icon

Dávate súhlas na zverejnenie fotiek detí?

26. apr 2024

Rodicia, davate suhlas na zverejnovanie fotiek deti na stranke skoly a FB stranke skoly? Myslim fotky, ktore su viditelne, ako verejne. Nasa zakladna skola pridavala fotky do albumov na edupage, cize sme to videli len rodicia a deti, ktori sme mali pristup. To mi nevadilo vobec. Pred dvomi rokmi zacali davat rovnake fotky aj na stranku skoly, pytali si suhlasy od rodicov a najnovsie cca pred pol rokom spravila jedna ucitelka FB stranku skoly a dava tam tiez vsetky fotky viditelne verejne. Skola si znovu pytala suhlas od rodicov, ale uprimne, mne sa toto zverejnovanie nepaci. Sice chapem, ze skola si tym asi robi reklamu, aby rodicia buducich prvakov videli, ako sa detom venuju a ake akcie vymyslaju, ale napr na tu FB stranku nahrali minuly tyzden aj fotky deti, ktore uz tento rok na skole nie su a pochybujem, ze sa ozvali danym rodicom, ci mozu. Co som vobec nepochopila, ze pani ucitelka, ktora toto riesi, ma aj na svojom osobnom profile zverejnene fotky deti z akcie skoly, ale su viditelne iba tie, cize svoje deti, svojho muza verejne nepridava, ani svoje prispevky a informacie.
Ja som suhlas na zverejnovanie mojho dietata nedala a teda pani ucitelky sa tvaria, akoze som uplny mimon, ze co mi na tom vadi. Samozrejme, tie deti su na tych fotkach oblecene, nie je na nich nic, co by nemalo, ale fakt sa mi toto vesanie fotiek kade tade nepaci.
Vy suhlas davate, ste s tymto ok? Dakujem.

katica06
26. apr 2024

A mne je fuk či to podpíšeš či nie. Len som si predstavovala ako sliediš po sociálnych sietiach či náhodou nebude na Instagrame, Snapchate, Pintereste, TikToku, WhatsAppe, Viber, Facebooku, Messengeri, čiTwitteri niekde foto tvojho čoskoro
dospelého dieťaťa

andrejka1974
26. apr 2024

Mne to nikdy nevadilo nič na tom nie je však škola sa nejako zviditeľniť musí a si si istá že tvoja dcéra nemá na fb aj iné konto kde ma aj iných kamarátov a ty k nemu nemáš prístup

danyelia
26. apr 2024

Ešte mi napadlo, ako to majú rodičia, ktorí sú proti verejným foto...čo ak sa z vášho dieťaťa stane úspešný športovec napríklad? Klub vyhrá zápas, deti sa natešené odfotia s medailami a pohárom, tréner si zavesí foto na FB - no vaše smutné dieťa tam nebude, buď sa pri fotení postaví mimo diania alebo mu tréner na fotke začierni hlavu, alebo si foto zavesia v telocvični, no to vaše dieťa z nej vystrihnú 🤦🏼‍♀️ Decko zmätené, tréner začudovaný ale vy budete spokojné, lebo ste vaše dieťa práve ochránili pred celým svetom...😃 Či vtedy je to už iné?

rachel36a
26. apr 2024

@lucy_ms pokial niekto neda suhlas, tak ani spoluziakom, teda ich rodicom sa nemou poslať fotky na ktorgcb je dieťa bez suhlasu

rachel36a
26. apr 2024

@autorka zijeme v digitálnej dobe bud sa s tym zmieris alebo nebudes súhlasiť a svoj súhlas na zverejnenie nedas. Nechapem co ta trapi, ty nechces aby tvoje dieta bolo verejne na stranke skoly tak súhlas nedas, inemu rodicovi to nevadi, tak jeho dieta na fotkach bude. Aj teraz sa davaju papierove fotky v skole, cela trieda a pod. Ale hadam nebude skola tlačiť fotky z kazdej akcie, sútaže a pod

jazula
26. apr 2024

@danyelia Odpoviem za seba (mám malé dieťa, neviem, ako to budem cítiť, keď bude veľké ako autorkino) - ak sa moje dieťa bude súťažne venovať nejakej činnosti (nemusí to byť nutne šport), potom áno, bude to iné. Sebapropagácia k súťažiam patrí, tak to budeme musieť prijať ako súčasť balíčka.

