icon

Deti na 8 ročnom gymnáziu

bodka70
10. máj 2012

Moja staršia dcérka-piatačka sa o pár dní chystá na prijímačky na 8-ročné gymnázium, je zamerané na jazyky . Nie je však pevne rozhodnutá, že tam pôjde, aj keby ju prijali, nevie sa rozhodnúť. Na pôvodnej ZŠ sa jej páči, má tam dobrého triedneho, kamarátky. Gymnázium ju však láka väčšími študijnými možnosťami, na základnej škole má jednotky ako sa hovorí "s prstom v nose" . Rodiačia detí, ktoré máte deti na 8-ročných gymnáziách, aké máte skúsenosti? Ste spokojní, sú spokojné vaše deti? Alebo ste rozhodnutie, ísť tam, oľutovali?

elzu
10. máj 2012

@bodka70 Ahoj 🙂 mně rodiče předložili gympl jako hotovou věc, mamka se se mnou pilně učila na přijímačky a já to brala tak automaticky, že mě ani nenapadlo, že bych to nezvládla nebo že by to mělo být těžší, že by mi to mělo vzít dětství...učení mě bavilo, šlo mi a nedělalo mi problém...
Rozhodně ale musím říct, že jsem opravdu v těch učebnicích ležela, a co jsem si neodseděla, to jsem nevěděla, chtěli toho po nás skutečně o dost více než na základce, ale také se to potom projevilo na maturitě a hlavně přijímačkách na výšky. Děcka, co šli na gympl až z osmičky, měli mnohem menší úspěšnost, my z osmiletého jsme se dostali všichni až na dvě děcka, co na výšku jít nechtěla...
Přes to všechno v posledním ročníku, v oktávě, jsem se zapřísáhla, že svoje děti na gympl nikdy nedám... Asi to bude tím, že osm let na jedné škole se stejnými lidmi v jednom dlouhatánském zápřahu už bylo až příliš, unavilo mě to a cítila jsem nutkavou potřebu změny, potřebu ukončit jednu fázi a začít druhou...
Na vysoké škole (končím poslední rok medicíny) mi ale gympl hrozně moc pomohl, jak všeobecným přehledem, tak právě tím, že jsem se "naučila se učit" a trpělivě sedět na zadku, ať už mí kamarádi lítali po hospodách nebo si užívali na vodě 🙂
Takže shrnutí- osmiletý gympl zvyšuje šance na přijetí na výšku, usnadňuje i průběh výšky, ALE přemíra učení může děti naopak odradit, unavit, udělat z nich předčasně dospívající a dospělé, což se u nás skutečně stalo...svět přestal být tak růžový, tak hravý, tak nezávazný...svět začal mít tvrdá pravidla, pevný režim a vyžadoval morálku-pokud člověk nechtěl absolvovat gympl se čtverkama-pár takových jsme měli, co jim styl učení a dril nesedl, a ti v průběhu odešli na odborná učiliště, kde byli spokojení a kde se našli... 🙂

monyccka
10. máj 2012

@bodka70 bilingvalne z osmicky mi pride ako velmi zaujimave riesenie, to by som zvazovala aj ja.. Predsa tam je jasny rozdiel v tom, co a ako sa studenti naucia. Jazyk je neporovnatelny so ziadnou inou formou strednej skoly a pokial maju rovnake osnovy ako zvysok gymnazia, je to len obrovske plus. Na toto by som sa nechala zlakat rychlo, ak by na to moje dieta malo. A do osmeho rocnika sa urcite ukaze, ci na to ma.. Predsa v tych nizsich rocnikoch mnohe deti prosperuju a neskor, ked sa ucivo trosku ztazi..No u nas sa pocet "cistych jednotkarov" v piatom a v deviatom rocniku riadne lisil.. Teda ak by bolo dietko nadalej velmi sikovne, ucenie zvladalo lavou zadnou a prejavilo by mi zaujem o bilingvalne gymko, jednoznacne odsuhlasim. 🙂
Velmi sa mi paci, ze sa snazis svoje dieta realne zhodnotit. Podla toho, co pises, mas naozaj sikovne a vsestranne dieta.. 🙂 Palec hore..

