Deti a domáca škola
Ste tu niektore, ktore ste nedali deti do skolky a skoly?alebo rodiny, ktore neziju klasicky zivotny styl rano obaja do prace, sucha vecera, lebo sa nic nestiha?vikendy sa upratuje a robi sa co sa nestiha a tak mesiace, roky skratka ti, co neziju s davom a chci zit inak v sulade sami so sebou, viac prirody zase nemyslim ludi, ktori ziju na samote a su uplne mimo civilizacie.
Vcera som citala clanok o Zdenke Prednej a velmi sa mi pacil.Obe deti ma doma uci ich sama, travia cas spolu ako rodina.Poobede maju deti hudobny a vytvarny kruzok.
Takýchto rodín je už veľa, nájdeš ich skôr v skupinách - napríklad aj tu na koníku či fb. My máme na domácom vzdelávaní 2 deti, starší je už na 2. stupni. Fungujeme ako unschooleri, máme založenú aj domškolácku skupinu, rôzne aktivity robíme aj s inými domškolákmi či domškoláckymi skupinami. Ja by som nemenila, a ani moje deti nie (keď sa raz rozhodnú, že chcú ísť do školy, tak samozrejme môžu). Netreba zabúdať na to, že každá rodina je jedinečná a čo vyhovuje jedným, druhým vyhovovať nebude. A že ľudia, ktorí domáce vzdelávanie nezažili majú o ňom často skreslenú predstavu (lebo dištančné a domáce naozaj nie sú synonymá). Takže odporúčam poriadne sa zamyslieť nad tým, čo bude vyhovovať práve vám, a potom zistiť aké máte možnosti - a mimochodom, vždy sa to dá zmeniť 😉
Ja sa pridávam kedze veľmi ma to zaujíma ...my sme to riešili už keď som bola v piatej triede ale to bol rok 2011 hľadali sme články na internete vtedy s maminou ako byť doma ..presne kôli šikane aj od detí aj od učiteľov a presne tak učiteľka ktorá mala len pedagogické minimum si na zasadla a celu zš som s tým mala problém dokonca má posielala do špeciálnej školy a to mám nadprirodzený intelekt !!! 🤬🤬 ..momentálne mám doma ročne miminko a rozmýšľam nad tým lebo naozaj nie kazdy natrafí na dobrú školu ..bohužiaľ ešte aj bývam kde som vyrástla ja čiže Spádová škola a este aj Spádová pre celu jednu osadu lebo škola je najbližšia k tej dedine ....včera sme tam boli voliť a úplne všetky spomienky do mna vošli ešte aj tí učitelia istí tam učia ako mna učili ...proste pri myšlienke že by som do takej psychiatrie vodila moje malé miminko mi je zle
Ahoj, nečítala som príspevky, ale my tak žijeme, mám doma tri deti (najstaršiu už nerátam, má svoj samostatný život) a z toho dvaja sú domaškoláci - deviatačka a tretiak, plus malá trojročná. Fungujeme vcelku dobre, aj keď je to niekedy o hubu, ale nám to vyhovuje stále ešte viac, ako klasika. Deti sa venujú oveľa viac vlastným záujmom, než bežné deti, keďže majú neporovnateľne viac času, a popri tom robíme samozrejme aj povinné školské veci. Každý polrok majú preskúšanie v kmeňovej škole, ktorú máme na cca. 70km, čiže nie v mieste bydliska.
Ono teraz prežíva domáce vzdelávanie na Slovensku celkom boom, zrejme aj vplyvom covid-obmedzení, ale my sme takto doma už siedmy rok.
Manžel pracuje normálne, ja len pár hodín týždenne a deti chodia na krúžky.
@zitaje musí mať ten kto chce učiť deti nejaké špeciálne vzdelanie ? A vlastne to musí odsúhlasiť nejaká škola ?
Mala som rok syna v homeschoolingovej skupine, bol prvák, nám sa to neosvedčilo, od druhého ročníka chodí do klasicke školy. Má kamošov, krúžky, je mu tam dobre. Dcéry tiež chodia do inštitúcií. Pokiaľ chceš učiť deti sama, nájdi garanta a uč. Keď raz dieťa vezmeš zo systému, budeš celý život riešiť, ako to ošetriť. Na Slovensku sa dá oficiálne učiť doma len prvyl stupeň. Potom to domškoláci riešia zápisom na české školy. Poriešiš základku a potom čo? Dieťa chceš nechať doma ďalej a učiť ho remeslu? Lebo raz do tej školy bude musieť ísť a čím to bude neskôr, bude to preňho horšie, podľa mňa.
