icon

Dávate deťom za dobré známky peniaze?

18. jún 2025

Ahojte, blizi sa vysvedceinie a u nas v rodine su uz dopredu nedorozumenia. Ked pridu deti s babke a dedovi cez rok a pochvalia sa znamkami, dostanu peniaze. Ja som zasadne proti. A teraz vysvedcenie a môj starsi nič iné len ako bude super ked pojdeme dedovi, lebo dostane peniaze

Strana
z3
bambulkaaskatulka
18. jún 2025

Však a skúšala si sa o tom porozprávať so starými rodičmi?

lenka.25
18. jún 2025

Ja nedávam, ale od starých rodičov vždy dostanú peniaze . Nie , nevadí mi to . Veľa ľudí v práci tiež dostáva koncoročné odmeny , v podstate je to to isté . Vždy lepšie , ako keby im mali kúpiť hovadiny .

laurinka27
18. jún 2025

Asi unpopular opinion, ale podla mna je to v poriadku. Je to urcita forma motivacie a v podstate je v tom uplatneny mechanizmus, ze za kvalitny effort pride odmena, co vseobecne plati v zivote. :D

elenka.k
18. jún 2025

no, začína leto - bez známok, je načase si spraviť vzťah - bez peniazi 😎
... ale veď každé dieťa sa teší im, môžu si kúpiť čo chcú, moja mamina tiež už iba dáva peniaze, deti sú už veľké a neboj určite majú radi babku aj dedka 😉

bambulkaaskatulka
18. jún 2025
@laurinka27

Asi unpopular opinion, ale podla mna je to v poriadku. Je to urcita forma motivacie a v podstate je v tom uplatneny mechanizmus, ze za kvalitny effort pride odmena, co vseobecne plati v zivote. :D

@laurinka27 no veď práve o to asi ide, že je to nesprávna forma motivácie. Čo keď napríklad bude finančné ohodnotenie nízke? Prestanú sa snažiť? Myslím že autorka by bola radšej keby detí pochopili, že vzdelanie je treba pre život, nie pre stovku od dedka...

irusa
Autor odpoveď zmazal
nyusika
18. jún 2025

jezis...stari rodicia davali vzdy za vsetko peniaze vnukom.
netreba to az tak prezivat.

michelle567
18. jún 2025

A čo ti na Tom vadí

adriskagali
18. jún 2025

Podla mna je to uplne v pohode. Aspoň majú motiváciu sa snažiť. Oni tomu ešte nerozumejú že je pre nich dobré sa učiť. Potrebuju krátkodobú motiváciu... oni nechápu že uč sa teraz a v buducnosti si poďakuješ :D :D

nyusika
18. jún 2025
@michelle567

A čo ti na Tom vadí

@michelle56 asi vsetko, nie je to tak, ak sa ona rozhodne

doluvodou
18. jún 2025

Je to velmi dobra motivacia a nauci to deti hodnote penazi. Ale nie za vysvedcenie. Moj otec umna zaviedol vyplatu za znamky ked som bol 4tak na zs. Za 1tktu som dostal 10 SK, za dvojku nic , za trojku som uz vracal 30 sk, za 4rku 40 a za 5tku 50 sk. Velmi rychlo ma to naucilo moci penazi a z trojkara som sa stal jednotkar dvojkar. Pekne som si zarobil, vzdy som si mohol kupit po com som tuzil a ked som ucenie odflakol tak to zabolelo. Dalo mi to velmi vela a dost zavcasu...

elenka.k
18. jún 2025

my sme jeden čas tiež začali dávať peniaze pre dobré známky, zrazu nám deti začali dostávať samé 1, sme si s mn. povedali, veď nás zruinujú 😝 tak sme upustili, iba zo Slj a Mat, nakoniec sme prestali dávať / trvalo to iba krátko / nakoniec, ich tak namotivovalo, že chceli mať 1 aj bez peňazí. 😎

procrastique
18. jún 2025

My dávame a považujem to za ok.
Však aj dospelí chodia do práce pre prachy a mávajú na konci roka 13 a 14 plat... a takí dôchodci, tí sú schopní voliť smer len aby dostali tie prašulky tiež, tak nevidím dôvod, prečo nedať pár drobákov deťom.

elenka.k
18. jún 2025
@procrastique

My dávame a považujem to za ok.
Však aj dospelí chodia do práce pre prachy a mávajú na konci roka 13 a 14 plat... a takí dôchodci, tí sú schopní voliť smer len aby dostali tie prašulky tiež, tak nevidím dôvod, prečo nedať pár drobákov deťom.

cukroska
18. jún 2025

Od starých rodičov samozrejme vždy dostali aj sladkost.

balerina2025
18. jún 2025

nie a nikdy nebudem.
ine je kupit sladkost ci nanuk mozno.
ale aby pokazde cakali ze dostanu peniaze? to nie, ako si maju zacat vazit peniaze.
max jej kupim nalepky ci zmrzku

cukroska
18. jún 2025

Aj keby nebolo vysvedčenie najlepšie vždy dostali. . To sú také motivačné.Nikdy sice nechceli zobrať, ale potešilo ich.Starsi aj vďaka tomu aj všetkým čo kedy dostal si naspotil slušnú sumu.Alebo to majú aj ako vreckové.