Ale jednej veci stale nerozumiem- co viac ziska dieta na 8 rocnom gymnaziu v porovnani so 4 rocnym. Pri bilingvalnych je rozdiel samozrejme jasny, ale pri tychto ho ja nevidim. Ak deti viac makaju prve roky, tak potom zakonite musia menej makat tie ku koncu. Inak by predsa skoncili s inymi vedomostami ako ich kolegova na 4rocnom. A to nekoncia. Mne to proste nejako nejde do hlavy, co je na tom dobre.

abbey1
10. máj 2012

@bodka70 Dcéra je teraz prímanka a naše rozhodnutie neľutujeme. Má oveľa lepší kolektív, super profesorky na Aj a Frj. Iste, nájdu sa aj problémoví profáci, ale to je asi na každej škole, tak sa to i u nás snáď vyrieši. Niečo sa už riešilo s triednou, niečo na rodičky. Aj sa dosť pohlo k lepšiemu. Učenia je tak primerane, len asi 2 profáci majú svojské správanie a osnovy, ale to sa snáď doladí, keďže aj rodičia majú snahu to riešiť.
napr z Aj majú náročnú profesorku, ale maximálne sa im venuje a super spôsobom, malá ju priam zbožňuje a vidím, že sa naozaj veľa naučí. Tiež som lektor Aj, tak tomu rozumiem a naozja profesorku uznávam.
Tak u nás bolo gymnázium správna voľba. Dcéra je spokojná, známky super. Nám gymnázium odporúčali aj učitelia na základke a dcéra tam chcela ísť. Išla tam vlastne 1/3 jej spolužiakov.
Ja som sa trošku bála, lebo dcéra je veľmi ctižiadostivá a taká Tip Top, ale zvládla to výborne aj psychicky.

abbey1
10. máj 2012

@bodka70 Ešte dodám, že moja dcéra je denne vonku s kamarátkami, veľa pomáha mne s malou, má svoje koníčky, čiže dostatok voľného času.

renab
11. máj 2012

@bodka70 veľmi záleží aj na dieťati. ak je študijný typ, neváhajte. mne skončili dve deti osemročné gymnázium - jedno pred rokom a druhé pred dvomi. vôbec sme nepociťovali, žeby boli nejako preťažené. dcéra mala celých osem rokov priemer 1,0 a kopec záujmov popri tom - školu v pohode stíhala. synov priemer sa pohyboval do 1,2 a bol v ešte väčšej pohode ako dcéra. neviem rozsah učiva porovnať so ZŠ, keďže najmladší je len druhák, ale nik z rodiny nemal pocit, že sú deti nejako preťažené. musím však povedať, že tam boli aj deti, ktoré problémy mali, ale podľa môjho názoru na gymnázium nepatrili. boli nadrilované na skúšky (pri drile ich zvládne aj trojkár) a potom sa problémy dostavili. keďže píšeš, že dcéra má jednotky, tak myslím, že by ste nejaké výrazné problémy mať nemali.

renab
11. máj 2012

@bodka70 keď spätne čítam tvoje príspevky, tak mi nedá nenapísať, že kadejakých exkurzií, poznávacích zájazdov a výletov si určite užili oveľa viac ako keby boli na ZŠ. niekedy som si hovorila, že pomaly ani do školy nechodia. ale aj to záleží na gymnáziu. u nás v mt boli ochotní učitelia a keď videli, že má dieťa o niečo záujem, venovali sa mu aj po vyučovaní (neraz aj pred - syn chodil večne na nulté hodiny, aby si mohol "skecnúť" s profesorkou). netiažilo sa im vybaviť účasť pre dieťa aj na konferenciách či odborných školeniach a ísť tam s ním, keď malo záujem o danú problematiku. touto voľbou moje deti určite nestratili detstvo.

renab
11. máj 2012

@lubicakovac vybrať strednú školu si predsa dieťa môže aj keď je na osemročnom gymnáziu. nikde nie je napísané, že ho musí dokončiť. a keby sa jeho záujmy naozaj zmenili alebo preorientovali iným smerom, tak po štyroch rokoch môže nastúpiť na inú strednú školu, ako z bežnej ZŠ. v triede dcéry to boli napr. dvaja žiaci, ktorí prestúpili na elektrotechnické stredné školy, lebo hoci boli šikovní, nebavilo ich učiť sa tie ostatné predmety - dejepis, geografiu atď., tak zvolili tento postup. nevidím na tom nič zlé. aj jedno dievča odišlo na bilingválne gymnázium zamerané na jazyky.