Moja dcéra je už niekoľko rokov v domácom vzdelávaní. Pre ňu je to tak oveľa lepšie, než by bolo v bežnej škole. Ak by v našej blízkosti bola vhodná alternatíva pre ňu, určite by ju vyskúšala.
Úprimne poviem, že aj pre mňa je domáce vzdelávanie výhodnejšie. Dcéra za hodinu, dve denne zvládne oveľa viac než za niekoľko dní v škole. Učíme sa v cykloch, čiže týždeň sa sústredíme na 3-4 predmetu, potom zasa predmety meníme. Venujeme sa mnohým veciam pomimo, čiže si vysvetlíme všetko, čo nás počas učenia zaujme. Dnes na internete nájdeš ozaj všetko. Ak je nejaké učivo náročnejšie, nájdeme si k nemu videá od učiteľov, profesorov. S väčšinou pedagógov sa nám komunikuje dobre, i keď nie všetci toto naše rozhodnutie schvaľujú a často od nich padnú otázky, či predsa len nechce do školy. A niektorí z pedagógov otvorene uznajú, že jej škola a spolužiaci nemajú čo ponúknuť.
Socializácia ani jednej z nás nechýba. Ja pracujem s ľuďmi, ona má blízke priateľky, veľa cestujeme.
Inak sme úplne bežná rodina, dovolím si povedať, že žijúca v konzume. Pracujeme s ľuďmi ja i manžel, žijeme v okresnom meste, veľa cestujeme. Život na samote v lese by mňa zabil.
To rozhodnutie je vždy na dieťati a rodičoch. Vy musíte vedieť, v čom sa budete cítiť komfortne a hlavne všetci spokojní. Musím povedať, že bez školy je život omnoho pokojnejší. Žiadne ranné vstávanie, žiadne riešenie problémov so spolužiakmi, priateľov si vyberáme sami. ;)
Držím päste, aby ste sa rozhodli správne. A hlavne nezabudni, že cesta späť je vždy, ak by ste zistili, že to nie je pre vás to pravé.
@barbora19911 treba si vybrať zš, ktorá podporuje domáce vzdelávanie, tam zapísať dieťa. Potom treba dať žiadosť, odsúhlasuje to riaditeľ. Netreba nič špeciálne, musíš mať garanta s príslušným vzdelaním, ale väčšinou to je čisto formalita.
@yoxinka mať dieťa v domaškoláckej skupine (to je pre mňa celkom oxymoron - tak buď je v domácom vzdelávaní, teda doma s rodinou, alebo sa učí s inými deťmi v skupine, nie?) a byť na domácom vzdelávaní je dosť rozdiel 😉
A to si doma a vravíš že mávate suché večere,tak u nás sú vždy teplé a ja chodím do práce deti do školy do DSS a aj tak stíham navariť upratať venovať sa deťom a na domácu školu potrebuješ mať učiteľa a nie každý to vie, a môže byť len na prvom stupni na druhom už nie ,ale všetko sa dá zvládať len si to treba zorganizovať a vermi časom budeš rada ,že máš chvíľku pre seba
@zitaje
Prosím ťa, odpusti si ten povýšenecký tón, dobre.
Nemám tam už dieťa, po prvom roku sme to ukončili. Áno, syn chodil do školy, ktorá fungovala na princípe homeschoolingu. Deti boli zapísané v kmeňovej škole, bolo ich v triede máličko. Normálne mali prenajaté priestory a učiteľky. Tekže som neučila ja, ale do klasickej školy nechodil a prístup bol vysoko individuálny potrebám dieťaťa. Ďalšia vec, do práce nám bežne chodili homeschool skupiny, kde s 5-6 rodičov spojilo a platili si učiteľa. My sme pre tieto deti robievali rôzne workshopy a aktivity raz týždenne podľa témy o akú mali záujem. Takže áno, aj takto to môže fungovať, nemusí to byť nutne tak, že rodič
učí deti doma, leba nie každý rodič sa na to cíti.