libusak
18. jún 2025

No jasne. Pocas celeho roka. Dcera za kazdu jednotku dostane 5€, za dvojku 2,50€. Motivuje ju to sa viac ucit a citi aj odmenu za snahu 👍
Teraz za vysvedco sme na dovolenke spolu

lindous
18. jún 2025

Ja som dostávala a myslím, že to bolo fajn, bola to odmena za "prácu" v škole, takže som si to vždy veľmi vážila.... a ako teta aj dávam odmenu 😀 ale zase nikdy som nemala prístup, že pozrieť rodinu, len lebo peniaze, toto by som sa snažila asi nejak vysvetliť, ukočírovať trochu...

cukroska
18. jún 2025
@balerina2025

nie a nikdy nebudem.
ine je kupit sladkost ci nanuk mozno.
ale aby pokazde cakali ze dostanu peniaze? to nie, ako si maju zacat vazit peniaze.
max jej kupim nalepky ci zmrzku

@balerina2025 A napriek tomu si moji synovia vážia. Od mala vždy povedia, že to nemuseli a nechcú zobrať, ale sú vďačný veľmi. Starší poctivo odkladali a odovzdal na knižku, alebo niečo mal ako vreckové a mladší rovnako. Ja som NIKDY nepoznala dávať každú chvíľu na niečo peniaze. Len doslova na oblečenie a vždy si nejako hospodárili čo dostali na sviatky a obidvaja skoro so aj začali zarábať na svoje potreby dobrovoľne.

balerina2025
18. jún 2025
@cukroska

@balerina2025 A napriek tomu si moji synovia vážia. Od mala vždy povedia, že to nemuseli a nechcú zobrať, ale sú vďačný veľmi. Starší poctivo odkladali a odovzdal na knižku, alebo niečo mal ako vreckové a mladší rovnako. Ja som NIKDY nepoznala dávať každú chvíľu na niečo peniaze. Len doslova na oblečenie a vždy si nejako hospodárili čo dostali na sviatky a obidvaja skoro so aj začali zarábať na svoje potreby dobrovoľne.

@cukroska moji bratranci len natahovali vzdy ruky , mne prislo babky luto. :(

deedol
18. jún 2025

my ako rodicia nie, ale stari rodicia mu daju casto aj len tak a je mozne, ze mu daju aj za vysvecenie (neviem, nepytala som sa ich vopred). toto zrovna nehrotim, aj ked samozrejme akceptujem, ze ty mozes mat prave s tymto problem. (ja som napr. riesila nasilne davanie pus. kazdy mame to svoje 🙂)

michelle567
18. jún 2025

Ok a keby babka povedala že to nie je za vysvedčenie ale vreckové na leto na zmrzlinu tak je to ok? Lebo keď hej tak si predstav že to povedala takto 🤣

zuzubb007
18. jún 2025

Nedávam peniaze, ale vždy ideme kúpiť dáky darček podľa vlastného výberu + zmrzka v meste a MC Donald ale to chodíme bežné počas roka, dieťa treba istou formou určite ocenit a čo teda dostane tvoje dieťa?, keby chceli peniaze dám im peniaze odmena musí byť a na forme je už na cloveku, však od starých rodičov je to pekné dostane môže si kúpiť čo chce aj moji dostavaju

januska12323
18. jún 2025

Ty im nedáš žiadnu odmenu?

laurinka27
18. jún 2025

Sladkost je teda ohromujuca odmena za celorocne ucenie. 🤣

zuzubb007
18. jún 2025
@laurinka27

Sladkost je teda ohromujuca odmena za celorocne ucenie. 🤣

@laurinka27 že tiež si myslím, moji majú sladkosti každý deň to nieje žiadna odmena

cukroska
18. jún 2025
@balerina2025

@cukroska moji bratranci len natahovali vzdy ruky , mne prislo babky luto. :(

@balerina2025 To už nie je dobré. Sú aj také deti. Naši si v živote neoýtali.Ba naopak vždy povedia, že starká nemusela si,nechaj si..

mondolina
18. jún 2025

áno dávam peniaze, a keby sa aj učil len pre peniaze, účel to splní.

julialeffer
18. jún 2025

To je hlupost, studuju kvoli sebe a nie aby dostavali externu validaciu vo forme penazi. Najcennejsie co mozu od rodiny, od rodica alebo stareho rodica dostat, je "zazitok", plnohodnotny cas, ktory s nim ten clovek stravi. Zoberiem ta do lunaparku ak sa budes dobre ucit, alebo spolocna dovolenka. Taky zazitok si bude pamatat dlho potom co tu ti ludia uz nebudu. Doteraz si pamatam ako ma dedo zobral na plavbu lodou za dobre vysvedcenie.

Strana
z3