bets
11. máj 2012

moje deti pojdu obe na 8 rocne gymnazium, teda s istototu to nemozem povedat, nakolko sa obavam, ze ked skonci 2-rocna prechodna doba, tak tato vlada, ako uz raz urobila chce zrusit alebo vyrazne obmedzit 8-rocne gymnazia.
u nas ina volba nie je. deti maju skolu len do 5 rocnika a hladat klasicku ZS by bol pre nich skok spat.
inak pekne aj ukazali vysledky posledneho monitoru.pekne vidno tie kraje, kde je najmensia ponuka 8-roc. gymnazii. V BA vacsina dobrych ziakov odchadza. kamarati, co maju teraz piatakov, tak su dokonca nepriamo prinuteni dat dieta na 8-roc. gymn. nakolko okrem styroch deti, vsetci idu s tym, ze aj maju realne sance sa dostat, boli silna trieda. takze kolektiv sa rozpadne a mozno bude skola nutena aj zatvorit rocnik (mala skola). a toto vravi vela rodicov, aj ti, ktori nie su stotozneni s myslienkou 8 roc.gymn., ze v tomto smere asi ist proti prudu, by bolo kontraproduktivne, kedze v BA kraji je tento trend velmi silny. teda az do doby, pokial sa tieto skoly nezrusia.

bodka70
autor
11. máj 2012

Ďakujem zatiaľ za všetky príspevky, sú inšpirujúce - viac menej ma to naklonilo k myšlienke dať dcéru na to gymnázium ako opačne. S tým, že neberiem 8-ročné gymnázium ako jednokoľajovú cestu životom, z ktorej sa nedá vystúpiť či odbočiť. Tiež si myslím, že asi by som ja i dcérka ľutovali, keby sme túto možnosť nevyskúšali a ako som hovorila, sú aj iné možnosti - dá sa vrátiť na ZŠ, dá sa prestúpiť po 4.rokoch na iné gymnázium či inú strednú školu. Niekto tu spomínal, že gymnázium dá len všeobecné vzdelanie a dá sa z neho prakticky ísť len na VŠ. To je síce pravda, ale po tých 4.rokoch na gymnáziu už dieťa určite zistí na čo má a kam chce smerovať a môže prípadne prejsť na strednú odbornú školu - veď deti v jeho veku -deviataci na ZŠ, majú v tom čase tiež len všeobecné vzdelanie.

a čo sa týka ostatných vecí - úroveň "straty detstva" - sú tu asi také 3 hlavné faktory - náročnosť konkrétnej školy, schopnosti konkrétneho žiaka a ešte obdobie aj región, v ktorom študuje. Zaregistrovala som tie zmeny okolo gymnázií len matne - ale tuším bolo prvotné obdobie rozvoja 8-ročných gymnázií, kt. vznikali ako huby po daždi a v niektorých časoch pomaly 1/3 až 1/2 detí išla tam, čo dosť ovplyvnilo aj ich úroveň smerom dole. Potom bolo obmedzenie počtu detí, vymedzenie, koľko tried sa smie otvoriť, na gymnázium bolo potom ťažšie sa dostať, išli len tí najlepší. Potom tuším za minulej vlády došlo k určitému uvoľneniu prísnych podmienok, to trvá teraz a znova sa chystá sprísnenie.

inkinka
11. máj 2012

@bodka70 spýtala som sa človeka, ktorý robí fyzikálne sústredenia pre deti od 10 do 14 rokov, či sú nejaké rozdiely medzi účastníkmi podľa toho, či sú zo základných škôl, alebo osemročných. Vraj to nezávisí od typu školy, ale od konkrétneho prípadu a napríklad v BB je také kvalitné štvorročné, že si deti počkajú radšej na to. Tak naozaj urob hĺbkovú analýzu 😀 toho konkrétneho, z čoho môžete vyberať.