@yoxinka neviem kde v mojom príspevku si objavila povýšenecký tón. Ja viem, že deti sa učia rôzne, viem že existujú alternatívne školy, vzdelávacie skupiny, veď normálka. Osobne akurát nerozumiem, prečo sa výraz domaškolácka skupina používa pre vzdelávacie skupiny, ono to potom pôsobí, ako keby to bolo to isté, hoci nie je, to je celé.
@andrejka1974 Uz druhý rok je domace vzdelavanie povolene I na druhom stupni. A nemusis mat ucitela, ktory bude realne dieta uvit. Staci ti formalne garant.
@zitaje a ten garant je vlastne kto ? A ako sa dozviem či naše školy v okrese ponúkajú domáce vzdelávanie ? Čo viem tak všetky zakladky u nás nie súkromné toto nepodporujú ..jedine v inom meste ? Odkiaľ ste vy ? Počítam že Bratislava keďže tam všetko ide 😁
@zitaje a teda nemusím mať žiadne špeciálne vzdelanie ? Mám klasicku strednu
@barbora19911 Kazda zakladna skola moze umoznit DV. Moja dcera bola tiez prva na nasej klasickej zakladnej skole. Garant musi mat prislusne pedagogicke vzdelanie, ci prvy stupen pre 1.-4.,aleho akykolvek predmet pre druhy stupen ZS.
@barbora19911 v Bratislave nepoznám ani jednu homeschool-priateľskú zš 🙂 my sme boli v minulosti v škole v okrese Žiar nad Hronom, teraz máme školu v Modre. Reálne bývame kus za Bratislavou za hranicami, takže nie, nemáme to vôbec blízko. Ale je to jedno, do školy chodíme len keď musíme, dúfam že aj tohtoročné preskúšanie bude online.
A garant je osoba s odpovedajúcim vzdelaním (učiteľstvo pre 1. alebo 2. stupeň zš).
@h2o2 preco mas pocit, ze sme premotivovani?
Ak by sme obaja pracovali klasicky neviem ako by sme fungovali, ked dieta je 2 t z mesiaca chore.Mne sa zda malo to, co ponuka skolka.Ak myslis, ze som narocnejsia tak to ano.Dakujem vsetkym, ktori mi odpovedali ohladne ich domacej skoly.
Ale zasa dieťa musí mať aj detstvo a nie že samé aktivity a v škôlkach toho robia naozaj dosť ,však treba aby bolo dieťa aj s rovesníkmi a nie stále s rodičmi a stale môžete brať dieťa aj na obed a potom aktivity vonku moje deti boli riadne v škôlke potom sme boli aj dve hodiny vonku a večer sme sa zabavili doma všetci
Mám pocit, že z homeschoolingu sa stáva podobná téma, ako dojčenie, očkovanie a pod.
Je to legálna možnosť pre tých, ktorí to tak chcú. Nik nikoho nenúti byť v homeschoolingu, napriek tomu sa vždy vytvoria dve strany, pre a proti 🙄
tak prvy stupen je este zvladnutelny doma ale ja by som si to uz nevedela predstavit doma od 5. rocnika vyssie, neviem chemiu, fyziku, vsetko si nastudovat, to som ucitelka, takze mam predstavu o uceni, moj starsi je uz gymnazista, sam sa pyta, aj pytal do skoly, povedal mi, ze v skole sa nauci ovela lepsie, ako ked je doma chory, jemu staci vyklad a doma sa uz vela neuci, za mna, ja som spokojna so skolou mojich deti oboch
@autorka týmto si mi pripomenula Zámenu manželiek USA, kde matka vzdelávala svojich asi 8 detí rôznych vekových kategórií doma sama. Nakoniec to vyzeralo tak, že chodili po vonku a na lístkoch paprade ich učila počítať a matematiku ,,vyučovala" tak, že mali odhadnúť výšku stromu. 🤣 Väčšie deti, čo ešte ako malé chodili do školy, hovorili, že sa chcú vrátiť do školy, keď mama dovolí, no a menšie, čo už mali ovládať sčítanie a písanie, poznali ledva farby. Deti sa podľa matky učili len keď sami chceli, pretože keby ich nútila, tak by vlastne robila to isté, čo škola a s tým sa nestotožňovala. Takže asi si vieš predstaviť, že deti nemali vôľu sa učiť vôbec. Bolo to prinajmenšom úsmevné, no ani sa nečudujem, že sa to nedalo zvládať a postupne sa na vzdelávanie tá matka vykašľala. To len tak na okraj, že si mi to pripomenula, nie że by to tak bolo aj u teba.
