Dávate deťom za dobré známky peniaze?
Ahojte, blizi sa vysvedceinie a u nas v rodine su uz dopredu nedorozumenia. Ked pridu deti s babke a dedovi cez rok a pochvalia sa znamkami, dostanu peniaze. Ja som zasadne proti. A teraz vysvedcenie a môj starsi nič iné len ako bude super ked pojdeme dedovi, lebo dostane peniaze
To je hlupost, studuju kvoli sebe a nie aby dostavali externu validaciu vo forme penazi. Najcennejsie co mozu od rodiny, od rodica alebo stareho rodica dostat, je "zazitok", plnohodnotny cas, ktory s nim ten clovek stravi. Zoberiem ta do lunaparku ak sa budes dobre ucit, alebo spolocna dovolenka. Taky zazitok si bude pamatat dlho potom co tu ti ludia uz nebudu. Doteraz si pamatam ako ma dedo zobral na plavbu lodou za dobre vysvedcenie.
@julialeffer ja ti nevim, dodnes si pamatgam, ako sme stali v rade pred babkou, ta vytiahla z o zastery penazenky a kazdy dostal dvadsat korun ❤
uzasne to bolo, sest skolopovinnych vnucatm vsetci u nej na dvore po vysvedceni, perfektna zabava a dvacka tomu...a nie, nikto z nas z toho nema dodnes traumu, prave naopak. pre nas bol tento ritual zazitok
@cukroska moji bratranci len natahovali vzdy ruky , mne prislo babky luto. :(
@balerina2025 Samozrejme vždy dajú toľko koľko si môžu dovoliť. Skôr symbolicky a vždy povedia, že dajú lebo chcú dať. Nie preto, že sa patrí.
@balerina2025 To už nie je dobré. Sú aj také deti. Naši si v živote neoýtali.Ba naopak vždy povedia, že starká nemusela si,nechaj si..
@cukroska pekne, tak darmo, co vidia doma, to sa pocita.
Existuje studia co skúmala vplyv vonkajších odmien na vnútornú motiváciu. Deti boli rozdelené do dvoch skupín – jednej, kde za vykonávanie úloh dostávali peniaze, a druhej, kde peniaze nedostávali. Výsledky ukázali, že deti, ktoré dostávali finančnú odmenu, stratili časom záujem o aktivitu, zatiaľ čo deti, ktoré odmenu neobdržali, si svoju pôvodnú motiváciu udržali.
Svojim detom za vysvedčenie dávam
Zaslúžia si .Ruky ale neotrčia že to čakajú. Mladší 15r práve stále protestuje že nechce .
Ide leto, nech si kúpia čo chcú
Existuje studia co skúmala vplyv vonkajších odmien na vnútornú motiváciu. Deti boli rozdelené do dvoch skupín – jednej, kde za vykonávanie úloh dostávali peniaze, a druhej, kde peniaze nedostávali. Výsledky ukázali, že deti, ktoré dostávali finančnú odmenu, stratili časom záujem o aktivitu, zatiaľ čo deti, ktoré odmenu neobdržali, si svoju pôvodnú motiváciu udržali.
@bystrozraky Ano tu studiu som videla, boli tam naozaj velke rozdiely.
Za známky, ani za vysvedčenie peniaze nedávam, ani starí rodičia to nerobia. Ale nerieš to. Potešia sa deti, aj starkí, že im môžu niečo dať.
Ja na tom nevidím nič zlé. Moji rodičia vždy berú synovca a neter na celý víkend na výlet. Vždy ako "odmena" za koniec školského roka. A ja tiež dám ako teta po 10€...
Na darceku alebo peniazoch za vysvedcko nech si rovno kupia co chcu, nic zle nevidim 😃. Pohoda
Aj ja som od r 1980X dostávala peniaze od starých rodičov za vysvetlenie, ty asi nie a teraz ti to zrejme vadí, či?
my peniaze nedavame, dostane max. nejaku cokoladu...starka mu zvykne dat 10 eur, babka skor sladkost...osobne mi to nevadi, ked dostane peniaze..prehodim sice nieco v zmysle, ze naco mu to dava, ale ze by som sa kvoli tomu isla nejak rozplyvat, tak to nie
Podpa mna je to okej, sama som ako dieta dostala nejaku nepremrstenu sumu od babky a to proste patri k tomu ,hospodarit som musela 😁 to len bola robota. Od nasich knizku a par korun k tomu. Na leto . Maly ma pokladnicku a od prvej triedy sa ucil s peniazmi. Utratis nemas. Usetris.... Do zivota
Za koncorocne vysvedcenie aj my davame odmenu. Vylet, vytuzenu vec. Babky ak daju peniaze (alebo nieco kupia, pozvu na zmrzlinu, vylet...) nevidim na tom nic take, co by ohrozovalo mravny profil mojho dietata. A tu odmenu dostene aj keby znamky neboli uplne hviezdne, pretoze pekne znamky su sice fajn, ale dolezitejsie je nieco ine.
Za vysvedčenie peniaze nie, ale počas školského roka som od 1.triedy dávala drobné, Vopred sme mali dohodnutý "cenník" bola to odmena - veď ani dospelí nechodíme do práce zadarmo a navyše vreckové, s ktorým si mohla robiť čo chcela.