dada1212
11. máj 2012

@bodka70 ja by som zistila, že ak vlastne aká je tá trieda kde teraz chodí. lebo je veľa slabších tried, učitelia nemôžu dávať všetky štvorky alebo päťky a preto môžu mať nižšie nároky. známky veľa nehovoria, hlavne na základnej, fakt je možné, že ak má niekto napríklad čisté jednotky na druhej škole v inej triede by mal s takými vedomosťami štvorky.
tak ak sa dá, zisti si, že koľko toho musia vedieť jej rovesníci na iných školách, prípadne aké majú písomky.
ak ide o slabú triedu, na gymnáziu by mala asi problémy a možno by si aj znechutila školu, potom by som to riešila len preložením na inú základnú školu.
nehovorím že je to tak, ale aj to sa stáva, známky naozaj veľa nehovoria

bodka70
autor
11. máj 2012

@dada1212 , ťažko to takto zistím, ako som hovorila, veľa napovie, ako skončí na prijímačkách -tam bude porovnávaná s deťmi z iných škôl - predpokladám že tiež jednotkármi-maximálne dvojkármi z týchto tried.
A čo tak vidím, čo zhruba vedia a ako sa javia deti mojich známych a priateliek v podobnom či rovnakom veku, tak určite drží s nimi krok. Možno by na inej, prísnejšej škole mala aj nejaké dvojky - netuším, je to možné ale. No 4 určite nie.

ywana
11. máj 2012

@bodka70
...moja dcéra je na 8-ročnom gymnáziu už druhý rok (teda akoby bola siedmačka) a nevieme si obe vynachváliť...
...učivo je síce náročnejšie, ale prvoradé je, že teraz má vynikajúcich pedagógov čo sa o predchádzajúcej škole povedať nedalo...
...neviem asi by som dieťa nechala na škole, kde sa cíti dobre...
...aj za cenu "nižších" nárokov na učenie...
...ale to hovorím na základe našej skúsenosti, ked moja dcéra bola na škole, kde dobre necítila...

ywana
11. máj 2012

@bodka70
"Možno by na inej, prísnejšej škole mala aj nejaké dvojky - netuším, je to možné ale. No 4 určite nie."

...jaj moja, neprisahaj... 😀

...moja bola jednotkárka, teraz má aj 3 a podarí sa aj 4...
...samozrejme, že ju hreším a musí si to opraviť - ale netrápi ma to až tak veľmi, lebo vidím, že vedomosti má...

ywana
11. máj 2012

@monyccka
Citujem: "Ale jednej veci stale nerozumiem- co viac ziska dieta na 8 rocnom gymnaziu v porovnani so 4 rocnym. Pri bilingvalnych je rozdiel samozrejme jasny, ale pri tychto ho ja nevidim. Ak deti viac makaju prve roky, tak potom zakonite musia menej makat tie ku koncu. Inak by predsa skoncili s inymi vedomostami ako ich kolegova na 4rocnom. A to nekoncia. Mne to proste nejako nejde do hlavy, co je na tom dobre."

...trošku nerozumiem tvojmu porovnaniu o "makaní v prvých a posledných rokoch"...

...ale napíšem v čom vidím prínos 8-ročného gymnázia...
...prvé 4 roky sa učí to čo ostatné deti na ZŠ, možno trošku viac do hĺbky, prípadne iným spôsobom (viac samoštúdia, projektov a pod.)...
...neviem, ale tá úroveň je iná, lepšia (teda aspoň u nás určite)...
...a v nesposlednom rade nemajú monitor a nemusia absolvovať prijímačky na strednú školu...

monyccka
11. máj 2012

@ywana precitaj si celu diskusiu, potom porozumies o com pisem.
Absenciu monitoru a prijimaciek ja nepovazujem za plus. Je to prva vacsia skuska v zivote dietat, od ktorej aj skutocne nieco zavisi. A tieto prijimacky v piatom rocniku.. Mne to pripada take alibisticke - ak ho nevezmu teraz, moze skusit neskor a potom znova.. Tak bud na to ma a vezmu ho normalne v deviatke na gympel, na ktory sa hlasi, alebo na to nema a nepatri tam. Nie je preto dieta ani horsie ani nic ine, len proste nepatri na gympel. Tam zisti, ako na tom v skutocnosti je v porovnani s inymi absolventmi zo ZS. A v neposlednom rade, spoluziaci prijati na gymko bez prijimaciek to pri maturach prudko olutovali, ked nemali ani tusenie, ako v takom strese zareaguju, ako sa budu citit a ako to spracovat.. Takze to by som naozaj nevidela len ako plus..

