jasne ako facka.

vika9792
18. okt 2024

Vybrať a naložiť umývačku riadku, vie spraviť palacinky, praženicu, upiecť hrncekovy koláč. Paruje ponožky, kosí, zametá lístie. Teraz sa učíme prezliekať periny ale veľmi sa mu nedarí zatiaľ 😀

pinkgirl
18. okt 2024

Vyberá umývačku občas, ale vždy za sebou riad do umývačky odloží. Občas kôš vynesie, pomáha pri prezliekaní posteľnej bielizne, vytriedi si boxerky zo sušičky aj ponožky.

anjelicek26
18. okt 2024

Tak zvladne uplne vsetko, ale momentalne je jeho naplnou prace vynasat smeti a povysavat raz v tyzdni horne (detske) poschodie - vsetky izby co tam su... plus si perie a sklada oblecenie uz dlho sam, jasne stale dozriem, nech nerobi bordel v skrini, ale zvlada to uz slusne...

tyrkysovy_joekey
Autor odpoveď zmazal
nynia
18. okt 2024

9r urobiť raňajky/desiatu/olovrant/suchú večeru, uvariť cestoviny, umyť riad, vyniesť kôš, ísť do potravín, povysávať, utrieť prah, pozmývať, vyvesiť práčku, nakŕmiť psa a mačku... Viacmenej okrem umývania okien a "väčšieho" varenia ma nič nenapadá s čím by nevedel pomôcť.

biba_18
18. okt 2024

moj mal na starosti vešanie a zvešiavanie prádla, čistenie klietky pre zajaca, chodiť so psom, vyniesť separovaný odpad, prezliecť posteľ, už ani nepamatám, na to že jedináčik tak nebol ofukované princiatko ☺️

betulinka1
18. okt 2024

Upratat si izbu ale uplne aj prach a vsetko ma svoje miesto odložené, povysavat, vykladanie mycky. Viac nevyzadujeme.

lucialutt
19. okt 2024

Môj sa včera učil rýľovať záhradu.muz mu kúpil taký menší rýľ a makal.

kiki68
19. okt 2024

Nas v 4 zmakne nalozit/ vylozit umyvacku, pracku, vesat pradlo a mensou pomocou, upratat si hracky, knizky. Potom vymenit obliecku na vankus. Cistit podlahu, zametat, pohrabat listie, pod dohladom noznicami skratit konariky na kriku, tiez pomahal a motykou odkopat travu z chodnika, odpratat sneh v zime, samozrejme nie 1m, ale tu tensiu cerstvu vrstvu. Dokaze asistovat pri vareni, peceni, len samozrejme musi mat dohlad. Tiez minule so mnou utieral prach v celom dome. On teda he taky od 2 rokov aktivny v domacnosti a vsetko by robil. Mne pride sem tam taky sedlak , ked ho vidim v zahrade 😀 Ale je na to zvyknuty proste

koniarova
19. okt 2024

@kiki68 super. 👍Nestratí sa a bude vám vďačný,že ste ho takto viedli.

pe_mi
19. okt 2024

Ahoj, môj 10rocny zvládne tiež povysávať, popratat izbu,prezlečie periny,zbiera po toaletách a kúpeľniach všetky uteraky a osušky a d aich do špinavého pradla.párovanie ponožiek bola jeho prvá zodpovedná úloha v pomáhani a aj ho to baví 😀
Prehodí z práčky do sušičky a zapne program na sušenie.
Umýva topánky, tenisky,keď sú zablatené, poumýva bicykle, plus vonku keď treba prenašať drevo , na záhrade s dedkom kŕmiť zvieratá ,obriadiť okolo nich.
Vyberie myčku, vynesie smeti, behne do obchodu.
Z varenia nevie zatiaľ nič.natrie si ale sám chleba, .raňajky,pokraja zeleninu to áno.
Vie si vybrať hrnce z chladničky ,ponakladat do tanierov a zohriať v mikrovlnke.
Sám sa nachysta na tréning ,aj naň prejde na bicykli a sám sa vráti.
Pre letnými prázdninami nevedel skoro nič, ani odomknúť dvere vchodové, máme dlhé madlo zvonka na vchodových dverách .to bol veľký problém.to sa učil snáď tri týždne. Cez letné prázdniny všetko musel sám zvládať, nakoľko som bola v práci,aj manžel.
Som na neho pyšná.

kiki68
19. okt 2024

@koniarova no je zatial jedinacik a nechcem aby to dopadlo ako u kolegyne , ta musi bratovi varit. Proste nech je plne samostatny a nezotrocuje niekoho vedla seba.

viestta
19. okt 2024

Nas vari, nie sam ale vari rad. Dokaze nakrmit a vyprazdnit pracku, umyvacku, povysava, poutiera prach, odklada si pradlo. Chysta si ranajky, desiatu si tiez spravi, zohreje obed, veceru.