A teda “ochrániť dieťa pred celým svetom” chce snáď každý rodič 😉, ale je mi jasné, že nepublikovaním jej fotiek vo verejnom FB priestore ju ani svet nespasím 🤣🤣. Ideš do extrémov. Len jednoducho nevidím dôvod dávať fotku svojho 3r dieťata, ako si kreslí za stolom a umožniť prístup k tomu každému. Načo to komu je?
Ja mám profilovku na FB ako verejnú a pomaly každý týždeň mi píše nejaký “ovdovelý americký vojak”. Načo do takého priestoru vypúšťať foto svojho dieťaťa… A je mi dosť jedno, ako to majú ostatní rodičia. Ak ty zverejňuješ svoje deti, kľudne to rob, nejdem od teba teraz žiadať 15x vysvetlenie, že prečo si sa tak rozhodla 😉.

anickabasnicka
26. apr 2024

@rozculena a ja se tě na něco ptala?

dannieja
26. apr 2024

Autorka, robíš dobre. Už roky rokúce platí - čo je na internete stáva sa verejným majetkom. Predpokladám, že žiadny rodič nevešia fotky svojho dieťaťa na miestnu autobusovú zastávku, nech si ich jeho známi aj neznámi pozrú. Na internete tie fotky vidí oveľa, oveľa viac ľudí ako na zastávke. Nikdy v živote som fotky dieťaťa na net nedala a ani nedám.

loliki
26. apr 2024

Mila autorka, našťastie ja nemám problém. Ale tvoj príspevok znie problémovo, preto som ti napísala, v snahe poradiť ti. Ale postupne nadobúdam dojem, že si až moc múdra a rady nepotrebuješ.

thoughtfulweirdo
26. apr 2024

Niektoré to komentujete ako úplne šišnuté 😅

U nás škôlka, v ktorej mám dcéru, nezverejňuje vôbec nič, fotky posiela rodičom na email. Rovnako nezverejňuje ani škola, na ktorú od septembra ide.

11bodka11
26. apr 2024

Ano davaju fotly na FB aj stranku skoly. Vsetci suhlasia. Akurat v skolke je jedna mamicka ktorej to strasne vadi, tak jej dietatu musia na kazdej fotke hlavu zakryvat hviezdickou 🤦‍♀️ Uz si o nej kazdy mysli svoje.

matullienka
26. apr 2024

@danyelia presne toto nám hovorila učiteľka, dieťa vyhralo prvé miesto v súťaži a na stupienku stali len deti, ktoré boli na 2. a 3 mieste lebo mama nedala súhlas. Tá sa prišla rozčúliť do školy, že prečo sa tam nemohol s ostatnými odfotiť keď vyhral. No lebo nepodpísala súhlas. Fotky spracúva človek, ktorý deti nepozná po mene a nevie, že to je na fotke Jožko a treba mu začierniť tvár. Také áno treba počítať aj s tým, že keď človek nedá súhlas aj dieťaťu to môže byť ľúto

mimolimit
26. apr 2024

@matullienka My v škole podpisujeme podrobný súhlas, podobný tomuto:
https://dietkykvietky.sk/PDFdata/suhlasSOU.pdf
A v ňom je napr. možnosť udeliť súhlas napr. aj s fotkami zo súťaže.
Všetko je to o ľuďoch, myslím, že sa dá vo väčšine situácií nájsť cesta, aby dieťa nebolo vylúčené.

Naozaj som prekvapená, koľkým z vás je to úplne jedno, kde všade a koľko fotiek vašich detí koluje po internete. Ako by sa vám páčilo, keby bolo možné na nete na veky vekov dohľadať vaše fotky z detstva, ktoré asi väčšina z vás má dnes reálne zamknuté doma v zásuvke? Pri troche snaženia s menom konkrétnej osoby dokážete za pár minút nájsť množstvoi fotiek, na ktorých sa napr. recruiteri dobre pobavia/zdesia a môťu rozhodnúť o prijatí do zamestnania... zanechávate obrovskú digitálnu stopu a ste k nej ľahostajní. V dnešnej dobe vyvíjajúcej sa umelej integencie je to na zamyslenie. Ja napr. rozhodne nemám ani najmenšiu chuť slúžiť zadarmo ako reklama komukoľvek.

colsami
26. apr 2024

Ja sa bavim na tom ako niektori posudzuju "naco skola vobec fotky potrebuje zverejnovat" a pritom prave tieto mamicky ako supy sliedia a zistuju mozne aj nemozne o potencionalnej skole ak tam ich dieta ma ist, maju zistene kazde meno, udaj, fotografiu... A prave tie fotky, ako dokazy vsetkeho - vybavenia, aktivit, prostredia.

V minulosti, ked by si dostala vytlacenu fotku do ruky z fotenia deti (ako naznacujes ze to bolo dobre a spravne), rovnako Ty by si svoju staznost pisala sukromnym listom do skoly a nie na velke forum.