kvetinka211
11. máj 2012

@bodka70 Ahoj. Chodila som na osemrocne, boli sme jedny z prvych pokusnych tried ktore otvorili. Na zakladnej som mala same jednotky. Velmi som tuzila tam chodit a tesila som sa ze ma prijali. Potom som uz mala aj nejake dvojky, co som najprv zle niesla. Vstavala som skoro rano, aby som sa este doucila co som nestihla vecer, mala som aj urcite zdravotne problemy zo stresu a znizenej imunity. Vtedy este nebrali tolko "sponzorskych" deti, takze v triede boli vsetko povodne sami jednotkari, velka konkurencia - geniovia a nadpriemerni pokope. Co bolo na jednej strane fajn, lebo to motivovalo, na druhej strane aj demotivovalo. Na druhom stupni potom pribrali par spoluziakov pomimo, takze sa to trosku zvolnilo. Velkou nevyhodou bol tak dlhy cas straveny v jednom kolektive a to v kritickom veku - vztahy ktore sa vytvorili medzi 10 rocnymi detmi potom v divnych formach pretrvavali az do 18, bolo to zvlastne. Rovnako aj u ucitelov sme uz boli od zaciatku zaskatulkovany a nedalo sa to zmenit. Ale asi by som to nemenila a isla by som tam znovu. Bolo dobre potom nemusieť riešiť daľšie prijimacky v 15 rokoch. A ta narocnost gymnazia sa asi oplatila, maturita bola smiesne lahka a na vyske som si normalne oddychla 😉 Najlepsia kamoska zo zakladky co sa nedostala na osemrocne (tiez jednotkarka) isla na gymnazium po 9., potom na dobru vysku a teraz ma dobru robotu ... takze ono je to mozno aj zajedno ci ide dieta na osemrocne alebo nejde. Na Tvojom mieste by som dala, ale skusila pripravit dceru na to, aby nemala traumu z neprijatia, ze vlastne o nic nejde ... a ak sa dostane tak ju pripravit na zhorsenie znamok a dat najavo, ze znamky nie su to najdolezitejsie, ale skor to ako travi cas, o co sa zaujima, co vie a nie to, ako ju hodnotia ...

kaja73
11. máj 2012

@bodka70 ono ti ani vysledok prijmaciek nemusi vela napovedat 😝 -moj syn ich ciastocne dosral,skoncil dost vzadu,ale bolo to stale na bezproblemove prijatie a teraz ako druhak na gymply zanechal daleko za sebou tych, co skoncili na prijmackach ovela lepsie-ciste jednotky maju len cca 5 z 30 deti-on je jeden z nich -takze vacsinu -aj ked neviem koho-predbehol a to sa takmer vobec neuci.
On bol v totalnom strese na prijmackach a tak to aj dopadlo. 😲 vela z triedy ma uz aj 3 na vysvedcku a niektori aj z tych museli byt od neho na prijmackach lepsi.

bodka70
autor
11. máj 2012

@ywana , ja som myslela 4 na vysvečku 😉 . Jasné, aj veľmi dobrému žiakovi sa môže stať, že sa "utne" na niečo nepripraví a dostane 4 popr. 5 z niečoho. Nie však, že dlhodobo má z nejakého predmetu také známky, že na vysvečku vyjde 4. 😉 . Myslím tým, že na jednej škole by mal z toho 1 a na inej 4.
Soňa má v žiackej samé jednotky a tuším 2 dvojky v tomto polroku, ale minulý polrok chytila jednu 4 z angliny, zabudla na písomku, akurát že učiteľka jej to nezapísala a dala jej možnosť si to opraviť. Inak tam mala z AJ len jednotky.

bodka70
autor
11. máj 2012

@kaja73 , no uvidíme, potom napíšem, ako sme dopadli. Dúfam, že na prijímačkách stretneme aj nejakých známych (o dvoch viem určite, že idú skúsiť) tak skúsim hodiť reč aj s rodičmi, ako to oni vidia.

Ja chápem, že výsledok nie je všetko, ale keby napr. dcéra povedala: "mami, tie príklady boli ľahké, ale ja som dostala trému, spanikárila som a zvrzala som to" a iné keby povedala: "Mami, tie príklady boli na mňa ťažké, nevedela som s nimi pohnúť." Ona je v tomto úprimná, povie mi svoj dojem z toho, ako sa cítila, ako jej to šlo.