Tak isto som to mala aj ja ako dieťa a osvedčilo sa.
mne oco daval za každú jednotku 3 koruny no aká som bola rada, ja by som to nevidela ako problém 🙂
dedkovci ano, neriesim to, ulozia si to na ucet. ako rodicia nie, za vyzo bola vzdy kniha podla vlastneho vyberu
U nás tiež dedkovci vkuse pchaju peniaze decku, ale aj keď si myslím svoje, nehrotim to. Za vysvedčenie sa u nás nedavalo, nepovažujem to za ok. Dedkovci tiež nedavali za vysvedčenie, už len z toho dôvodu, že my sme sa nestretávali nejako často a už vôbec nie cielene, že ideme ukázať vysvedčenie, príde mi to úplne mimo.
Autorka - opýtaj sa ich, že čo spravia, ak vnúča donesie "zlé" známky, či to majú premyslené, lebo sa to môže stať. Či sú pripravení aj na túto situáciu.
Doma nedávame, ale u starých rodičov vždy dostane.. a nie malo....neriešim, je to vnuk, edine vnuca, chcu mu urobit radosť...my s nim ideme niekde na večeru, kde si on vyberie...takze mekáč 😁😁😁
@laurinka27 no veď práve o to asi ide, že je to nesprávna forma motivácie. Čo keď napríklad bude finančné ohodnotenie nízke? Prestanú sa snažiť? Myslím že autorka by bola radšej keby detí pochopili, že vzdelanie je treba pre život, nie pre stovku od dedka...
@bambulkaaskatulka prosim ta, tak male deti aj tak beru skolu ako povinne zlo, takze tam je motivacia k uceniu zle nastavena od kedy vojdu do skoly (proste celkovo skola nikdy nezabezpeci dlhodobu vnutornu motivaciu). Takze ked z toho maju mat aku taku radost, tak nech maju aspon peniaze
To je hlupost, studuju kvoli sebe a nie aby dostavali externu validaciu vo forme penazi. Najcennejsie co mozu od rodiny, od rodica alebo stareho rodica dostat, je "zazitok", plnohodnotny cas, ktory s nim ten clovek stravi. Zoberiem ta do lunaparku ak sa budes dobre ucit, alebo spolocna dovolenka. Taky zazitok si bude pamatat dlho potom co tu ti ludia uz nebudu. Doteraz si pamatam ako ma dedo zobral na plavbu lodou za dobre vysvedcenie.
@julialeffer áno menšie deti možno áno, ale taký veľkáči, oni majú už svoje záujmy, potreby
my chodievame na výlety veľa a často , ale vieš za peniaze si predsa môžu kúpiť čo oni chcú.
a to im dávame aj vreckové
proste je iná doba
ale tvoj názor ti neberiem
My sme nikdy nedavali peniaze za znamky ani za vysvedcenie. Ani stari rodicia. Odmenu za vysvedcko ano, najcastejsie knihy a spolocenske hry. Od starych rodicov vacsinou pochvala, len raz za x rokov nejaka coko. Obidve babky boli ucitelky.
Ale nasim detom sla skola lavou zadnou, nebolo treba podplacat ;) Vzdy mali silnu vnutornu motivaciu…
Len pre zaujimavost, aku sumu by ste dali dietatu na SS za uspesne umiestnenie na medzinarodnej sutazi v predmetovej olympiade? Umiestnenim myslim ziskanie niektoreho z kovov ;)
Odo mňa nedostáva dcéra, ani manželov syn, ani som nedávala. Ale babky áno. Tiež sa tešia že dostanú.
Ja ako babka dávam vnúčatám za vysvečko peniaze nech si minú na čo chcú. Nech sa učia akú čo má cenu.
My davame. Lebo skola je pre nich ako pre nas praca. Za 1 na vysvedčení je 7€, za 2 5€, za 3 2€. Vychovy sa do známok nerátajú aj ked mame prepnuteho učiteľa technickej vychovy a teda uz aj 2 je uspech 🤣🤣🤣. Deti si to minú cez leto. Jeden ma same jednotky a druhy ma 3 dvojky. Z toho jednu z technickej vychovy 🤣🤣🤣. Cize im to davame s radostou. Ale my ich odmeníme hocikedy dosiahnu uspech na olympiáde alebo získanie nejakeho jazykového certifikátu. Nevidim na tom nic zle.
Dávam peniaze, jednak hračky už vypadávajú zo skríň, zážitkov je toľko, že pomaly na učenie nie je čas..
Deti poznajú hodnotu peňazí a ako sú dôležité na všetko..
ALE, nie je to len o dávaní, rovnako sa 5€ aj zoberie a vtedy je viac plaču ako keby dostala po riti..
Funguje to..
Niekedy bolo dones varechu, teraz dones 5€
Peniaze nie. Ale dcérku tretiačka na SŠ , budúci rok maturanta, som pozvala na krásny výlet. Ktorý sa nám obidvom veľmi páčil....
Moja si šetrí peniaze. Dedko s babkou a starká (dcérina prababka, všetci ju voláme starká) jej dávajú peniaze. Za vysvedčenie, keď ide na výlet, meniny, narodeniny, deň detí .... my rodičia jej dávame vreckové. Keď jej chcú dať nech dajú, celkovo sa držím toho, že ich dom, ich pravidlá.
My jej dávame za vysvedčenie darček, peniaze nie.

😁 mojej dcére môže hocikto dať peniaze, nevezme...povie, že nechce, že mamka peniaze má 🤣