Deti samé doma počas letných prázdnin
Ahojte. Chcela by som vedieť od akého veku nechávate deti doma samé počas prázdnin. Toho voľna cez rok je toľko, že to nedokážeme vykryť dovolenkou. Babky už majú svoj vek, aj zdravotné problémy. Budú aj v tábore. No mesiac počas leta nemám ešte domyslený. Vek 9,11 rokov. Ďakujem
Ak su zodpovedni,kludne uz mozu ostat sami. U nas v rodine uz deti v tomto veku byvaju same cez prazdniny. Keby nieco,maju mobil,zavolaju. Vies ich aj ty skontrolovat pocas dna.
za mna 9rocne je este male a 11rocne nie dost stare,aby nieslo nejaku zodpovednost za neho...ja som v tom case robila,len brigadne a na 6h...5min.od domu...nefunguju vam v skole letne tabory?nasa skola robi denne tabory pre deti na 1.stupni cely jul...dalsie ,inak zamerane,aj v auguste...
Zalezi od deti. Moj bol od 11 v pohode poobede sam, kym som neprisla z orace vecer okolo deviatej. Cez prazdniny tiez tak, prisiel za mnou do roboty, ukazat sa, vsetko OK.
Starsiu dcéru by som v tom veku samu nenechala , mladšia ma teraz desať a bezproblémov by som ju doma nechala . Ty si musíš poznat deti . Moje by do jedenástej - dvanástej len spali 🤣 a pol tretej by som bola doma , čiže pohodicka
za mna 9rocne je este male a 11rocne nie dost stare,aby nieslo nejaku zodpovednost za neho...ja som v tom case robila,len brigadne a na 6h...5min.od domu...nefunguju vam v skole letne tabory?nasa skola robi denne tabory pre deti na 1.stupni cely jul...dalsie ,inak zamerane,aj v auguste...
@jarmila2010 v škole v lete nemáme žiadny tábor. Aj som prišla s týmto návrhom, keď boli mladšie, no nepochodila som, nie je vôľa zo strany školy 🤷♀️.
Starsiu dcéru by som v tom veku samu nenechala , mladšia ma teraz desať a bezproblémov by som ju doma nechala . Ty si musíš poznat deti . Moje by do jedenástej - dvanástej len spali 🤣 a pol tretej by som bola doma , čiže pohodicka
@lenka.25 aj u nás tak. Deti spavaju dlho cez prázdniny. Navarila som im jednoduché jedla na zohriatie, prípadne manžel im doniesol obed z prace cez obed.
@jarmila2010 v škole v lete nemáme žiadny tábor. Aj som prišla s týmto návrhom, keď boli mladšie, no nepochodila som, nie je vôľa zo strany školy 🤷♀️.
@nerko tak,to je skoda...u nas sa snazia vyjst ustrety rodicom...a aj ucitelia si,takto setria dovolenky...striedaju sa tam vsetci...aj druhostupniari
Poznáš svoje deti. Moje by to v pohode zvládli. Máme telefón, plus by som poprosila niekoho, kto býva v blízkosti, aby ich občas čekol. Vždy spomínam na to, ako môj 7 ročný brat bral mňa a sestru zo škôlky, urobil nám jesť a čakali sme maminu. Ina doba? Jasné, ale zodpovední sme predsa boli v oveľa mladšom veku a bez telefónov, telky a toľkých hier.
Moji mali minulý rok tak, syn 9 a pól, dcéra 12. prvýkrát boli sem tam cez prázdniny sami. Sú zodpovední, hlavne staršia dcéra. Úplne bez problémov.
@luccija vedela by som si posunúť pracovný čas 6:00-14:00. Manžel odchádza 7:45 z domu. Podľa situácie v práci by niekedy vedel odbehnúť cez obednú prestávku na obed domov.
@nerko tak to je fajn pracovná doba.Aj tak budú asi dlhšie spat pomotaju sa a prídeš.To by som ich nechala doma, ale skús pozrieť aj knižnice robia pre deti tábory, centrum voľného času podľa toho kde bývate či máte takú možnosť.Zavolaju si kamarátku, alebo sa prestriedajte so známymi, keď máte v okolí niekoho s tak veľkými deťmi.
Záleží od dieťaťa, moja od 11 v pohode
Veľa detí to v takom veku už zvládne, nie sú to už predsa malé bábätká. Musíš sama zhodnotiť, či ten mladší je dostatočne bezproblémový a starší dostatočne zodpovedný. Buď na telefóne, aby ťa mohli kontaktovať a bolo by fajn poprosiť niekoho zo susedstva - dôchodcu alebo študentku, čo býva doobeda doma, niekoho kto pracuje z domu... - aby deti vedeli, na koho sa obrátiť v prípade nejakej vážnej núdze (požiar, úraz...)
Naša prvýkrát bola sama doma keď mala 9 ale prišla za mnou aj do prace,, ako 10 ročná sa veru varovala aj z mladšiu 3 ročnú, keď sa babke nedalo, ako 11 ročná ju už zobrala aj von na ihrisko, na zmrzlinu a prišli za mnou do roboty alebo išli autobusom babke,, u mňa to je o naučení sa zodpovednosti
Poznáš svoje deti. Moje by to v pohode zvládli. Máme telefón, plus by som poprosila niekoho, kto býva v blízkosti, aby ich občas čekol. Vždy spomínam na to, ako môj 7 ročný brat bral mňa a sestru zo škôlky, urobil nám jesť a čakali sme maminu. Ina doba? Jasné, ale zodpovední sme predsa boli v oveľa mladšom veku a bez telefónov, telky a toľkých hier.