Ak jej to pôjde dobre, tak ma nemusí až tak zaujímať koľko detí bolo pred ňou - veď jasné, niektorí sa mohli na to tvrdo drilovať a učiť mesiace dopredu, platiť si doučovanie - tie výsledky sú potom vydreté a v priebehu školy sa to ukáže. Ja toto nerobím, lebo by som išla proti svojmu dieťaťu týmto z dlhodobého hľadiska. 😉

kaja73
11. máj 2012

@bodka70 s douckom je to take diskutabilne-u nas napr nemali prebrate dake ucivo co bolo na prijmackach a viem ze aj ine deti mali tento problem,tiez system kladenia niektorych uloh bol uplne odlisny od kladenie uloh na prijmackach.
Moj syn mal napr dovtedy matiku na ZS v angline a tak bol pozadu s ucivom-bolo to totiz na ukor bezneho uciva-oni sli v angline pomalsie dopredu-takze my sme doucku museli riesit a zo sloviny napr. literaturu nemali vobec prebranu tak ako sa pozadovala na prijmackach. 😝 citacie z diel nehrozili aby ovladali a vedeli zaradit k dielu a autorovi-to sa doucil na doucku.

bodka70
autor
11. máj 2012

@kaja73 , nemyslím doučko v zmysle vyrovnať rozdiely zo školy, kde je iný spôsob vyučovania ako na bežných ZŠ. Myslím doučovanie typu, ako z normálneho trojkára urobiť dočasne nabifleného jednotkára- aspoň na prijímačky 😉 .

ale to je jedno, neberiem otázku prijatia dcéry ako životne nevyhnutnú, preto ani nezisťujem, či na iných ZŠ nemajú prebrané iné učivo či viac, uvidí sa 😉 .

kaja73
11. máj 2012

@bodka70 z istych zdrojov sme sa dozvedeli ze mnoho ZS si takto drzi ziakov-umyslene sa "nestihne" prebrat dake ucivo do casu prijmaciek-takze na toto si treba dat pozor.
Verim ze nie vsetky ZS to robia,ale najdu sa take. 😲

bodka70
autor
11. máj 2012

@kaja73 , no my sme dali prihlášku na poslednú chvíľu (poslený možný deň) kedže sme sa akosi nevedeli rozhodnúť, či ísť do toho alebo nie. Takže na našej škole boli strašne prekvapení (nemilo), že sa niekto hlási na osemročné. Majú v ročníku len jednu triedu a hlásili sa len dve - moja Soňa a jej kámoška, obe na poslednú chvíľu 😉 .

kaja73
11. máj 2012

@bodka70 ved to, ze su nemilo prekvapeni-u nas museli v 6 rocniku pre to spajat triedy-takze ZS to velmi vadi. 😝
prijamcky nie su na konci sk.roka takze celkovo to potom decka dobehnu,len do casu prijmaciek sa to niekde potom natahuje a neprebra sa to co sa ma.
Nasi mali prijmacky dako v tejto dobe-uz si to presne nepamatam.

bodka70
autor
11. máj 2012

@kaja73 , ja som tým chcela povedať, že naša škola celkove nie je zvyknutá, aby z nej sa niekto hlásil na 8-ročné gymnázium, takže pochybujem, že robí takéto diplomatické ťahy. To by bolo na dlhšie rozprávanie, ale aj to je jeden z dôvodov, prečo uvažujem dať Soňu preč. Lebo škola je to síce výborná, čo sa týka prístupu k deťom aj vyučovaním, ale bohužiaľ vďaka lokalite tam prichádza čoraz viac problémových detí a to odrádza ostatných rodičov dať tam svoje deti, tým pádom sa tam mení štruktúra deti k horšej kvalite, ak to tak môžem povedať. Myslím, že nemusím vysvetľovať bližšie, tu na východe je to častý problém 😒 .

ywana
11. máj 2012

@monyccka
"precitaj si celu diskusiu, potom porozumies o com pisem."

...tak dík za vysvetlenie...

"Absenciu monitoru a prijimaciek ja nepovazujem za plus. Je to prva vacsia skuska v zivote dietat, od ktorej aj skutocne nieco zavisi."

...moje dieťa prežilo prvú väčšiu skúšku už v piatom ročníku...
...a pretože nám šlo o veľa (bol zákonom stanovený limit a hlásilo sa veľa detí), bolo to pre ňu veľmi dôležité...
...bagatelizovať, že v piatom ročníku o nič nejde a v deviatom už áno - sa mi zdá také...zvláštne...
...ja v tom totiž nevidím rozdiel...