Na druhej strane, už na druhom stupni ZŠ by si sama (ani s manželom) nedokázala deti vzdelávať na takej úrovni, aká sa vyžaduje v škole. Vezmi si, koľko pedagógov ich vzdeláva v koľkých predmetoch, ktoré študovali niekoľko rokov, aby ich mohli vyučovať. To nie je v silách jedného človeka, ale ani vo dvoch. Nejaké rozdielové skúšky by na konci roka museli absolvovať. A to je určite ťažšie ako priebežne sa učiť na písomky a skúšania celý rok. Potom čo, na strednú školu by si ich už pustila aby získali maturitu? A ďalej?
Chceš ich chrániť pred šikanou a memorovaním. No aj šikana aj memorovanie je ako na strednej, tak aj na vysokej škole a dokonca, aj v niektorých zamestnaniach. Nemôžeš ochraňovať deti donekonečna, akurát im tým môžeš ublížiť.
@zitaje noa potom na strednej a na výške poprípade už by chodili normálne do školy ? Lebo je pravda že keď raz sa nenaučia na ten kolektív asi s tým bude problém neskôr ..
@barbora19911 mám dcéru deviatačku, o rok ti napíšem skúsenosti 😉 neviem prečo by mal byť problém kolektív, veď ani doteraz nežila na opustenom ostrove v ľudoprázdne a na strednej bude nový kolektív.
Zdravim , schvalujem,že ľudia chcú nejakým spôsobom dať najavo nesúhlas s konzumom a idú si svoj trip. Nebyť s davovou psychozou a ísť alternatívne to sa mi páči. Ale aj alternatíva má svoje hranice. Nedat deti do ms a za povazujem absolútne zbojnictvo a vandalizmus ,kt. môžu rodičia urobiť . Pokiaľ nemá indikovane nejaké ťažkosti ,vyslovene že je na to dôvod , smer ms a zs. To je top podraz vo všetkých podobách na dieťa,za to by som dávala 300 rokov po škole.
Dieťa sa má socializovat na spoločnosť v kt žije,nie že rodičia si vymyslia svoj svet a žijú svoje sektárske tripy. Vidím oveľa viac zlotý ako úžitku. Okrem toho ,že dieťa bude ochudobnené o kontakty,riešenia konfliktov medzi vrstovnikmi, fungovanie v jeho vyvinovom štádiu, je tu konflikt záujmov ,rodič bude hodnotiaci ,bude dávať známky a nem dobre pre vzťah, rodič bude buď veľmi prísny ,alebo bude skresľovať výsledky , o čom som hlboko presvedčená , zlatý stred neexistuje.
Len pekne dajte detičky do ms,zs a nečítajte clanocky alá Zdenka Predná , Shakira,alebo Pink a držte sa pri zemi. Vy sa neporovnávajte s ľuďmi so showbiznizu ,ale so susedou vedľajšej dediny,pretože ona žije podobný život ako Vy. A hlavne pýtajte sa odborníkov a nie články v casopise Bravo ,alebo Kamarát . Nájdite si svoju alternatívu ,keď sa potrebujete vymedziť , ale nie že odvrhnete svoje deti od spoločnosti .
@lilope moja dcéra tento rok chodí na doučko (pripravuje sa na prijímačky na sš) a je dosť sklamaná, aké je to neefektívne, čakala viac. Proste nie je zvyknutá a taký ten pohodlný školský systém, my doma preberáme veci efektívnejšie. Niektoré deti sa vedia aj samé naučiť neuveriteľné veci, sami si nájdu informácie, mohla by som o tom písať. Homeschooling nie je pre všetkých. Možno by deti z tej rodiny, o ktorej si písala, ani v klasickej škole nijak nevynikali. A niektoré deti zas kvitnú, keď sa môžu venovať, čomu chcú.