ahhola
19. okt 2024

To co je treba... V romane Cervene vino 9.rocny zastal vsetku tatkovu robotu, ten narukoval do 1 ww. Dnes mu daj napr. nacistit mrkvu, petrzlen, zeler na nedelnu polievku. Zajtra zemiaky, praca zo skrabkou je zabavna a odbremeni ta. Moji spoluziaci chodili prikladat uhlie do kotlov, ked boli tatkovci na poobednych. Je fajn, ked sa chalan mota v dieni pri tatkovi, alebo inom zrucnom chlapovi. ⚒️

maya_hi
31. okt 2024

Môj 10 ročný- malý nákup, vyložiť/naložiť umývačku, vyhodiť smeti, vysávať, vyvenčiť psíka, dokáže vymeniť baterky (má vlastný aku skrutkovač takže ak treba rozoberie si čo treba). Pripraví si drobné jedlo z chladničky- natrie si pečivo, obloží šunkou a tak... Urobí nám kávu v kávovare, zaleje čaj z rýchlovarnej kanvice. Vytriedi opratú usušenú bielizeň a uloží si ju do skrine... Od mala so mnou pečie, takže tam mi vie tiež veľmi pomôcť. Aj s vážením, samozrejme vykrajovaním, alebo lepením lineckého cesta džemom... a jedením 😊 Drobné nehody ako vyliate, vysypané, rozbité si automaticky upratuje sám za sebou už od malička.... a niekedy aj za nami.

jananovotna88
31. okt 2024

Zvládnu všetko, čo ich naučíš, alebo muž, partner. Len nič nasilu, všetko vysvetliť so záujmom,. prečo to musíme robiť, pridať pekný príbeh.

adkoalauri
31. okt 2024

Náš 13 ročný uvarí zeleninovú polievku, praženicu puding, krupicovú kašu, nakomplet hamburger,práčku, sušičku ovláda,vysáva, utiera prach,kosí s obyč.kosačkou i na ktorej sa sedí, žehlí,rýľuje, sadí...ten je na prácu 1*, no ten druhý 10 ročný ani tanier si nezoberie, sadne za stôl a necháva sa obsluhovať

mimikas
31. okt 2024

@jananovotna88 pekny pribeh o com? O vysavani? Niektore veci sa proste robia lebo clovek doma zije. Je to aj o tom aby sa raz vedeli v zivote o seba postarat. Chalanom idu prokladom chlavne otcovia. Ked vidia ze pomaha otec, budu aj oni.

yoxinka
31. okt 2024

Syn (12 rokov) vykladá umývačku, upratuje si sám izbu, keď poviem, tak povysáva celý dom, vynesie smetí, kosí, prezlieka si periny, vyvešá prádlo, pečie (perník, bábovka, rôzne jednoduché koláčiky - sám bez pomoci), spraví vafle, palacinky, lievance pre celú rodinu, vie si spraviť volské oká, praženicu. S mužom robí všetky technické veci okolo domu a okolo počítača, u starých rodičov pomáha dedovi v dielni, na záhrade. A je dosť kreatívny, už si párkrát ušil+dovyrábal komplet kostým podľa toho, aká postava ho bavila.

jananovotna88
31. okt 2024

@mimikas môj skoro 12 ročný si vie už bicykel sám nastaviť, aj vymeniť brzdy napr. Samozrejme muž po ňom to skontroluje. Vedia pomôcť v záhradke, ako sa starať o trávnik, pri domácich úpravách. Skoro 15 ročný sa už aj v motorkách a autách vŕta s mužom (profesia muzova) Okrem toho mu nie je cudzie náradie. Poriadok si robia sami a keď im poviem, kôš, riad atď idú. Veľmi sa vyžívajú v triedení odpadu
A nikdy to nebolo tak, že musíš... Poď sa pozrieť ako sa čo robí

viestta
31. okt 2024

@jananovotna88 to akoze desatrocnemu vymyslat rozpravku aby vylozil pracku alebo povysaval?

jananovotna88
31. okt 2024

@viestta o zlých šváboch alebo o splesnutom oblečeni😀 Ale chlapci sú viac do techniky príbeh ako funguje niečo technické existuje, alebo príbeh ako sa zo surovin stane chutné jedlo.
Hlavne som myslela Všetko čo je nasilu je kontraproduktívne

viestta
31. okt 2024

@jananovotna88 no neviem, moj desatrocny by ma pri rozpravke o zlych svaboch bud vysmial, alebo v tom lepsom pripade by sme sklzli do akademickej debaty o hmyze a skoncilo by to listovanim v encyklopedii. Take pribehy na neho fungovali kym bol skolkar.

jananovotna88
1. nov 2024

@viestta moji chalani by ma za to isté vysmiali tiež.
Moji majú bližšie k remeselným prácam a tam sa príbeh dá využiť. Možno to znie hlúpo, ale aj to.si ich potencionálna gazdiná časom ocení.
Upratovanie, oni aj bez príbehu časom na to prídu, že majú bordel. V tejto chvíli ma napadá , že aj v bordeli je ukrytý pribeh a nezačína Kde bolo tam.bolo, ale Mami nevidela si a potom nasleduje ich príbeh

bejbypd
21. dec 2024

Mám desaťročného ,zvláda podľa mňa takú klasiku . Vyniesť smeti ,utrieť prach,povysávať ,upratať si izbu ,ale aj prezliecť periny ,a v kuchyni so mnou vari oveľa radšej ako dcéra ..takže naklepat rezne ,obaliť i vysmazit . Spraviť praženicu ,volské oko a podobne ..pomôže vždy rád so všetkým ,čo mu poviem .samozrejme sa do toho nehrnie😂ale má veľkú úctu k ženám a tým,že je trošku mamickar,stačí keď vidí,že som unavená a spraví hádam všetko .