"A tieto prijimacky v piatom rocniku.. Mne to pripada take alibisticke - ak ho nevezmu teraz, moze skusit neskor a potom znova.. "
...zas ti nerozumiem - ak ho nevezmú teraz (v 5.ročníku), môže skúsiť neskôr (v 9.ročníku) a potom znova (kedy ???) ...

"Tak bud na to ma a vezmu ho normalne v deviatke na gympel, na ktory sa hlasi, alebo na to nema a nepatri tam. Nie je preto dieta ani horsie ani nic ine, len proste nepatri na gympel. Tam zisti, ako na tom v skutocnosti je v porovnani s inymi absolventmi zo ZS."

...ani tomuto moc nerozumiem - ako to súvisí s našou debatou ???
...je jedno, či sa hlási v 5. alebo v 9. - ak ho neprijmú asi tam nepatrí...
...rozdiel je len v tom, že z 9.ročníka vezmú takmer každého, pretože je málo detí v ročníkoch...
...z 5. ročníka zoberú len tých najlepších, lebo je zákonom stanovený limit (momentálne je zrušený, ale bol a opätovne by mal byť)...
...čiže z môjho pohľadu sú prijímačky v 5 ročníku dôležitejšie, pretože je nižšia šanca dostať sa tam...

" A v neposlednom rade, spoluziaci prijati na gymko bez prijimaciek to pri maturach prudko olutovali, ked nemali ani tusenie, ako v takom strese zareaguju, ako sa budu citit a ako to spracovat.. Takze to by som naozaj nevidela len ako plus.."

...zvládanie stresu je individuálne a nemyslím si, že tí čo boli na prijímačkách majú na maturitách menší stres ako tí čo na prijímačkách neboli...

zuzana76
11. máj 2012

@ywana nesuhlasim s jednym - ak dieta nevezmu na gympel v 5. rocniku, tak na to nema - moju sestru nevzali - mala ciste jednotky, ale nasi zabudli dolozit vysvedcenia a tak jej nepripocitali body za vysvedcenie, nepomohlo ani, ze ho priniesli neskor, v 8. rocniku sa hlasila na konkurencne bilingvalne 5-rocne gymnazium, tam ju vzali, celych 5 rokov bola zase cista jednotkarka, vystudovala VS s cervenym diplomom - tlmocnictvo, niekedy je to aj o stasti, paradox je ,ze asi o 10 rokov neskor, som ja zacala ucit na tom gympli kam ju nevzali 😀 a inak tam vzali jej spoluziakov, ktori boli aj horsi ziaci, ale mali tam vysvedcenia a nechapem, ako mohlo byt az tolko bodov za vysvedcenia a ani neviem akym nedopatrenim sa stalo,ze moji rodicia na to zabudli.

annie6
11. máj 2012

podla mna vela zavisi priamo od dietata, ci nestresuje velmi pre kazdu horsiu znamku a pod. ja som tiez chodila na osemrocne, uz po 4tom rocniku zs som nastupovala, nikdy mi nevadilo , ze kolektív bol ten isty do maturity npr. 😀 mala som aj volny cas, a nejake pretazovanie som tiez nejako nevnimala, aj ked jasne, ze som sa musela viac ucit ked som to porovnala so zs, ale ja nestresujem, nikdy som nebola jednotkarka, ale nemala som problem zvladnut gymnazium ani sa dostat neskor na vs 😉

andrejka10
11. máj 2012

@bodka70 , pridám ti našu skúsenosť, možno ti pomôže pri rozhodovaní. Dali sme synátora na osemročné. On išiel vtedy zo 4 ročníka. Na zmenu kolektívu bol zvyknutý, nastúpil do prvého, v treťom prechádzal do "talentovanej" triedy, potom osemročné a v "osmičke" - bilingválny gympel. Určite nebanujeme. Jazyk sa naučil neskutočne perfektne, maturou získal odbornú jazykovú štátnicu (myslím, že B) a dnes si veselo študuje v Prahe na Karlovke, medicínu. Dokonca už teraz, ako prváka na vysokej ho oslovili z Nemecka, či nemá záujem tam pracovať ako nižší zdravotný personál. 😎 Ak by sme sa mali rozhodnúť znovu, rozhodli by sme sa tak isto. Dali sme mu dobrý štart do života.
Držím, Vám palce, aby ste sa rozhodli správne a svoje rozhodnutie nikdy neľutovali. A v pondelok, v čase prijímačiek budem na Vás myslieť. 😉 🙂