@mamamasama ano , aj ja som bola samostatnejšia ked som bola v 2 triede ako moje najmladšie
len musíš brat aj do uvahy že nebolo tolko aut, nelietali tolko ako teraz, policajtov na hlavu bolo podstante viac + štb ,väčší dozor na uliciach atd ..
neporovnavala by som neporovnatelne
@nerko záleží od detí,ich zrelosti. Fungujú už kamery,telefóny....čiže ty musíš porozmýšľať, zvážiť.
Ale stres to bude....
@mamamasama ano , aj ja som bola samostatnejšia ked som bola v 2 triede ako moje najmladšie
len musíš brat aj do uvahy že nebolo tolko aut, nelietali tolko ako teraz, policajtov na hlavu bolo podstante viac + štb ,väčší dozor na uliciach atd ..
neporovnavala by som neporovnatelne
@sara07 Bavíme sa predsa o domácom prostredí, nie o cestách 🤦🏻♀️ Nechali by ste deti DOMA, nie sa poflakovať ulicami, keď je mama v práci.
@sara07 Bavíme sa predsa o domácom prostredí, nie o cestách 🤦🏻♀️ Nechali by ste deti DOMA, nie sa poflakovať ulicami, keď je mama v práci.
@mamamasama ano a kde máš istotu že sa nevyberie za tebou,
písala som všeobecne
mna mama mohla pustit samu domov aj ako 7 ročnu , ja svoje 8 ročné by som nepustila
ty si vytiahla ja som to zvladala ked som bola mala ,
zbytočne sa natahovat o slovíčka
@mamamasama ano a kde máš istotu že sa nevyberie za tebou,
písala som všeobecne
mna mama mohla pustit samu domov aj ako 7 ročnu , ja svoje 8 ročné by som nepustila
ty si vytiahla ja som to zvladala ked som bola mala ,
zbytočne sa natahovat o slovíčka
@sara07 Lebo dieťa, ktoré je dosť inteligentné na to, aby ostalo samé doma bez dozoru nepôjde bezhlavo na ulicu, alebo ma hľadať. Plus máme telefón. Nebavíme sa o 3-4 ročnom dieťati. Vie si tvoj 8 ročný aspoň utrieť sám zadok? Lebo mám pocit, že nie. V mojom okolí sú naozaj múdre a zodpovedné 9 ročné deti.
Inak sranda tu čítať diskusie, na jednej strane 12 rocne dieta je už dosť "velke" na frajera (lebo ina doba), ale 11 rocne je na druhej strane ešte "male" na to, aby bolo same... zaujímavé 🤔
Inak sranda tu čítať diskusie, na jednej strane 12 rocne dieta je už dosť "velke" na frajera (lebo ina doba), ale 11 rocne je na druhej strane ešte "male" na to, aby bolo same... zaujímavé 🤔
@lienka.7 ....nová doba ,no😄
V 11 sme chodili samé s kamoškou na kúpalisko v lete.
syn ma 12 rokov a sam bol cez prazdniny od 10 tich....
V 11 sme chodili samé s kamoškou na kúpalisko v lete.
@sidicek a to som mala ešte na starosti 4-rocneho brata 😅
Už ako 6 ročná som volá sama doma mama išla nakúpiť. Ako oravská som chodila sama do škôlky mali sme aj obedné od 11 do 15… a v pohode tu som ja by som nechala
Mám 13r, skoro 12r a skoro 9r deti.. v pohode budú cez leto aj samé kým prídem z prace, aj minulý rok boli.. majú len zákaz do bazéna ísť.. ja ale končím trocha skôr ako sa končí bežne.. tak či tak by som ich ale nechala aj keby som končila o 16tej.. neviem či má každý babky či bezodnu peňaženku na tábory celé leto, ale ja nemám.
Máme to tak vyriešené, že - v júli sú dva tyzdne tábory, potom dva týždne dovolenky.. v auguste máme ešte jeden týždeň dovolenky, ostatné tri týždne riešime tak, že čakajú kým prídem.. pubertaci aj tak dlho spia, najmladší sa hrá, majú viac času na mobile, môžu pozerať telku a čítať si, hrať sa spolu.. potom prídem a robíme si program.. minulý rok boli ešte týždeň aj u babky, ale tento rok to nejde.. moje deti sú celkom zodpovedne a viem sa na nich spoľahnúť.. dávajú pozor jeden na druhého a sú omnoho zodpovednejšie keď nie som prítomná ako keď som, jednoducho chápu že musia ťahať za jeden povraz lebo to inak nejde..
No a ešte mám inak to, že pracujem na smeny, takže sú dni keď som aj doma, ale býva ich menej..

Úprimne? Ak máš zodpovedné deti, tak už ich môžeš nechať samé doma. Moje sa "vycvicili" počas pandémie 🙂