Deti a domáca škola
Ste tu niektore, ktore ste nedali deti do skolky a skoly?alebo rodiny, ktore neziju klasicky zivotny styl rano obaja do prace, sucha vecera, lebo sa nic nestiha?vikendy sa upratuje a robi sa co sa nestiha a tak mesiace, roky skratka ti, co neziju s davom a chci zit inak v sulade sami so sebou, viac prirody zase nemyslim ludi, ktori ziju na samote a su uplne mimo civilizacie.
Vcera som citala clanok o Zdenke Prednej a velmi sa mi pacil.Obe deti ma doma uci ich sama, travia cas spolu ako rodina.Poobede maju deti hudobny a vytvarny kruzok.
@zitaje Tie deti v tej rodine nikto nevzdelával, to bol ten problém. Matka to poňala ako dieťa kvetov, že naučia sa čítať a počítať vďaka hre s blatom v potoku. 🤦 Ale to bol len extrém, ktorý mi autorka pripomenula, keďže inú asociáciu s domácim učením nemám, nikoho takého - doma sa učiaceho, osobne nepoznám. Doteraz si ju učila doma ty? Tak prečo ju aj nedoučuješ na prijímačky? Neviem na akú strednú ide, možno je extra náročná, no väčšina detí sa na prijímačky na SŠ nedoučuje, všetko čo na ne potrebujú, sa naučia v škole.
@lilope sestrine deti isli na gymnazium a chodili na doucovanie.Bol covid a vela vymeskali.Kto chce ist na dobru skolu doucovanie je potrebne
@lulaby1982 Prosím ťa, ako môže rodič hodnotiť a dávať známky? Tie deti majú preskúšanie normálne v škole. Doma robia projekty, práce. Moja dcéra chodí do školy na preskúšanie priebežne počas školského roka. Hodnotia ju normálne vyučujúci daných predmetov jej triedy. S každým sa dohodneme tak, ako on žiada. Niektorých musím doslova uhánat, aby ju častejšie preskúšali. Už ju poznajú a vedia, že doma perfektne pracuje a nevyžadujú skúšanie tak často. Dieťa hodnotí učiteľ, nie rodič.
A čo sa týka socializácie. Tie deti nie sú zamknuté doma v pivnici. Veď, že mnohé majú aktívnejší život, než niektoré deti, ktoré fungujú v režime škola- telka- spať.
Otvorila som tému, lebo toto je niečo, čo je môjmu srdcu veľmi blízke, hoci u nás na to pravdepodobne nebudú finančné možnosti, ale zostalo mi celkom smutno z komentárov. Na Facebooku som v niekoľkých uvedomelých rodičovských skupinách a vždy zabudnem, čo mám čakať od MK 🤭 nevadí, predsa len som sa niečo dozvedela aj tu.
Autorka, ja ti fandím, určite choďte do toho, ak je to to, čo aj vaše deti chcú 💪
Ved skus a uvidis, naco hladas odpovede na MK?
Toto je veľmi kontroverzná téma u nás je vzdelávanie v školskom systéme s rovesníkmi a režimom také zažite že je ťažké si obhájiť inú predstavu. Ak chces viac info tak sa nazdielaj skupiny ľudí čo tak žijú je ich dosť.. ja mám deti doma všetky a som spokojná ale nechce sa mi tu obhajovať pred davom ľudí čo to cítia inak 😉. Nežijeme v balíku ani na samote a máme slobodu. A nežijeme ani stereotyp. A sme spokojný tak ako to máme. A áno presne keď začneš čítať tie reakcie ako zlenivela si preto ťa to napadá..a rovesníci. A socializácia . A dodržiavanie osnov
.. ako uznávam nie je to pre každého...ale ak to tak niekto citi tak je to možné a nemusíš byť ani v balíku...
Neuvazovala si dat dieta do sukromnej skolky, kde je menej deti? Mozno by v mensom kolektive nebyvala stale chora. Alebo ju nechaj este rok doma a mozete sa jej venovat. Po roku uvidis, ci jej nechybaju deti, kolektiv.
Preco mas deti tolko v instituciach? Ved skolkar vobec nemusi chodit do skolky a skolaci na prvom stupni maju skolu do +-12. Takze drvivu vacsinu dna viete byt spolu, ci?
Aj som chcela reagovať a potom som to už prehodnotila....iba toľko poviem ak chces nejaké info choď radšej do súkromných skupín tu sa dozvieš klasické predsudky len škôlka len škola je dobrá a ty dieťaťu ubližuješ a žiješ v jaskyni....Inak by ma zaujímalo aké skvelé socializácie sa dejú v školách ,keď majú deti 5-10 minútové prestávky a zvyčajne radšej rýchlo zjedia desiaty ako by mali niečo robiť ...
Môžem sa spýtať ako si sa nakoniec rozhodla? moja dcerka navštevuje sukromnú lesnú školku, ale chodí iba na doobedie na 3 dni v týždni, ostatný čas sa jej venujem sama. V septembri by mala ísť do povinnej predškoly.
ak nie ste viazany pracou resp aspon jeden z vas tak kludne smelomdo toho pohladajnskupiny onhomeschoolingu
Ja by som tak nevedela zit,uz v case korony mi to islo na nervy a dietatu tiez,ziadny poriadny kolektiv,kamarati. Preco ich odtrhnut zo sveta len tak ze mne sa to paci? Nech sa nauci ako to funguje v kolektive,ze nie je pupok sveta. Riesit kazdodenne starosti a radosti detstva a dospievania spolu s detmi,preco by som mala svoje dieta o toto ukratit? Zdena nech si robi ako chce co chce,myslim si o tom svoje. A zas si nemyslim o sebe ze som natolko mudra aby som ju naucila lepsie ako ucitelka v skole. Lebo niesom aj ked mam 2 VS.
Ahojte, chcem sa opytat, ci niekto nehlada pomoc pri homeschoolingu. Robila som tuto pracu v Anglicku a teraz skusam aj doma.

@zitaje Hovoríš mi z duše. Ďakujem.