Dobry vecer. Prosim Vas aky mate nazor na to, ze deti sa neucia vobec pisanu abecedu? Ja som z toho v soku.
Mne sa veľmi páči písaná abeceda aj keď je pravda ze Comenia je pre deti jednoduchšia.
@mamatroch ja pouzivam . Tlacenym mi pride tazsie písať
Rok som hladala vhodnu skolu a jednou z mojich podmienok bolo prave toto pismo. Nikto z mojho okolia nepise pisanym, uz na konci zakladnej skoly ho nepouzivali v spravnom tvare a casom si pismo vsetci prisposobili co v konecnom dosledku zanamena ze pisu hrozne.
Pri tomto pisme ak sa naucis pisat tak nemas co zjednodusovat alebo menit lebo je tak jednoduche ale pritom citatelne
Dcera je piatacka, pisane pismo vie precitat, nieco aj napisat ale este sa nestretla s tym ze by hp naozaj potrebovala
@tana85 to ako pri inom pisme sa netrenuje jemna motorika?
@mirkarose Moje obidve deti druháčka a štvrtáčka sa učia comenia script a ja by som už nechcela,aby sa učili klasické písané...Čítať ho vedia aj písať sa ho naučili len ho nepoužívajú...
@danielamachacova zdravim, prosím môžte mi napísať na akej škole máte detičky? ️ Vďaka
Neviem presne, v akej západnej Európe sa píše Comenia scriptom, ale minimálne Nemci, Rakusania a Francúzi píšu klasickým pisanym pismom, úbohú idioti...♀️
♀️
♀️
Písané spojíte písmo je pre mnohé deti dôležité na pochopenie písania a spojitosti slov. Takže zase sa netvarme, že sme objavili nanovo koleso a doteraz boli všetci blbi. Jasné, že kadejaké kudrlinky a krasopis by mali odísť na smetisko dejín, ale napríklad mňa by písanie nespojitym pisanym písmom nenadchlo ani trochu.
@vroni napr v anglicku a moja dcera ma cas vyucby s anglickymi lektormi tak aj preto maju od prvej triedy toto pismo, pisane sa ani neucili napriek tomu ho vie citat. To ze ta nenadchlo je mozno len preto ze si sa ho nikdy neucila, to nie je len tak ze si pisem “tlacenym” ale su tam presne postupy ktoru ciaru spravit prvu atd dokonca pre lavakov su niektore kroky ine ako pre pravakov. Neviem o nikom kto v dospelosti (resp uz na druhom stupni zs alebo na strednej) pouziva pisane pismo v podobe ako sa ho naucil v skole, casom si ho vsetci nejako upravili a casto do neuhladnej a necitatelnej podoby. Naopak pri comenia uz nemas co menit a zjednodusovat takze sa naucis a pouzivas cely zivot
@stormie, považujem za prospešný krok učiť deti písať spájaním písmom. Nie preto, lebo je krásne alebo preto, lebo som sa ho učila, ale jednoducho preto, lebo vytvára určite spojenia v mozgu, ktoré nedostane písmo vytvoriť nedokáže. Možno 80 deti zo sto do tieto synapsy vytvorí inak, ale tým 20 budú chýbať. Ani sa nemusia písané písmo učiť prváci, kľudne im stačí aj neskôr, ale rozhodne by som spájané pismo nezatracovala. Na druhom stupni môžu už písať priam aj klinovym písmom, tam už je to naozaj fuk.
@tinus321 U nás v dedine...Podolie pri Novom Meste nad Váhom Ale urcite je viac takých škol...
@vroni Zbytočne zveličujete...Ja mam dcery druháčku a štvrtáčku a predstavte si, poznajú aj spojité písmo,vedia ho čítať,vedia sa podpísať,vedia nim aj pisat,len je pre nich Commenia script hlavné písmo ktoré použivajú...Nevidím v tom problem..Aj tak, málo kto keď odíde zo ZŠ používa spojité písmo...Ja keď si porovnám zošity mojich detí a zošity detí so spojitým písmom,tak to sa nedá porovnať...Naše je úhladnejšie,čitatelnejšie a celkovo krajšie...
@aaao, v 70% škôl pouzivaju klasické zjednodušene písané písmo, diskusia o jeho celoplošnom zavedení je pomerne aktuálna.
@danielamachacova, to treba vysvetliť psychológom a ľuďom, ktorí sa touto tematikou zapodievaju. Neverím, že všetci spadli z jahody a ich prioritou je škodiť deťom.
@aaao Samozrejme že nič s nimi nebude Sú.to úplne normálne šikovné decká
Ja som tiež po ZŠ zabudla spojité písmo...Keď som sa učila so synovcom ktorý sa učí spojité,rozmýšlala som, čo sa ako v spojitom píše...
@vroni No psychológovia veľmi naše písmo chvalia...Sama psychologička dala dieťa kôli tomu na našu školu No tak ja neviem potom teda.
@vroni A koho prioritou je škodiť deťom Pane Bože vy ozaj zveličujete...Naozaj sa normalne so spojitym pismom tie deti stretávajú a normálne ho poznajú...vefia čítať články písaným písmom vedia ho napísať a podpísať sa musia vedieť...Vobec s tým nemaju problem...Ale nieje to priorita...
@danielamachacova, ježiši, a kde tvrdím, že sa s ním nestretávajú a nevedia ho čítať? ♀️
♀️
♀️ Hovorím, že písané spojite písmo má svoje odôvodnenie v kongitivnom vývoji a nie že bez neho deti neprežijú. A že výhody tlačeného písma alebo cs zďaleka nie sú také jednoznačné ako ich poniektorí prezentujú.
@vroni ja si nemozem pomoct, ale mne sa to “pisane pismo” z Nemecka ci Rakuska zda ako Comeniana ♀️ Google mi napr ukazal foto rakuskej pohladnice z r 1920 a to pismo nie je ako nase pisane. Nemas foto toho, co pisu tvoje deti?
@vroni ale to Un pays considere… teda pisane nie je. Ved to je na sposob Comeniany
@simsalabim, veď vravím, že maturitné, uz vypísané, len so stopami písaného, hľadám zakladoskolske
Nechápem dôvodom, pre ktoré ste niektoré proti. Vyzerá to takto, určite krajšie ako písané a nevidím v tom nič protislovenské, normálne písmo