Takze ano, dnes aj skola chce propagovat seba a svoju pracu a je to uplne normalne aj takymto sposobom.
Aj tu autorka dala svoj "podnet" na internet aby ziskala ci podala urcite informacie. Tak ako to robia aj institucie prostrednictvom fotiek, proste s tym internetom dnes zijeme.

A ano mnohe decka su potom za cudakov alebo odstrcenych a same sa necitia dobre, lebo mama si nezela aby boli na spolocnej fotke - a tak pri rychlej organizacii 20tich deti ucitelka nema sancu to teraz citlivo dve hodiny riesit, a preto si dieta musi vystacit "Natalka tu si sadkaj bokom teraz sa ostatni idu odfotit a Ty nemozes byt na fotke, decka, uuusmev" .... 😉 Takze si to potom treba dovysvetlit doma a nestazovat sa, ze ucitel to neriesi dostatocne citlivo.

nataly420
26. apr 2024

Áno si mimo 🙂 a veľmi ale podpis to pekne nech ju vyradia z fotenia a všetci nech vedia ,že matka je extrémne paranoidna. Na ulici môžeš stretnut pedofilov aj na plaži si ju kľudne môže niekde cvaknut. Zavri ju doma tak to bude najlepšie :D fakt nezávidím riaditeľom školy toto riešiť ľudí ako si ty :D lebo ja by som ta poslala do haja 🙂

matullienka
26. apr 2024

@mimolimit prosím ťa a ktorá škola ku každej fotke píše ku konkrétnemu dieťaťu aj meno? A ukáž mi zamestnávateľa, ktorý na základe fotky z detstva neprijme do pracovného pomeru človeka. Áno o prijatí na pracovné miesto môžu rozhodnúť aj fotky na sociálnych sieťach ale určite nie tie z detstva

matullienka
26. apr 2024

@mimolimit prečo by mal učiteľ stále hľadať nejakú cestu aby sa aj dieťa, ktoré sa nesmie fotiť mohlo fotiť a všetko tomu prispôsobovať? Pokaziť fotku tým, že cez tvár detí dá smajlíka alebo im rozmaze tvár? Nemajú aj rodičia, ktorí súhlas podpisu právo na peknú fotku?

katka700
26. apr 2024

Autorka tiež nechápem túto "úchylku" škôl zverejňovať fotky deti cez verejné profily na sociálnych sieťach. Pri dnešných technológiách rozpoznávania tváre a počítačovych analýz ktoré zo zdanlivo všeobecnych informácii umožuju identifikovať konkrétneho človeka sú tie fotky ako menucko pre uchylov. Fotky sa dajú zdieľať bezpečnejším spôsobom. Neviem koľko odvážnych ľudí ako bol napríklad Snowden by muselo byt aby zakapal mainstreamovy narativ "nemám čo skrývať" a ľudia začali brat ochranu osobných údajov a súkromia vážne.

jakubrianka
26. apr 2024

@danyelia by si sa veľmi čudovala aké nevinné fotky sú pre úchylov zaujímavé. Raz sa vyjadroval odborník v TV kt. sa venuje tejto kriminálnej činnosti. Ukazoval redaktorke ako kolujú fotky deti z verejných webových stránok škôl po nete. pozeral koľko zhliadnutí reálne mala tá ktorá fotka a boli to obrovské čísla. Z toho jasne povedal, že fotka už koluje na súkromných weboch úchylov.

ina7
26. apr 2024

Vidim, ze vacsina z vas nema predstavu o realnych nebezpecenstvach na internete. Vysvetlovali to aj odbornici, ze ked rozbili pedofilnu siet, tak vacsina foto materialov pochadzala od rodicov, skol a podobne. Pozrite si dokument v sieti, kolko je na nete fakt chorych ludi a ake maju prepracovane techniky manipulacie s detmi. Naozaj treba byt opatrny kde a aku fotku zavesite a kto vsetko junmoze vidiet. Dieta nemusi mat tabulku s menom, da sa velmi lahko identifikovat.

jakubrianka
26. apr 2024

@colsami ja predpokladám, že dieťa normálne odfotia s ostatnými a pri zverejnení len prekryjú trvár. Verim ale tomu, že sa isto u nás nájde pár veľmi erudovaných, citlivo vnímajúcich učiteliek, ktoré sú schopné deťom spraviť za trest to, že dieťa dajú úplne bokom. A tu narážame na dva zásadné rozdiely - žiada rodič úplne nefotiť (to asi máloktorý), alebo nezverejnovať tvár dieťaťa? Veď predsa tlačená fotka kde sú všetky deti spolu sa dá dať do ruky všetkých rodičov či?

mimolimit
26. apr 2024

@matullienka Obdivujem tvoju istotu vo vyjadrovani. Vychadzas len zo svojich domnienok a nemusia byt blizko vobec k pravde.

jakubrianka
26. apr 2024

Ide aj o etickú otázku o ktorej sa zatiaľ veľa nehovorí. Dieťa, hoc sa vám to niektorým nezdá, má tiež právo na súkromie. Má sa právo rouhodnúť, či a ktorú fotku by chcelo zverejniť. Či vôbec bude chcieť byt označený na internete. Môže sa mu fotka výsostne nepáčiť. Rozhodne sa tak samo, keď dosiahne na to vek. Nerozumiem prečo, za každú cenu, ešte aj deti vešat na internet. Keď sa tak rozhodne rodič, sám preberá zodpovednosť o akú fotku ide a kde skončí. Raz sa ale môže spovedať dieťaťu z takéhoto bezhlavého zverejňovania. V prípade škôl mi to príde ako poriadny biznis na hlúposti rodičov. Odpustite keď som sa vás dotkla.

autor
27. apr 2024

@ina7 Dokument V Sieti som videla a bolo mi zle dalsie 2 tyzdne ☹

katka2602
27. apr 2024

V dobe kde ma "99%" ľudí mobil, prístup na net, kde nás takmer na každom kroku sníma kamera je nejaká fotka na webe školy s 20timi deťmi nič. Každopádne v dnešnej a budúcej dobe už dieťa pred internetom neochranime/te. To je ako keď sme dostali v práci dotazník, vraj anonymný a ak ho vyplním v práci je veľmi ľahko dokázateľne z ktorého PC to šlo a kto sa prihlasuje. Koľko krát vidím ako si rodičia fotia deti a vôbec im nevadí, že vedľa stoja iné deti. Ak fotím ja snažím sa počkať, alebo fotiť tak aby iné deti nebolo vidieť, ale kopec rodičov to nerobí a potom takú fotku zverejnia a ani neviete ako je vaše dieťa na nete. Každopádne je to každého osobná. Dám súhlas ok, nedám súhlasí musím počítať s tým, že môže nastať situácia ako vyššie, že dieťa dajú úplne bokom. Hoc podľa mňa zase by na fotke malo byť a fotka by mala byť poslaná rodičom. Ale áno, nikomu sa a týmto nechce babrať.

jakubrianka
27. apr 2024

@katka2602 jak chce nechce babrať? Ide o dve rozdielne veci nechcieť sa fotiť vôbec, alebo nechcieť len zverejniť tvár dieťaťa. Tak s verejnovanim fotiek cudzých deti sa chce niekomu babrať, ale dodržať pri tom kódex a etiku aspoň elementárnu nie? To kde sme? Keď raz podpíšem, že nechcem aby bola fotka zverejnená a dieťa by mi niekto za to šikanoval vyčleňovanim z kolektívu, tak by som sa na to rada pozrela ☝️.

moneequa
27. apr 2024

Ano davam suhlas, nemam s tym problem, dokonca normalne s mojim dietatom chodim aj po ulici a na verejne priestranstva a nedavam mu na hlavu tasku aby sa nan nahodou nikto nepozeral…To si akoze myslite, ze ked je internet plny fotiek deti, ktore rodicia dobrovolne denne zverejnuju vo vsetkych moznych siruaciach a detialoch, ze niekoho okrem rodicov zaujimaju skolske fotky, fakt a naco preboha???

katka2602
27. apr 2024

@jakubrianka tak to nepíš mne, im sa s tým nechce robiť nie mne. Vidíš podľa reakcií vyššie ako reagujú v škole ci škôlke. Tak ak sa ti to stane nech sa páči, pozri sa na to a rieš ☝️🤷‍♀️. Pekný deň.

maranco
27. apr 2024

Bolo k tomu video od nemeckého Telekomu

https://www.youtube.com/watch?v=bu-fR8nrwjs
dudos
27. apr 2024

My sme dali súhlas na zverejnenie cez EP a na školskej web stránke (tam uverejňujú minimum oproti soc.s.) Na sociálnych sieťach (FB a pod.) sme súhlas nedali. Dali sme súhlas do školských ročeniek a školských novín.
Web školy mi nevadí, ale sociálne siete áno. Moje deti majú právo na svoje súkromie. Ak budú dospelí bude len a len na nich či budú chcieť mať svoj život na sociálnych s. S manželom to považujeme za nepotrebné.
V triede je viac detí, ktoré to majú nastavené ako náš syn. S našou školou sa dalo dohodnúť a konkretizovať, kde áno a kde nie.